Značenje cveta petunije na jeziku cveća

Značenje, simbolika i kulturni značaj cveća petunije

Petunije su popularan godišnji cvet koji se uzgaja u saksijama i kontejnerima širom SAD, prema popisu hortikulture iz 2019.; petunije su na prvom mestu u prodaji biljaka širom zemlje. Ali petunije nisu uvek bile cenjene zbog svoje lepote. Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da su petunije nekada simbolizovali bes i ljutnju na jeziku cveća. Iako je njihova popularnost poslednjih godina promenila njihovu simboliku, ipak je vredno napomenuti da neki mogu nastaviti da se pozivaju na njihovo zastarelo značenje. U ovom vodiču ćemo pokriti sve što treba da znate o značenju cveta petunije, simbolici i kulturnom značaju tokom vremena.

Značenje i simbolika cveća petunije – osnove
Simbolično značenje cveća petunije evoluiralo je tokom vremena od asocijacija na ljutnju i ljutnju do modernije simbolike želje, nade i smirenosti. Kao i kod svih cveća, značenje i simbolika takođe zavise od boje cvetova petunije i odnosa između davaoca i primaoca.

O cveću Petunije

Porodica, rod i taksonomija
Petunija je rod biljaka iz porodice Solanaceae. Postoji oko 35 vrsta biljaka petunije. Baštenska petunija (Petunia k atkinsiana) je ukrasna biljka koja se koristi kao posteljina ili za punjenje prozorskih kutija i visećih korpi.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Petunije proizvode papirnate cvetove u obliku trube u rasponu boja od bele, ružičaste, ljubičaste i crvene do prugastih ili pegavih hibrida. Mnoge petunije imaju kontrastno grlo koje može biti svetlije ili tamnije od boje latica.

Rastuće navike petunije zavise od sorte, jer su neke niske (8 do 10 inča) uspravne biljke, dok nekoliko vrsta proizvodi dugačke, kaskadne loze koje mogu dostići 3 stope ili više.

Ovi upadljivi cvetovi privlače leptire, pčele i kolibrije u letnju baštu.

Petunije imaju delikatan, sladak miris koji je uočljiviji kasno popodne ili uveče.

Istorija i poreklo cveća petunije
Petunije potiču iz Južne Amerike, gde su ih španski istraživači navodno otkrili u 16. veku. U to vreme, biljke su ignorisane jer su se smatrale ružnim, što su domoroci zvali „petun“, što znači „bezvredna biljka duvana“.

U Evropu su uvedeni tek 1823. godine kada je nova grupa španskih istraživača posetila Argentinu i donela uzorke i semena.

Popularne vrste, vrste i sorte

Petunije su podeljene u kategorije na osnovu navike rasta i veličine cveta. Ovi uključuju:

Grandiflora: Ove petunije imaju velike cvetove koji mogu dostići 5 inča u prečniku. Petunije Grandiflora su najstarija vrsta petunije. Sredinom leta mogu postati vretenasti.
Multiflora: Ove petunije imaju nešto manje cvetove, ali daju više cvetova. Ove petunije imaju jake stabljike koje dobro podnose vetar i kišu. Mogu biti jednostruke ili dvostruke latice.
Milliflora: Petunije Milliflora proizvode masu minijaturnih cvetova (1 do 1 ½ inča) na malim biljkama od 8 inča. Idealne su za kontejnere i viseće korpe jer se samočiste i ne zahtevaju mrtve glave.
Širenje (talas): Petunije koje se šire stvaraju cvetove na lozama koje brzo rastu. Vinova loza raste 2 do 4 stope dugačka i ima obilje cvetova od 2 inča.
Svaka grupa petunija sadrži širok izbor sorti koje se razlikuju po izgledu i boji cvetova.

Etimološko značenje
Opšte se veruje da je naziv petunija izveden od reči petun, izraza za bezvrednu biljku duvana na jeziku Tupi-Guarani koji se govori u Južnoj Americi.

Međutim, neki izvori navode da je izraz Tupi-Guarani za biljku bio sitan. Ipak, drugi poput Toma Mekabina iz Orlando Sentinela tvrde da je francuski botaničar po imenu Petun sakupio prvo seme iz Argentine sredinom 1800-ih. Biljka je u njegovu čast dobila ime petunija.

Iz kojih regiona potiče cveće petunije?

Petunije su porijeklom iz regiona Južne Amerike i Meksika. Prve petunije otkrivene su u Argentini i okolnim područjima.

Kada je sezona cveća petunije?
Petunije su nežne trajnice koje se uzgajaju kao jednogodišnje biljke širom Sjedinjenih Država. Ovo cenjeno cveće cveta od proleća do jeseni sa sjajnim prikazom boja celog leta.

Upotreba i prednosti cveća petunije
Petunije su ukrasne biljke koje se obično uzgajaju u kontejnerima i visećim korpama, ali se mogu uzgajati i u bordurama. Ovo upadljivo cveće cveta celo leto, unoseći boju i život u baštu.

Petunije se oprašuju insektima i privlače kolibrije, pčele, leptire i druge leteće insekte. Kolbrički moljac se često vidi kako zuji od cveta do cveta u kasno veče.

Cvetovi petunije se ponekad koriste kao ukras, ali se obično ne jedu, iako su netoksični za ljude i kućne ljubimce. Petunije se mogu bezbedno saditi u oblastima gde se deca i kućni ljubimci verovatno igraju.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cveća petunije

Ružičasta predstavlja nežnost i ženstvenost i obično se izjednačava sa majčinskom ljubavlju. Ove petunije su divan poklon za Majčin dan.

Značenje cveta crvene petunije

Crvena je boja strasti i ljubavi. Uobičajeno se veruje da crvene petunije predstavljaju dubinu i snagu u odnosima.

Značenje cveta bele petunije

Bela je boja nevinosti i čistoće, ali bele petunije takođe mogu da izraze poverenje i dostojanstvo. Često se prikazuju na venčanjima i verskim događajima.

Značenje cveta crne petunije

Crne petunije se mogu tumačiti kao znak smrti ili osećanja sumornosti, ali neki kažu da predstavljaju snagu i jedinstvenost. Značenje zavisi od odnosa između davaoca i primaoca.

Značenje cveta žute petunije

Svetle i vesele žute petunije predstavljaju poštovanje i prijateljstvo — Rezervišite žute petunije za bliske prijatelje.

Značenje ljubičastog cveta petunije

Bogate nijanse ljubičaste simboliziraju fantaziju, očaranost, gracioznost i kraljevstvo. Ljubičaste petunije takođe izražavaju poštovanje i divljenje. Dajte ljubičaste petunije prijateljima i kolegama.

Značenje cveta plave petunije

Plavo cveće predstavlja poverenje i mirnu energiju i najbolje je za one kojima verujete i kojima se divite. Poklonite plave petunije porodici, prijateljima ili kolegama.

Istorijski simbolizam cveća petunije

Cveće petunije i folklor
Maje i Inke su verovali da petunije poseduju magičnu moć da oteraju duhove i čudovišta iz podzemnog sveta. Rečeno je da petunije neće rasti u oblasti sa negativnom energijom, ali će uspevati u pozitivnoj energiji.

Cveće petunije i rani španski istraživači
Prve petunije su u Argentini otkrili španski istraživači u 16. veku. Ovo belo cveće je bilo manje upadljivo od dramatičnih petunija koje imamo danas. Prijavljeno je da su ih Tupi-Guarani Indijanci nazivali petun, što znači bezvredne biljke duvana. Istraživači nas toliko nisu impresionirali biljkom da se nisu potrudili da sakupe seme od njih.

Značenje cveta petunije u viktorijansko doba
Kontradiktorna simbolika povezana sa ovim cvećem može se pratiti do viktorijanskih vremena kada je povezanost petunije sa besom i ljutnjom bila povezana sa iznenadnim i ekstremnim ispadima Njenog Kraljevskog Visočanstva kraljice Viktorije.

Ironično, tokom viktorijanskih vremena, petunije su se takođe često prikazivale na venčanjima kako bi simbolizovali prikladno društvo.

Petunije u šamanizmu
Petunija se koristi u šamanskim ritualima u Južnoj Americi da bi donela uvid. Smatra se da petunije poboljšavaju kreativnost i inspiraciju, ostvaruju snove i podstiču čuđenje i nadu.

Prikladne prilike za poklon za cveće petunije
Danas, značenje i simbolika cvetova petunije čine ih pogodnim poklonima za svadbe, rođendane, godišnjice, Majčin dan i druge proslave.

Česta pitanja o cveću petunije:

Šta simbolizuje cvet petunije?
Petunije mogu da simbolizuju bes i ljutnju, posebno ako su date nekome sa kim se nedavno niste slagali. Međutim, modernija simbolika petunije prikazuje petunije kao cvet želje, nade i udobnosti ili smirenosti.

Da li se cvetovi petunije smatraju srećnim?
Iako petunije ne predstavljaju izričito sreću, verovanja Maja i Inka smatraju da petunije odbijaju zle duhove i rastu samo u oblastima sa pozitivnom energijom. Takođe se smatra da izražavaju želju, nadu i utehu, što primaocu može doneti sreću.

Da li je petunija cvet ljubavi?
Petunije mogu predstavljati želju i osećaj udobnosti oko primaoca.

Da li se cveće petunije vraća svake godine?
Petunije su nežne trajnice koje se uzgajaju kao jednogodišnje biljke u SAD. Cveće i biljke umiru kada zahladi u jesen. Biljka ne izraste ponovo u narednoj godini, međutim, kada se gaji na gredici, petunije se često samoseju, a nove biljke petunije izbijaju sledeće godine.

Koliko dugo cvetovi petunije traju?
Svaki cvet petunije otvara se ujutru. Do noći, cvet se zatvara i počinje da se gubi. Stari cvet pada sa vinove loze u roku od dan-dva, ali pošto petunija tako obilno cveta, novi cvetovi uvek cvetaju.

Da li petunija cveta više puta?
Petunije obilno cvetaju celo leto. Ako pate od nedostatka vode i počnu da se suše, obrezivanje biljaka i davanje vode koja im je potrebna obično će ih oživeti. Može proći nekoliko nedelja da biljka petunija ponovo procveta.

Značenje cveta petunije – poslednja reč

Petunije su simbolizovali bes i ljutnju, ali to se promenilo kako su ovo prelepo cveće steklo dom u gredicama i kontejnerima širom SAD, popularnije značenje za cveće petunije je više uzdizanje jer predstavlja želju, nadu i smirenost. Petunije su idealan poklon za svadbe, Majčin dan, rođendane i godišnjice.