Ispunite svoju baštu divljim životinjama sa ovim cvećem koje privlači pčele u vašu baštu i pomaže da se pčele spasu.

Zašto su pčele važne?

Postoji nešto prilično lepo u tome da imate divlje životinje u vašoj bašti, posebno lepe male pčele. Ali ne samo da su pčele lepe, već su i veoma korisne za zdravlje vaše bašte. Pčele su od vitalnog značaja za život biljaka (i ljudi!) jer su oprašivači, koji omogućavaju reprodukciju svim cvetovima i biljkama. U stvari, pčele su odgovorne za 80% svih oprašivanja širom sveta, a 90% naših useva ljudske hrane se oslanja na pčele.

Nažalost, populacija pčela je u opadanju. Ovo je uzrokovano nekoliko faktora, uključujući upotrebu insekticida, gubitak staništa i globalno zagrevanje. Ako pčelinje zajednice nastave da propadaju, to bi moglo imati velike posledice po životnu sredinu – mnoge biljke bi izumrle, a to bi verovatno dovelo do široko rasprostranjene gladi. Definitivno je u našem najboljem interesu da učinimo sve što možemo da pomognemo pčelama.

Pomozite pčelama sa baštom prilagođenom pčelama

Svi možemo učiniti sve da pomognemo pčelama oko naših domova tako što ćemo zasaditi baštu pogodnu za pčele.

Da biste ohrabrili pčele i dočekali ih u svojoj bašti, trebalo bi da se odlučite za cveće i biljke koje su pogodne za pčele, tačnije one koje nude nektar i polen. U idealnom slučaju, želeli biste da imate cvetne biljke tokom cele godine – na kraju krajeva, pčelama je potrebno stanište i hrana tokom cele godine, a zima je kada je kolaps kolonije najgori. Pokušajte da uključite mešavinu drveća, žbunja, bilja i cveća kako biste pčelama dali raznovrsnost koja im je potrebna za napredovanje.

Pčele posebno privlače plavo, ljubičasto i žuto cveće. Izbegavajte cvetove sa duplim laticama, jer pčelama je teško doći do nektara.

Evo nekoliko vrsta koje treba tražiti i posaditi da bi pčelama koristile tokom godišnjih doba.

Prolećno cveće za pčele

U proleće će kolonije imati hiljade mladih pčela za hranjenje i zato im je potrebno dosta nektara da bi košnica bila zdrava i jaka. Najverovatnije ćete ih videti u sunčanim i blagim danima.

Rakova jabuka (Malus): Cvetajuća stabla jabuke rakova cvetaju sa obiljem belih ili ružičastih cvetova u proleće, obezbeđujući bogatu ponudu polena za pčele. U ranu jesen, drvo će dati plodove koji se mogu koristiti u kuvanju.

Pollination Dahlia Bloom Bees Blossom Flower

Plućnjak (Pulmonaria officinalis): Plućnjak cveta veoma rano u proleće, dajući pčelama vitalni izvor nektara u vreme kada obično cveta manje cvetova. Plućnjak ima cvetove u obliku levka, u bojama poput plave, ljubičaste, crvene, bele i roze u zavisnosti od sorte.

Svetlo ljubičasto cveće iskrenosti u cvetu

Poštenje (Lunaria annua): Poštenje cveta u aprilu delikatnim grozdovima mirisnih belih ili ljubičastih cvetova. Njegove latice bogate polenom su privlačne za razne oprašivače, uključujući leptire, moljce i pčele.

Hardi Geranium – Cranesbill: Ovo je veoma popularno baštensko cveće i dostupno je u širokom spektru boja, uključujući ljubičastu, ljubičastu, roze, plavu i belu. Počinju da cvetaju u proleće, ali nastavljaju da daju cveće tokom cele godine, što ih čini sjajnim dugoročnim izvorom polena. Plave i ljubičaste sorte su posebno privlačne pčelama.

Letnje cveće za pčele

Glavni izazov sa letnjim cvećem je sadnja pravih sorti za pokrivanje cele sezone. Možda zvuči iznenađujuće, ali u junu može doći do nestašice cvetnih biljaka, poznatog u pčelarstvu kao „junski jaz“. To može dovesti do nestašice nektara, pri čemu pčelama teško održavaju svoju košnicu, jer nemaju šta da hrane. Ovo može biti veoma štetno, jer je leto kada populacija pčela dostiže svoj vrhunac.

Pokušajte da uključite mešavinu cveća sa različitim periodima cvetanja da biste to sprečili. Evo nekih od najboljih sorti za sadnju:

Bergamot – Pčelinji balzam (Monarda didima): Bergamot proizvodi neobične šiljaste cvetove u nijansama crvene, ružičaste, ljubičaste i bele od leta do rane jeseni. To je deo porodice mente i tako ima divno mirisno lišće koje se može jesti. Kao što mu ime kaže, neodoljiv je za pčele i odličan je dodatak svakom vrtu prijateljskom za pčele.

Pčela se hrani boražinom

Borago (Borago officinalis): Borago je biljka sa cvetovima u obliku zvezde u obliku zvezde bogate nektarom. Ponekad se naziva zvezdasti cvet. Veoma je popularna biljka u svetu pčelarstva, jer ima dug period cvetanja (od juna do oktobra ili novembra) i veoma je privlačna za pčele. Idealan je za pokrivanje junskog jaza. Njegovi listovi i cvetovi su takođe jestivi – pokušajte da dodate cveće u čašu Pimma!

Cornflover (Centaurea Cianus): Lep divlji cvet sa električno plavim laticama. Izgleda veoma lepo u baštama, a cveta tokom letnjih meseci. Ima slatki nektar koji pčele vole. Pobrinite se da ih redovno obrezujete kako biste produžili period njihovog cvetanja.

Engleska lavanda: Opojno mirisna, lavanda je nadaleko poznata kao jedna od najboljih biljaka za pčele. Sjajna lavanda cveta sredinom leta u junu i julu i bogata je nektarom – pčele jednostavno ne mogu da joj odole! Njegovi ljubičasti cvetovi su takođe veoma lepi, a vi ćete uživati u njegovom mirisu koji se širi vašom baštom.

Pčele koje oprašuju lavandu

Lisičarka (Digitalis purpurea): Lisičarka je uobičajena pojava u britanskoj prirodi, sa elegantnim tornjevima zvonastog cveća u ružičastoj, ljubičastoj i beloj boji. Sa obiljem šarenog cveća, veoma je privlačan pčelama, a oblik cveća im takođe olakšava da slete i pronađu nektar. Osim toga, njihovo cveće se pojavljuje u junu i pomaže u prenošenju pčela preko junskog jaza.

Lavender Nectar Garden Purple Summer Bee

Globe čičak (Echinops ritro): Kuglasti čičak dodaju teksturu i detalje vašim cvetnim gredicama, sa šiljastim, sfernim cvetovima indigo boje koji se pojavljuju u julu i avgustu. One proizvode velike količine nektara, što ih čini veoma popularnim kod pčela – nije neuobičajeno videti nekoliko pčela koje dele jednu cvetnu glavu!

Pčele lebde nad lisičarkom

Ledena biljka (Sedum spectabile): Ovo je biljka koja cveta kasnog leta sa ravnim grozdovima jarko ružičastih cvetova u obliku zvezda. To je fantastičan magnet za pčele i koristan izvor nektara za kasnije tokom godine, sa cvećem koji se obično pojavljuje u avgustu i traje do novembra.

Poširana biljka jaja (Limnanthes douglasii): Nisko rastuća biljka sa atraktivnim svetlim belim i žutim cvetovima (koji pomalo liče na jaja!) Pčele ih vole, a cvetove možete očekivati od juna do septembra.

Suncokret (Helianthus annuus): Ovo veselo letnje cveće ne treba predstavljati. Njihove velike, živahne cvetne glavice prepune su nektara, pružajući divnu riznicu za pčele. Istraživanja su takođe pokazala da ishrana sa suncokretovim polenom pomaže u jačanju imunološkog sistema pčela i poboljšanju opšteg zdravlja kolonije. Posadite grupe suncokreta za najbolji efekat!

Jesenje cveće za pčele

Posle cvetnih letnjih dana, pčele će u jesen poći u zimski san. U toplijim danima, možda ćete ih i dalje videti kako lete okolo. Isprobajte sledeće biljke za pouzdane izvore hrane za njih u ovim hladnijim mesecima.

Obični bistort (Persicaria bistorta): Običan bistort ima eterične tornjeve bledo ružičastih cvetova u leto i ranu jesen. Njegov nektar mnogo vole pčele.

Pčele na cvetovima bršljana

Obični bršljan, engleski bršljan (Hedera helik): Iako nije široko poznat, bršljan zapravo ima male zelene cvetove. Pošto cveta u septembru i oktobru, to je neophodan izvor hrane za pčele u jesen – u stvari, odatle dobijaju većinu svog nektara u ovo doba godine. Može se gajiti kao pokrivač zemlje, u visećim korpama ili na rešetkama. Viseće korpe su dobar izbor ako ste zabrinuti da će preuzeti vašu baštu!

Dalija (Dalija): Dostupne u mnogo različitih boja, oblika i varijanti, dalije cvetaju tokom jeseni. Jednolične sorte sa otvorenim cvetovima su najbolje za pčele, jer im je lakše doći do nektara.

Pčele na lila Dahlia

Čvrsta fuksija (fuksija): Fuksije se odmah prepoznaju po visećim cvetovima jarkih boja u ružičastim nijansama, nijansama cerisa i lavande. Otporne fuksije će ostati u cvetu do prvog mraza u godini, što ih čini dobrim dugoročnim izvorom nektara za bumbare.

Zimsko cveće za pčele

Pčele uglavnom hiberniraju tokom zime, ali će povremeno izaći iz košnice kada je vreme blaže. Ako izađu, i dalje će im trebati nektar da prežive, tako da je i dalje važno imati na raspolaganju izbor biljaka kojima će se uživati.

Oregonsko grožđe (Mahonia akuifolium): Oregonsko grožđe ima mirisne grozdove živopisnih žutih cvetova od novembra do marta. Bogate su polenom, dajući pčelama neophodnu ishranu sredinom zime.

Oregon Grape

Žbunasti orlovi nokti (Lonicera k purpusii): žbunasti žbun koji proizvodi mirisne bele cvetove od januara do marta. Njeni cvetovi su veoma privlačni pčelama zimi.

Zimski cvetajući krokus (Crocus): Krokus ima atraktivne cvetove u obliku čaše u raznim bojama, uključujući belu, žutu i ​​ljubičastu. Cvetaju u februaru i martu, dobar su izbor jer će malo drugih cvetova u ovom trenutku cvetati i proizvoditi velike količine nektara.

Cvetovi krokusa u cvatu

Zimski cvetajući kumer (Helleborus): Ponekad se zovu božićne ruže, kumere zimi dodaju boju vašoj bašti. Obično cvetaju od februara do aprila, obezbeđujući dobar izvor hrane za pčele u blažim zimskim danima.

Dodatni saveti za baštu prilagođenu pčelama

Pored sadnje raznovrsnog cveća tokom cele godine, postoji nekoliko drugih načina na koje možete podstaći pčele da dođu u vašu baštu.

Izbegavajte pesticide

Izbegavajte korišćenje pesticida u svojoj bašti, jer su oni veoma štetni za populacije pčela. Postoji mnogo sigurnijih, prirodnih alternativa – na primer, biljke poput alijuma, petunije i lavande odbijaju mnoge uobičajene štetočine kao što su puževi, lisne uši i muve.

Takođe možete uvesti grabljivce kao što su bubamare, koje plene lisne uši, ili dodati hranilicu za ptice da biste podstakli divlje ptice da posete vašu baštu. Ovo se zove biološka kontrola štetočina.

Pravilna briga o svojoj bašti uz odgovarajuće zalivanje i upravljanje zemljištem pomoći će u sprečavanju bolesti. Pročitajte RHS vodič za organsko baštovanstvo za više informacija.

Obezbedite vodu

Dajte pčelama malo vode. Pokušajte da imate plitku ivicu u vašem ribnjaku ili stavite plitku posudu napunjenu šljunkom i vodom, to će im obezbediti bezbedno mesto za piće.

Vild Lavns

Dozvolite delovima vašeg travnjaka da malo rastu. Gubitak cvetnih livada doprineo je opadanju pčela, ali možemo pomoći tako što ćemo dozvoliti divljem cveću poput tratinčica, ljutika, maslačka i deteline da raste u našim baštama. Nije neophodno dozvoliti da vam ceo travnjak zaraste – jednostavno dozvolite da traka raste dugačka i divlja. Šta može biti bolje od sopstvene minijaturne cvetne livade?

Ne plašite se pčela

Na kraju, zapamtite da nema potrebe da se plašite pčela! Malo je verovatno da će vas pčele ubode u vašoj bašti, sve dok se ne osećaju ugroženo, pčele će rado obavljati svoj posao i neće naneti nikakvu štetu.