najboljih vrsta egzotičnog cveća

Spusti božur i odmakni se od suncokreta. Dok njihove lepe latice stvaraju upečatljivu izjavu u svakom buketu cveća, vreme je da se prepustite nečemu malo egzotičnijem.

Od delikatne, ali intrigantne orhideje do živopisne rajske ptice koja započinje razgovor, pogledajte našu listu egzotičnog cveća. Iskoristite svoje novostečeno znanje da se uspešno brinete o ovom cveću u svom domu (ili čak ponesite kući nagradu na sledećem kvizu u pabu ako se desi da bude runda botanike!)

Vrste egzotičnog cveća

Orhideje
Calla lilies
Anthuriums
Rajska ptica
Celosia
đurđevak
Hijacinti
lale
Mirni ljiljani
Calathea

Orhideje

Kada su orhideje u pitanju, razmaženi ste izborom. Postoji neverovatnih 25.000 do 30.000 vrsta kojima se divite, ali jedna od najpopularnijih sorti je kaskadna orhideja.

Orhideje cvetaju tokom cele godine i dostupne su u širokom spektru boja – od upečatljivih nijansi rumenila koje bi izgledale sjajno u svakoj milenijumskoj ružičastoj sobi do živopisnih žutih koje stvaraju privlačnu karakteristiku u osenčenom uglu kupatila.

Orhideje zahtevaju malo TLC-a da bi se osigurala njihova lepota i pupoljci vraćaju iz godine u godinu. Ako ste lenji, napravite nekoliko kockica leda i stavite jednu na tlo da se biljka otopi i zaliva tokom dužeg perioda. #Životna mudrost.

Orhideje predstavljaju lepotu i snagu – tako da su savršen poklon kada treba da razveselite prijatelja – i takođe su rekli da su ih jeli u staroj Grčkoj kada su žene želele da zatrudne i utiču na pol svoje bebe (ali mi ne bismo preporučili to!).

najboljih vrsta egzotičnog cveća

Calla Lilies

Domaća biljka iz Južne Afrike, kala su poznata po svojim neobičnim žljebljenim cvetovima i živopisnim zelenim listovima. Ova vrsta ljiljana je popularna u svadbenim buketima – možda ste ih uhvatili prošlog leta? – ali i izgledaju apsolutno divno u vazi u vašem domu.

Ovo egzotično cveće je jednostavno lepo, neverovatno šik i relativno lako za negu. Pored klasičnog belog cveta, kala raste i u ružičastim, ljubičastim, žutim, pa čak i crnim nijansama.

Poput orhideja, kala takođe imaju veze sa Drevnom Grčkom jer su povezane sa boginjom Herom, a njihovo ime potiče od grčke reči za lepotu.

Tražite savršen buket za godišnjicu? Kala ljiljani su cvet koji preporučujemo da poklonite svom partneru na šestu godišnjicu braka – u redu je, možete uzeti zasluge za tako promišljen poklon!

najboljih vrsta egzotičnog cveća

Anthuriums

Ovo cveće izgleda kao nešto sa vanzemaljske planete, ali je poreklom iz prašuma Kolumbije. Njihov voštani izgled i smeli spadiks („prst“ koji viri iz špage) unose dašak egzotike u bilo koji buket cveća.

Anthurijumi imaju nekoliko zabavnih imena koje možete izabrati, uključujući slikarsku paletu, obojeni jezik, cvet dečaka i, naš lični favorit, cvet flaminga. Takođe su dostupni u mnoštvu svetlih i lepih boja od bele i narandžaste do ljubičaste i zelene.

Uprkos svojoj egzotičnoj privlačnosti, anturijumi su relativno laki za negu i imaju najduži vek vaze od svih rezanih cveća. Ako želite da popunite vazu punu ovih lepotica, samo zapamtite da ih postavite negde dalje od propuha ili direktne toplote (vrhunski savet za negu koji se odnosi na većinu egzotičnog cveća).

najboljih vrsta egzotičnog cveća

Rajska ptica

Rajska ptica – ili Strelitzia – je još jedan rodom iz Južne Afrike. Njegovo egzotično cveće nalik origami ždralovima nije kao nijedno drugo, što ga čini nepogrešivim u buketima i cvetnim aranžmanima. (Ovo je jedan cvet koji takođe sija solo kada je grupisan u visokoj vazi!)

Cvet ima mnogo različitih simboličkih značenja – od slobode do besmrtnosti. To je savršen poklon za dati kada zaista želite da date izjavu.

najboljih vrsta egzotičnog cveća

Celosia

Naši cvećari od milja poznati kao „mozak“ zbog svog nepogrešivog kovrdžavog oblika, egzotična celozija je izuzetan dodatak svakom buketu. Upečatljiva, kitnjasta i samo malo „ekstra“ ona je devojka na zabavi, zbog čega svi zastaju i bulje.

Divlje uzgaja u tropskim regionima Afrike, Azije, Indonezije i Južne Amerike, ovaj egzotični cvet dostupan je u čitavom nizu vatrenih boja od crvene do narandžaste i ružičaste do ljubičaste i ima prijatan biljni miris.

Za koju priliku da ga preporučimo? Bilo koji kada želite da date smelu izjavu.

najboljih vrsta egzotičnog cveća

Đurđevak

Đurđevak (za koji ste možda čuli da ga nazivaju „majskim cvetom“) nalazi se na našoj listi deset najboljih egzotičnog cveća zbog svoje privlačne privlačnosti.

Šta ga čini tako ekskluzivnim? Možda je to činjenica da je cvet dostupan samo kratku sezonu (maj-jun) ili možda zato što su cvetovi slatkog mirisa neki od najpoželjnijih parfimera ili možda, samo možda, zato što je đurđevak cvet po izboru za kraljevske neveste

Šta god da je razlog njegove popularnosti, lako je uočiti privlačnost. Đurđevak se može pohvaliti prelepim i nežnim tokom u obliku zvona oni koji imaju najneverovatniji miris. Cveće je obično belo, mada su dostupne i ružičaste sorte ako više volite malo više boje u svom buketu.

Cvet simbolizuje mladost, čistoću i iskrenost, ali što je najvažnije, sreću. Lako je shvatiti zašto je ovaj prelepi cvet tako popularan izbor za neveste.

Hijacinti

Ovo cveće neobičnog oblika raste u izobilju u toploj klimi Turske i Bliskog istoka, sa lukovičastim cvetovima koji niču u ogromnoj raznolikosti boja. Zumbuli su doneti u Evropu u 16. veku i sada se obično uzgajaju u Holandiji, ali ćete ih primetiti u engleskim baštama širom Velike Britanije.

Zumbuli su još jedan egzotični cvet koji ima veze sa Drevnom Grčkom i mitologijom. Za koje se kaže da rastu iz zemlje gde je umro neverovatan sportista – koga je voleo bog Apolon – zumbuli se obično povezuju sa sportom, ali i tugom.

najboljih vrsta egzotičnog cveća

Lale

Možda ništa ne govori o proleću više od svetle gomile lala i, za mnoge od nas, kada pomislimo na lale, podsećamo se na ona valovita polja cveća u selima Holandije. Danas se tamo uglavnom uzgajaju lale, ali se smatra da potiču iz Turske – njihovo ime potiče od turske reči za turban.

Lale možda nisu prva vrsta cveća koja vam pada na pamet kada pomislite na egzotične biljke, ali sa svojim simetričnim dizajnom i pričom o poreklu koja datira još iz Otomanskog carstva, oni se definitivno uklapaju.

Mirni ljiljani

Beli ljiljani su uvek otmeni – hej, zato ih dive poput Marije Keri zahtevaju u svojim svlačionicama pre nastupa, zar ne? – i mir ljiljani prate ovaj trend. Iako su tehnički biljka, ljiljani mira nalaze se na našoj listi egzotičnog cveća zbog svoje potcenjene elegancije (što ih takođe čini idealnim kao poklon ili dodatak za vaš kamin). Ako mislite da imate crni palac, mirni ljiljan je odlična biljka za početak jer je prilično izdržljiv.

Ljiljani mira su još jedna tropska biljka koja voli vlažna okruženja, kao što su tuš kabine u kojima se mogu uživati u svoj toj vlazi. Ako biste pronašli ovo cveće u divljini, ono bi raslo na šumskim podovima jugoistočne Azije i Amerike, pa je najbolje da ih stavite na indirektnu sunčevu svetlost oko vašeg doma.

Calathea

Još jedna biljka koja dolazi sa nizom zanimljivih imena (biljka zebra, biljka zvečarke, biljka pauna) i takođe potiče iz Afrike, kalateja je zapanjujuća i kada ima i kada nema cveće. Postoji nekoliko varijanti ove biljke, ali posebno volimo vrstu koja daje šiljaste narandžaste cvetove za koje se kaže da predstavljaju nove početke ili novi početak. To ih čini idealnim poklonom za domaćinstvo!

Ako jednu od ovih biljaka držite u zatvorenom prostoru, možda nećete videti da cveta jer uslovi nisu baš pravi, ali njeni listovi su dovoljno upečatljivi sa svojim karakterističnim šarama da bi je učinili odličnom biljkom za dom. Kalateje vole vruće i vlažne, pa ih držite dalje od propuha i redovno ih zamagljujte.

Da li ste se zaljubili u cvetove sa naše liste 10 najboljih egzotičnog cveća? Dobra vest je da nema potrebe da posećujete tropsku baštu da biste uživali u ovom egzotičnom cveću, većina njih je dostupna kod vašeg lokalnog cvećara.