Ultimativni vodič za značenje simbolizam i upotrebu cveta jorgovana

Sve što treba da znate o cveću jorgovana

Jorgovani (Siringa) imaju neverovatnu sposobnost da svake godine dodaju boju i lepotu prolećnom pejzažu, očaravajući one koji ih uzgajaju. Na jeziku cveća, jorgovani su simbol radosti mladosti i najavljuju smenu godišnjih doba. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cvetova jorgovana, njihovoj bogatoj istoriji i poreklu u drevnim kulturama i mitološkim pričama, najpopularnijim vrstama i upotrebama i najpogodnijim prilikama za poklone.


Značenje i simbolizam cveća jorgovana – najvažnije

Na jeziku cveća, jorgovan nosi simbolično značenje radosti mladosti. Oni su takođe uobičajen simbol ljubavi, a u mnogim regionima sveta simbolizuju Uskrs ili promenu godišnjeg doba u proleće. U delu Volta Vitmena Kad su jorgovani poslednji u dvorištu procvetali, pesnik koristi cvetove kao simbol samopouzdanja.

O cveću jorgovana

Jorgovan – porodica, rod i taksonomija
Jorgovani pripadaju rodu Siringa, članu porodice Oleaceae, i sadrži oko 30 vrsta. Obična vrsta jorgovana (Siringa vulgaris) ima od 400 do 800 sorti jorgovana.

Botaničke karakteristike jorgovana, boje, mirisi i toksičnost
Većina Siringa su listopadni grmovi sa suprotnim, nepodeljenim, zelenim listovima. Obični jorgovan naraste do oko 16 stopa visok i širok i ima zeleno ili sivo-zeleno lišće u obliku srca.

Cvet jorgovana cveta tipom cveta metlice dužine do 8 inča koji se sastoji od ljubičastih, plavih, belih ili ružičastih cvetova. Jorgovani su veoma mirisni, prijatnog, slatkog mirisa.

Jorgovan nije otrovan za ljude, pse ili mačke.

Popularne vrste, vrste i sorte jorgovana

Obični jorgovan (S. vulgaris) se često može videti u kućnoj bašti. Ova popularna ukrasna biljka ima stotine sorti i hibrida, koji uključuju:

‘Andeken an Louis Spaeth’, mala sorta sa ljubičastim do crvenim cvetovima
„Bicolor“ karakteriše raznobojni ljubičasti i beli cvetovi
„Vedgevood Blue“ ima bledo plave cvetove
„Čarls Džoli“ ima svetle, velike metlice
„Katherine Havemeier“ nudi dug period cvetanja
„Madame Florent Stepman“ cveta čistim belim cvetovima
Druge vrste Siringa uključuju:

jorgovan (S. laciniata) sa bledo ljubičastim cvetovima i sivo-zelenim lišćem
Mađarski jorgovan (S. josilkaea) sa labavo skupljenim cvetovima na lučnim stabljikama
Japansko drvo jorgovana (S. reticulata), koje raste u obliku drveta do 39 stopa visoko
Širokolisni ili rano cvetajući jorgovan (S. oblata), koji cveta ranije od drugih vrsta
Etimološko značenje
Rod je prvi nazvao Carl Linnaeus sredinom 1700-ih. Siringa dolazi od grčke reči za „cev“ ili „cev“ (stirik) i veruje se da se odnosi na šuplje stabljike biljke.

Iz kojih regiona je jorgovan?
Jorgovani su porijeklom iz šuma istočne Azije i jugoistočne Evrope. Uzgajaju se kao ukrasne biljke u umerenim regionima širom sveta.

Kada su jorgovani u sezoni?
Jorgovani cvetaju u rano do kasno proleće, u zavisnosti od sorte.

Upotreba i prednosti cveća jorgovana

Jorgovani u herbalizmu i medicini
U tradiciji evropske narodne medicine, jorgovan se koristio za lečenje brojnih bolesti, uključujući:

giht, reumatizam i bol u zglobovima
hladno
kašalj
zubobolja
gastrointestinalni problemi
rane
U Severnoj Americi, lišće jorgovana se koristilo kao vermifuga i za smanjenje groznice. Kora i listovi su žvakani da bi se ublažila bol u ustima.

U azijskoj tradicionalnoj medicini, kora jorgovana se koristila za lečenje srčanih, bronhijalnih i plućnih bolesti, zubobolje i kao sredstvo za snižavanje temperature.

Jorgovani u hrani i piću
Cvetovi jorgovana su jestivi. Mogu se jesti sirove ili pečene u testo. U nekim kulturama, cvetovi jorgovana se koriste kao sastojak prženih fritula.

Druge upotrebe jorgovana
Eterično ulje jorgovana koristi se za mirisanje parfema, losiona i sapuna. Različiti delovi biljke mogu se koristiti za stvaranje zelenih, smeđih i narandžastih boja.

Lila drvo se koristilo za graviranje i izradu muzičkih instrumenata. Njegova gusta, tvrda konzistencija čini ga dobrim izborom za drške noževa.

Lilac Tokiciti
Jorgovan nije otrovan za ljude, mačke ili pse.

Jorgovan i pčela Prijateljstvo i oprašivanje
Leptire, pčele, ptice i druge oprašivače privlače cvetovi jorgovana. Biljka je dobar izbor za baštu oprašivača.

Značenje i simbolika cveta jorgovana
Jorgovani cvetaju u raznim bojama u zavisnosti od sorte, od tamnoljubičaste do bledo plave, svetloljubičaste i bele. Na jeziku cveća, cvetovi jorgovana simbolizuju radost mladosti.

Cvetovi jorgovana takođe imaju različito značenje za svaku boju:

Značenje plavog lila cveta
Plavo cveće ima dugu simboličku vezu sa spokojem i srećom.

Svetlo ljubičasti lila cvet Značenje:
Značenje svetlo ljubičastog jorgovanog cveta
A svetlo ljubičasti cvet je simbol prve ljubavi i tradicionalno se pojavljuje u cvetnim aranžmanima kao romantičan gest.

Značenje cveta magenta lila

Magenta je bogat i dubok ton boje koji simbolizuje strastvenu i neobuzdanu ljubav, što je čini vrhunskim romantičnim cvetom.

Značenje ljubičastog lila cveta

Ljubičasta se često povezuje sa kraljevstvom, kraljevstvom i plemstvom. Ali ljubičasti jorgovan je takođe veoma duhovno simboličan cvet. I reflektirajući i okrenut ka unutra, ljubičasti jorgovan se smatra vezom sa duhovnim svetom.

Značenje cveta belog jorgovana

Cveće belog jorgovana često simbolizuje božanstvo, nevinost, čistotu i nove početke.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cvetova jorgovana

Kulturni značaj jorgovana dokumentovan je u grčkoj mitologiji. Pan, bog polja i šuma, zaljubio se u nimfu Siringu ili Stiriks. Njegova ljubav nije uzvraćena – Siringi je dosadilo da je Pan juri, pa se pretvorila u žbun jorgovana. Pan je nije mogao pronaći, ali je otkrio žbun jorgovana i konstruisao svoj čuveni instrument – pan flautu – od šupljih stabljika jorgovana.

Drevni Kelti su smatrali da je miris jorgovana magično opojan. U Rusiji se kaže da grančica jorgovana drži iznad novorođenčeta daje mudrost.

Za Viktorijance, jorgovan je simbolizovao izgubljenu ljubav. Žene su ponekad nosile jorgovane tokom perioda žalosti.

Cveće jorgovana u umetnosti i književnosti
Jorgovan je decenijama zastupljen u umetnosti. Pesma Volta Vitmena Kad su jorgovani poslednji u dvorištu cvetali — iz njegovog dela Lišće trave iz 1867. — koristi jorgovan kao metaforu da izrazi svoje poverenje u predsednika Abrama Linkolna.

Dela kao što su Pan i Stiriks, koje je de Troj naslikao početkom 18. veka, prikazuju priču o žbunu jorgovana i pan flauti. Van Gog je naslikao Žbun jorgovana 1889. godine, a Klod Mone je naslikao više dela sa lila.

U Nju Hempširu, jorgovan je državni cvet. Tamo se kaže da simbolizuje izdržljivost stanovnika države.

Prikladne prilike za poklon za cveće jorgovana

Zahvaljujući svom opojnom mirisu i višestrukim simboličkim značenjima, ovaj prelepi cvet predstavlja prikladan poklon za mnoge prilike. Jorgovani su savršeni za godišnjice, i zapravo su „zvanični“ cvet osme godišnjice.

Ljubičasti jorgovani su divni cvetni pokloni za izražavanje ljubavi, dok su beli jorgovani idealni za venčanje. Svetloplave boje jorgovana pružaju priliku da se oporave za svaku priliku.

Kako se brinuti za sveže rezano cveće jorgovana
Da bi sečeni jorgovani održali svežinu, oštrim nožem odrežite stabljike iznad pupoljaka, lista ili stabljike na željenu dužinu. Napunite vazu toplom iz slavine ili destilovanom vodom i po želji dodajte cvetni konzervans.

Držeći stabljike potopljene kako ih ne bi izlagali vazduhu, odrežite sve listove ili granaste stabljike koje će ostati pod vodom. Zatim koristite nož da napravite „k“ na kraju svake drvenaste grane. Isecite od 1 do 4 inča duboko, tako da se grana blago cepa.

Prenesite stabljike u pripremljenu vazu. Izložite cveće van direktne sunčeve svetlosti i dalje od propuha. Ako je moguće, stavite ih u frižider noću. Kada voda u vazi izgleda zamućena, odrežite pola inča stabljike i zamenite je svežom vodom.

Upakovati
Sa intrigantnom mitologijom koja se slaže sa njihovim šarenim cvećem, jorgovani dodaju interesovanje za bilo koji vrt ili cvetni poklon. Dugo cenjeni zbog svog slatkog, opojnog mirisa, ovo divno cveće najavljuje dolazak proleća dok simbolizuje ljubav, romantiku, mladost, radost i samopouzdanje.

Česta pitanja o cveću jorgovana:

Šta simbolizuje jorgovan?
Tradicionalno, na jeziku cveća, jorgovani predstavljaju radost mladosti. Oni su takođe uobičajeni simbol ljubavi, a u mnogim regionima sveta simbolizuju promenu godišnjih doba.

Šta znači tetovaža jorgovana?
Tetovaža cveta jorgovana je popularan simbol ljubavi i romantike sa individualnom odabranom bojom koja pokriva dodatna simbolična značenja.

Kako se zovu cvetovi jorgovana?
Naučno ime jorgovana je Siringa koje potiče od grčke reči za „cev“ ili „cev“ (stirik) i veruje se da se odnosi na šuplje stabljike biljke.

Gde najbolje raste jorgovan?
Jorgovani uspevaju u blago alkalnim, dobro dreniranim i plodnim osnovama zemljišta pri punom izlaganju suncu.

Koji jorgovan je najmirisniji?
Smatra se da vrsta Siringa pubescens (rodom iz Koreje i delova Kine) proizvodi najmirisnije cveće jorgovana.