Šta znači davanje različitih vrsta cveća.

Vekovima se cveće poklanjalo u vreme proslave, žalosti, kulturnog značaja i koristilo se kao način komunikacije širom sveta. Tokom godina, specifična značenja cveća, kao i simbolika povezana sa njihovim varijacijama boja, vodili su tradiciju davanja cveća u širokom spektru kultura.

Evo nekih od naših omiljenih cveća zajedno sa njihovim značenjima cveća kako bismo osigurali da vaš poklon cveća nije samo lep, već i promišljen i prikladan za priliku koja se obeležava.

Značenje ruža od božura

Tradicionalno se smatralo da ruže božura simbolizuju osećanja ljubavi, dobre želje za sreću i prosperitet, posebno nakon braka. Božuri imaju mekše značenje od tradicionalnih ruža i nude davaocu jedinstven način da suptilno ukažu na svoja osećanja ljubavi i divljenja prema primaocu.

Božuri takođe imaju značajno značenje za azijske kulture, jer su porijeklom iz Kine i davani su vekovima kao znak dobrobiti za prosperitet i sreću. U kineskoj tradiciji, grm božura u punom cvetu smatra se srećnim i davanje ovog na poklon je lep gest prijateljstva.

Kada dati božure

Venčanja i godišnjice.
Rane faze cvetanja romanse.
Ponuditi sreću i prosperitet kao doček za nove vlasnike kuća.

Značenje cveća frezije

Poreklom iz Južne Afrike, ovaj cvet pripada porodici irisa i može se pohvaliti stotinama različitih sorti i hiljadama jedinstvenih varijacija boja. Frezije su dobro poznate po svom zadivljujućem i slatkom delikatnom mirisu, koji proširuje senzorni uticaj koji ovo cveće ima kada se daje kao poklon.

Tradicionalno, frezije se daju kao simbol prijateljstva i lojalnosti i mnoge kulture ih vide kao simbol poverenja. Različite boje frezija takođe mogu imati različita značenja. Bele frezije izazivaju osećaj čistoće i nevinosti, dok ružičaste frezije pokazuju naklonost prema majčinskim figurama. Žute frezije su idealne da predstavljaju prijateljstvo i podršku u trenucima potrebe, ali se vidi da crvene frezije simbolizuju intenzivnu ljubav i naklonost prema vašem partneru.

Kada dati frezije

Rođendani i važne prekretnice, kao što je veridba
Profesionalne postavke, kao što je zahvalnost kolegi
Vreme saučešća za bliske prijatelje vaše porodice

Značenje cvetova trešnje Cveće trešnjinog cveta

Cvetovi trešnje imaju značajno značenje i u japanskoj i u kineskoj kulturi. Ovo značenje cveća je usvojeno u savremenom cvećarstvu kako bi uskladilo hiljade godina tradicije sa savremenim konvencijama davanja poklona.

Cvet trešnje se može dati da primaocu ponudi snagu i moć u trenucima potrebe, kao i da simbolizuje tranziciju života. Mnoge tradicionalne japanske i kineske priče koje se fokusiraju na cvet trešnje kao ključnu temu, povezuju ovaj cvet sa hrabrim ratnicima i žrtvama koje podnose da zaštite svoje zemlje i narod.

Kada dati trešnjin cvet

Da pokaže podršku tokom starosti ili bolesti
Da dam snagu tokom odlaska voljene osobe
Da proslavimo žensku moć ili dostignuća, kao što su trudnoća ili rođenje.

Značenje đurđevka Cveće đurđevka

Značenje đurđevka potiče iz francuske kulture i daje se kao znak ženskog prijateljstva. Oni predstavljaju brigu, nadu i proslavu majčinstva i smatraju se lepim znakom podrške tokom trudnoće, porođaja i ključnih prekretnica dece.

Smatra se da mali nežni cvetovi predstavljaju različite živote na koje majka utiče, uključujući njenu decu, njenog partnera i širu porodicu kojoj pruža brigu i snagu.

Kada dati Đurđevak

Proslave majčinstva, kao što su rođenja ili Majčin dan.
Kao zahvalnost što ste zbrinuti, na primer tokom bolesti ili potrebe.
Da pokažemo zahvalnost za ljude koji su pružili negu, kao što su medicinske sestre ili negovatelji.

Značenje Lala

Lale su veoma omiljen cvet u cvećarstvu zbog svoje raznovrsnosti, dugovečnosti i veoma prepoznatljivog oblika. Lale su jedna od prvih biljaka koje cvetaju u rano proleće, što ih je učinilo sinonimom za ponovno rođenje. Tulipani se mogu naći u ogromnom spektru boja, tekstura latica i formacija i kao takvi su zaslužili posebno značenje za svaku od ovih jedinstvenih varijacija.

Neka od najčešćih značenja lala uključuju:

Beli tulipani – oprost i saosećanje

Žuti tulipani – Veselje i dobre želje

Ljubičasti tulipani – porodica i kraljevstvo

Ružičasti lale – Sreća i samopouzdanje

Crveni tulipani – ljubav i strast

Crni lale – Tuga i saučešće

Narandžasti tulipani – Prijateljstvo i odanost

Kada dati lale:

Rođendani prijatelja (žute i narandžaste lale)

Rođendani kolega (narandžaste i žute lale)

Značenje zumbula

Zumbul je divan i jedinstven cvet koji davaocu nudi priliku da čestita primaocu za izuzetna dostignuća, na primer na poslu ili u sportu. Zumbuli tradicionalno nisu povezani sa osećanjima romantike ili intenzivne ljubavi, i stoga su fantastična opcija za davanje ljudima koje možda ne smatrate bliskim.

Oni su takođe povezani sa izvinjavanjem ili tugom zbog nepravde, pa su idealna opcija kada želite da se iskupite.

Kada dati zumbule:

Da se ​​izvinite nekome kome ste možda slučajno naneli nepravdu ili uvredili.
Da proslavimo uspeh nekog poznanika ili daljeg člana porodice.
Čestitati za dostignuće koje se odnosi na posao ili sport/društveni život.

Značenje orhideja

Orhideje su jedna od najraznovrsnijih vrsta cvetanja u svetu. Do danas postoji preko 25.000 jedinstvenih podvrsta koje su prepoznate sa preko 100.000 dostupnih sorti.

Orhideje su delikatne i zahtevaju pažljivu negu i prave uslove za napredovanje. Kao takvi, često se vide kao luksuzni dodatak unutrašnjim prostorima. Ovo donosi nivo klase i sofisticiranosti koji nijedan drugi cvet ne može doneti.

Kada dati orhideje:

Orhideje su savršene kao pokloni za domaćinstvo
Orhideje se mogu dati po odlasku u penziju da simbolizuju priliku da usporite i odvojite vreme da dodate lepotu životu i životnom prostoru primaoca
Za proslavu novih životnih aranžmana, kao što su venčanje ili veridba.

Rose značenja

Ruže, bez sumnje, imaju neka od najdefinitivnijih značenja u brojnim različitim kulturama i kontekstima i dobro se smatraju cvetom izbora u širokom spektru situacija. Malo cveća ima značaj ruže, niti je tako lako prepoznatljivo.

Uopšteno gledano, smatra se da ruže predstavljaju širok spektar osećanja, emocija i namera uključujući, ali ne ograničavajući se na:

Intense Love
Adoration
prijateljstvo
Strast
Simpatija
Saučešće
Devotion
Lojalnost
Nega

Danas postoje bukvalno stotine i stotine sorti ruža koje možete izabrati, što ih je učinilo osnovnim priborom u kompletu alata cvećara širom sveta.

Značenje bele ruže

Bele ruže se mogu koristiti za obeležavanje mnogih prilika. Bela ruža se često smatra najklasičnijom i najlepšom od sorti ruža jer odsustvo smele boje omogućava da se jedinstvena struktura ruže ceni u svom najčistijem obliku.

Bele ruže su prikladne za davanje ljubavi, saučešća ili proslave, što znači da su veoma bezbedna opcija u skoro svakoj situaciji

Kada dati bele ruže:

Da pokaže saosećanje ili podršku u teškim vremenima
Da pokažete ljubav i divljenje prema bliskom prijatelju ili članu porodice
Da proslavimo prirodu i čistotu, kao što je novo rođenje ili trudnoća

Značenje crvene ruže

Crvena ruža je postala sinonim za izražavanje duboke ljubavi, strasti i romantike. Potencijalno ne postoji cvet više simboličan za određeno osećanje ili emociju i oni su zacementirali svoje mesto kao vrhunski poklon za vašeg partnera.

Kada dati crvene ruže:

Dan zaljubljenih da pokažete posvećenost i ljubav
Rođendani vašeg partnera ili značajne osobe
Da pokaže ljubav, strast i romantičnu želju

Značenje žute ruže

Žuta ruža je simbol poverenja, prijateljstva i odanosti stotinama godina. Žuta ruža, slična beloj i ružičastoj, prikladna je za razne prilike i primaoce, uključujući bliske prijatelje, poznanike i članove porodice.

Žuta ruža dolazi u širokom spektru nijansi, od veoma bledo žute do upečatljivih žutih/narandžastih varijacija i predstavlja prelep centar tokom okupljanja i događaja.

Kada dati žute ruže:

Da proslavimo prijatelje i prijateljstva
Za obeležavanje posebnih događaja kao što su verski praznici i dani od nacionalnog značaja
Da podiže raspoloženje i pruži vedrinu u trenucima potrebe.

Značenje ružičaste ruže

Ružičaste ruže su veoma raznovrsna opcija u brojnim različitim situacijama i sigurna su opcija ako niste sigurni koja vrsta cveća je prikladna za određenu priliku. Ružičaste ruže i ruže koje su mešavine ružičaste mogu se koristiti za slanje zahvalnosti, ulivanje poverenja, čestitanje ili proslavljanje prekretnica i ključnih životnih događaja. Takođe su odlična opcija za poklon prijateljima, članovima porodice, profesionalnim kolegama i poznanicima.

Kada dati ružičaste ruže:

Rođendani, proslave i prekretnice
Da se ​​zahvalimo i pokažemo zahvalnost
Da simbolizuje ljubav i prijateljstvo

Značenje cvetova hrizanteme Disbuds (hrizanteme).

Disbuds ili hrizanteme, takođe poznate kao mame, zaslužile su svoje mesto kao jedno od najčešće davanog cveća u nekoliko prilika. Kao i ruže, dolaze u širokom spektru boja i pod-spec svaki sa svojom jedinstvenom simbolikom i značenjem.

Disbudovi takođe imaju značajno značenje za različite kulture. U kineskoj tradiciji, beli pupoljci se smatraju znakom smrti i mržnje, tako da nikada ne dajemo bele pupoljke Kinezima ni u jednoj prilici, jer to može biti uvredljivo i za moderne Kineze i za one koji su tradicionalniji.

U drugim scenarijima, disbudovi su odličan izbor za prenošenje širokog spektra emocija i namera. Neki od najčešćih uključuju:

Slavimo prijateljstvo.
Pružanje podrške prijateljima i bliskim članovima porodice.
Radovanje novom životu ili počecima kao što su rođenja, trudnoće i venčanja.

Disbud ili hrizantema je takođe cvet izbora za proslavu Majčinog dana i često se daje u širokom spektru boja, uključujući belu, ružičastu, ljubičastu i razne nijanse od meke do živopisne žute.

Kada dati disbuds:

Majčin dan je savršena prilika za disbuds ili hrizanteme
Beli pupoljci nikada ne bi trebalo da se daju Kinezima, jer će gotovo sigurno izazvati uvredu.
Žuti pupoljci se mogu davati za širenje radosti i veselja, posebno nakon teškoća ili bolesti.

Značenje belih ljiljana

Beli ljiljani su veoma popularan izbor za cvetne poklone zbog svog upečatljivog oblika i dugovečnosti kao rezane stabljike. Beli ljiljani se mogu videti na umetničkim delima koja datiraju čak iz 1500. godine p.n.e. i bili su uobičajena namirnica u mnogim kulturama hiljadama godina. Smatra se da beli ljiljani simbolizuju dobročinstvo i vrlinu, kao i ljubav i čistotu.

Slično tome, beli ljiljani se takođe često povezuju sa saučešćem i saosećanjem i veoma su čest izbor cveća koji označava smrt prijatelja ili člana porodice. Značenja belog ljiljana takođe se uveliko razlikuju od kulture do kulture, međutim, oni su skoro uvek odgovarajući izbor za niz događaja i prilika.

Kada dati bele ljiljane:

U znak sećanja na smrt voljene osobe
Za proslavu romantičnih prilika, kao što su venčanja i godišnjice
Da se ​​zahvalite ili uputite čestitke kao što su diplome, unapređenja ili značajna životna dostignuća.

Značenje cvetova hortenzije

Hortenzije imaju značajno značenje u brojnim azijskim kulturama, posebno u Japanu odakle se veruje da cvet potiče. U mnogim japanskim legendama, hortenzije su povezane sa izvinjenjima. Jedna takva priča uključuje imperator koji poklanja ove cvetove ocu devojke koju je voleo da se izvini što se previše fokusirao na svoj posao i poslovne interese, a ne na ženu koju je voleo.

Kao takve, može se videti da hortenzije nude iskreno izvinjenje bilo za nepravde ili tokom događaja u kojima je saosećanje emocija koja se pokušava preneti. Hortenzije obično dolaze u tri glavne varijacije boja, plave, bele i roze/ljubičaste. Bez obzira na boju ili mešavinu boja, oni su odličan izbor kada pokušavate da se iskupite sa prijateljima ili članovima porodice.

Kada dati hortenzije:

Da izrazim saučešće ili saučešće
Da se ​​izvini
Kada traži oproštaj

Četkica za flašu – Četkica za flašu je jedinstven i upečatljiv domaći cvet koji se može videti kao simbol snage i jedinstva. Ovaj cvet se može dati da pokaže prijateljstvo i prijateljstvo.

Varatah – Varatah ne samo da ima značajno kulturno značenje, već i krasi brojne naše nacionalne zastave i ambleme. Varate su odličan izbor kada želite da simbolizujete želju za zdravljem i dugovečnošću, na primer u vreme bolesti. Ovaj cvet se takođe pominje u brojnim pričama o snu aboridžina i koristi se da simbolizuje i pozitivne i tragične strane ljubavi.
Poklanjanje cveća
Bez obzira šta pokušavate da kažete, postoji cvet koji se može videti da simbolizuje vaše namere, jedinstvene karakteristike primaoca ili događaj koji se prepoznaje. Ako želite da razgovarate o svojim posebnim potrebama, slobodno se obratite našem timu stručnjaka za cveće kako bi pronašli savršeno cveće za svaku priliku.