Mnogi od nas šalju bukete prelepih cvetova da prenesu svoju ljubav, zahvalnost, čestitke ili saučešće, ali koji cvet poklonite nekome koga mrzite?

Ako se ovo čini čudnim, onda možda niste upoznati sa viktorijanskim jezikom cveća, vekovnim cvetnim rečnikom koji je svakoj vrsti dao sopstveno značenje.

U zakopčanom društvu iz 19. veka, emocionalno izražavanje je bilo mršteno, što je dovelo do toga da prijatelji i ljubavnici šalju tajne poruke jedni drugima putem cveća. Crvene ruže su značile „budi moj“, dok su beli ljiljani izražavali simpatiju – dva cvetna značenja koja i danas postoje.

Ali dok je većina floriografije šarmantno slatka i pozitivna, ona takođe sadrži cveće sa negativnim značenjima. Pomislite na izdaju, mržnju, odbacivanje, ljubomoru, pa čak i smrt!

Dakle, ako želite da vređate nekoga ko (verovatno) neće shvatiti loše osećanje iza vašeg „ljubaznog poklona“, vreme je da razmislite kako to zaista reći cvećem.

Savet: mnogi cvetovi imaju i pozitivna i negativna značenja, tako da ih možete poslati pod maskom prvog, dok zapravo implicirate drugo. Pasivno agresivno, mi?

Žute ruže

Ništa ne vrišti na neverstvo i slomljeno srce kao primanje žute ruže, krajnjeg simbola ljubomore i pohlepe na viktorijanskom jeziku cveća. Danas imaju konotacije platonske ljubavi i prijateljstva, verovatno zbog njihove boje koja uzdiže. Pošaljite im nesrećnog udvarača da im kažete da su čvrsto u zoni prijatelja.

Narandžasti ljiljani

Evo jednog od onih cveća sa dobrim i lošim značenjem. Narandžasti ljiljan može da odražava i strastvenu želju i mržnju, vrlo verovatno u isto vreme, ako su loši momci viktorijanske književnosti nešto što treba da prođe (Hitklif, gledamo u tebe). Ako biste radije igrali na sigurno, izaberite ružičaste ljiljane, koji predstavljaju plodnost i ženstvenost, ili egzotične kala, koji simbolizuju veličanstvenost.

Tansies

Na viktorijanskom jeziku cveća, ova gorka biljka sa žutim cvetovima nalik dugmadima znači „objavljujem ti rat!“, što je dramatično koliko i floriografija. Tansije mogu predstavljati neprijateljske misli, ali njihovo ime znači „besmrtnost“, pa ih možete smatrati i simbolom snage, odanosti i nade u dobro zdravlje.

Hortenzije

Sa svojom upadljivom masom skupljenih latica, hortenzije impliciraju hvalisavu sujetu na viktorijanskom jeziku cveća. Plava sorta takođe predstavlja hladnoću i frigidnost, potonje zbog ograničenog semena koje hortenzije proizvode, uprkos njihovom upadljivom izgledu. Zbog toga je hortenzija postala uobičajeni cvet za odbačene udvarače koji šalju prezirnom objektu svoje ljubavi. Oh, drama!

Crne dalije

Većina dalija označava eleganciju i prosperitet, ali upečatljiva crna sorta (zaista duboka bordo) je dobro poznati simbol izdaje. Šteta što je njegovo značenje cveta tako negativno, jer je zapanjujuće. Ako želite da poklonite crne dalije sa pozitivnom namerom, narodno predanje nalaže da ako svoj buket ponudite naopačke, on ima suprotno značenje. Pratite taj trik i ove jesenje lepote će odjednom značiti vernost!
Suncokreti

Možda ćete se iznenaditi kada vidite ove radosne žute cvetove na listi cveća sa negativnim značenjem, jer danas najčešće označavaju pozitivnost, sreću i odanost. Međutim, Viktorijanci su slali suncokrete ponosnom, pompeznom narodu za koji su smatrali da ima iluzije veličine. Počeli su da simbolizuju lažno bogatstvo, na osnovu toga što su španski istraživači sleteli u Ameriku i pogrešno misleći da su napravljeni od pravog zlata. Ako neko koga poznajete postaje prevelik za svoje čizme, znate šta da radite.

Žuti zumbuli

Prolećni zumbuli su poznati po svom predivnom mirisu, ali različite boje imaju različita značenja na viktorijanskom jeziku cveća. Ljubičasti zumbuli govore „žao mi je“, bela varijanta znači da se molite za nekoga, ružičaste latice nagoveštavaju razigranost, a plavi cvetovi predstavljaju postojanost. Žuti zumbuli, međutim, simbolizuju ljubomoru i tugu, što ih čini savršenim izborom ako ste odlučni da svoja povređena osećanja saopštite prijatelju ili ljubavniku koji očigledno ne zna vašu vrednost.

Lavanda

Viktorijanci su verovali da je egipatsku kraljicu Kleopatru ubila zmija otrovnica koja je vrebala ispod grma lavande. Stoga, uprkos svom umirujućem mirisu i lekovitim svojstvima, lavanda signalizira nepoverenje u jeziku cveća. Srećom, može da znači i odanost, što svakako sugeriše naš popularni buket mirisne lavande.

Žuti karanfili

Njihova boja može uglavnom biti povezana sa sunčanim optimizmom, ali na jeziku cveća žuti karanfili predstavljaju prezir, razočarenje i odbacivanje. Prugasta sorta označava odbijanje. Ako vaš prijatelj ubraja ovaj šareni cvet među svoje omiljene, a nisu vam učinili ništa loše, pošaljite mu ružičaste karanfile, što znači zahvalnost, ili bele karanfile, što znači slatko.

Crne ruže su zapravo veoma tamno ljubičaste. Nažalost, uprkos svojoj lepoti, oni su povezani sa smrću i očajem, mržnjom i osvetom. Ako ste bez ceremonije ostavljeni i želite da kanališete svoju unutrašnju gospođicu Havišam (ona je slavna Dikensijanova nevesta), pošaljite gomilu ovih gotičkih cvetova svom bivšem ljubavniku. Ili nemojte, jer bi to bilo i jezivo i patetično. Izvinjavam se.

Rododendroni

Možda ne izgleda posebno zastrašujuće, ali zanosni rododendron imao je zastrašujuću reputaciju u viktorijanskom društvu. On je signalizirao opasno iskušenje, zbog svog slatkog, ali otrovnog nektara, i često je bio poslat kao znak upozorenja. Niste ubeđeni u novu devojku svog najboljeg prijatelja? Dodajte joj cvetni nagoveštaj koji šapuće „Čuvaj se!“.