Osećaj blag naše omiljeno žuto cveće

Ah, sunčana boja, prava stvar za ulepšavanje sumornih dana i unošenje radosti u kuću. Dobro je što nam je priroda dala obilje žutog cveća u svim nijansama, od nežnih limuna do bogatih zlatnih.

Dok žuti cvetovi generalno označavaju sreću i radost (Pantone je čak i učinio žutu bojom godine 2021. kako bi pomogao da se podstakne raspoloženje tokom pandemije koronavirusa), vredi zapamtiti da žuta nije uvek meka. Žuti cvetovi simbolizuju sve vrste prema floriografiji (proučavanju jezika cveća), pa ako želite da koristite svoj buket da pošaljete poruku, uverite se da poznajete svoje daffe od svojih dalija. Da bismo vam pomogli, sastavili smo ovu listu naših omiljenih žutih cvetova i onoga što oni označavaju.

Narcisi oličavaju proleće sa svojim živahnim glavama trubama koje uveseljavaju krajeve širom zemlje kako vreme postaje toplije. Nije ni čudo što su rođeni cvet za mart. Kao što možete očekivati, simbolizuju nove početke, što ih čini popularnim za Uskrs, ali i idealnim za doček nove bebe. Manje je poznato, ali oni takođe simbolizuju dugotrajno prijateljstvo, što ih čini idealnim cvetom za proslavu tog posebnog nekoga ko je bio tu kroz gusto i tanko.

Dalija ne nedostaje! Ove upečatljive lepotice narastu do šest stopa i dolaze u svim vrstama boja. Njihove velike glave sa onim prelepim urednim laticama čine ih idealnim središnjim delom, posebno u žutoj – to je kao da imate malu sunčevu svetlost na stolu. Dalije takođe simbolizuju trajnu vezu između dvoje ljudi, što ih čini odličnim za godišnjice.

Cvetajući u svom svom sjaju u proleće, lala pretvara polja Holandije u mora boja (definitivno vredi guglati ili posetiti!). To je cvet čije se značenje menja u zavisnosti od nijanse: crvena za romantiku, bela za oprost i žuta za sreću i veselje, ali i neuzvraćenu ljubav. Volimo žutu lalu za vedar i radostan Majčin dan, ali ako volite malo Šekspirove drame, pošaljite ih onom za kojim čeznete.

Osećaj blag naše omiljeno žuto cveće

Nežna žuta ruža je nešto posebno. Simbolizujući prijateljstvo, to je odličan izbor za Galentin dan, ali to ne znači da ne može biti romantično – legenda kaže da je kralj Švedske slao desetine žutih ruža svojoj ženi svakog dana tokom 4 godine!

Osećaj blag naše omiljeno žuto cveće

Ovi veliki cvetovi nalik na tratinčice dolaze u nizu boja što znači da imate izbor: idite potpuno žuto za gomilu čistog leta ili pomešajte i uskladite se za živopisno oživljavanje. Još jedan cvet sa gomilom (izvinite) značenja, gerberi mogu značiti vedrinu, lojalnu ljubav ili nevinost i čistotu.

Craspedia je jedno od neobičnijih žutih cvetova. Elegantne i skulpturalne, to su male kuglice senf žutih cvetova na dugim srebrnim stabljikama. Simbolizujući dobro zdravlje, oni su odličan izbor za buket za brzo ozdravljenje ili za dodavanje šare u svadbeni buket ili centar stola.

S razlogom se zovu suncokreti – ovi privlačeći pažnju su uglavnom sunce u obliku cveta! Simbolišući čistu radost i sreću, oni bi mogli biti samo najveseliji cvet okolo. Volimo da ih šaljemo prijateljima da dodaju veliku dozu sunca u njihov dan.

Ovi popularni cvetovi simbolizuju optimizam, radost i dug život. Često se nazivaju „mamama“ što ih čini savršenim dodatkom buketu za Majčin dan.

Možda zvuče kao stvorenje iz Harija Potera, ali obećavamo da nisu – to su zadivljujuće cveće nalik ruži. Ranunculusi su poznati po svojim debelim laticama (zamislite nešto između božura i ruža) i po dugotrajnosti, idealno ako želite duže pojačanje žute boje. Simbolišući šarm i lepotu, odličan su izbor za nekoga kome se ne sviđate.