Koliko dugo cveće traje

Muškarac poklanja ženi buket crvenog cveća

Dok gledate u prelepi buket koji ste upravo doneli u svoj dom, možda se pitate koliko će ovo cveće trajati. Nažalost, ne postoji jedinstven odgovor. Život cvetne vaze zavisi od vrste cveta, načina na koji se brinete o svom cveću i porekla cveta.

Iako možda ne razmišljate mnogo o tome odakle dolazi vaše cveće, vredi istražiti. Kada naručite buket od MojaCvecara Co., dobijate cveće uzgajano na održivim farmama u zemljama poput Sjedinjenih Država, Kolumbije i Ekvadora. Ne samo da nabavljamo naše cveće sa farmi koje primenjuju ekološki prihvatljive metode, već dajemo sve od sebe da smanjimo otpad. To znači da blisko sarađujemo sa našim poljoprivrednim zajednicama, a vi dobijate dugotrajno cveće. Sa ovakvim modelom, cveće, ljubav i zajednica mogu nastaviti da cvetaju.

Nastavite da cvetate uz cveće koje se seče do kraja

Kao što smo pomenuli gore, MojaCvecara Co. ima za cilj da vam obezbedi dugotrajno cveće. Ovo počinje na farmi, gde sečemo naše cveće u obliku pupoljaka. Od ove tačke, cveće ide pravo sa farme ka našim cvetnim dizajnerima. Iako ovaj metod može zvučati kao nerazumno, industrijski standard je nabaviti cveće iz skladišta, a ne sa samih farmi. Ovom metodom nikada ne znate koliko je davno vaše cveće posečeno.

Kada dođu u naše cvećare, radimo na tome da efikasno kreiramo prelepe bukete i isporučimo ih na krajnje odredište. Pažljivo brinemo o cveću tokom celog procesa kako bi ono stiglo sveže i spremno za uživanje.
Kako pomoći cveću da traje duže

Dok različite vrste cveća imaju različit život u vazi, određene prakse će pomoći da sve cveće traje što je duže moguće.

Dajte stabljike sveže posečene po dolasku. Čak i ako je vaše cveće sveže sa farme, stabljike će i dalje imati koristi od svežeg rezanja pod uglom od 45º. Ovo će omogućiti cveću da popije što je moguće više vode.
Koristite čistu vazu. Prljave vaze mogu sadržati bakterije i gljivice koje mogu ubrzati smrt vašeg cveća. Uvek je bila vaza pre upotrebe.
Promenite vodu svaki drugi dan. Zamena stare vode svežom pomoći će da se zaustavi nakupljanje štetnih mikroba. Za najbolje rezultate koristite vodu sobne temperature.

Koristite paket hrane za cveće. Taj mali paketić je specijalno formulisan da pomogne cveću da hidrira, kao i da uspori rast bakterija. Koristite polovinu kada prvi put dobijete svoje cveće kao drugu polovinu kada promenite vodu.
Čuvajte svoje cveće od direktne sunčeve svetlosti. Dok vaš buket može izgledati predivno na sunčevoj svetlosti, sunčevi zraci mogu ubrzati propadanje cveta. Umesto toga, držite svoje cveće na indirektnom svetlu.
Stavite ih u frižider noću. Stavljanje cveća u frižider ili neko drugo hladno mesto će im pomoći da duže traju. Ako ih stavite u frižider, prvo bi trebalo da uklonite voće koje proizvodi etilen kao što su jabuke, kajsije i kruške.
Uklonite mrtve cvetove i lišće. Dok neko cveće umire odjednom, uobičajeno je da cvetne stabljike umiru deo po deo. Ako primetite braon list ili cvet koji uvenu, uklonite ga da bi vaše cveće izgledalo sveže.

Alstroemeria

Koliko traju: 10 do 14 dana

Takođe poznate kao peruanski ljiljani, alstromerije svetle boje i male pruge dodaju tropski element svakom mešanom buketu. Iako ovo cveće izgleda delikatno, prilično je izdržljivo kada se odseče. Kada kombinujete njihov dug životni vek u vazi i prekrasan izgled, nije iznenađenje da su alstromerije jedan od vaših najboljih izbora za jedinstveno cveće za Majčin dan.

Karanfili

Koliko traju: 7 do 14 dana

Dok se karanfili ponekad loše zamotaju kao jeftina alternativa ružama, moderni karanfili zaslepljuju prelepim bojama i naboranim laticama. Jednom kada se zaljubite u ove cvetove, biće vam drago da shvatite da mogu trajati i do dve nedelje.

Hrizanteme

Koliko traju: 7 do 21 dan

Da, dobro ste pročitali – skromna mama može da izdrži i do tri nedelje! Pošto ovo cveće simbolizuje radost i nadu, ono je savršen način da proslavite jaka prijateljstva. Ako tražite druge načine da proslavite žensko prijateljstvo, pogledajte ovaj vodič za Galentin dan.
Delphinium

Koliko traju: 5 do 7 dana

Delfinijum, takođe poznat kao larkspur, je izuzetno osetljiv na gasoviti hormon etilen, pa se pobrinite da ovo cveće držite podalje od voća kao što su jabuke i breskve. Ovo je posebno važno ako stavite vazu u frižider preko noći.
Freesia

Koliko traju: 5 do 10 dana

Iako ćete možda biti u iskušenju da pokupite freziju koja je već u potpunosti cvetala, najbolje je da izaberete stabljiku sa samo jednim ili dva otvorena cveta. Drugi savet je izbegavanje upotrebe vode iz slavine jer frezija može biti osetljiva na fluor. Umesto toga, koristite filtriranu vodu ili kišnicu.

Ljiljani

Koliko traju: 10 do 14 dana

Dok svaka stabljika ljiljana može trajati do dve nedelje, svaki cvet će izgledati sveže četiri do sedam dana. Da bi vaši ljiljani izgledali dobro, uklonite svaki pojedinačni cvet dok bledi.

Orhideje

Koliko traju: 7 do 14 dana

Dok se orhideje najčešće uživaju kao biljke u saksiji, mogu se koristiti i kao rezano cveće. Tretirajte ih kao i ostalo rezano cveće kako biste im pomogli da traju što je duže moguće.

Peonies

Koliko traju: 5 do 7 dana

Iako se ne možete raspravljati sa luksuznim naboranim laticama božura, ovo cveće nema najbolji život u vazi. Uz to, mogu trajati do nedelju dana ako se beru u obliku pupoljaka. Da biste dobili najviše od ovog cveća, osvežite vodu svaki dan.
Ruže

Koliko traju: 7 do 14 dana

Bilo da kupujete ruže kao deo cveća za Majčin dan ili ih uzimate za bolesnog prijatelja, poželećete da potražite cveće u obliku pupoljaka. Ne samo da cvetovi u obliku pupoljaka traju duže, već će primalac moći da posmatra kako ruže cvetaju tokom vremena.

Snapdragons

Koliko traju: 5 do 10 dana

Snapdragons ima mnogo pojedinačnih cvetova pričvršćenih za visoku stabljiku. Pošto donji cvetovi prvo cvetaju, možda ćete primetiti da ovo cveće izbledi dok gornji cvetovi i dalje izgledaju sjajno. Da biste pomogli da vaši zmajevi traju što je duže moguće, uklonite istrošene cvetove.

Suncokreti

Koliko traju: 10 do 14 dana

Suncokreti ulepšavaju svaki prostor, sve dok su isečeni da traju više od dan ili dva. Kada je reč o suncokretu, sorte sa jednim stablom traju duže od granastih. Kao i kod svih cveća, suncokreti isečeni u obliku pupoljaka će trajati duže od cvetova koji se seku kada su potpuno otvoreni.

lale

Koliko traju: 5 do 10 dana

Uz tulipane svih boja i tekstura, ovo cveće je lako zavoleti. Da biste pomogli da vaši lali traju što je duže moguće, izbegavajte da ih stavljate na direktnu sunčevu svetlost ili blizu toplog otvora; to znači da svoje lale držite dalje od tog romantičnog kamina.

Cinije

Koliko traju: 2 do 3 nedelje

Ne samo da je cinije lako uzgajati u bašti, već su i kamene zvezde kada je u pitanju život u vazi. Uz odgovarajuću negu, sveže rezane cinije mogu lako da traju više od dve nedelje.

Naručite cveće koje treba da traje

Sada kada imate bolju predstavu o životu u vazi cveća, vreme je da naručite buket za svoje voljene (i jedan za sebe). Prateći gore navedene savete, moći ćete da održite svoje bukete da cvetaju nekoliko dana.