uobicajenih stetocina i bolesti mirte i kako se nositi s njima

Grmlje mirte (Lagerstroemia spp.) je popularno zbog svog šarenog lišća i južnog temperamenta. Međutim, biljke mirte mogu imati problema kao što su lisne uši ili pepelnica. U ovom članku ćemo pogledati osam uobičajenih štetočina i bolesti mirte i kako se nositi s njima.


8 Uobičajenih štetočina i bolesti mirte krepa
1) Lisne uši
Lisne uši su mali crni ili zeleni insekti koji sišu sok koji se skupljaju u velikom broju na donjoj strani listova. Infestacije lisnih uši mogu da utiču na mirte krepa izazivajući zakržljao ili deformisan rast. Lisne uši takođe proizvode medljiku, lepljivu supstancu koja može izazvati rast čađave crne plesni.

Uklonite lisne uši pomoću insekticidnog sapuna, bioloških kontrola ili hortikulturnih ulja kao što je ulje neema. Takođe možete da raznesete svoju krep mirtu crevom da biste brzo izbacili lisne uši.

2) azijske bube ambrozije
Azijske bube ambrozije su male crvenkasto-braon bube koje zabijaju u stabla mirte da bi položile jaja. Da bi hranile svoje larve, ženke buba koriste gljivicu koja narušava sposobnost biljke da cirkuliše vodu.

Azijske bube ambrozije su relativno nova štetočina, ali su već počele da napadaju mirte krepa. Simptomi uključuju uvenuće lišće i belu prašinu koja ostaje kada se bube ukopaju u deblo.

Insekticidi ne mogu da zaustave velike zaraze azijskom ambrozijom, tako da se zahvaćene grane moraju ukloniti. Mirte crapove koje dobijaju dovoljno vode imaju bolju odbranu od ovih buba.

3) Insekti od kore
Insekti iz kore su još jedna nova štetočina koja napada mirte. Srećom, ovi napadi obično neće ubiti biljku. Insekti ljuspice se obično nalaze u pukotinama na deblu i ne pojavljuju se na listovima.

Ovi insekti luče medlju rosu, što dovodi do crne čađave plesni koja uzrokuje nepravilan rast. Insekti ljuskave kore ciljaju na mirte koje rastu u senci, pa postavite svoju biljku na puno sunce. Uklonite insekte na kore pomoću insekticidnog sapuna ili hortikulturnih ulja.

4) Japanske bube
Japanske bube su uobičajene štetočine mirte sa smeđim telima i metalno zelenim glavama. Odrasle jedinke jedu listove i cvetove mirte, dok larve jedu korenje. Japanske bube polažu jaja u zemlju, omogućavajući larvama da prežive tokom zime.

Uklonite japanske bube koristeći hortikulturna ulja ili insekticidni sapun. Pokupite sve odrasle koje nađete i udavite ih. Takođe možete kupiti zamke za japanske bube koje privlače ove štetočine, pa ih stavite daleko od vaše mirte.

5) Pegavost lista
Cercospora pegavost listova je gljivična bolest koja napada mirte krepa. Ova bolest pegavosti listova je češća u toplim, vlažnim uslovima. Zaraženi listovi pokazuju žute ili crne mrlje na vrhu i sivkasto-bele gljivice ispod.

Ako se ne leči, pegavost listova Cercospora uzrokuje da mirte opadaju tokom leta. Ova bolest se može eliminisati korišćenjem organskih fungicida. Omogućavanje puno prostora i dobra cirkulacija vazduha pomaže da se bolest spreči da zarazi vašu biljku.

6) Pepelnica
Pepelnica je gljivična bolest koja uspeva u vlažnim uslovima. Glavni simptom je nakupljanje praškastih belih mrlja na listovima vaše krep mirte. Ostali simptomi uključuju uvijeno ili promenjeno lišće.

Uklonite sve zaražene listove čim ih vidite. Uverite se da vaša krep mirta ima dovoljno prostora oko sebe kako biste podstakli dobru cirkulaciju vazduha. Izbegavajte preterano zalivanje vaše mirte da biste smanjili vlažne i vlažne uslove. Uklonite ostatke listova jer pepelnica preživi zimu na opalom lišću.

7) Insekti od krljušti
Ljuskavi insekti su insekti koji sišu sok sa voštanim oklopnim školjkama. Ove štetočine se često vide na listovima mirte. Ostali simptomi uključuju bela jaja ispod lišća i naslage medljike, što dovodi do crne buđi.

Koristite hortikulturna ulja, insekticidni sapun i biološke kontrole da biste eliminisali insekte. Veće infestacije će morati da se eliminišu korišćenjem organskih pesticida.

8) Paukove grinje
Paukove grinje su dosadne štetočine koje uspevaju u vrućim letnjim uslovima. Ove štetočine troše hlorofil unutar olovke mirte, što dovodi do zastoja ili izobličenog rasta. Ostali simptomi uključuju bele mreže oko listova i crne ili žute pege na lišću.

Najbolji način da se eliminiše grinja je upotreba hortikulturnih ulja ili insekticidnog sapuna. Biološke kontrole takođe dobro funkcionišu. Infestacije malih paukovih grinja nisu ozbiljan problem za mirte, ali velike infestacije se moraju nositi.

Kako se brinuti za Crape Mirtle

Rastuća sredina
Crape mirte uspevaju u zonama 6 do 9 i zahtevaju zaštićene lokacije kako bi ih zaštitile od jakih vetrova. Većina krep mirte mogu da prežive zimske temperature i do -5ºF. U hladnijim klimatskim uslovima uzgajajte krep mirte u kontejnerima i zaštitite ih umotavanjem u runo ili unošenjem u zatvoreno.

Zahtevi za sunčevu svetlost
Mirtama je potrebno najmanje šest sati punog sunca svakog dana. Jutarnje sunce je poželjnije od direktne popodnevne sunčeve svetlosti, koja je intenzivnija. Lokacije koje gledaju na jug ili zapad pružaju mirte od krepa idealnu količinu sunčeve svetlosti.

Mirte od krepa zahtevaju dobro drenirajuće zemljište koje još uvek zadržava malo vlage. Mogu da prežive na zemljištima siromašnim hranljivim materijama i otporne su na sušu kada se postave. Mirte crap preferiraju blago kisela tla sa pH nivoima između 5,0 i 6,5.

Zalivanje
Zalivajte biljne mirte svake dve nedelje ili tako da biste održali tlo vlažnim i češće u toplim i suvim uslovima. Zalivajte tek zasađene mirte jednom ili dva puta nedeljno prvih nekoliko godina. Ovo pomaže biljci da uspostavi dobar korenov sistem.

đubrivo
Starije mirte hranite jednom tokom proleća đubrivom sa sporim oslobađanjem. Ovo obezbeđuje obilje hranljivih materija za razvoj novih listova i cvetova. Gnojite novozasađene mirte jednom mesečno tokom njihove prve sezone rasta.

Obrezivanje i obrezivanje
Mirte se razlikuju po veličini, što utiče na to koliko često želite da ih obrezujete. Patuljastim sortama neće biti potrebno mnogo rezidbe jer rastu samo između 2 i 6 stopa. Međutim, neke vrste krep mirte rastu kao grmlje ili mala drveća koja dostižu otprilike 30 stopa visine i 15 stopa široke.

Umesto da prečesto obrezujete, prvo procenite svoju baštu i odredite koju vrstu krep mirte možete da primite. Izaberite krep mirtu koja ostaje u prihvatljivoj veličini za vaš prostor. Ovo vam omogućava da smanjite obrezivanje koje ćete morati da uradite.

Često postavljana pitanja o štetočinama i bolestima mirte:
Kako da sprečim štetočine i bolesti mirte?
Po mom iskustvu, mere prevencije variraju u zavisnosti od specifične štetočine ili bolesti, ali generalno, trebalo bi da praktikujete dobre sanitarne uslove, izbegavate prekomerno đubrenje i obezbedite odgovarajuće zalivanje i drenažu, kako biste ublažili šanse od štetočina ili bolesti.

Šta treba da uradim ako primetim znake štetočine ili bolesti na svojoj mirti?
Prvo, identifikujte specifičnu štetočinu ili bolest, a zatim odredite odgovarajući metod lečenja. Opcije tretmana mogu uključivati kontrole, kao što su rezidba i sanitarije, ili hemijske kontrole, kao što su insekticidi i fungicidi.

Kako mogu da znam da li moja krep mirta ima problem sa štetočinama ili bolestima?
Potražite fizičke znakove kao što su uvijanje listova, promena boje ili mrlje, kao i neobični obrasci rasta ili oštećenja kore ili stabljika. Takođe možete primetiti prisustvo insekata ili mreže na biljci.

Da li su štetočine i bolesti krep mirte štetne za ljude ili kućne ljubimce?
Većina štetočina i bolesti mirte krepa nije štetna za ljude ili kućne ljubimce, ali uvek je dobra ideja da temeljito operete ruke nakon rukovanja potencijalno kontaminiranim biljnim materijalom i nosite zaštitne rukavice kada radite sa pogođenim područjima.

Okončanje
Mirte se mogu zaraziti bolestima poput pegavosti listova Cercospora ili pepelnice. Mirtu mogu napasti i štetočine kao što su lisne uši i japanske bube. Većina problema sa mirtom može se rešiti korišćenjem hortikulturnih ulja, insekticidnog sapuna ili organskih fungicida.

Za više, pogledajte naše detaljne vodiče za otpornost jelena na krep mirtu i da li je mirta toksična za ljude i životinje.