Kako uzgajati ružičastu ljepotu potencile žbunasti petolist

Vodič korak-po-korak za uzgoj i brigu o Potentilla Pink Beauti kod kuće
Dobrodošli u naš osnovni vodič za uzgoj i negu Potentilla Pink Beauti (grmolista petolista). Ako tražite jednostavan grm sa ružičastim cvetovima, onda bi Potentilla Pink Beauti trebala biti na vašem radaru. Ova biljka koja nije potrebna za održavanje daje divno cveće iz godine u godinu.


Kako uzgajati ružičastu ljepotu potencile (žbunasti petolist) – najvažnije:
Botanički naziv: Potentilla fruticosa ‘Pink Beauti’, Dasiphora fruticosa ‘Pink Beauti’
Takođe poznat i kao: Potentilla Pink Beauti, žbunasti petolist, Potentilla fruticosa „Loveli Pink“
Zone otpornosti: USDA zone rasta 3 do 7
Meseci cvetanja: Od juna do oktobra, u zavisnosti od lokacije.
Teškoća uzgoja: Lako i pogodno za početnike.
Vrsta biljke: listopadni cvetni grm
Zahtevi za svetlo: Dobro raste na direktnom suncu ili delimičnoj senci. Ova biljka najbolje uspeva sa najmanje četiri sata sunca dnevno.
Temperatura i vlažnost: Ova vrsta je otporna na zimu i tolerantna je na sušu. Može da preživi temperature do -40 stepeni Farenhajta i najbolje se ponaša pri niskoj do srednjoj vlažnosti.
Potrebe za zalivanjem: Uverite se da je zemlja blago vlažna tokom prvog ciklusa rasta. Tokom toplih i sušnih sezona zalivajte do dva puta nedeljno.
Prednosti tla: dobro drenirajuće, tlo. Ova biljka nije izbirljiva u pogledu kvaliteta ili pH vrednosti, ali može najbolje da raste na zemljištu od 5 do 7 na pH skali.
Hranjenje: Višenamensko đubrivo jednom godišnje ili svake druge godine u proleće ako je potrebno.
Očekivanja rasta: Može narasti do približno tri stope visine sa širinom od tri stope.
Toksičnost: Nije toksično za ljude i kućne ljubimce.

Naučne činjenice
Pink Beauti je jedna od mnogih vrsta vrste Potentilla fruticosa ili Dasiphora fruticosa. Ova biljka je član roda Dasiphora.

Zanimljivo je da su neke Dasifore nekada bile klasifikovane kao Potentile. Dakle, baštovani ih i dalje nazivaju tim imenom. Pored toga, ova sorta pripada porodici ruža, Rosaceae.

Poreklo i istorija
Vrsta Potentilla fruticosa je poreklom iz subarktičkih delova severne hemisfere. Pink Beauti je jedna od nekoliko Potentilla koje su dobile nagradu Kraljevskog hortikulturnog društva za baštenske zasluge.

Botaničke karakteristike
Potentilla ‘Pink Beauti’ je listopadni cvetni grm sa malim, bledo ružičastim cvetovima. Njegova navika rasta je slična njegovom rođaku, divljoj ruži. Cvetovi Pink Beauti imaju pet latica, a biljka raste malo, tamnozeleno lišće.

Koristi i prednosti
Ovaj grm je odličan dodatak vrtu leptira, jer je poznato da privlači oprašivače. Pored toga, Pink Beauti nije toksičan za ljude i kućne ljubimce.

Zanimljivo je da cvet Cinkuefoil ima legendarnu kulturnu istoriju. Bio je to popularan dizajn u hrišćanskoj arhitekturi tokom srednjeg veka.

Vreme cvetanja i sezona cvetanja
Pink Beauti proizvodi divne cvetove od leta do jeseni. U zavisnosti od toga gde živite, možete očekivati cveće od juna do oktobra.

Očekivanja rasta
Žbunasti petolist dostiže visinu od oko tri stope sa širinom od tri stope. Ova navika rasta čini ovu biljku odličnom kao neformalna živica ili granica.

Ovoj sorti Potentilla može biti potrebno između pet do deset godina da naraste do svoje maksimalne veličine.

Najbolje prateće biljke za ružičastu lepoticu
Ova vrsta stvara lepu estetiku pored drugih biljaka i grmlja. Evo nekoliko odličnih opcija pratioca za Potentilla Pink Beauti.

Daisies
Roses
Lavanda
Ptičje gnezdo smrče
Spirea
Druge sorte Potentillas, poput Potentilla fruticosa ‘Goldfinger’ i Potentilla Reptans.

Kako uzgajati ružičastu ljepotu potencile (žbunasti petolist)

Koje su najbolje lokacije za sadnju Potentilla Pink Beauti?
Potentilla Pink Beauti dobro raste kao živa ograda ili granična biljka. Najbolje uspeva ako se posadi na delimično zasjenjenom mestu koje dobija oko četiri sata svetlosti tokom dana.

Koja su najbolja godišnja doba za sadnju grmova petolistnika?
U rano proleće posadite žbunasti petolist. Ovo omogućava grmlju da provede svoje prvo proleće uspostavljajući jake korene. Međutim, ako ne možete da posadite u proleće, rana jesen je još jedno dobro vreme za to.

Uzgajanje iz semena u odnosu na mlade rasadničke biljke
Da biste uzgajali Pink Beauti, možete pobrati seme ili kupiti mlade sadnice. Bilo koja opcija je laka, ali ćete želeti da imate nekoliko stvari na umu pre nego što donesete ovu odluku.

Prvo, mlade rasadničke biljke koštaju više od semena. Dakle, ako je cena faktor, berba semena je odličan način za uštedu. Međutim, ovaj pristup će trajati duže.

Pored toga, mnoge Potentillas su hibridi. Dakle, iz semena Pink Beauti može se razviti drugačija sorta Cinkuefoil.

Šta uraditi pre sadnje
Pre nego što posadite Shrubbi Cinkuefoil, pronađite mesto gde može da raširi svoje korene i naraste do svoje zrele veličine. Takođe ćete želeti da prikupite alate i materijale koji će vam trebati. Pronađite ih u odeljku Osnovni alati ispod.

Koje je najbolje tlo za Potentilla Pink Beauti?
Koje je najbolje tlo?
Ova vrsta preferira dobro drenirano, ali blago vlažno tlo. Tolerantna je na različite vrste kvaliteta zemljišta i pH nivoe. Međutim, ova biljka je najsrećnija u skoro neutralnim zemljištima oko 5 do 7 na pH skali.

Kako posaditi Potentilla Potentilla Pink Beauti
Preduzmite ove korake da posadite Potentilla Pink Beauti u svojoj bašti ili otvorenom prostoru.

Izaberite dobro mesto za uzgoj grmolikog petolika. Uverite se da ima dovoljno prostora da biljka naraste do svoje zrele veličine od tri stope u visinu i širinu.
Napravite rupu u zemlji gde želite da posadite Potentilla Pink Beauti. Rupa treba da bude dvostruko veća od širine i iste dubine kao trenutni kontejner biljke.
Uklonite biljku iz kontejnera i nežno olabavite tlo oko korena.
Sada stavite svoju biljku u rupu koju ste napravili.
Napunite prostor oko biljke zemljom.
Na kraju, dodajte malu količinu zemlje na površinu oko vašeg grmlja i zalijte duboko.

Grmlje Pink Beauti dobro raste na direktnom suncu ili delimičnoj senci. Međutim, ova biljka najbolje uspeva kada dobije najmanje četiri sata direktnog sunca dnevno. Pored toga, možete posaditi ovu vrstu u bilo kom aspektu ako ispunjavate njene svetlosne zahteve.

Postavke temperature i vlažnosti
Pink Beauti može izgledati delikatno, ali je otporan na hladnoću i sušu. Može da preživi do -40 stepeni Farenhajta i dobro radi na niskim do srednjim nivoima vlažnosti.

Kako se brinuti za Potentilla Pink Beauti (žbunasti petolist)

Potrebe za zalivanjem
Uverite se da zemlja ostane blago vlažna tokom prve sezone rasta Pink Beauti-a. Nakon toga, ova biljka može dobiti hidrataciju koja joj je potrebna od padavina.

Ako padavina u vašem području ima manje od jednog inča nedeljno, možda ćete morati da zalivate grmlje jednom ili dva puta nedeljno.

Potrebe za đubrenjem
Prekomerno đubrenje nije dobro za zdravlje ove biljke. Dakle, nećete morati da đubrite grmove Pink Beauti više od jednom godišnje ili dve. Ako se odlučite za đubrenje, koristite višenamensko đubrivo u proleće.

Obrezivanje grmova petolistnika
Orezujte žbunastu petolistu na kraju vegetacije. Uradite to zimi da biste smanjili izloženost štetočinama i pripremili biljku za zdrav rast u proleće. Koristite oštre makaze za sečenje grana oko osam inča iznad nivoa zemlje.

Propagacija
Razmnožavanje grmlja Potentilla je jednostavan proces. U leto, uzmite rez od 4 inča novog rasta neposredno ispod čvora. Želite da se uverite da ova reznica dolazi sa grane bez mnogo cvetova.

Zatim uklonite lišće sa donjeg dela reznice i umočite odsečeni kraj u hormon za korenje. Zatim stavite ovaj kraj u mali lonac sa svežom zemljom.

Stavite ovaj kontejner na difuznu sunčevu svetlost i održavajte zemlju vlažnom dok se ne formiraju koreni. Uspostavljanje korena može trajati od dve nedelje do jednog meseca.

Prezimljavanje
Pink Beauti otporan na hladnoću je lak za održavanje zimi. Najvažnije je da ga obrezujete na oko osam inča iznad nivoa zemlje kako biste podstakli zdravu sezonu rasta.

Kada i kako presaditi biljke uzgajane u kontejnerima
U kontejneru možete trenirati ovu vrstu da ostane veličine bonsaija. Međutim, biljke vezane za koren mogu imati koristi od povećanja veličine saksije. Evo kako da presadite Potentilla Pink Beauti uzgajanu u kontejneru.

Izaberite posudu za jednu saksiju veću od trenutnog doma vašeg grmlja. Uverite se da ova nova sadnica ima rupu za drenažu.
Stavite šljunak na dno nove posude za dodatnu drenažu. Zatim pokrijte šljunak slojem sveže zemlje.
Dodajte koren grmlja na dno lonca. Uverite se da ima dovoljno zemlje u podnožju tako da je površina korenove kugle nekoliko inča ispod ivice saksije.
Dodajte zemlju oko strana i površine korenove kugle da popunite sve preostale praznine.

Nećete morati da ubijate Potentilla Pink Beauti. Godišnje obrezivanje je dovoljno da ova vrsta raste srećno.

Uobičajeni problemi sa Potentilla Pink Beauti i kako ih lečiti

Znaci problema sa zalivanjem
Kao i većina biljaka, Potentilla Pink Beauti može razviti trulež korena ako dobije previše vode.

Ova vrsta je tolerantna na sušu. Ali premalo vode može dovesti do opadanja lišća ili uvijanja prema unutra.

Izbegnite ove probleme vezane za vlagu radeći sa padavinama u vašem području. Zalivajte grmove Pink Beauti samo ako padavina ima manje od jednog inča nedeljno.

Znaci nepravilnih svetlosnih uslova
Cvetovi ove biljke mogu izbledeti u posebno toplim i sunčanim uslovima. Pored toga, slabo osvetljenje može dovesti do dugonogog grmlja otrcanog izgleda.

Sprečite ove probleme tako što ćete posaditi svoje grmlje na mestu koje ima oko četiri sata sunčeve svetlosti dnevno.

Ne biste trebali imati previše problema sa Pink Beauti-om kada su u pitanju štetočine i bolesti. Međutim, možda ćete želeti da pripazite na sledeće probleme.

Trulež korena: Previše zaliveni grmovi Pink Beauti mogu razviti trulež korena. Ako se to dogodi, uklonite zahvaćeno područje i ponovo posadite grm u sveže, čisto tlo.
Tripsi: Ako tripsi zaraze žbunasti petolist, poprskajte vodom da biste ih izbacili. Odatle nanesite insekticidni sapun da biste eliminisali infestaciju.
Paukove grinje: Prskajte grmlje insekticidom ili vodom sa sapunom dok problem ne nestane ako otkrijete paukove grinje.

Osnovni alati koje treba imati u blizini
Evo alata koje ćete želeti da imate za sadnju i uzgoj grmolikog petolika.

Baštenska lopata
Neutralno, dobro drenirajuće tlo
Čiste, oštre škare
Šljunak za biljke u kontejnerima
Kontejner sa drenažnim otvorom
Višenamensko đubrivo (opciono)
Hormon korenja za razmnožavanje biljke

Okončanje
Potentilla Pink Beauti može biti delikatan dodir koji je potreban vašem otvorenom prostoru. Između blistavog ružičastog cvetanja i jednostavne nege, sigurno će biti jedna od najatraktivnijih biljaka koje uzgajate ove sezone. Osim toga, uz minimalan napor, možete uživati u ovoj biljci iz godine u godinu.

Najčešća pitanja o uzgoju ružičaste pupoljke (žbunasti petolist):

Da li je Potentilla Pink Beauti izdržljiv?
Da, Potentilla Pink Beauti je izdržljiva biljka. Ima lake zahteve za negu i može da izdrži i hladnoću i sušu.

Koliko velika Potentilla Pink Beauti postaje?
Potentilla Pink Beauti može dostići visinu od otprilike tri stope sa sličnim širenjem. Dobro funkcioniše u pejzažnom uređenju kao živa ograda ili ukrasna granica.

Šta radite sa Potentilla Pink Beauti preko zime?
Zimski otpornom Potentilla Pink Beauti-u neće trebati mnogo održavanja da bi preživeo hladnoću. Međutim, u posebno hladnim klimatskim uslovima, može donekle umrijeti. Uvele površine orezujte u kasnu zimu ili rano proleće pre nego što počne vegetacija.

Da li je Potentilla Pink Beauti invazivna?
Ne, Potentilla Pink Beauti se ne smatra invazivnom vrstom. Međutim, neke sorte Potentilla su invazivne. Dakle, imajte ovo na umu kada razmatrate druge Potentillas.

Da li je Potentilla Pink Beauti višegodišnja biljka?
Da, Potentilla Pink Beauti je zeljasta višegodišnja biljka. Uz odgovarajuće uslove, ova biljka godinama daje bledo roze cvetove.

Hoće li Potentilla Pink Beauti rasti u senci?
Da, ova biljka dobro raste u delimičnoj senci. Međutim, najbolje je sa najmanje nekoliko sati direktne sunčeve svetlosti dnevno.

Da li je Potentilla Pink Beauti otrovna za ljude?
Ne, Potentilla Pink Beauti nije otrovna za ljude. Takođe nije toksičan za pse, mačke i druge kućne ljubimce.