Alpska elegancija sveobuhvatni simbolizam cveca aurikule

Primula auricula, poznata i kao auriculas, medvedje uši ili planinski lanci, dugo su privlačile i botaničare i kućne baštovane svojim divnim cvetovima i sortama koje rastu u naizgled beskonačnom rasponu boja. Ove izdržljive trajnice pružaju sjajan prskanje u prolećnom, a ponekad i zimskom pejzažu. Poreklom sa alpskih padina i centralne Evrope, Viktorijanci su cenili ove divne cvetne biljke; na jeziku cveća, aurikule imaju simbolično značenje „zaslužene zasluge“.


Ultimativni vodič za cveće aurikule (Primula auricula)
Pregled sadržaja:

Simbolizam cveta aurikule – ključni za poneti
Etimološko značenje
Značenje i simbolika cveta aurikula
Kulturni značaj cveća aurikule
Prikladne prilike za poklone

Simbolizam cveta aurikule – ključni za poneti

Za Viktorijance, aurikule su bile simbol „zasluženih zasluga“. Višegodišnje biljke, koje rastu u zapanjujućem nizu boja, predstavljaju se u umetnosti i pisanju iz tog doba. Naročito, Džejn Ejr Šarlot Bronte koristi „ljubičastu aurikulu“ da simbolizuje Džejnino osećanje nade da će iza sebe ostaviti detinjstvo koje ugnjetava.
Etimološko značenje

„Auricula“ dolazi od srednjovekovnog latinskog auricularis , što se odnosi na slušanje (kao u „slušanju priznanja“). Ovi cvetovi se smatraju tako nazvanim zbog svog oblika u obliku uha; jedno od njihovih uobičajenih imena je „medveđe uši“.
Značenje i simbolika cveta aurikula
Auricula Cveće u cvetu

Aurikula cveta u virtuelnoj duginim bojama zahvaljujući godinama uzgoja i ukrštanja. Cvetovi se kreću od tamno bordo i ljubičaste do kremasto bele i svetlo žute. Neke sorte se mogu pohvaliti neobičnim nijansama, kao što su mat zelena, žuta i senf žuta. Mnogi tipovi imaju latice više od jedne boje, sa različitim nijansama središta ili ivica.

Na jeziku cveća , aurikula simbolizuje „zaslužene zasluge“.
Kulturni značaj cveća aurikule
Tamnocrvena cvetna aurikula

Za Viktorijance, cveće aurikule predstavljalo je zasluženu zaslugu, dajući osećaj dostojnosti. Ova tema je prisutna u književnosti tog doba, kao što je klasik Šarlot Bronte Džejn Ejr. Aurikulas se pojavljuje u odlomku koji opisuje Džejnino stanje uma dok vidi svetlo na kraju tunela dok se njeno vreme u opresivnoj školi Lovud bliži kraju: „cveće je virilo među lišće; Snežne kapljice, krokusi, ljubičaste aurikule i zlatnooke maćuhice.”

Uz dostignuće koje simbolizuju cvetovi aurikule, maćuhice predstavljaju zamišljenost i razmišljanje , krokusi za mladost, a snežne kapljice nadu. Odlomci poput ovog jasno ilustruju kako jezik cveća šalje moćnu poruku.

Aurikula se pojavljuje u evropskoj umetnosti iste ere. Belgijski ilustrator Pierre-Joseph Redoute, poznat kao „Rafael cveća“, kreirao je botaničke printove sa P. auricula . Danas moderna umetnica Džordž Hopton , čiji rad je izložen u Tejtu, često u svom radu ima aurikule.