uobičajenih razloga zbog kojih biljke pothosa opadaju lišće

Kako upravljati biljkom pothosa koja opada lišće kod kuće

Uzgajajući dugačke vinove loze koje prekrivaju police ili vise sa korpi, pothos biljke se lako uzgajaju i dodaju dramatičnu lepotu i simboličnu vrednost bilo kom delu doma. Međutim, biljke Pothosa mogu početi da opadaju lišće i gube novi rast ako postanu nezadovoljne okolnim uslovima. Ova biljka nije delikatna, tako da je potrebno više od promene osvetljenja ili kratkotrajnog izlaganja promaji da bi izgubila listove. Brzo prilagodite negu biljke Pothos ako primetite iznenadni gubitak zdravih listova.

Pothos biljke koje ispadaju lišće

Biljke potosa imaju tendenciju da opadaju lišće zbog stresa. Pod zalivanjem, trulež korena, oštećenje štetočina i izlaganje hladnoći su među najčešćim uzrocima opadanja listova. Starost biljke pothos takođe može igrati ulogu u opadanju listova, kao i prirodnim sezonskim promenama.

Uobičajeni razlozi opadanja listova biljke pothos

Pothos biljke će uvek rasti novo lišće kada su ponovo srećne, ali listovi se neće pojaviti na istim mestima na kojima je staro lišće otpalo osim ako mu ne date suvu šljivu. Ovo može ostaviti otvorene mrlje na dugim lozama, tako da je najbolje sprečiti da lišće opada kad god je to moguće. Ovo su najčešći uzroci opadanja listova kod svih različitih sorti Pothosa.

1) Nedostatak zalivanja

Uzrok broj jedan gubitka listova u biljci Pothos je nedostatak zalivanja. Biljka će prvo pasti ili uvenuti, ali može izgubiti lišće od šoka čak i nakon što je dobro zalijete i ponovo se oporavi. Listovi možda neće pasti nedelju ili dve, što otežava povezivanje sa venućem i nedostatkom zalivanja. Pokušajte da zalivate Pothos svaki put kada se gornji centimetar zemlje potpuno osuši i koristite mešavinu koja dobro drenira da biste izbegli prekomerno zalivanje.

2) Šok od đubriva

Ovim biljkama nije potrebno mnogo đubriva. Ako dodate više od razblažene doze jednom svakog drugog meseca tokom leta, verovatno ćete videti žutilo zrelih listova, a zatim opadanje. Novi rast takođe može izgledati uvrnuto, zakržljalo ili obezbojeno. Dobro zalijte i sačekajte da ne dođe do problema sa đubrivom ili promenite mešavinu zemljišta ako vam se čini da je dovoljno jaka.

3) Prekomerno zalivanje

Osim nedovoljnog zalivanja, prekomerno zalivanje je drugi najčešći razlog gubitka listova na Potosu.

Problem nije samo u samoj vodi, već u tome što ona dovodi do truljenja korena. Biljke potosa u divljini rastu drveće i penju se na visine koje nude obilje povetarca i cirkulaciju vazduha. Njihovo korenje je naviklo da hvata relativno suvu koru, a ne da sedi u vlažnom tlu. Mogu da podnesu mešavine za saksije bez zemlje koje dobro dreniraju sve dok ne zalivate prečesto.

Uverite se da lonac nema načina da zadrži vodu na ivicama ili uglovima i koristite drenažni pladanj umesto tanjira koji drži vodu blizu korena na dnu.

4) Hladne temperature

Pothos biljke preferiraju tople temperature.

Neće umrijeti od kratkog izlaganja temperaturama ispod 50 stepeni F kao neke kućne biljke, ali će uvenuti i izgubiti lišće na temperaturama od 45 stepeni F i niže.

Držite Pothos u toplim uslovima oko 70 do 90 stepeni F za zdrave, sjajne listove i što manje opadanja.

Ako je biljka kratkotrajno izložena hladnoći, ne možete ništa učiniti da sprečite gubitak oštećenih listova osim što je premestite u toplije područje što je pre moguće.

5) Previše suv vazduh

Kao i većina biljaka koje se penju na drveće koje potiču iz tropskog regiona, biljke Pothosa više vole vlažan vazduh nego suv povetarac.

Međutim, oni nisu toliko osetljivi da im je potreban sopstveni ovlaživač kao što je to slučaj kod begonije. Zimski vazduh koji je zbog grejanja suv posebno je sklon izazivanju blagog opadanja listova ove biljke.

Možda ćete želeti da zamagljujete biljku svakodnevno ili da je postavite blizu izvora vlage tokom zime da biste sprečili probleme sa suvim vazduhom.

6) Nedostatak sunčeve svetlosti

Pothos biljke se često opisuju kao da imaju slabu potrebu za osvetljenjem. Iako ove biljke mogu da podnesu nizak nivo svetlosti, potrebno im je prirodno ili veštačko osvetljenje da bi uspele.

Ako je određena loza ili deo biljke više zasenčen, možda ćete primetiti da lišće otpada sa tog područja. Ovo omogućava biljci da fokusira svoj rast u oblastima sa većom izloženošću svetlosti. To je deo njihove navike rasta koja im pomaže da se penju na visoka stabla sa krošnjama dok drže desetine stopa vinove loze do zemlje.

Pokušajte da osvetlite svetlo oko biljke bez izlaganja direktnoj sunčevoj svetlosti kako biste sprečili opadanje listova.

7) Oštećenja od štetočina ili bolesti

Biljka Pothos može linjati ako su listovi jako oštećeni bolešću ili napadom štetočina. Tretirajte osnovnu bolest ili štetočine da biste zaštitili ostale listove.

Redovno proveravajte ispod lišća da li ima ranih znakova oštećenja pre nego što listovi počnu da opadaju. Tripsi, lisne uši, ljuska i brašnaste bube mogu uticati na ove biljke, a dugo sa bolestima poput bakterijske pegavosti listova.

8) Dužina loze

Kada loze na biljci Pothos postanu veoma dugačke, one imaju tendenciju da izgube lišće blizu vrha ovih loza bez obzira šta radite. Ovo omogućava biljci da se fokusira na lišće dalje prema dnu, što može biti borba za njen sistem.

Ako želite dugu lozu, ali vam se ne sviđa izgled ovog normalnog gubitka listova, možete dodati reznice u saksiju i držati te loze dovoljno kratke da pokriju gole površine. Odsecanje vrhova ovih vinove loze održaće ih na pravoj dužini za popunjavanje i obezbediti da ne izgube lišće na isti način.

9) Opekotine od sunca

Izlaganje biljke Pothosa previše direktnoj sunčevoj svetlosti će opeći lišće. Ovo isušuje biljno tkivo, što dovodi do smeđih vrhova, a zatim i do eventualnog gubitka lista.

Uverite se da sve sorte ove biljke ostanu samo u blizini izvora indirektne svetlosti, kao što je postavljanje dva do tri metra od prozora sa zapadnjačkom ili južnom ekspozicijom.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje pozicije za pothos biljke u kući.

10) Opšti nedostatak nege

Držanje Pothos biljke u prostoriji koja je previše hladna, tamna ili suva neće nužno ubiti biljku ili dovesti do dramatičnog gubitka listova. Umesto toga, to može dovesti do toga da biljka ne uspe da proširi svoje loze ili izraste nove listove sa vrhova. Usporavanje novog lišća će učiniti gubitak listova sa starenjem ili oštećenje mnogo uočljivijim.

Fokusiranje na obezbeđivanje pravih uslova za biljku Pothos će podstaći konstantnu stopu rasta, obezbeđujući da uvek postoje novi listovi koji će zameniti izgubljene. Ovo posebno važi za dugačke vinove loze koje počinju da gube listove duž svoje dužine dok i dalje sporo rastu na vrhovima.

Uzgajanje srećnih, zdravih potosa biljaka kod kuće

Iako ne možete sprečiti sav gubitak listova zbog starosti, možete zadržati lišće na vinovoj lozi što je duže moguće uz odgovarajuću negu.

Pothos biljke preferiraju labave i dobro drenirane mešavine zemljišta, tako da ne razvijaju trulež korena zbog prekomerne vlage oko korena. Imajte na umu da se penju na drveće u svom rodnom staništu, ostavljajući ih izloženim puno svežeg vazduha čak i oko korena.

Zalijte biljku duboko kada se prvi centimetar zemlje potpuno osuši, tako da biljka ne uvene i počne da gubi listove. Možda ćete morati češće da zalivate zimi zbog grejanja i suvog vazduha.

Govoreći o vlažnosti, biljke Pothosa preferiraju veći nivo vlažnosti nego niži. Zamagljivanje ili postavljanje blizu izvora vlage može pomoći.

Pazite na prekomernu primenu đubriva i dajte biljci razblaženu dozu kućne biljne hrane opšte namene jednom svakog drugog meseca tokom vegetacije.

Pothos biljkama je potreban stalan, ali indirektan izvor svetlosti da bi im listovi bili zdravi i šareni. Držite ih podalje od direktne svetlosti da biste izbegli probleme sa sušenjem i opekotinama od sunca.

U zavisnosti od toga koliko brzo biljka raste, možda će joj trebati presađivanje jednom svakih šest meseci ili čak i češće. Potražite belo korenje koje raste iz rupa za zalivanje na saksiji da biste znali kada da pređete u veći kontejner.

Štaviše, biljke Pothosa se takođe lako razmnožavaju ako ikada želite da proširite svoju kolekciju.
Često postavljana pitanja o biljkama potosa koje opadaju lišće:
Da li je malo opadanja lista normalno za biljke Pothosa?

Pothos biljke će na kraju izgubiti svoje najstarije listove zbog starosti. Ali opadanje zdravih i nedavno izraslih listova ukazuje na nevolje.
Hoće li otpalo lišće potosa ponovo izrasti?

Pothos biljka može samo da izraste novi list tamo gde je stari otpao ako se vrh vinove loze priklješti unazad. Ovo govori biljci da izbaci nove listove više na vinovu lozu.
Koliko je vremena potrebno biljkama Pothosa da dostignu zrelost?

Biljke potosa u zatvorenom prostoru obično dostižu visinu od 20 stopa po lozi i tri do četiri loze po saksiji, što za većinu biljaka traje oko tri do pet godina.
Koliko dugo Pothosi obično žive?

Biljka Pothosa može da živi deceniju ili duže uz odgovarajuću negu.
Pothos biljke koje ispadaju lišće – poslednja reč

Pothos biljke su među kućnim biljkama koje je najlakše uzgajati i nude mnoštvo upotreba i prednosti, ali im je i dalje potrebna odgovarajuća nega. Izbegavajte opadanje listova i podstaknite prelep rast lišća redovnim zalivanjem, povremenim đubrenjem i odgovarajućim nivoima osvetljenja.

Ako tražite svoju sledeću biljku potosa koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju pothos biljke širom zemlje.