Činjenice o cvetu trešnje

Postoji li ikonija scena više od toga da stojite među stablima trešnje dok vas obasipaju svojim ružičastim laticama? Mislimo da nije! Japanski nacionalni cvet, cvet trešnje, signalizira početak proleća i spektakularan je podsetnik da je život prolazan i da moramo da ga maksimalno iskoristimo dok možemo.

Osim pevanja pesama o „sakuri“ u osnovnoj školi, koliko zaista znate o ovim prelepim cvetovima? Čitajte dalje za više činjenica, kao i značenje i simboliku trešnjinog cveta!

Cvetovi trešnje predstavljaju obnovu, nestalnost i još mnogo toga

Takođe poznat kao sakura, cvetovi trešnje simbolizuju obnovu, nestalnost lepote, prolaznu prirodu života, suštinu trenutka i još mnogo toga u japanskoj kulturi.
U Kini, odakle su nastali cvetovi trešnje, sakura predstavlja ženstvenost i ljubav.
Nacionalni festival trešnjinog cveta traje od sredine marta do sredine aprila

Ako želite da proslavite ovo prelepo cvetanje u Sjedinjenim Državama, Nacionalni festival cveta trešnje održava se u Vašingtonu, DC od sredine marta do sredine aprila svake godine.
Festival uključuje mnogo više od pukog pojavljivanja da biste se divili hiljadama cvetnih stabala trešnje. Tipični događaji uključuju ceremoniju otvaranja, paradu, festival zmajeva, večeru sa ružičastim kravatama i obilje nastupa.

Ne možete stići u DC? Festivali cveta trešnje održavaju se u mnogim gradovima širom sveta.
Vrhunac cvetanja je obično oko 4. aprila

Gotovo je nemoguće predvideti vrhunac cvetanja više od 10 dana unapred. Šta je vrhunac cvetanja? Datum vrhunca cvetanja je dan kada je otvoreno 70% cvetova trešnje, pružajući najspektakularnije cvetanje.

Na vrhunac cvetanja u velikoj meri utiče vreme, zbog čega je tako teško predvideti daleko unapred. Toplo vreme dovodi do ranijeg vrhunca, hladno vreme dovodi do kasnijeg vrhunca, obilne padavine će naglo prekinuti lepotu, a kasni mrazevi mogu sprečiti da drveće uopšte procveta. Dok je najraniji zabeleženi vrhunac cvetanja u Vašingtonu, D.C., bio 15. marta, a poslednji 18. aprila, čudesni događaj se obično dešava oko 4. aprila.
Planirajte svoje putovanje u DC koristeći Bloom Vatch Službe nacionalnih parkova

Želite da planirate putovanje u poslednjem trenutku da uhvatite vrhunac cvetanja u Vašingtonu, D.C.? Služba Nacionalnog parka obezbeđuje Bloom Vatch, projekciju vrhunca cvetanja za period od oko 3 dana kada je verovatno da će se događaj desiti.
Drveće trešnje verovatno potiče iz kineskog himalajskog gorja

Dok je Japan najpoznatija zemlja po svojoj ljubavi prema sakuri, čini se da su drveće trešnje prvobitno raslo u kineskom himalajskom visoravni, a drveće je stiglo u Japan tek pre oko 1.100 godina.
Mejkon, Džordžija je „svetska prestonica trešnje u cvetu“

Dok je Vašington, DC, poznat po svojim zapanjujućim stablima trešnje, Mejkon, Džordžija, tvrdi da je svetska prestonica cveta trešnje sa više od 350.000 stabala jošino trešanja koje cvetaju svake godine. Kako je američki grad završio sa toliko stabala trešnje?

Sredinom 20. veka, prodavac nekretnina u Mejkonu Vilijam A. Fikling stariji otkrio je u svom dvorištu drvo trešnje Jošino, zaljubio se u prelepe cvetove, naučio da razmnožava biljku i slobodno ih podelio sa svojom zajednicom.
Travers Citi, Michigan ima preko 2 miliona stabala trešnje

U Mičigenu, Travers Citi proizvodi 40% američkog roda trešanja od preko 2 miliona stabala trešanja.

Zbog severne geografske širine Mičigena i duge zime, cvetanje obično dostiže svoj vrhunac sredinom maja ili čak kasnije. Pošto drveće širom regiona cveta u različito vreme u zavisnosti od toga koliko je udaljeno od zaliva Grand Travers, imate veće šanse da uhvatite bar jedno vrhunsko cvetanje tokom posete kasnog proleća ili ranog leta.
Drveće trešnje može biti ogromno

Dok ukrasna stabla trešnje u proseku imaju maksimalnu visinu od 25 do 50 stopa (u zavisnosti od zone uzgoja USDA), stabla divlje crne trešnje mogu da budu visoka 80 stopa i široka 60 stopa.
Amsterdamski park nazvan je svakom od svojih 400 stabala trešnje

Godine 2000, Japanski ženski klub u Amsterdamu je donirao 400 stabala Amsterdamse Bos. Svakom drvetu dali su holandsko ime: polovina imena je žensko, a druga polovina muško.
Najveće LEGO drvo trešnje bilo je visoko 14 stopa

Godine 2018., Ginisov svetski rekord za najveće drvo trešnje od LEGO kocke ikada napravljeno postavljeno je u LEGOLAND Japanu od drveta koje je bilo visoko 14 stopa, teško preko 7.000 funti i napravljeno od preko 800.000 LEGO kockica. Timu osoblja u Češkoj Republici je bilo potrebno više od 6.700 sati rada da ga napravi!
Postoji 430+ sorti drveća trešnje

Dok su stabla Ioshino najčešća sorta u Vašingtonu, DC i Japanu, zapravo postoji više od 430 vrsta drveća trešnje.
U Japanu neke sorte cvetaju već u januaru, neke ne cvetaju do sredine maja, a druge cvetaju dva puta godišnje – jednom u aprilu i ponovo od oktobra do januara.

„Gledanje cveća“ postoji već milenijum

Još u Heian periodu (794 – 1185), hanami – zabave za plemstvo koje „gledaju cveće“ – bile su posvećene pikniku ispod drveća trešnje. To je više od hiljadu godina ljudi koji se dive ovom predivnom cvetu!
Hanami piknici su osvetljeni noću

U Japanu, drveće trešnjinog cveta je noću često osvetljeno fenjerima ili svetlima, pružajući iskustvo koje oduzima dah. Gledanje sakure noću se zove jozakura.
Prvi japanski poklon trešnje umalo je izazvao diplomatsku krizu

Japan je prvi put poslao drveće trešnje u Sjedinjene Države 1910. godine, ali su američki inspektori iz Ministarstva poljoprivrede preporučili spaljivanje 2.000 stabala kako bi se zaštitili američki primerci nakon što su na drveću pronašli insekte i bolesti. Ovaj incident je umalo stvorio diplomatsku krizu i zahtevao je dozvolu predsednika Tafta i državnih i ratnih sekretara pre sprovođenja preporuke.
Drveće trešnje u Vašingtonu su poklon Japana

Gradonačelnik Tokija Juko Ozaki poklonio je Vašingtonu 1912. godine još 3.020 stabala trešanja, a prva dama Helen Taft i vikontesa Činda, supruga japanskog ambasadora, svečano su posadile prva dva stabla. SAD su uzvratile poklon slanjem 40 rascvetanih drena u Japan 1915.
Branje cveća sa drveća trešnje je nelegalno u Vašingtonu, D.C.

Penjanje na drveće trešnje i branje cvetova je nezakonito u Vašingtonu, što se smatra vandalizmom nad federalnom imovinom. Iako možete biti uhapšeni zbog toga, metropolitanska policija uglavnom izdaje upozorenja i male novčane kazne.
Drveće trešnje koje cvetaju prvenstveno su ukrasne

Drveće cveta trešnje u cvetu obično proizvodi sitne, crne, gorke trešnje koje su pogodnije za ptice nego za ljude, dok stabla trešnje koja se uzgajaju za proizvodnju voća obično imaju manje spektakularne cvetove. Jednostavno je potrebno previše energije da bi drvo proizvelo i veliko, ukusno voće i upadljivo, spektakularno cveće.
Džordž Vašington nikada nije posekao drvo trešnje

Svi smo čuli priču. Kada je Džordž Vašington imao 6 godina, dobio je sekiru i oštetio je očevo drvo trešnje. Kada se njegov ljutiti otac suočio s njim, Džordž je rekao: „Ne mogu da lažem… Jesam to presekao svojom sekirom.

Stvar je u tome da se ovaj događaj nikada nije dogodio. Dodano je petom izdanju jedne od njegovih biografija, Život Vašingtona, 7 godina nakon Vašingtonove smrti da bi ga prikazao kao savršenog, čestitog uzora. Anegdota je kasnije pretvorena u priču za decu da bi se naučila moralu.
Trešnjini cvetovi su jestivi

Cvetovi trešnje imaju suptilan ukus, mešajući cvetne, gorke i zemljane elemente, a možete pronaći širok izbor hrane i pića napravljenih od ovih cvetova. Neki od najčešćih načina uključivanja cvetova trešnje u japansku kuhinju su:

Sakura onigiri su pirinčane kuglice napravljene od kiselog lišća i cvetova trešnje.
Sakuraiu je čaj od trešnjinog cveta koji se pravi prelivanjem ukiseljenog cveta vrelom vodom.
Sakuramoči je kolač od pirinča umotan u list trešnjinog cveta i često preliven cvetom.
Sakura anpan uključuje slatku pastu od pasulja okruženu pahuljastim hlebom i prelivenom slanim trešnjinim cvetom.

Cvetovi trešnje nisu uvek ružičasti

Dok najpopularnije sorte drveća trešnjinog cveta pružaju ružičasto cvetanje, neke sorte imaju belo cveće, a ne ružičasto.
Koliko dugo cvetovi trešnje žive?

Ako govorite o cveću, pojedinačna stabla trešnje obično cvetaju samo nedelju ili dve. Ako ste radoznali o stablima trešnje, obično žive oko 30 do 40 godina.
Miriše li trešnjin cvet?

Sakura ima tako suptilan, delikatan miris da ga možda nećete osetiti ako stavite cvet tik do nosa. Međutim, kiseljenje cvetova trešnje donosi kumarin, mirisnu organsku hemikaliju.
Da li trešnjini cvetovi simbolizuju ljubav?

U Kini, cvetovi trešnje predstavljaju ljubav, zajedno sa ženstvenošću. U Japanu, oni nisu povezani sa romantičnom ljubavlju. Međutim, oni mogu da simbolizuju stvari poput ljubavi prema privilegiji života i ljubavi prema sposobnosti da cenimo trenutke lepote.
Gde mogu da saznam više činjenica o cveću?

Da li volite da učite o cveću i želite da naučite više? Pročitajte o činjenicama o suncokretu, činjenicama o jasminu i božurima koje možda sada ne znate!