Znacenje cveta Columbine vrste upotreba i saveti za uzgoj

Značenje cveta Kolumbine, popularne vrste i kako gajiti kod kuće
Bez obzira da li ga zovete bakinim šeširom, pčelinjom kapom ili Kolumbine, rod cveća Akuilegia prepun je prelepih i delikatnih cvetova. Ovih 70-ak vrsta koje čine ovaj rod proizvode nežne i bajkovite cvetove koji se u većini slučajeva drže iznad retkog lišća. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju cvetova Kolumbine, njihovoj istoriji i poreklu, upotrebi i prednostima, plus naše vrhunske savete o uzgoju ovog prelepog cveća kod kuće.


Značenje cveta Kolumbine – najvažnije
Cveće Kolumbine simbolizuje snagu, mudrost i mir. Obično se povezuju sa hrišćanstvom zbog cveća nalik golubovima koji se gnezde zajedno. Cveće Kolumbine takođe zauzima istaknuto mesto u grčkoj i rimskoj mitologiji i danas je državni cvet Kolorada.

O cvetu Kolumbine (Akvilegija)

Skoro 70 vrsta koje čine rod Akuilegia dele dovoljno slične izglede da takođe dele opšta značenja i mnoge botaničke karakteristike. Ovo olakšava mešanje i spajanje različitih boja i varijanti bez brige o promeni značenja poklona ili umetničkog dela.

Cvet Kolumbine – porodica, rod i taksonomija
Rod Akuilegia je deo porodice Ranunculaceae, što ovo cveće čini srodnim biljkama ljutića i vranca. Pojedinačne vrste Kolumbine u okviru roda uključuju:

Plava kolumbina Stenovitih planina, Akuilegia sakimontana
Zlatni kolumbin, Akuilegia chrisantha
Žuta kolumbina, Akuilegia flavescen
Američki kolumbin, Akuilegia canadensis
Duga ostruga kolumbina, Akuilegia longissima
Kolumbina obična, Akuilegia vulgaris

Botaničke karakteristike, boje i mirisi

Sve biljke Kolumbine su višegodišnje biljke, a neke rastu kao jednogodišnje biljke u hladnijim klimama. Rastu iz debelih rizoma i proizvode cveće u svim bojama duge koje se drže na stabljikama visoko iznad bazalnih listova. Većina sorti Kolumbine ima malo ili nimalo mirisa, ali Rocki Mountain Kolumbine (Akuilegia caerulea) ima karakterističan slatki miris.

Popularne vrste, vrste i sorte cveća Kolumbine
Kanadski kolumbin (Akuilegia canadensis) i obični kolumbin (Akuilegia vulgaris) su dve najrasprostranjenije vrste kolumbina. Umesto toga, mnoge popularnije sorte sa jakim mirisima uzgajaju se iz stenovite planine (Akuilegia caerulea).

Etimološko značenje
Ime Kolumbine je izvedeno od latinskog columba, što znači golub. Cvet ima izgled više dugorepih golubova skupljenih zajedno radi topline. Ovo je inspirisalo njegovo prvobitno ime, koje je opstajalo u različitim oblicima kroz vekove. Latinski naziv Akuilegia odnosi se na duge mamuze na cvetovima koji podsećaju na kandže orla.

Iz kojih regiona potiče cveće Kolumbine?

Većina vrsta Akuilegia je porijeklom iz planinskih i suhih regiona Sjeverne Amerike, a neke su porijeklom iz Evrope ili Azije. Oni su sada široko naturalizovani u skoro svim delovima sveta sa temperaturom i velikim nadmorskim visinama.

Kada je Kolumbine cveće u sezoni?
Kolumbine se najbolje uživaju od sredine proleća do sredine leta u većini klimatskih uslova. Imaju tendenciju da prestanu da cvetaju u letnjoj vrućini i potrebni su topli uslovi za početak, tako da će dužina sezone zavisiti od lokalnih uslova.

Upotreba i prednosti cveća Kolumbine
Cveće Kolumbine se uglavnom koristi samo za uređenje i kao rezano cveće jer je toksično.

Pčele i leptiri vole jednocvetne sorte ovih biljaka jer duboke čaše prave obilje atraktivnog nektara. Mirisne sorte su najatraktivnije za oprašivače.

Značenje i simbolizam cveta Kolumbine
Cvet Kolumbine je bogat značenjem i simbolikom bez obzira na specifičnu sortu, a njegova simbolika takođe u velikoj meri zavisi od izabrane boje.

Značenje narandžastog cveta Kolumbine

Povezano sa visokom energijom, radosnim i toplim značenjima. Dodaje živost i sreću buketu.

Značenje cveta Plave Kolumbine

Podstiče spokoj, mir i smirenost kod primaoca. Može da simbolizuje nadu u izlečenje ili oporavak.

Značenje ružičastog cveta Kolumbine:

Ružičasta simbolizuje sreću, mladost i gracioznost, posebno u pom-pon stilu Kolumbine. Idealno za poklone koji prenose ljubav na neromantičan način.

Značenje ljubičastog cveta Kolumbine

Slavi uspeh i dostignuća primaoca. Boja kraljevstva i bogatstva, ljubičasta dodaje luksuz svakom cvetnom aranžmanu.

Značenje cveta crvenog kolumbina

Pre svega povezano sa romantičnom ljubavlju, crveno cveće takođe ukazuje na intenzivnu emociju, snagu i ohrabrenje.

Značenje cveta belog kolumbina

Koliko je elegantno koliko i mirno, belo cveće se obično daje da umiri tugu i proslavi godišnjice. Bela je najbolja boja za cveće kada ni vi ne pokušavate da pošaljete određenu poruku.

Značenje žutog cveta Kolumbine

Oličava radost i pozitivna osećanja u svakom sunčanom cvetu. Žuti cvetovi su idealni za poklon prijateljima ili saradnicima.

Kulturni značaj cveća Kolumbine

Cveće Kolumbine u hrišćanstvu
Cvet Kolumbine je više puta korišćen za predstavljanje različitih stvari u hrišćanskoj religiji. Prvo, trodelni listovi koji se formiraju oko osnove biljke povezani su sa trojstvom Boga, Isusa i Svetog Duha. Mnoge sorte Kolumbine formiraju sedam različitih pregrada na svom cveću, što može predstavljati sedam darova koje daje Sveti Duh.

Cvetovi imaju pet različitih mamuze koje vire sa jedne strane, koje se često koriste da simbolizuju repove pet golubova koji predstavljaju Svetog Duha. Neke sekte hrišćanstva u prošlosti su takođe povezivale cvet sa čistotom Device Marije.

Značenje, simbolizam i kulturni značaj cvetova kolumbina u grčkoj mitologiji
Zbog svog delikatnog oblika i šarenih latica, Kolumbin se često povezivao sa Afroditom, boginjom ljubavi u staroj Grčkoj. Za razliku od većine drugog cveća koje je bilo popularno među Grcima tokom njihovog carstva, oni ga nisu povezivali sa specifičnim mitom po kojem je Narcis poznat.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cvetova kolumbina u rimsko doba
Kao i Grci pre njih, i stari Rimljani su Kolumbinu videli kao znak ljubavi i romantične naklonosti. Zato su ga povezivali sa Venerom, rimskim ekvivalentom Afroditi tokom tog perioda. Šareni cvetovi, slatki mirisi i navike klimanja glavom Kolumbina poreklom iz tih delova Evrope inspirisale su ljubavne slike i kod Rimljana i kod Grka.

Značenje i simbolika Kolumbine cveća u keltskoj kulturi
Većina preostalih informacija o keltskoj kulturi i verovanjima su izveštaji iz druge ruke, tako da se o njima relativno malo zna. Međutim, postoji nekoliko istorijskih izveštaja o keltskom verovanju da je Kolumbija cvet koji služi kao portal između svetova.

Cveće Kolumbine u umetnosti i književnosti
Jedna od najpoznatijih referenci na Kolumbine u umetnosti i književnosti je u Šekspirovom Hamletu. Ofelija pravi buket cveća koji simbolizuje njenu vezu sa Hamletom, koja je osuđena na propast i njenu smrt. Ona uključuje Kolumbines jer se u to vreme verovalo da predstavljaju nezahvalnost i samookupaciju. Drugi akademici tvrde da su Kolumbijci zapravo predstavljali preljubu kralja i kraljice pošto su oni pravi primaoci buketa.

Državni cvet Kolorado

Kolumbin Stenovitih planina je državni cvet Kolorada jer je divlji cvet koji potiče iz države. To je jedna od najviših vrsta u rodu, sa velikim uspravnim cvetovima sa laticama sa primetnim mirisom.

Prikladne prilike za poklon za cveće Kolumbine
Kolumbines je idealan cvet za sastavljanje svadbenih buketa ili cvetnih poklona za verske prijatelje i članove porodice. Tako su šarene, ali relativno male, tako da predstavljaju odličan dodatak većem aranžmanu koji proslavlja početak nove veze ili godišnjicu.

Kako uzgajati i brinuti se za cveće Kolumbine kod kuće

Koje zone rasta su pogodne za cveće Kolumbine?
Sorte Kolumbine uspevaju bilo gde od USDA zone 3 do 8. Oni preferiraju hladnije klime bez ekstremnih zimskih temperatura.

Gde da posadim cveće Kolumbine?
Kolumbines ne smeta da se mešaju sa drugim biljkama, ali neka budu kratke kako bi cvetovi mogli da sijaju. Dobro se snalaze i u krevetima i u kontejnerima, ali će im trebati više zalivanja u saksijama.

Razmatranja o zemljištu, svetlosti, zalivanju i đubrenju
Zemljište: Dobro drenirajuće i rastresito – izbegavajte sadnju na mestima koja su sklona zalivanju.
Svetlost: Mešovita senka do punog sunca tokom većeg dela dana.
Zalivanje: Držite tlo ravnomerno vlažnim tokom prvog meseca nakon presađivanja, a zatim zalivajte jednom nedeljno do 1 inča.
Đubrenje: Pola doze đubriva za cveće opšte namene u proleće.

Kako se brinuti za sveže rezano cveće Kolumbine

Kolumbine cveće je delikatno, ali stavljanjem u vodu odmah sprečava da klone. Dodajte prstohvat šećera i malo sirćeta u vodu da biste nahranili cvetove dok sprečite rast bakterija.

Upakovati
Cveće Kolumbine je lep i značajan dodatak svakom cvetnom krevetu ili bašti. Razmislite o uzgoju ovih atraktivnih trajnica ako ste u pravu klima.