Slatki grasak cvetni amblem osecanja i povezanosti

„Hej, slatki grašak“ je izraz koji smo svi odrasli čuli. Ali malo nas je zapravo provelo vreme razmišljajući o tome odakle je ova fraza zapravo došla. I, kao i kod mnogih imena i simpatija, odgovor je cvet. Slatki grašak je jedan od najčudnijih i najdražih cvetova i zaslužuje puno priznanje. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cveta slatkog graška na jeziku cveća.

Ultimativni vodič za značenje, simbolizam, vrste i upotrebu cveta slatkog graška
Pregled sadržaja:
Simbolika cveta slatkog graška – ključni za poneti
Etimološko značenje
Značenje i simbolika cveta slatkog graška
Kulturni značaj cveća slatkog graška
Slatki grašak: Najbolji novi cvet u vašem životu
Simbolika cveta slatkog graška – ključni za poneti
Na jeziku cveća, slatki grašak ima simboličko značenje blaženog zadovoljstva. Njegovi uspravni, zgrudani cvetni grozdovi simboliziraju dobre želje, prijateljstvo, ljubaznost i zbogom. Mnogi veruju da ovi cvetovi ostavljaju pozitivno osećanje i promišljen način da se zahvalim jer dodatno simbolizuju zahvalnost. Grašak je takođe zvanično rođeni cvet za april .

Etimološko značenje
Jedan ružičasti cvet slatkog graška
Taksonomsko ime biljke slatkog graška potiče od grčke reči „Lathiros“, što se direktno prevodi kao grašak ili mahunarka, i latinske reči „odoratus“, što znači mirisno. Ovo poslednje je zbog snažnog mirisa tokom cvetanja, koji je jedan od najsnažnijih među cvećem. Imajte na umu da se Lathirus odoratus piše malo drugačije od korena grčke reči.

Značenje i simbolika cveta slatkog graška
Kolekcija belih, žutih i ružičastih cvetova slatkog graška
Grašak, koji je aprilski cvet, simbol je blaženog zadovoljstva pre svega zbog svojih živih boja. Na jeziku cveća, divni cvetovi su promišljen način da se kaže hvala jer dodatno simbolizuju zahvalnost.

Ljudi su razvili jezik cveća tokom vekova – čak milenijumima. Crvena se često povezuje sa romantikom, ali i sa hrabrošću i snagom. Ljubičasta znači kraljevstvo, dok plava stvara opuštanje, a ružičasta je razigrana.

Uobičajene boje cveća slatkog graška
Slatki grašak je dostupan u skoro svakoj boji cvetne duge. Koja obuhvata:

Crveni
Pink
Lavanda
Ljubičasta
beo
Breskva
Losos
Krem
Perivinkle
Svetlo plava
Fuksija
Burgundija
… i još. Jedna boja koja nije dostupna je žuta. Žuti slatki grašak deli sudbinu plave ruže. Još uvek izmiče kultivatorima do danas.

Neki cvećari rešavaju problem odumiranjem cveća. Ovaj proces uključuje zalivanje biljaka neutralne boje, poput bele ili slonovače, žutim rastvorom. Biljke izvlače rastvor kroz svoje stabljike, i on ulazi u cvet, bojeći ga.

Kulturni značaj cveća slatkog graška
Vaza sa svežim cvećem slatkog graška
Cveće slatkog graška u viktorijanskoj eri
Prema legendi, taj isti sicilijanski monah poslao je slatki grašak rođen na Mediteranu u Englesku ubrzo nakon što ga je pronašao. Slatki grašak je od tada igrao glavnu ulogu u engleskoj botanici, posebno tokom kasne viktorijanske ere Henrija Ekforda i klasičnog perioda floriografije .

Cveće slatkog graška u francuskoj kulturi
U Francuskoj, slatki grašak ima dugogodišnju vezu sa nevestama. Davanje slatkog graška treba da simbolizuje sreću na dan njenog venčanja i u braku.

Prikladne prilike za poklone
Može se stalno davati slatki grašak. Popularne prilike uključuju rođendanski cvet u aprilu, gestove prijateljstva i oproštajne poruke.

Popularni stilovi aranžmana za slatki grašak
Slatki grašak dobro dopunjuje ostalo cveće. Njihova uspravna navika rasta takođe ih čini dobrim rezanim cvetom za bukete. Možete ih staviti u vaze i bukete, kao i u složenije aranžmane.

Slatki grašak: Najbolji novi cvet u vašem životu
Iako se ova cvetna biljka ne koristi toliko za hranu i piće kao neko cveće, ona je neverovatno svestran cvet za aranžmane i bukete zahvaljujući svom bogatom značenju i simbolici na jeziku cveća.