jednostavnih stvari koje možete učiniti da pomognete našoj planeti upravo sada

22. april je Dan planete Zemlje, dan kada razmišljamo o našoj neverovatnoj planeti i preduzimamo mere da je zaštitimo. Zemlja brine o nama – i mi treba da se brinemo o njoj. Sa klimatskim promenama koje se dešavaju ovde i sada, svako od nas treba da napravi promene kako bi pomogao našoj planeti. Dobra vest je da neke od tih promena mogu biti prilično male, ali one doprinose nečemu velikom.

Evo nekoliko jednostavnih koraka koje možete preduzeti, upravo sada, da biste pomogli životnoj sredini.

Odbacite plastiku

Verovatno znate tri R-a – smanjite, ponovo upotrebite, reciklirajte – oni su dobar početak. Ali kada je u pitanju plastika (ona koja začepljuje okeane i guši tlo hiljadama godina), tih 3 Rs možda neće biti dovoljno. Tim koji stoji iza Dana planete predlaže još tri: ukloniti, odbiti, okupiti. U praksi to može značiti kupovinu voća i povrća koje je rasuto (nije umotano), odbijanje kupovine proizvoda za jednokratnu upotrebu kao što su plastične boce za vodu i pisanje preduzećima da ih pitaju o njihovoj upotrebi plastike.

Pokažite svoju podršku

Videli ste neverovatne duge NHS-a koje se pojavljuju svuda – ispostavilo se da je prozor odličan, lak način da bezbedno pokažete svoju podršku u pandemiji. Sada je vreme da dodate još jedan znak, ovaj put da pokažete svoju podršku planeti. Veb stranica Dana planete Zemlje ima sjajne ideje o tome šta da napišemo, mi se naginjemo nečemu cvetnom… možda ‘širi seme, a ne plastika’? Dobijte neke ideje za znakove.

Pomozite da sačuvate pčele

Pčele su u krizi u Velikoj Britaniji. Gubitak staništa i intenzivna poljoprivreda znače da je njihova populacija smanjena. Naši nejasni prijatelji su zaista važni za oprašivanje useva (i cveća!), u stvari bez njih naš svet jednostavno ne bi funkcionisao. Da biste pomogli njima i drugim oprašivačima (pčele bi mogle dobiti najviše pažnje, ali ose i muve su takođe ključne) unesite biljke i cveće u vašu baštu koje vole naši prijatelji leteći. Divlje cveće, lavanda, orlovi nokti – sve vrste lepih biljaka mogu pomoći našim oprašivačima.

Putujte odgovorno

Da li ta devojka zaista mora da bude u Španiji? Da li zaista treba da se vozite do kancelarije? Dugo gledanje na to kako putujemo možda nije baš zabavno, ali kada avioni i automobili upumpavaju tone ugljenika u atmosferu, to je ključno. Pokušajte da zamenite snagu benzina za snagu pedala (zdravo za vas i planetu), ako imate praznike u Velikoj Britaniji ili ako morate da koristite automobil samo za neophodna putovanja (ili delite liftove ako putujete na posao).

Smanjuju otpad

Otpad od hrane, otpad od ambalaže, otpad od odeće – čini se da šta god da uradimo stvaramo neku vrstu smeća. Sada je vreme da se uhvatite za nos i približite se onome što odbacujete. Možda ćete otkriti da možete napraviti neke jednostavne zamene i smanjenja da biste smanjili ono što se dešava u kanti. Mleko je dobar primer – vraćaju se staromodne staklene flaše za mleko, a neki gradovi čak nude i automate za mleko u koje donosite sopstvene staklene flaše. Pogledajte na mreži da vidite da li vam dolazi kombi za dostavu mleka.

Kupujte promišljeno

Dok govorimo o otpadu, možda ne bismo imali toliko toga da upravljamo kada bismo za početak kupovali manje ili kvalitetnije stvari! Zato je veoma važno pažljivo razmisliti o tome šta kupujete i odakle kupujete. Hoće li trajati? Da li je napravljen od održivih materijala? Možete li ga reciklirati? Koliko je etično mesto sa kojeg kupujete? Postavljanje sebi ovih pitanja i delovanje na osnovu odgovora trebalo bi da postane norma ako želimo da smanjimo svoj otpad i promenimo način na koji proizvodi nastaju.

Sadi drveće

Govoreći o sadnji, imate li mesta za drvo? Drveće je stručno sredstvo za čišćenje atmosfere i briljantna staništa za sve vrste stvorenja i stvorenja. Oni su ključni deo borbe protiv klimatskih promena i potrebno nam je više njih, odmah! Možete imati malo drvo u saksiji ili posaditi mladicu u uglu bašte. Nema bašte?

Podržite zelenu energiju

Naša zavisnost od fosilnih goriva je verovatno najveći izazov u ​​borbi protiv klimatskih promena. Palimo naše računare, naše čajnike, naše mikrotalasne pećnice i taj divni džinovski televizor – sve to bez razmišljanja o tome šta ih sve pokreće: fosilna goriva. Fosilna goriva koja nisu obnovljiva i zagrevaju našu zemlju do opasnih nivoa. Sada je vreme da se kaže dosta. I na sreću danas postoji nekoliko načina da se to uradi. Možete da pređete na „zeleni“ energetski paket, gde sva vaša energija dolazi iz obnovljivih izvora, ili da se uverite da vaša penzija ili bilo koja ulaganja budu uložena u „zelene“ fondove, koji ne predstavljaju kompanije za fosilna goriva. Sve je u glasanju sa svojim novčanikom.