Slatka privlacnost orlovih noktiju znacenja simbolika i kulturni znacaj

Orlovi nokti (Lonicera), sa svojim aromatičnim mirisom i grozdovima cevastih cvetova, zauzimaju cenjeno mesto u baštama i folkloru. Ova svestrana biljka ne samo da krasi mnoge pejzaže, već nosi i značenja i simboliku koja odjekuje u različitim kulturama. Od simbolizacije trajne ljubavi i sreće do upotrebe u tradicionalnim lekovima, upotreba orlovih noktiju je isto tako bogata kao i njene široko rasprostranjene sorte. U ovom vodiču ćemo se pozabaviti simboličkim značajem orlovih noktiju na jeziku cveća.

Značenje cveta orlovih noktiju, popularne vrste i upotreba
Pregled sadržaja:
Simbolizam orlovih noktiju – ključni za poneti
Etimološko značenje
Značenje i simbolika orlovi nokti
Kulturni značaj orlovi nokti
Prikladne prilike za poklone

Simbolizam orlovih noktiju – ključni za poneti
Orlovi nokti tradicionalno simbolizuju sreću, naklonost i slatkoću za novu ljubav u vašem životu. Rađa nežnu nostalgiju za prvim ljubavima, sećanja na stari plamen, pa čak i radost prošlih dana. Pored toga, cvetovi orlovih noktiju se obično sade u blizini kuće kako bi izazvali osećanja nostalgije, odali počast onima koji su prošli pre vas ili privukli sreću i pozitivnu energiju u vaš život.

Etimološko značenje
Naziv „orlovi nokti“ potiče od srednjoengleske reči „ honeisouke “, što doslovno znači „sisati med“. To je verovatno zato što pčele i kolibri mogu sisati med iz cevastog cveta.

Značenje i simbolika orlovi nokti
Na jeziku cveća , orlovi nokti simbolizuju i ljubav i sreću. Može izraziti radost nove veze, nostalgiju za prošlošću ili jednostavno želju za velikom životnom radošću. Boja cveta orlovih noktiju takođe utiče na njegovo značenje.

Značenje cveta belog orlovih noktiju:
Cvetovi belog orlovih noktiju u cvetu
Beli cvetovi predstavljaju nevinost i čistotu, čineći beli cvet orlovih noktiju idealnim za izražavanje neokaljane ljubavi.

Značenje žutog cveta orlovih noktiju:
Žuti orlovi nokti cvetaju
Žuti cvetovi predstavljaju prijateljstvo, poverenje i poštovanje, čineći žuti cvet orlovih noktiju savršenim poklonom za nekoga koga volite i poštujete na duhovnom nivou.

Značenje cveta ružičastog orlovih noktiju:
Ružičasti orlovi nokti u cvatu
Ružičasti cvetovi predstavljaju razigranost i romantiku, zajedno sa osetljivošću i nevinošću. Ovo čini ružičasti cvet orlovih noktiju idealnim poklonom za one koje volite.

Značenje cveta crvenog orlovih noktiju:
Crveni orlovi nokti teče u cvetu
Crveni cvetovi predstavljaju strast i romantiku, čineći crveni orlovi nokti odličnim poklonom za ljubav vašeg života.

Kulturni značaj orlovi nokti
Druidi su uključivali simbole loze orlovih noktiju u keltsko pismo. Predstavljao je praćenje sopstvenog puta ili unošenje radosti i sreće u život.

U Kini su ljudi prepoznali orlovi nokti kao rashladnu biljku koja može eliminisati toksine iz tela i podstaći pozitivne emocije.

Za Francuze, orlovi nokti su predstavljali ljubav, vernost i odanost.

Prikladne prilike za poklone
Aranžman za poklone od orlovih noktiju
Kao simbol sreće, naklonosti i predznak sreće, orlovi nokti su prikladan poklon za gotovo svaku priliku. Pogodan je za svadbe, kao poklon domaćicama, kao i za junske rođendane, jer je orlovi nokti rođeni cvet za jun.

Upakovati
Dodavanje orlovih noktiju vašem imanju ne samo da dodaje boju i miris, već takođe pruža gozbu za gladne kolibrije i pčele. Štaviše, ovi izdržljivi grmovi i vinove loze će uspevati na skoro svakom tlu, sve dok dobro drenira. Pored toga, vole puno sunce, ali će tolerisati delimičnu senku.