ZZ biljka – ili biljka gavrana kako je dobila nadimak – jedna je od najpopularnijih kućnih biljaka trenutno. U trendu, ova sobna biljka je odlična za ulepšavanje vašeg doma – zahvaljujući svom jedinstvenom izgledu – i sa svojim moćima prečišćavanja vazduha, brinuće o vašem domu dok se i vi brinete o njemu.

Nazvana „ZZ“ po svom botaničkom nazivu Zamioculcas Zamiifolia, ova biljka je omiljena kod obožavatelja zbog svoje opuštene prirode i dubokih, sjajnih listova. Mogu da prežive u većini svetlosnih uslova i neće im smetati ako ih povremeno zaboravite zalivati. I – bonus – oni su u stanju da prečiste vazduh kako bi uklonili štetne toksine. Neki kažu da ćete malo lakše disati sa ovom biljkom.

Ako razmišljate o kupovini divne ZZ biljke za vaš dom ili poslovni prostor, pogledajte naš vodič. Pokrićemo sve što treba da znate da biste bili srećni.

Kako se brinuti za ZZ biljku

Poreklom u delovima istočne i Južne Afrike, biljku ZZ su učinili popularnom u holandskim rasadnicima u Južnoj Africi još tokom 1990-ih. Holanđani su shvatili koliko je ova biljka nisko održavana i lepa, pa su počeli da je uzgajaju u velikim količinama kako bi je doneli na druge kontinente. Pre ovoga, ZZ je bila malo poznata biljka koja je živela na travnjacima i šumskim područjima Afrike. Premotajte unapred 30 godina i sada se može naći u domovima širom sveta!

Malo ljudi zna da su biljke gavrana deo porodice Araceae, što je isto kao i podjednako popularni Peace Lili (još jedna lepotica koja pročišćava vazduh!).

Ako ste tek počeli da brinete o biljci gavrana, pogledajte naše vrhunske savete o tome kako da se brinete o njima.
Zalivati kad god odgovara

Jedna od najboljih stvari u vezi sa ZZ je to što ne morate da se držite strogog rasporeda zalivanja. U stvari, veća je verovatnoća da ćete prezalivati ovu biljku nego pod vodom. Pokušajte da ga zalivate jednom svake 2 nedelje za najbolje rezultate. A ako izgleda malo mlohavo ili dosadno, možete ga poboljšati tako što ćete ga hraniti nekim đubrivom u proleće i leto. Međutim, generalno, nećete morati da ga hranite prečesto – malo vode tu i tamo će vam pomoći. Iznenadićete se koliko je ova biljka tolerantna.
Prirodno svetlo je idealno

Svetli sunčani dani su omiljeni ZZ biljci, ali mogu da uspevaju i na direktnom i na indirektnom svetlu. Za razliku od mnogih drugih biljaka, verovatno neće izgoreti ako predugo sede na suncu, jer su poreklom iz afričkih travnjaka gde je senka retka. Jedna stvar koju treba imati na umu je da oni vole prirodno svetlo, ali fluorescentno svetlo nije idealno za njih. Da biste im pomogli da napreduju, poželećete da ih imate blizu prozora gde mogu da apsorbuju sunčevu svetlost.
Lako su kada je u pitanju vlažnost

ZZ biljka će uspevati u skoro svakoj vlažnosti, iako više vole vlažan vazduh nego da se osuši. Suva zemlja im neće previše smetati, ali ako ste zaboravili da ih zalijete na kratko, a zemlja im je malo suva, dobro ih napijte i zamaglite. Uz to, prosečna vlažnost doma je dovoljno dobra za ZZ biljku. Rekli smo vam da su laki!
Rastu sporo, tako da se ne mučite oko njih

ZZ će trebati hranu samo jednom tokom proleća i leta (a možda uopšte neće). Ovo je njihova sezona rasta, ali rastu sporo, tako da ne paničite ako se čini da se ne menjaju mnogo. Vole da olako slažu stvari, pa ih nemojte previše hraniti ili zalivati da biste videli rast. Za znak dobrog zdravlja potražite sjajno zeleno lišće.
Koji su nezdravi znaci i simptomi?

Kada se vaša ZZ biljka ne oseća najbolje, postoje prilično očigledni znaci. Znati šta nije u redu i kako učiniti da se osećaju bolje je ključno za osiguranje da vaša biljka traje godinama koje dolaze. Evo nekih od najčešćih problema koje ćete videti sa ovom biljkom:
Suvo lišće

Znamo da su ZZ biljke veoma ohlađene, ali ako ne dobiju dovoljno vode, mogu se osušiti. Ako primetite da im listovi izgledaju dosadno i da otpadaju, možda je vreme da prilagodite svoju rutinu zalivanja. Osušeni listovi se lako popravljaju dobrim pićem.
Hrskavo lišće

Ako listovi vaše biljke izgledaju hrskavo, to je znak da je vazduh oko njih previše suv. Dok ZZ može da živi u normalnoj vlažnosti, ako vaša kuća postane suva i hladna zimi, oni mogu da se bore. Da biste povećali vlažnost oko biljke, možete je naprskati vodom ili staviti na tacnu sa šljunkom.
Žuto lišće

Na drugom kraju spektra, ako vaša biljka dobije previše sunčeve svetlosti, njeni listovi mogu požuteti. Ovo je znak da su prevruće i da ne mogu da podnesu sunčevu svetlost. Potrebno im je mnogo da se previše zagreju, ali ako su izgoreli, važno je da ih premestite u senku i ponudite im malo vode.
Držite se dalje od radoznalih kućnih ljubimaca ili dece

Listovi biljke ZZ su štetni i za ljude i za kućne ljubimce. Zato preporučujemo da ga držite van domašaja životinja ili dece koja bi mogla biti u iskušenju da se igraju sa njim ili da grickaju lišće. I kad god se bavite svojom biljkom, obavezno operite ruke nakon toga.

Ne tražite dalje od naših stručnjaka za biljke. Reći će vam sve što treba da znate u našem vodiču za negu biljaka u zatvorenom prostoru.

A ako želite da vidite naš kompletan asortiman biljaka za prečišćavanje vazduha, poželećete da pogledate ovu listu. Imamo i dosta drugih sobnih biljaka. Bez obzira da li tražite savršen poklon ili novu biljku za svoj dom, postoji mnogo toga da izaberete.