najlepših plavih cvetova za leto

Plavo cvetno polje sa drvetom u pozadini za leto

Iako je lako pronaći crveno, narandžasto i ružičasto cveće, plavi cvetovi su pomalo skriveno blago… kada ih primetite, znate da ste pronašli nešto vredno čuvanja. Na sreću, postoji nekoliko sjajnih letnjih cveća koje se pojavljuju u nijansama plave. Bez obzira da li tražite indigo, plavo-ljubičastu ili bebi plavu, možete pronaći cvet koji odgovara nijansi koju volite.

Plava je boja povezana sa spokojem, duhovnošću i inteligencijom. Ne samo da je plavo cveće prelepo, već može da izazove osećaj smirenosti i mira… savršen lek za dug dan ili pratnja mirnom mestu za opuštanje. Takođe se dobro slažu sa drugim bojama, a mešanje delova plave sa toplim cvećem i zelenilom dodaje malo više uzbuđenja.

Ako se nadate da ćete se dočepati nekih plavih cvetova, pogledajte ovu listu od 20 naših omiljenih plavih cvetova.


1. Balon cvet (Platicodon grandiflorus)

Ova cvetna višegodišnja biljka daje velike cvetove u obliku zvezda. Njegovo ime potiče od činjenice da njegovi pupoljci nabubre veliki kao balon pre cvetanja. Iako je plavo cveće zapanjujuće, trebalo bi da pazite i na ružičaste i bele cvetove.
2. Zvončić (Campanula spp.)

Kao što ste mogli da pretpostavite, ove biljke daju cvetove u obliku zvona. Neke sorte odlično pokrivaju tlo, a druge su savršene za rezano cveće. Sa toliko opcija koje možete izabrati, možete pronaći vrstu zvončića koja savršeno funkcioniše u vašoj bašti.
3. Plava zvezda (Amsonia tabernaemontana)

Poreklom iz istočnih Sjedinjenih Država, plava zvezda dodaje lepotu bašti i pomaže pčelama i leptirima. U proleće šalje tone plavih zvezdastih cvetova. Dok ovi cvetovi blede do početka leta, listovi biljke postaju jarko žuti u jesen. Kao bonus, jeleni izbegavaju žvakanje ovih biljaka!
4. Plavi lažni indigo (Baptisia australis)

Ako tražite izvorni plavi cvet koji ćete dodati svojoj bašti, plavi lažni indigo je odličan izbor. Iako je povezana sa graškom, ova grmolika biljka proizvodi grozdove sjajnih plavih cvetova. Indijanci su koristili cvetove za proizvodnju boje koja je izgledala slično onoj napravljenoj od listova prave biljke indigo (Indigofera tinctoria). Zabavna činjenica: prava biljka indigo nema plavo cveće!
5. Borago (Borago officinalis)

Ako želite plavi cvet u kojem možete uživati u bašti i na tanjiru, boražina je odgovor! Ova biljka proizvodi stotine sićušnih cvetova koji mogu biti plavi ili ružičasti. Imaju ukus kao krastavci i predstavljaju odličan dodatak salati ili piću!
6. Bunera (Brunnera macrophilla)

Dok mnoge biljke uspevaju na suncu, brunnera je najsrećnija na senovitom mestu. Ove biljke proizvode male plave cvetove koji podsećaju na nezaboravne, što dovodi do naziva lažni nezaborav.
7. različak (Centaurea cianus)

Poznati i kao momačka dugmad, različak je jednogodišnje cveće koje proizvodi slatko, nežno cveće. Ako ih posadite u svojoj bašti i pustite cveće u seme, na kraju ćete iz godine u godinu imati krpu kukuruza. Bachelor dugmad takođe čine sjajno rezano cveće i jedno je od najboljih cveća za sušenje!
8. Delfinijum (Delphinium spp.)

Delfinijumi proizvode visoke šiljke (govorimo do pet stopa visine) ukrašene ružičastim, ljubičastim ili plavim cvetovima. Zbog svoje impresivne visine prave baštenske pozadine ili ivice duž ograda. Takođe imaju pristojan život u vazi, tako da su savršeni za dodavanje drame u cvetne aranžmane.
9. Čvorovi-zaboravi (Miosotis spp.)

Ovo malo plavo cveće sa jarko žutim središtima krasi bašte vikendica i obronke. Pošto se lako ponovo zaseju, jedna biljka se lako može pretvoriti u stotine! Iako je ova biljka divna, ona ima dublje značenje. Ljudi širom sveta ga koriste kao simbol za sećanje na one koji su patili i umrli.
10. Grape Hiacinth

Iako možda mislite da je ova biljka dobila ime po ljubičastim cvetovima, zapravo je to zbog slatkog mirisa grožđa koje proizvodi. Biljke rastu iz lukovica i šalju cvetne klasove svakog proleća. Snopovi sićušnih plavih cvetova dodaju dašak šarma i ljupkosti svakoj bašti ili vazi.
11. Himalijanski plavi mak (Meconopsis betonicfolia)

Iako možda mislite na jarko crvene ili narandžaste cvetove kada pomislite na mak, ova vrsta je tu da vam pokaže da plavi mak postoje! Ovo cveće je poreklom iz planina Himalaja gde ispunjava padine brda svetloplavom bojom. Može biti malo teško za uzgoj, ali ako to shvatite, bićete nagrađeni delikatnim plavim cvećem.
12. Hortenzija (Hirdrangea spp.)

Ne postoji cveće koje može zameniti hortenzije. Ovi grmovi osvetljavaju bašte svojim velikim, bujastim cvetovima. Iako legenda kaže da će zakiseljavanje tla promeniti cvetove bilo koje hortenzije u plavo, to nije tačno! Samo određene sorte hortenzija će postati plave sa niskim pH vrednosti tla.
13. Nilski ljiljan (Agapanthus spp.)

Poznat i kao afrički ljiljan, ovaj cvet nije pravi lili. Biljke proizvode visoke cvetne stabljike koje su prekrivene mnogim cvetovima koji podsećaju na male ljiljane.
14. Lobelia (Lobelia spp.)

Dok cvetovi lobelije dolaze u različitim bojama, tamno ljubičasto-plava je najčešća boja. Ove biljke rastu na punom suncu i cvetaju od ranog leta do prvog mraza. Njihov oblik niskog rasta čini ih odličnim pokrivačem za vašu baštu.
15. Ljubav u magli (Nigella damascena)

Ako vas samo ime ne natera da se zaljubite u ovu biljku, njeni cvetovi će. Nežni cvetovi u obliku zvezde okruženi su „maglicom“ čipkastog lišća. Odlično su cveće za sveže bukete ili za sušenje.
16. Morning Glori (porodica Convolvulaceae)

Jutarnja slava su biljke vinove loze koje proizvode velike, okrugle cvetove. Osim toga, imaju super slatke listove u obliku srca. Većina vrsta jutarnje slave cvetaju tokom dana i zatvaraju svoje cveće kada dođe noć, što dovodi do imena. Ako dodate ovo cveće u svoju baštu, imajte na umu da može brzo da preuzme vlast. Zato ih pažljivo posmatrajte!
17. Perivinkle (Vinca spp.)

Pogađate… ove biljke daju cvetove boje perine! Iako postoji mnogo različitih vrsta perivinka, sve su to biljke niskog rasta koje proizvode ljubičasto-plavo cveće. Iako se obično sade u baštama, treba da budete svesni da se mogu brzo raširiti i pokriti ceo vaš travnjak!
18. Pincushion Flover (Scabiosa spp.)

Dovoljan je samo jedan pogled na ovo cveće da biste videli odakle im potiče ime. Njihovi cvetovi podsećaju na male jastučiće za igle prošarane šivačkim iglama. Lako ih je uzgajati kod kuće i prave odlično rezano cveće kada vam treba malo intrige za svoje cvetne aranžmane.
19. Morska božikovina (Eringium bourgatii)

Takođe poznat kao Oksfordsko plavo, ovaj plavi cvet izgleda kao da je iz drugog sveta. Zaobljene plave cvetne glavice okružene su bodljikavim plavim listovima koji pomalo podsećaju na plavo lišće božikovine. Ne samo da je ovaj cvet zapanjujući, već i stvara
20. Sibirski vijun (Scilla sibirica)

Ovo cveće može da preživi po hladnom vremenu u svojoj istoimenoj domovini. U stvari, za proizvodnju cveća im je potreban hladan zimski period. Kada procvetaju, bićete oduševljeni njihovim sićušnim plavim cvetovima.
Ne dozvolite da vas bluz sruši

Od tratinčica do hortenzija, letnja kolekcija MojaCvecara je ovde. Takođe možete pogledati naše kompletne cvetne aranžmane od farme do stola; samo bi mogao uhvatiti nešto lepo u plavom. Ko kaže da bluz mora biti tužan? Dodajte ovo plavo cveće svom životu i sigurno ćete se nasmejati.