Alternative sa malo vode za sukulente

Ako ste poput nas, volite sukulente i ne možete se zasititi naše usluge dostave sočnih. Jedan od razloga zašto ih volimo je taj što možete zaboraviti na njih na nekoliko nedelja, a ipak nas još uvek krase svojim slatkim lišćem i blistavim oblicima. Uz to, uvek je lepo dodati nove i jedinstvene članove vašoj familiji biljaka.

Ovde smo da vam kažemo da sukulenti nisu jedina biljka sa malo vode! Tako je, postoji mnogo drugih biljaka koje se uklapaju u život ispunjen zaboravom ili putovanjem. Pogledajte ovu listu i izaberite biljku ili dve koju ćete što pre dodati svom domu ili bašti.


Vazdušna biljka (rod Tilandsia)

Ako tražite dodatak otporan na sušu, nemojte spavati na ovim čudnim, ali lepim biljkama. U svom rodnom staništu u Centralnoj i Južnoj Americi, ove biljke rastu na vrhu drugih biljaka. Oni ne štete svojim domaćinima, već ih koriste isključivo kao podršku. Ova vrsta rasta ih čini poznatim kao epifiti.

Kada svom domu dodate vazdušnu biljku, nećete morati da je sadite u zemlju. Umesto toga, možete da ga izostavite na posudi, u globusu ili da visi sa kanapa. Iako se čini da ove biljke mogu da prežive samo na vazduhu, zahtevaju malo nege.

Da biste zalili ove vazdušne biljke, stavite ih u posudu sa vodom jednom u dve nedelje. Uklonite biljku nakon pet minuta i otresite višak vlage. Uverite se da je biljka potpuno suva u roku od nekoliko sati kako biste sprečili probleme sa truljenjem.
Biljka zmija (Dracaena trifasciata)

Biljke zmije, poznate i kao svekrvin jezik, dodaju suptilan, ali lep dodir bilo kom delu vašeg doma. Sa preko 50 sorti koje možete izabrati, možete pronaći biljku zmija koja odgovara vašem stilu i raspoloživom prostoru. Najbolja vest? Sve ove biljke mogu da podnesu malo zanemarivanja.

Da bi vaša biljka zmija bila srećna i zdrava, uzmite u obzir ova dva važna saveta:
Čuvajte biljku od direktne sunčeve svetlosti. Ako baca senku, pomerite je na tamniju lokaciju. Ove biljke mogu da uspevaju čak i u mračnim uglovima i senovitim hodnicima.
Ne preterujte! Biljke zmije vole da se osuše između zalivanja i obično im je potrebno piće samo nekoliko puta mesečno.
palma konjskog repa (Beaucarnea recurvata)

Obucite svoju džez odeću, jer je ova biljka poprimila notu visokih repova iz 80-ih. Ne samo da ova biljka izgleda kao konjski rep, već je i laka za održavanje.

Iako ova biljka podseća na bebu palmu, to zapravo nije palma ili drvo! Umesto toga, to je član porodice agava.

Da bi ova biljka bila najsrećnija, stavite je na jako svetlo i zalivajte samo nekoliko puta mesečno.
Hoja (porodica Apocinaceae)

Hoje su grupa vinogradarskih biljaka otpornih na sušu. Neki ljudi ih nazivaju i biljkama voska. Vole jarko, indirektno svetlo i prosečnu unutrašnju temperaturu i vlažnost. Najbolje od svega, oni su izuzetno otporni na sušu!

Ako se dobro brinete o svojoj biljci hoja, bićete nagrađeni prelepim belim ili ružičastim cvetovima u obliku zvezda. Neke od najpopularnijih sorti biljaka hoje uključuju hoju zvezde padalice, biljku užeta i trobojnu hoju.
Manje poznati sukulenti

Znamo da je ovo post o sočnim alternativama, ali nismo mogli a da se ne ušunjamo u neke od naših omiljenih manje poznatih sukulenata. Pogledajte ove biljke ako želite da dodate nešto novo svom domu ili bašti.
Buroov rep (Sedum morganianum)

Ove atraktivne biljke odlikuju se kaskadnim stabljikama prekrivenim mesnatim, zelenim listovima. Izgledaju zapanjujuće kako se izvlače iz kontejnera.
Mahovina ruža (Portulaca grandiflora)

Slatki mali pokrivač zemlje koji proizvodi cvetove nalik ruži. U zavisnosti od sorte, biljka može imati jednostruko ili dvostruko cvetanje.
Biljke aloje (rod aloe)

Poznati po svojim sposobnostima ublažavanja opekotina. Ali da li ste znali da postoji preko 550 vrsta aloje? Sakupite nekoliko i napravite sebi malu baštu od aloje.
Da li se sukulente lako brinuti?

Možeš se kladiti! Sve što je potrebno ovim slatkicama koje žive u pustinji je sunce i malo nege. Obavezno izaberite dobro drenirajuću zemlju za saksije i posadite ih u saksiju sa drenažnim rupama. Pazite da volite sukulente do smrti; prekomerno zalivanje je problem broj jedan sa kojim se suočavaju vlasnici sukulenata.

Sukulenti mogu uspevati i u zatvorenom prostoru u kontejnerima i na otvorenom u baštama po toplom vremenu. Ako odlučite da ih posadite napolju, dodajte malo peska ili kamenja da biste pomogli u drenaži. Takođe možete da ih učinite delom bašte sa kontejnerima u koju se ubacujete kada postane hladno.
Koji su saveti za sočnu negu?

Da bi vaš novi sočni drug bio srećan, sledite ove savete.

Ne preterujte! Sukulenti su biljke koje žive u pustinji i potrebno im je zalivanje samo jednom ili dva puta mesečno.
Neka upijaju sunce. Za razliku od mnogih sobnih biljaka, sukulenti vole da se kupaju na sunčevim zracima. Postavite ih blizu svetlog prozora ili ih pomerite napolje tokom leta. Ako dobiju previše senke, oni će patiti.

Kako zaliti biljku otpornu na sušu

Mi shvatamo. Želite da se brinete o svojim biljnim bebama. Iako znamo da mislite dobro, mi smo tu da vam kažemo da svoju biljku možete voleti do smrti. Pošto su sve ove biljke otporne na sušu, ne rade dobro na stalno vlažnim zemljištima. Ali, i dalje im je potrebna voda s vremena na vreme.

Da biste lakše shvatili kada zalivati kućnu biljku otpornu na sušu, sledite ove savete.

Proverite svoju mešavinu za zalivanje. Ove biljke treba posaditi u mešavine za saksije koje odvode višak vode. Potražite mešavinu koja sadrži materijale kao što su perlit i vermikulit.
Rupe za drenažu su ključne. Kada zalivate svoju biljku, želite da višak vode može da pobegne iz drenažnih rupa. Pobrinite se da izbacite višak vode iz posude za vodu kako je zemlja ne bi ponovo progutala.
Proverite nivo vlage. Pre nego što zalijete biljku, gurnite prst u zemlju. Ako osetite vlagu u gornjem inču zemlje, sačekajte da zalijete.

Postavi i zaboravi

Sada kada znate nešto više o biljkama koje podnose nisku vodu, vreme je da dodate neke nove članove u svoj dom. Iako ne možete zauvek ignorisati ove biljke, nećete morati da brinete o tome da li će biti ljuti ako zaboravite na njih nedelju dana.
FAK
Kako biljke preživljavaju bez vode?

Mnoge biljke otporne na sušu kao što su sukulenti i kaktusi imaju mesnate listove prekrivene debelim spoljnim slojem. Ovo im pomaže da zadrže vodu kako bi mogli da prežive sušne periode. Biljke takođe mogu smanjiti količinu vode koju gube kroz svoje lišće kako bi sačuvale vlagu.
Kako popravljate nedovoljno zalivene biljke?

Ako je vaša biljka suva i žuta, možda ćete moći da je sačuvate povećanjem učestalosti zalivanja. Rečeno je da to kažemo, ali ponekad je šteta nepovratna. Ako vaša biljka izgleda hrskavo, najbolje je da smanjite gubitke i spasite ono što možete. Uklonite suvo lišće i ostavite novije listove da ponovo izrastu.
Koliko dugo biljke mogu izdržati bez vode?

Različite vrste biljaka razlikuju se po tome koliko dugo ostaju bez vode. Većina sukulenata može da preživi oko mesec dana bez vode, dok neke biljke mogu da žive samo nekoliko dana!