Bujna Lobularia Maritima Vas vodic za snezni cvetni tepih

Dobrodošli u naš osnovni vodič za uzgoj i negu snežnog tepiha od snega (Lobularia maritima) u vašoj bašti kod kuće. Ova izdržljiva jednogodišnja biljka poznata je po prelepom belom cveću i rajskom mirisu meda. Ova popularna granična biljka donosi u baštu debeli tepih snežno belih cvetova. U područjima bez mraza, ovo sićušno cveće može trajati i cele godine. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate da uzgajate Alissum Carpet of Snov, uključujući sadnju, razmatranje zemljišta, preferencije svetlosti, hranjenje, rezidbu i negu tokom zime.


Kako uzgajati snežni tepih od Alissum-a (Lobularia maritima)
Pregled sadržaja:

Kako uzgajati Lobularia maritima – Ključni zaključci:
Kako uzgajati snežni tepih od Alissum-a
Kako se brinuti za snežni tepih od Alissum-a
Uobičajeni problemi sa Alissumom i kako ih lečiti
Osnovni alati koje treba imati u blizini
Česta pitanja o uzgoju snežnog tepiha Alissum:

Kako uzgajati Lobularia maritima – Ključni zaključci:
Botanički naziv: Lobularia maritima
Takođe poznat kao: Slatka Alison, slatka alisum
Zone otpornosti: USDA zone 5-11
Meseci cvetanja: Od aprila do oktobra ili prvi mraz
Poteškoće u rastu: Lako se održava i lako se uzgaja, posebno za baštovane početnike
Vrsta biljke: Cveta listopadno godišnje u hladnijim klimatskim uslovima. Kratkotrajna cvetna listopadna višegodišnja biljka u zonama 9 do 11
Zahtevi za svetlo: Uživa u punom suncu, ali ceni delimičnu senku u toplijim predelima
Temperatura i vlažnost: Uspeva na većini temperatura, ali najbolje uspeva između 50 i 60ºF. Voli nisku do srednju vlažnost i podnosi sušu
Potrebe za zalivanjem: Mora se redovno zalivati, otprilike jednom nedeljno, da bi zemlja bila vlažna
Preference tla: Potrebna su dobro drenirajuća krečna, ilovasta ili peskovita tla sa neutralnim pH
Hranjenje: Đubrite jednom mesečno razblaženim tečnim đubrivom između cvetanja
Očekivanja rasta: Raste od 6 do 12 inča širok i visok
Toksičnost: Nije toksičan za ljude i životinje
Kako uzgajati snežni tepih od Alissum-a
Tepih od snega (Lobularia maritima) raste u bašti i prikazuje grozdove sitnih belih cvetova sa žutim sredinama
Koje su najbolje lokacije za sadnju?

Snežni tepih od Alissum-a najbolje je staviti na puno sunce kako bi proizveo najbolje cvetove, posebno u hladnijim regionima. Biljci će biti potrebna zaštita u hladu od intenzivnog popodnevnog sunca u toplijim predelima. Idealno je mesto koje pruža najmanje šest sati jutarnje sunčeve svetlosti dnevno.

Zemlja treba da se dobro drenira i da bude malo rastresita. Kreda i peskovita tla su najbolja za ovo i treba da imaju neutralan pH.
Koja su najbolja doba godine za sadnju?

Snežni tepih od Alissum-a najbolje uspeva kada se sadi posle poslednjeg prolećnog mraza. Seme se može započeti šest do osam nedelja pre poslednjeg prolećnog mraza. Mogu se saditi kada se tlo počne zagrevati.
Raste iz semena vs. Sadnja mladih rasadnika

Za raniju sadnju, počnite da sadite seme u zatvorenom prostoru oko šest do osam nedelja pre poslednjeg prolećnog mraza. Kada sadnice izniknu i imaju nekoliko pari listova, mogu se saditi napolju.

Seme se može posejati direktno u zemlju posle poslednjeg mraza u toplijim krajevima. Međutim, tlo mora da dostigne minimalnu temperaturu od 60ºF (16ºC).

Obično ćete naći Alissum Carpet of Snov koji se prodaje kao biljka za posteljinu u rasadnicima. Ovo pruža brži način da odmah unesete boju u svoje ivice ili ekrane. Opet, proverite da li je poslednji prolećni mraz završio pre sadnje.
Šta uraditi pre sadnje

Pre nego što posadite Alissum Carpet of Snov, možete projektovati tlo za najbolje rezultate. Uklonite sve tragove korova sa zemlje i prevrnite je. Dodajte malo organske materije, kao što je kompost, da biste povećali hranljive materije u zemljištu.

Pretpostavimo da sadite snežni tepih od Alissum-a kao deo ivice ili prikaza; računati na njegovu zrelu veličinu. Ovo pomaže da se osigura da i druge biljke imaju dovoljno prostora.
Koje je najbolje tlo?

Alissum snežni tepih najbolje uspeva na rastresitim zemljištima koja dobro dreniraju. U idealnom slučaju, oni bi trebali biti kredasti, ilovasti ili peskoviti. Ove jednogodišnje biljke su tolerantne na sušu, ali ipak vole malo vlage u svom mediju za uzgoj. Alissum Snežni tepih preferira tla sa neutralnim pH od oko 6,0 do 7,0.
Kako saditi

Za usađene sadnice i sadnice počnite kopati rupe dovoljno velike za korijensku kuglu. Zatim stavite biljke i napunite ih malo zemlje i komposta. Ostavite najmanje 6 inča između svake biljke.

Takođe možete posaditi Alissum Carpet of Snov u kontejnere. Obezbedite rastresito zemljište bogato hranljivim materijama, dobro drenirajuće. Ako sadite više primeraka u kontejner, obezbedite svakoj biljci najmanje 6 do 12 inča prostora.

U hladnijim klimatskim uslovima, snežnom tepihu Alissum potrebno je puno sunca tokom većeg dela dana. U toplijim krajevima obezbedite malo skloništa od intenzivnog popodnevnog sunca. Biljci je potrebno najmanje šest sati sunčeve svetlosti svakog dana.
Postavke temperature i vlažnosti

Alissum snežni tepih može da napreduje u različitim temperaturama. Slatka tačka je između 50 i 60ºF (10 do 15,5ºC). Biljka će prestati da cveta u toplijim predelima ako postane previše toplo.

Snežni tepih od Alissum-a uspeva u umerenoj vlažnosti. Tlo treba održavati malo vlažnim, ali ove biljke su takođe otporne na sušu.
Kako se brinuti za snežni tepih od Alissum-a
Snimak izbliza rascvetalog snežnog cveća Alissum
Kada i kako zalivati

Zalijte snežni tepih Alissum taman toliko da održava tlo blago vlažnim većinu vremena. Ako se gornja dva inča zemlje osećaju suvo, dajte biljci centimetar ili dva vode, u sušnijim, toplijim klimama, zalivajte malo češće.
Kako, kada i zašto oploditi

Alissum snežni tepih neće trebati puno hranjenja. Ako vaše tlo nema puno hranljivih materija, dodajte đubrivo sa sporim oslobađanjem kada prvi put posadite uzorak.

Kada svaki ciklus cvetanja prestane, hranite Alisum mesečnom dozom razblaženog tečnog đubriva. Ovo postavlja biljku za sledeće cvetove.
Obrezivanje i rezanje

Deadhead Alissum tepih od snega redovno da bi se održalo novo cvetanje. Ako biljka prestane da cveta u vrućim uslovima, koristite neke makaze da uklonite oko trećine lišća. Ovo stimuliše biljku da se pripremi za veći rast kada temperature padnu.
Propagacija

Kada snežni tepih od Alissum-a procveta, mogu se uzeti reznice. Odrežite donje listove i posadite reznicu u saksiju. Držite ga negde u senci staklenim pokrivačem do sledeće godine.

Alissum Carpet of Snov se takođe može samozasijati, a sledeće godine se pojavljuju novi cvetovi. Vodite računa da se seme ne širi kroz vašu baštu ako to nije poželjno.
Prezimljavanje

U većini klimatskih uslova, snežni tepih od Alissum-a je jednogodišnja biljka i neće joj trebati prezimljavanje. Ove biljke mogu preživeti napolju zimi bez jakog mraza. Donesite kontejnerske biljke u zatvorenom prostoru da ih zaštitite.
Kada i kako presaditi

Snežni tepih od Alissum-a koji se uzgaja u kontejneru obično neće trebati presađivanje. Ove jednogodišnje biljke često odumiru zimi, osim ako im se ne dozvoli samozasijavanje. Zamenite ih sledećeg proleća.
Uobičajeni problemi sa Alissumom i kako ih lečiti
Grozd snežnog cveća Alissum Carpet of Snov raste u bašti

Iako su u izvesnoj meri tolerantne na sušu, ove biljke će uginuti ako se ne zalivaju. Opušteno lišće i zemlja suva od kostiju su mrtvi pokloni. Povećajte raspored zalivanja da biste oživeli biljku.

Ako se u zemljištu zadrži previše vlage, snežni tepih od Alissum-a može patiti od truleži korena i bolesti kao što je botritis. Zalivajte biljku samo ako se gornja dva inča zemlje osećaju suvo.
Previše svetla

U toplijim predelima, previše intenzivne popodnevne sunčeve svetlosti može da spali lišće. Smeđe na listovima ukazuje na to. Postavite biljku negde gde tokom popodneva dobije malo senke.
Uobičajene štetočine i bolesti
Botritis blight

Botritis se javlja kada ima previše vode u zemljištu. Siva plijesan i izmjenjeni, pegavi ili uvenuli listovi su simptomi. Uklonite oštećene delove Alissuma i izbegavajte zalivanje dok se gornja dva inča zemlje ne osuše.
Puževi

Ove baštenske štetočine će pojesti ranjive mlade izdanke snežnog tepiha Alissum. Započnite sadnice u zatvorenom prostoru da biste bili sigurni da su dovoljno jake da se odupru puževima . Alternativno, koristite zamku za pivo da uhvatite i ubijete lutajuće puževe.
Osnovni alati koje treba imati u blizini
Kolekcija baštenskog alata

Evo svih alata koje treba da imate za negu Alissum tepiha snega.

Kanta za vodu
Secateurs
Vrt makaze
Mistrija

Česta pitanja o uzgoju snežnog tepiha Alissum:
Da li je snežni tepih Alissum izdržljiv?
Koliki je snežni tepih Alissum?
Šta radite sa snežnim tepihom Alissum preko zime?
Da li je snežni tepih Alissum invazivan?
Da li je snežni tepih Alissum višegodišnja biljka?
Hoće li snežni tepih Alissum rasti u senci?
Da li je snežni tepih Alissum otrovan za ljude?
Upakovati

Alissum Carpet of Snov je biljka posteljine koja nije potrebna za održavanje, idealna za popunjavanje ivica. Njegova lakoća nege omogućava čak i početnicima baštovanima da ostvare neposredan uticaj u svojoj bašti. Ono što je sjajno je to što ove izdržljive biljke mogu da prežive u različitim zonama rasta, što ih čini lakim za ugradnju u većinu klimatskih uslova.