Hoce li se biljke Monstera ukorijeniti i rasti u vodi

Biljke monstere su izuzetno impresivne sobne biljke sa velikim, lepim listovima. Iako se ove biljke obično uzgajaju u zemljištu, još jedna iznenađujuća opcija takođe može da funkcioniše. U ovom članku ćemo saznati da li biljke Monstera mogu da ukorene i rastu u vodi.


Hoće li se biljke Monstera ukorijeniti i rasti u vodi?
Da, biljke Monstera mogu da ukorene i rastu u vodi. U stvari, upotreba tegle vode je najlakši način za razmnožavanje biljaka Monstera. Zdrave reznice Monstera u vodi obično razvijaju koren u roku od 2 do 4 nedelje.

Takođe možete trajno uzgajati većinu vrsta biljaka Monstera u vodi (uključujući i sorte Monstera koje se penju). Neke od prednosti uzgoja biljaka Monstera u vodi uključuju smanjeni rizik od bolesti i manje nereda uzrokovanog zemljištem.

Biljke monstere trebaju dobro drenirajuće tlo koje i dalje zadržava malo vlage, što može biti težak balans za postizanje. Ako se tlo ne drenira dobro, vaša monstera će patiti od prekomernog zalivanja i natopljenog zemljišta. Ovo takođe smanjuje protok vazduha oko korena, što dovodi do truljenja korena.

Ironično, uzgoj biljaka Monstera u vodi može ih zaštititi od prekomernog zalivanja. U tegli vode, vazduh može slobodno da struji oko korena vaše Monstere. Ovo pomaže u otklanjanju problema kao što je trulež korena iako je korenje potopljeno u vodu.

Ključna razmatranja

Imajte na umu da biljke Monstera koje stalno rastu u vodi neće postati velike. Biljke monstere mogu narasti do 10 do 15 stopa u zatvorenom prostoru. Primerci koji rastu u vodi retko će biti viši od nekoliko stopa.

Još jedna stvar koju treba zapamtiti je da uzgoj monstera u vodi najbolje funkcioniše sa novim reznicama ili vrlo mladim biljkama. Zrela čudovišta koja su navikla da rastu u zemlji neće se nositi kada se prebace u teglu vode.

Monstere koje rastu u vodi neće živeti toliko dugo kao one koje rastu u zemlji. Obično biljke Monstera mogu da žive do 40 godina. Međutim, monstere koje rastu u vodi mogu trajati samo nekoliko godina.

Kako uzgajati biljke Monstera u vodi

Izaberite čisto staklo ili vazu za svoje reznice Monstera. Temeljno operite posudu toplom vodom i ostavite da se osuši.
Oslobodite se viška zemlje koja je ostala na reznici. Izaberite reznice koje imaju čvor i par listova.
Napunite izabrani kontejner otprilike do pola kišnicom sobne temperature, destilovanom vodom ili filtriranom vodom. Voda iz slavine sadrži hemikalije poput hlora koje mogu naštetiti biljkama.
Stavite svoju Monsteru u kontejner i postavite je negde sa puno svetle, indirektne svetlosti (pogledajte naš vodič za najbolje aspekte prozora za Monsteru ovde).
Održavajte temperaturu između 68 i 86ºF (20 do 30ºC) i nivoe vlažnosti između 60 i 80%.
Dopunite vodu dok isparava i menjajte je svakih nekoliko dana kako biste sprečili nakupljanje algi.
Hranite svoju Monsteru jednom mesečno nekim razblaženim tečnim ili specijalnim hidroponskim đubrivom.

Okončanje
Možete razmnožavati i uzgajati biljke Monstera u vodi. Ovo smanjuje nered u tlu i štiti vašu Monsteru od određenih problema. Međutim, monstere koje rastu u vodi neće rasti tako velike niti će trajati onoliko dugo koliko biljke uzgajane u tlu.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o upotrebi i prednostima biljaka Monstera.