Kada i kako presaditi biljke Ficus Audrei osnovni saveti

Sve što treba da znate o presađivanju biljaka Ficus Audrei kod kuće
Kućne biljke Ficus Audrei (poznate kao Ficus benghalensis, banian, banian fig i indijski banian) obično trebaju samo presađivanje svakih 18 meseci do dve godine kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Ovaj vodič će vas provesti kroz korak po korak kako presaditi svoju biljku Ficus Audrei kod kuće.


Zašto je presađivanje biljaka Ficus Audrei neophodno
Svakoj dugovečnoj kućnoj biljci će u nekom trenutku biti potrebno presađivanje. Postoji nekoliko razloga zašto svaki doprinosi zdravlju ili rastu biljaka.

Rast
Rast je prvi razlog za presađivanje, što brine većinu roditelja kućnih biljaka. Sve vrste biljaka fikusa će na kraju zauzeti sav raspoloživi prostor u saksiji.

Kada koreni počnu da kruže oko dna saksije, iskaču iznad linije tla ili se provlače kroz drenažne rupe, znaćete da je biljka vezana za koren. Ako korenje nema prostora za rast, ni gornja polovina biljke ne može da raste.

Davanje biljci više prostora presađivanjem učiniće čuda za rast. Takođe vam omogućava da raspetljate korenje koje se može stezati, ograničavajući probleme sa unosom vode i hranljivih materija.

Kvalitet zemljišta
Ekstremno sporo rastuće biljke biće srećne u istoj saksiji nekoliko godina bez prerastanja prostora. Međutim, to ne znači da će tlo na kojem sede i dalje biti pogodno za solidan rast.

Vremenom, tlo počinje da se razgrađuje u istom loncu. Struktura se polako raspada, zbijajući se na mestima i zadržavajući daleko manje vode na drugima.

Hranljive materije se takođe ispiru iz zemlje dok zalivate tokom vremena. Čak i ako dodate dodatno đubrivo, degradirano zemljište ne može da zadrži hranljive materije, već ih jednostavno ispere kroz drenažne rupe umesto da ih isporučuje korenima gde je potrebno.

Posle 3-4 godine (2-3 godine za manje saksije), biljci će biti potrebna nova zemlja da bi korenje bilo srećno. U zavisnosti od biljke, možda ćete čak moći da koristite istu saksiju, jednostavno očistite staru zemlju sa korena i presadite je u novo tlo.

Štetočine i bolesti
Iako se trudite da naše kućne biljke budu zaštićene od štetočina i bolesti, verovatno ćete u nekom trenutku naići na neke podmukle probleme sa vašom biljkom Ficus Audrei.

Presađivanje je suštinski deo rešavanja problema ako se taj problem prenosi iz zemlje ili širi – kao što je slučaj sa gljivičnim gljivicama, buđi ili truleži korena.

Štetočine i bolesti često žive u zemljištu, uživajući u mraku i vlažnim uslovima. Iako postoje neki fungicidi i insekticidi koji mogu pomoći, oni takođe imaju potencijal da naškode vašim biljkama u procesu. Presađivanje je daleko sigurnija metoda kontrole.

U slučaju truleži korena, presađivanje vam takođe omogućava da bliže pogledate korenje kako biste uklonili bilo kakvu štetu. Problem će se nastaviti bez odsecanja, šireći se na druge korene dok biljka potpuno ne umre.

Presađivanje vam omogućava da potpuno zamenite zemlju, očistite korenje i zauvek eliminišete problem.

Propagacija
Manje „potreban“ razlog za presađivanje, u zavisnosti od biljke, je razmnožavanje. Međutim, to je fascinantna baštovanska aktivnost, koja vam omogućava da uzgajate još više svojih omiljenih biljaka bez ikakvih troškova.

Većina baštovana odlučuje da se razmnožava reznicama, ali ako je vaša biljka žbunasta i bujna, možete razmnožavati i podelom.

Koliko često biljkama Ficus Audrei treba presađivanje?

Dok biljke Ficus Audrei mogu prilično brzo da rastu na otvorenom, one imaju tendenciju da rastu malo sporije u zatvorenom prostoru. Kao opšte pravilo, moraćete da razmislite o presađivanju vašeg Ficus Audrei svakih 18 meseci do dve godine.

Mlade biljke imaju tendenciju da rastu mnogo brže od zrelih i brže će prerasti svoje saksije. U ovom slučaju se preporučuje godišnje presađivanje. Ovo sprečava usporavanje rasta zbog nedostatka prostora i daje vašem Ficus Audrei više prostora za širenje.

Kod starijih biljaka, presađivanje je pogodno svakih 18 meseci do dve godine, u zavisnosti od uslova sredine i brzine rasta.

Iako će ceniti više prostora u svojim saksijama, ne vole promene životne sredine i često pate kada se presađuju. Umesto da svake godine religiozno presađujete starije biljke, najbolje je sačekati dok im zaista zatreba.

Za potpuno odrastao Ficus Audrei koji je skoro dostigao krov, veći rast nije cilj – zadržavanje rasta jeste.

U ovom slučaju, biljku možete držati u loncu iste veličine. Međutim, i dalje ćete morati da presađujete svake tri do četiri godine da biste napunili tlo u kontejneru i održali svoje drvo zdravim.

Najbolje doba godine da razmislite o presađivanju
Idealno vreme za presađivanje biljke Ficus Audrei bilo bi rano proleće. Ovo je kada vaša biljka aktivno počinje da raste nakon odmora u zimskom periodu. Proleće je najjača sezona vašeg fikusa.

Možete presaditi u bilo koje doba godine ako je potrebno hitno presađivanje zbog zastoja u rastu ili problema sa štetočinama i bolestima. U ovim slučajevima, presađivanje će biti bolje za zdravlje biljke nego čekanje. Međutim, uverite se da to radite pažljivo da biste kasnije ograničili probleme sa rastom.

Najbolja mešavina zemljišta pri presađivanju biljaka Ficus Audrei

Zemlja je osnova dobrog rasta. Nepravilne mešavine zemljišta mogu izazvati različite probleme sa vašim biljkama, od kojih su neki nepopravljivi. Vaša mešavina zemljišta mora biti prikladna za vaše biljke.

Kućnoj biljci Ficus Audrei potrebna je zemlja koja zadržava dosta vlage bez rizika od truljenja korena. Tresetna mahovina mora biti izbalansirana sa dosta perlita da bi se postigla pravi uslovi.

Takođe se preporučuje odlivanje crva da bi se dodale hranljive materije koje su biljci potrebne za stabilan rast. Zemljište Ficus Audrei treba da bude blago kiselo sa pH u rasponu od 6,5 do 7,0.

Gotovo svaka osnovna mešavina tresetne mahovine može se obogatiti sa još 25% perlita po zapremini. Ovo stvara dovoljno labavu mešavinu koja će i dalje zadržati dosta vlage. Biljke Ficus Audrei dobro se snalaze u većini zemljišta za saksije opšte namene formulisanih za kućne biljke, kao što su:

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbolju mešavinu tla za biljke Ficus Audrei.

Koji alati će mi trebati kada presađujem svoju biljku Ficus Audrei
U zavisnosti od veličine vašeg fikusa Odri, presađivanje može biti teško. Uverite se da ste pripremili ove alate pre nego što počnete:

Dovoljno mešavine zemlje da popunite ceo lonac.
Podna obloga za prikupljanje stare zemlje i sprečavanje nereda.
Nova saksija sa dosta drenažnih rupa.
Prijatelj će vam pomoći da podignete biljku ako je prevelika ili teška.
Razmatranje veličine i vrste posuda za saksije
Izbor nove saksije je suštinski korak u procesu presađivanja. Mnogi roditelji kućnih biljaka biraju novu saksiju koja je prevelika u nadi da će podstaći veći rast. Međutim, obično ima suprotan efekat.

Ako je nova saksija prevelika, višak zemlje gde koreni ne dopiru će zadržati previše vlage, što će dovesti do truljenja korena ili rasta gljivica. I, kako vaš Ficus Audrei raste bolje kada je malo pod pritiskom, dodatni prostor će imati suprotan efekat na stopu rasta.

Izaberite saksiju najviše jednu ili dve veličine, sa inč ili dva dodatnog prostora u svakom pravcu. Ne brinite da ćete morati da presadite prerano, oni će biti srećni u ovim uslovima još najmanje godinu ili dve.

Kako presaditi svoju biljku Ficus Audrei

Sa prikupljenim materijalom i spremnim tlom, presađivanje vašeg Ficus Audrei je lako:

Položite novine ili plastičnu foliju da bi pod bio čist. Možda ćete morati da položite veće drveće na njihovu stranu, pa se pobrinite da imate dovoljno prostora oko sebe.
Lagano stisnite ivice lonca da biste otpustili tlo i oslobodili biljku.
Nagnuvši posudu na stranu, nežno izvucite biljku iz baze. Nemojte povlačiti sa gornjih grana jer to može oštetiti lišće i ne pruža dovoljno poluge. Ako je vaše drvo visoko nekoliko stopa, zamolite prijatelja da vam pomogne.
Pripremite novi kontejner popunjavanjem donjeg sloja zemljom. Možete koristiti praznu staru saksiju da izmerite koliko visoko tlo treba da bude na dnu da se nađe sa korenima.
Nežno dražite korenje vašeg Ficus Audrei da biste ih oslobodili i spustili biljku u saksiju. Držeći ga mirno i uspravno, popunite praznine preostalom mešavinom zemlje. Ako želite da podržite bilo koju granu ulogom, instalirajte je sada.
Napunite lonac do nekoliko centimetara ispod ivice. Ovo obezbeđuje da se zemlja ne izliva prilikom zalivanja. Lagano pritisnite oko baze da biste učvrstili biljku na mestu i eliminisali velike vazdušne džepove.
Nega posle presađivanja
Uvek zalijte svoju biljku Ficus Audrei odmah nakon presađivanja da biste ograničili šok i podstakli rast novog korena. Vratite biljku na isto mesto na kome je bila u početku kako biste sprečili dalji stres usled promena uslova. Biljke Ficus Audrei vole tople i vlažne lokacije u kući i imaće koristi od puno svetle, indirektne sunčeve svetlosti.

Svi znaci stresa, kao što su žutilo ili uvenuće lišće, trebalo bi da se poprave nakon nekoliko nedelja. Ne menjajte svoju rutinu nege tokom ovog vremena, jer će to samo produžiti problem. Nakon otprilike mesec dana, ako se ne reši samo od sebe, potražite uzrok i otklonite ga.

Česta pitanja o presađivanju biljaka Ficus Audrei:

Zašto moja biljka Ficus Audrei mlohava nakon presađivanja?
Ako je vaš fikus mlohao nakon procesa presađivanja, to je često zbog nedovoljnog zalivanja. Održavajte dosledan raspored zalivanja čak i kada je samo polovina zemlje isušena.

Da li da zamaglim svoju biljku Ficus Audrei nakon presađivanja?
Zamagljivanje može pomoći da se rehidriraju listovi i poveća vlažnost ui oko biljke. Samo pazite da ne prenasitite listove, što može privući štetočine i bolesti.

Da li treba da oplodim svoju biljku Ficus Audrei nakon presađivanja?
Uzdržite se od đubrenja vašeg fikusa nakon presađivanja. Novo zemljište će imati dovoljno hranljivih materija, a trebalo bi da počnete da đubrite svoje zemljište tek nakon otprilike tri meseca.

Okončanje
Ficus Audrei je jedinstvena sobna biljka sa prirodom koja se lako održava. Moraćete samo da razmislite o presađivanju biljaka Ficus Audrei svakih 18 meseci do dve godine u većini kućnih okruženja. Uživati!