Cvece ligularije dubinski pogled na njihovo znacenje simbolizam i kulturni znacaj

Nije uvek lako pronaći prelepe cvetne biljke koje mogu da izdrže senovite uslove i vlažno tlo. Ligularia preferira oba ova uslova i proizvodi klasove zlatnih cvetova koji će vam privući pogled iz celog dvorišta. Čak je i lišće mnogih vrsta biljke Leopard privlačno i zapanjujuće. Ipak, uprkos svim prednostima Ligularije, to nije nadaleko poznata biljka za uređenje krajolika izvan njenog matičnog područja. U ovom vodiču ću proći kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cvetova Ligularia, njihovom kulturnom značaju, odgovarajućim prilikama za poklone i osnovnim savetima za uzgoj sopstvenog kod kuće.


Šta je cveće Ligularia?
Ligularia je rod koji obuhvata skoro 150 vrsta srodnih cvetnih biljaka. Svi su oni deo plemena Groundsel, koje pripada porodici koja uključuje Suncokrete .

Skoro polovina svih vrsta Ligularia nalazi se samo u Kini . Ostali su porijeklom iz Evrope i Azije. Dok se većina vrsta Ligularia uzgaja nepoboljšana i baš kao što se nalaze u divljini, nekoliko sorti je poboljšano za određene boje ili veće veličine cvetova.

U zavisnosti od vrste, Ligularia može narasti šest stopa ili više i može pokriti desetine kvadratnih stopa kada razvije debelu mrlju. Cvetne stabljike izgledaju kao da svetlucaju jer su prekrivene desetinama pojedinačnih cvetova u obliku zraka spakovanih zajedno.

Nije mala biljka i trebaće joj dosta prostora u bašti. Cveće uglavnom ne miriše mnogo, ali biljka je dobila ime po svom mirisnom korenu u Japanu.

Značenje i simbolika cveća ligularije
Uobičajeni nazivi za ove vrste su Zlatna raketa, biljka Leopard i Metakaraku na japanskom.

Raketa se zasniva na svojoj visokoj visini rasta i sjajnoj boji, a ne na bilo kakvom odnosu sa drugim cvetnim biljkama poznatim pod tim imenom.

Neke sorte ove biljke imaju žute ili bele mrlje na velikim listovima, a veruje se da je odatle došlo i ime leoparda.

Etimologija
Ligularia potiče od latinske reči za remen. Ovo se odnosi na dug i tanak oblik pojedinačnih latica na svakom cvetu. Neki članovi roda su klasifikovani kao deo grupe Farfugium. Ovo uključuje Farfugium japonicum ili biljku traktorskih sedišta.

Simbolizam
Kao biljka koja voli senku i kojoj su potrebni vlažni uslovi, Ligularia simbolizuje rast kroz nevolje i napredovanje tamo gde drugi posustaju. Zlatna boja njegovog obilnog cveća takođe prenosi značenje bogatstva i uspeha.

Sorte sa visoko nazubljenim listovima takođe povećavaju njegovu povezanost. Druge sorte sa zaobljenijim listovima ili listovima u obliku srca mogu simbolizovati rastuća osećanja ljubavi i naklonosti.

Iako nema mnogo folklora koji uključuje biljku, retkost nekih biljaka Ligularije čini ih simbolima blaga ili skrivenih dragulja. Nije kultivisan sve do moderne ere, tako da nema mnogo veze sa viktorijanskim jezikom cveća .

Čak se i na japanskom jeziku cveća obično ne pojavljuje. Zahvaljujući teoriji boja, uvek se može koristiti da simbolizuje radost, sreću i bogatstvo u cvetnom aranžmanu.

Odrezane stabljike Ligularije su odličan poklon kada želite da ohrabrite nekoga da traži nove finansijske mogućnosti ili da proslavi svoje nedavne uspehe.

Upotreba i prednosti Ligularije

Pored toga što je dekorativna, biljka Leopard se smatra bezbednom za jelo nakon temeljnog kuvanja. Fišerova ligularija, ili Ligularia fischeri, smatra se najboljom sortom za jelo.

Sirovi listovi se često koriste za umotavanje oko druge hrane u Koreji. Izbojci se takođe kuvaju celi u dve promene vode. Uverite se da se sorta koju uzgajate preporučuje za upotrebu pre nego što je uzmete. Smatra se komponentom tradicionalne tibetanske medicine za ublažavanje probavne smetnje i mučnine.

Osim ove upotrebe, Ligularia je odlična biljka za hranjenje oprašivača. Pčele, leptiri i moljci su svi privučeni otvorenim cvetovima poput tratinčica. Čak i slepi miševi i ptice mogu imati koristi od ovog dodatka lokalnom ekosistemu.

Kako uzgajati ligulariju

Većina biljaka Ligularia je porijeklom iz USDA zona 7 do 10 . Ne mogu da podnesu hladne zime i duga smrzavanja jer su porijeklom iz toplijih umerenih zona u Kini, Tajvanu i Japanu.

Čak i evropske sorte imaju tendenciju da se nalaze bliže Mediteranu nego oblastima sa teškim zamrzavanjem. Pokušajte da pronađete zaštićenu lokaciju gde jaki vetrovi i direktno sunce neće uticati na ove biljke. Ligularia uglavnom preferira punu do delimičnu senku.

Uspostavljene biljke mogu podneti nekoliko sati direktnog sunca dnevno. Ključno je pronaći bogato tlo koje se ne suši prebrzo. Drenaža je i dalje neophodna da bi se sprečilo truljenje korena, ali ove biljke više vole vlagu nego suvoću. Neutralan pH je takođe poželjan.

Ključno je da ne dozvolite da se zemlja potpuno osuši. Možda ćete morati da navodnjavate ovu biljku ako imate vruća leta bez redovnih padavina. Takođe preferiraju đubrenje najmanje dva puta godišnje da bi nastavili cvetati. Malč može pomoći u zadržavanju vlage i smanjenju potrebe za vodom između kišnih oluja.

Veće sorte najbolje se uzgajaju u živim ogradama i na leđima cvetnih leja, gde se lako divi njihovoj visini. Za manje tipove, kontejneri i saksije dobro rade za njihovo prikazivanje i održavanje lako zalivanja.

Raste u velikim sadnicama i kontejnerima bez muke, ali će ostati manji nego ako je posađen u zemlju u većini područja. Počnite sa presađivanjem ili korenjem, a ne semenom, jer mogu proći godine da se Ligularia uspostavi na taj način.

Briga o Ligulariji
Mrtve i osušene cvetne stabljike odvlače pažnju od novih cvetova, pa ih odrežite čim cvetanje završi. Deadheading je odlična praksa da se produži period cvetanja sa ovom grupom biljaka. Uvek koristite sterilizovane i oštre makaze da biste napravili čist rez.

Nema mnogo štetočina ili bolesti koje utiču na biljke Leoparda. Čak ih ni jeleni neće jesti u većini područja. Jednostavno malčirajte područje kada cveće i lišće odumru u jesen da biste ih zaštitili tokom zime.

Najbolje prateće biljke za Ligulariju
1. Hoste – Slične po svojoj ljubavi prema hladu, Hoste su odličan saputnik za biljke Ligularia. Oni mogu napraviti sadnju otpornu na jelene oko ribnjaka ili potoka u dvorištu.

2. Japanski šaš – Šiljaste ukrasne trave iz sličnog autohtonog staništa daju kontrast cvetovima Ligularije. Ove trave koje se gomilaju ostaju niske, čineći dobru sadnju ispred viših biljaka leoparda.

3. Astilba – Pernasti cvetovi ove biljke poigravaju strukturiraniji oblik cvetne stabljike Ligularia. Takođe je lako mešati i uskladiti boje zahvaljujući opsežnom uzgoju.

Kreativna upotreba Ligularije
Zbog potrebe za senkom i vlažnom zemljom, najbolje je uzgajati Ligularia oko vodenih površina ili navodnjavanog područja kad god je to moguće. Može da podnese tamnije i vlažnije uslove od većine baštenskih biljaka. Dizajni močvara i močvara mogu lako da ugrade ove biljke u ivice gde zasićeno zemljište prelazi u suvo zemljište.

Dobar je za punjenje kontejnera u kojima možete svakodnevno davati dovoljno vode. Kada rezano cveće obrađujete u formalnijim aranžmanima, učinite ga centralnim delom zbog njegove visine i smele boje. Okružite ih manjim cvetovima nalik na tratinčice iz porodice Aster u komplementarnim bojama da biste stvorili umirujući buket sa pozitivnom porukom.

Ligularia Crafts
Ako izaberete sortu Ligularia sa kestenjastim lišćem ili visoko nazubljenim listovima, oni mogu biti podjednako korisni kao i cveće u aranžmanima i za sušenje. Cvetne stabljike imaju dramatičan izgled kada se osuše cele i koriste u strukturalnim aranžmanima.

Takođe možete koristiti lišće i rezano cveće u vencima za sezonsku boju. Jednostavno izrežite stabljike veoma dugačke tako da ima dovoljno materijala za utkanje u bazu ili vijenac.

10 zabavnih činjenica o cveću ligularije:

Postoji oko 150 vrsta cveća Ligularia, sve sa jedinstvenim karakteristikama. Neke od najpopularnijih su Ligularia ‘The Rocket’, Ligularia ‘Britt-Marie Cravford’ i Ligularia ‘Desdemona’.
Zbog svog smelog i izrazitog izgleda, Ligularia je dobila nekoliko uobičajenih imena kao što su „biljka leoparda“, „zlatni mlin“ i „slonove uši“.
Ligularia nije cenjena samo zbog svog cveća, već i zbog svog lišća. Njegovi veliki, često u obliku srca ili ovalni listovi mogu dodati dramatičnu teksturu bašti.
Ligularia je jedna od retkih cvetnih biljaka koje uspevaju u hladnim uslovima, što je čini savršenim izborom za baštenske tačke sa malo sunčeve svetlosti.
Ligularia voli vodu i treba joj stalno vlažno tlo. Odličan je izbor za sadnju u blizini jezera, potoka ili drugih vodenih objekata.
Cvetovi ligularije nalik na tratinčice su magnet za pčele i leptire, što ga čini odličnim dodatkom vrtu oprašivača.
Biljke ligularije su uglavnom otporne na jelene, što ih čini dobrom opcijom za područja u kojima su jeleni uobičajeni.
U tradicionalnoj kineskoj medicini, koreni ligularije se koriste za lečenje raznih bolesti, uključujući upale grla i upale.
Biljke ligularije su poznate po svom brzom rastu i mogu brzo da popune baštenski prostor tokom vegetacije.
Cvetanje Ligularije je prilično dramatično. Izdižu se visoko iznad lišća biljke na visokim stabljikama, stvarajući vizuelno upečatljiv prikaz.

Česta pitanja o cvetu ligularije:

Koliko dugo Ligularia cveta?
Svaka sorta Ligularije cveta u nešto drugačije vreme i ima tendenciju da cveta oko 1 do 2 meseca. Njihova mešavina može da obezbedi kontinuirano cvetanje od ranog leta do rane jeseni.

Koja je idealna klima za uzgoj Ligularije?
Ligulariji je potrebna toplija klima sa blagim zimama da bi uspevala i vraćala se iz godine u godinu. Oni preferiraju USDA zone od 7 do 10.

Može li ligularia rasti u kontejnerima ili u zatvorenom?
Manje sorte Ligularia brzo rastu u kontejnerima ako se dobro zalivaju. Ove biljke ne preferiraju uslove u zatvorenom prostoru uprkos tome što uspevaju pri slabom osvetljenju.

Koliko često treba da zalivam svoju Ligulariju?
Ligulariju zalivajte svakodnevno do nedeljno, u zavisnosti od tla i kiše koju dobijate. Ne dozvolite da se zemlja potpuno osuši preko prvog inča ni u jednom trenutku tokom aktivne sezone rasta. Preko zime, ne brinite o zalivanju.

Kada je najbolje godišnje doba za sadnju Ligularije?
Sadite korene ligularije i presadite u rano proleće.

Kako mogu zaštititi svoju Ligulariju od štetočina i bolesti?
Redovno odrežite mrtve cvetne stabljike i lišće da biste sprečili bolest. Štetočine retko predstavljaju problem.

Kako mogu da produžim životni vek moje Ligularije nakon što su isečene?
Čisto isecite stabljiku i svakodnevno menjajte vodu za aranžman.

Okončanje
Ligularija uspeva u senovitim predelima gde druge biljke ne uspevaju da cvetaju. Uparite ih sa Hostas za duboku hladovinu i baštu koja voli vlagu i kojoj je potrebno malo održavanja iz godine u godinu. Bićete nagrađeni zlatnim cvetnim klasovima koje možete pokloniti kao simbol istrajnosti i bogatstva svojim prijateljima i voljenima.