Lazni suncokreti dubinski pogled na njihovo znacenje simbolizam i kulturni znacaj

Možda biste ga pomešali sa suncokretom zahvaljujući njegovoj zlatnoj boji i sličnom obliku cveta. Pa ipak, lažni suncokret ( Heliopsis helianthoides ) je divlji cvet koji je samo u daljini povezan sa pravim suncokretom . Ako tražite biljku koja uspeva u prerijskim sredinama gde mnoga druga cveća ne cvetaju, možda ste pronašli savršen spoj u veseloj simbolici ove biljke. U ovom vodiču ću proći kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici lažnih suncokreta, njihovom kulturnom značaju, odgovarajućim prilikama za poklone i osnovnim savetima za uzgoj sopstvenog kod kuće.


Šta su lažni suncokreti (Heliopsis helianthoides)?
Lažni suncokret pripada rodu Heliopsis kao deo velike porodice Asteraceae . Mnoge druge biljke poznate kao volovske oči pripadaju rodu. Većina članova roda ima puterastu ili zlatno žutu boju latica.

Biljke se mogu razlikovati po visini, ali većina ima naizmenične listove na visokoj stabljici na čijem vrhu se nalazi jedan ili grozd cveća. Pojedinačno cveće ima složen centar i latice u stilu tratinčice.

Heliopsis helianthoides, posebno, raste između tri i četiri stope u visinu sa čvrstim stabljikama. Većina sorti ima lagano dlakave listove, ali umesto toga mogu biti glatke.

Native Range
Lažni suncokret je poreklom iz Severne Amerike, tačnije, istočnih i centralnih regiona, ali drugi članovi roda takođe rastu kroz Južnu Ameriku.

Često se uzgaja u prerijama Srednjeg zapada, ali se može agresivno širiti u tim oblastima. Većina sorti volovskih očiju i lažnog suncokreta imaju malo ili nimalo mirisa.

Mnogi članovi roda Heliopsis jednostavno se uzgajaju iz divljeg stoka, ali lažni suncokret je selektivno uzgajan i ima nekoliko imenovanih sorti kao što su:

Vaterperri Gold
Benzinggold
Svetlost Lodona
Summer Sun
Prairie Sunset.
Etimologija

Ime Heliopsis je izvedeno iz kombinacije reči za sunce, Helios, i reči za izgled, ili Opsis. Zato ima bukvalno ime suncokret iako nije u srodstvu sa drugim cvećem koje dele to ime.

Osim što se naziva lažnim suncokretom, Heliopsis helianthoides je poznat i kao grubo volovsko oko ili obično volovsko oko. To je zbog oka rasporeda centra i latica cveta. Čak i pojedinačni grozdovi koji čine centar cveta imaju izgled poput oka.

Simbolika i značenje u jeziku cveća

Lažni suncokreti simbolizuju radost, toplinu i sreću kao jarko žuto cveće koje se naginje prema zlatnoj boji. Složenost centra cveta takođe prenosi osećaj čuđenja i strahopoštovanja.

Naučno ime za cvet povezuje ga sa grčkim bogom Heliosom . Helios je bio personifikacija samog Sunca i verovalo se da svakog dana putuje nebom u kočiji koja je obasjavala Zemlju. To znači da lažni suncokret može da simbolizuje potrebu da se krećete i tražite novu inspiraciju.

Pošto je biljka poreklom iz Severne Amerike, nije direktno korišćena u viktorijanskom jeziku cveća ili u mnogim starijim oblicima cvetne simbolike. Možda je korišćen u simbolične svrhe Indijanaca iz istočnih i centralnih regiona.

Prikladne prilike za poklone
Consider gifting a bouquet featuring these sunny flowers if you’re trying to send an uplifting message of hope to someone. The warm yellow-to-gold color conveys joy and good health. It’s a perfect addition to a get-well-soon bouquet or a gift for someone who is feeling down.

Uses and Benefits of False Sunflowers
The flowers themselves are edible with a mild taste. They can be candied for use on desserts or added to a salad without further preparation.

However, you must be sure you’ve properly identified your Heliopsis helianthoides plants first. Many look-alike Aster plants are irritating or even toxic to eat. Growing the plants from seed is a good way to ensure you get the correct species.

Osim što je dobar ukras, lažni suncokret je privlačan mnogim insektima i pticama. Pčele, leptiri i još mnogo toga će posetiti nektar i polen. Ptice uživaju da jedu seme osušenih mahuna i hvataju insekte koje privlači cveće. Oni igraju dobru ulogu u svakom vrtu oprašivača u različitim klimatskim uslovima.

Tradicionalno, listovi ove biljke su se koristili za pravljenje čaja za lečenje groznice i zagušenja u grudima. Nema dovoljno testiranja da bi se utvrdilo da li je ovo bezbedno u modernoj eri, pa ga je najbolje izbegavati.

Kako uzgajati lažne suncokrete

Lažni suncokret je dobro prilagođen različitim uslovima i uspeva u USDA zonama od 3 do 9. To je višegodišnja biljka koja će se iz godine u godinu vraćati iz korena i svakog ispuštenog semena.

Jednostavno morate da odvojite deo dobro dreniranog, ali vlažnog zemljišta koje nije previše bogato ili siromašno. Sve dok ne postane previše vlažna i ima puno sunca, lažni suncokret će uspevati godinama sa malo pažnje.

Zalivajte ga jednom nedeljno tokom prvog leta osnivanja, a zatim bi trebalo da bude otporan na sušu da izdrži i najsušnije uslove. Izbegavajte teška glinena tla i vlažna područja.

Gnojite samo jednom godišnje mešavinom za divlje cveće koja se primenjuje u proleće pre početka cvetanja. Ova biljka je prilagođena šumskim livadama i otvorenim prerijskim područjima. Ne dozvolite da bude zasenčen višim biljkama ili grmovima. Držite ga ispred svih mešovitih zasada ili upotrebe ivica.

Briga o lažnim suncokretima
Mrtva glava tokom letnje sezone će održati cvetanje lažnog suncokreta što je duže moguće. Ovo divlje cveće je dobro prilagođeno i trebalo bi da pati od relativno malo štetočina i bolesti kada se sadi u svom izvornom području.

U drugim oblastima mogu iskusiti bele mušice, tripse i lisne uši koje ih zaraze početkom leta. Probajte organski sprej za pesticide širokog spektra za kontrolu štetočina kada se pojave. Ako su posađene u pogodnim klimatskim zonama, ovim biljkama ne bi trebalo biti potrebna dodatna nega da bi preživele zimu.

Najbolje prateće biljke za lažne suncokrete
1. Ironveed – Duboka ljubičasta boja ovih cvetova je u oštrom kontrastu sa zlatom lažnog suncokreta. Takođe ih je lako uzgajati i zahtevaju slične uslove za uzgoj. Činjenica da hrane pčele i leptire doprinosi njihovom uklapanju sa lažnim suncokretom.

2. hajdučka trava – Ove dve biljke često rastu blizu jedna drugoj u ostacima prerije razbacanim po centralnim ravnicama. Dekorativne sorte hajdučke trave nude mnogo opcija boja za igru.

3. Divlji bergamot – Još jedna odlična biljka za privlačenje pčela, divlji bergamot je prirodno pogodan za uparivanje sa lažnim suncokretom. Isprobajte crvene sorte za hrabar kontrast boja ili slatko-mirisnu vrstu lavande za lak rast.

Kreativne upotrebe lažnih suncokreta

U bašti, ivice linija i aranžmani cvetnih leja sa ovim žutim divljim cvetom za prasak boja. Ima savršenu visinu da raste ispred viših biljaka ili iza nižih. Obavezno ih uključite u bilo koji dizajn namenjen privlačenju oprašivača ili pomaganju divljim životinjama.

Lažni suncokreti se lako dodaju u cvetne aranžmane koji sadrže prave suncokrete, ljiljane, tratinčice i lale. Oni pomažu da se pošalje razigrana i radosna poruka. Ako pažljivo pritisnete i osušite cveće, može se izlagati u uokvirenim umetničkim delima dugi niz godina.

False Sunflover Crafts
Da biste počeli da pravite zanate sa svojim lažnim suncokretima, pokušajte da uberete nekoliko cvetova tek kada se otvaraju. Rasporedite latice tako da su ravnomerno raspoređene dok su cvetovi spljošteni. Stavite ih između dva lista akvarel papira ili papirnih peškira. Stavite papir u tešku knjigu ili između dve teške knjige oko mesec dana. Proverite da li su još potpuno suvi. Ako ne, nastavite da sušite još do šest meseci jer ih koristite za naglašavanje obeleživača i poklon kartica.

Najčešća pitanja o lažnim suncokretima:

Koliko dugo cvetaju lažni suncokreti?
Cvetanje počinje u junu i traje dva do tri meseca u većini područja.

Koja je idealna klima za uzgoj lažnih suncokreta?
Ove biljke mogu da podnesu USDA zone od 3 do 9, iako više vole letnju toplinu.

Da li lažni suncokreti mogu da rastu u kontejnerima ili u zatvorenom prostoru?
Kao livadski divlji cvet, lažni suncokret ima tendenciju da se bori u kontejnerima i neće uspevati u zatvorenom prostoru.

Koliko često treba da zalivam svoje lažne suncokrete?
Zalivajte jednom nedeljno tokom prvog leta rasta. Nakon toga zalivajte samo ako biljke uvenu tokom dugotrajne suše.

Kada je najbolje godišnje doba za sadnju lažnih suncokreta?
Seme i korenje treba posaditi u proleće. Biljke koje se uzgajaju u saksijama mogu se presaditi u jesen, ali mogu odmah da se osuše i ponovo uginu. Trebalo bi da se vrate sledećeg proleća.

Kako mogu zaštititi svoje lažne suncokrete od štetočina i bolesti?
Nemojte nanositi previše malča ili gnojiti prečesto. Prekomerno đubrenje dovodi do slabljenja biljaka i privlačenja više štetočina. Malč može pomoći u veoma suvim uslovima, ali izbegavajte ga ako redovno pada kiša jer može da podstakne truljenje korena.

Kako mogu da produžim životni vek mojih lažnih suncokreta nakon sečenja?
Dnevno menjajte vodu i držite rezano cveće dalje od direktne sunčeve svetlosti. Cveće treba da traje do nedelju dana uz dobru negu.

Okončanje
Ovaj cvet simbolizuje radost i toplinu svima koji ga vide. Bilo da ga uzgajate u svojoj bašti ili ga samo dodajete u cvetni aranžman, lažni suncokret može vam ulepšati dan.