Moze li divlje cvece rasti u zatvorenom prostoru

Divlje cveće je jedno od najznačajnijih obeležja američkog pejzaža tokom leta. Oni takođe donose boju i lepotu u naše bašte i bogati su značenjem i simbolikom. Ali možete li uzgajati divlje cveće iu zatvorenom prostoru? U ovom članku ćemo saznati da li možete uzgajati divlje cveće u zatvorenom prostoru.


Može li divlje cveće rasti u zatvorenom prostoru?
Divlje cveće ne može trajno rasti u zatvorenom prostoru kao kućne biljke. Divlje cveće naseljava travnjake, otvorene prerije i šume u nekoliko država, uključujući Kaliforniju i Kolorado. Većini poljskog cveća (koji obuhvata i jednogodišnje i višegodišnje) potrebno je sunce i labava tla siromašna hranljivim materijama.

Mnogi ljudi uzgajaju divlje cveće u svojim baštama kako bi obezbedili korisne oprašivače kao što su pčele i leptiri. Uzgajanje divljeg cveća u zatvorenom prostoru sprečilo bi ove vitalne insekte da sakupljaju nektar i polen.

Međutim, možete pokrenuti seme divljeg cveća u zatvorenom prostoru pre nego što ga presadite u baštu. Ovo je izuzetno korisno ako živite u hladnoj klimi. Postavljanje semena divljeg cveća u zatvorenom prostoru štiti ih od niskih temperatura i kasnih mrazeva.

Pokretanje vaših sadnica u zatvorenom prostoru pomaže vam da im date prednost dok spoljni uslovi ne budu prikladni. Presadite svoje sadnice divljeg cveća napolje u proleće kada prođe poslednji mraz, a prosečne temperature dostignu 50ºF (10ºC).

Kako pokrenuti divlje cveće u zatvorenom prostoru

Seme divljeg cveća možete pokrenuti u zatvorenom prostoru pomoću čepova ili malih saksija. Ovo dobro funkcioniše ako uzgajate nekoliko vrsta divljeg cveća. Međutim, najbolje je da ih posejete direktno u zemlju za mešavine semena divljeg cveća.

Evo kratkog vodiča za pokretanje semena divljeg cveća u zatvorenom prostoru;

Napunite male saksije ili čepove vlažnim kompostom za seme. Utisnite kompost prstima da biste obezbedili dobru površinu za seme.
Posejte svoje seme u lonac na preporučenu dubinu na paketu. Posejte dva semena po loncu ili čepu.
Stavite svoje čepove ili lonce u poslužavnik i napunite posudu vodom. Kompost će upiti vodu kako bi započeo proces klijanja.
Stavite poslužavnik na toplu, sunčanu prozorsku dasku i sačekajte da vaše sadnice izniknu. Možete pokriti poslužavnik plastičnom folijom da povećate vlažnost ako želite. Uklonite omotač kada sadnice počnu da se pojavljuju.
Zalivajte svoje sadnice svaka dva ili tri dana da bi zemlja bila vlažna.
Kada sadnice budu visoke oko jednog inča, uklonite slabiju sadnicu u svakoj posudi.

Kako posaditi divlje cveće

Kada prođe poslednji prolećni mraz, možete presaditi svoje sadnice napolje. Očvrsnite ih tokom jedne nedelje da biste pomogli sadnicama da se aklimatizuju. Ostavite sadnice napolju na indirektnom svetlu nekoliko sati, povećavajući trajanje za sat vremena svaki dan.

Kada se vaše sadnice očvrsnu, pažljivo uklonite saksije i posadite sadnice u zemlju. Postavite svoje divlje cveće negde gde ima najmanje šest sati direktnog jutarnjeg sunca. Većina divljeg cveća će uspevati na raznim lokacijama, uključujući padine i obronke, kao i saksije i kontejnere.

Okončanje
Divlje cveće se ne može trajno uzgajati u zatvorenom prostoru. Međutim, možete pokrenuti sadnice divljeg cveća u zatvorenom prostoru da biste im dali prednost. Ovo je idealno ako živite u hladnijoj klimi. Postavljanje poljskog cveća u zatvorenom prostoru štiti ih od kasnih mrazeva sve dok prosečna temperatura zemljišta ne dostigne 50ºF (10ºC).

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kada divlje cveće cveta svake sezone.