To je staro pitanje koje su i početnici u biljkama i fanatici biljaka postavljali iznova i iznova – koliko često treba da zalivate svoje biljke? Iako može izgledati jednostavno, to je zapravo pažljiv čin balansiranja. Previše vode i oni će umreti, premalo i oni će uvenuti. Ali, kada pronađete savršen raspored zalivanja, bićete nagrađeni zdravim, dugovečnim i srećnim kućnim biljkama.

Zašto je biljkama potrebna voda?

Da li ste znali da se ćelije biljke sastoje od oko 80-90% vode? To je ono što im pomaže da ostanu uspravni i zadrže svoj oblik/volumen. Baš kao i ljudi, biljke su živa bića kojima je potrebna voda da bi preživele, rasle i ostale zdrave i uspravne. Takođe im je potrebna voda za fotosintezu kako bi mogli da stvaraju energiju. Osim toga, voda koju dajemo biljkama pomaže da se iz zemlje isporuče esencijalni hranljivi sastojci koji su potrebni za rast.

Koliko često je potrebno zalivanje sobnim biljkama?

Koliko često zalivate svoje biljke zavisiće od same biljke. Nekima će možda biti potrebno zalivanje svakih nekoliko dana, drugima će biti potrebno zalivanje jednom ili dva puta nedeljno, a neke biljke koje vole suvu klimu mogu se izvući samo jednom mesečno. Kada vaša biljka stigne, obavezno pažljivo pročitajte uputstva za negu koja će vam reći sve što treba da znate o tome kada da zalivate biljku.

Evo nekih od najpopularnijih kućnih biljaka i koliko često ih zalivati:

Sukulenti – zalivati jednom u 7-10 dana.

Biljka zmija – zalivajte jednom svakih 10-15 dana pazeći da je zemlja suva između zalivanja.
Biljka kaučuka – zalivajte svakih 7-10 dana, a zimi svakih 14 dana (ova biljka zadržava dosta vlage i veoma je podložna truleži korena ako se prezaliva.)
Ljiljan mira – zalivajte svakih 5-7 dana i održavajte vlažnim između zalivanja tokom letnje sezone rasta, a zatim povucite ponovo zimi.
Orhideja – zalivajte svakih 5-10 dana, ali je prskajte svakodnevno da bi bila vlažna.

Koje je najbolje vreme za zalivanje biljaka?

Da, istina je, zaista postoji najbolje doba dana za zalivanje biljaka. I veoma je važno da zalivate svoje biljke u ovom trenutku da biste izvukli maksimum iz njih. U idealnom slučaju, prvo ujutro želite da zalijete svoje sobne biljke. Ovo omogućava biljci da apsorbuje svu vodu pre nego što dan postane previše vruć.

U letnjim mesecima, morate se pobrinuti da vaše biljke budu zalivene pre nego što sunce bude na najvišoj tački. U suprotnom, sunce može lako ispariti vodu pre nego što vaša biljka dobije priliku da uživa u njoj. Takođe se preporučuje da zalivate biljke ujutru umesto uveče, jer kada padne mrak, biljka ga neće prihvatiti. To znači da će vaša biljka samo sedeti u vodi dok sunce ponovo ne izađe, što može dovesti do svega. vrste problema kao što su štetočine i trulež korena.

Naši najbolji saveti za zalivanje biljaka

Da biste pomogli vašim biljkama da ostvare svoj puni potencijal, evo nekih od naših najboljih saveta za zalivanje biljaka:

Koristite kantu za zalivanje

Ovo je više za vašu korist nego za biljke, ali upotreba čaše za piće će verovatno dovesti do prelivanja vode preko ivice i na prozorsku dasku, pod ili sto. Osim toga, sa kantom za zalivanje možete biti mnogo precizniji i zalivati svoju biljku odmah u podnožju.

Izaberite pravu mešavinu za saksije

Šta god da radite, nemojte samo da zgrabite malo zemlje iz svoje bašte i stavite je u saksiju. Samo tlo je samo prljavština spolja u kojoj nema upotrebljivih hranljivih materija i nije pogodna za kućne biljke. Kućnim biljkama je potrebna posebna mešavina za saksije u zatvorenom prostoru koja je dizajnirana za određenu vrstu biljke. Korišćenje pravog tla može sprečiti bilo koju bolest ili štetočine da povrede vašu biljku.

Zalivajte biljke manje zimi, a više u proleće

Tokom zime kada su dani kraći, sobne biljke imaju manje svetlosti i zato im je potrebno manje vode. U proleće, duži dani su signal da biljka ponovo počne da raste i tako će biti potrebno više vode za pomoć. Smanjeno zalivanje je zato što biljke rastu sporije ili miruju i više ne rastu, zbog manje svetlosti.