Znacenje vrste i saveti za uzgoj cveta viburnuma

Sve što treba da znate o značenju, simbolizmu, vrstama i savetima za uzgoj cveta Viburnum

Cveće za uređenje pejzaža se često zanemaruje kao bogat izvor simbolike i značenja, ali njihovi cvetovi mogu biti značajni kao i drugo rezano cveće. Viburnum je dobar primer ovog koncepta jer su i široko korišćeni ukrasni grm i cvet koji je bogat istorijom. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju cveta Viburnum, njihovim botaničkim karakteristikama, popularnim vrstama i savetima za uzgoj kod kuće.


Cvet viburnuma – esencijalni
Cveće viburnuma proizvodi bele ili ružičaste cvetove koji nose značenje nevinosti, čistoće i smirenosti. Biljke su poreklom iz Severne Amerike, Azije i Afrike. Uglavnom su grmovi sa grozdastim cvetovima koji rastu na krajevima stabljika, iako neke sorte imaju druge navike.

O Viburnumu

Viburnum – porodica, rod i taksonomija
Viburnum je rod biljaka koji obuhvata preko 150 različitih vrsta žbunja. Većina njih su zimzelene biljke u svojoj matičnoj klimi, ali su neke umesto njih listopadne. Nekada se verovalo da je deo veće porodice orlovih noktiju, ali je sada kategorisana u porodicu Adokaceae. To ga čini srodnim bobicama bazge.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi i toksičnost
Za razliku od drugih cvetnih grmova sličnog izgleda, viburnume se lako prepoznaju po suprotnim listovima. Listovi mogu biti nazubljeni ili jednostavni sa mnogo različitih oblika i boja, ali svi su na dugim stabljikama koje podržavaju guste grozdove malih cvetova.

Neke viburnume imaju upadljive cvetove neobičnog oblika, dok se druge prvenstveno uzgajaju zbog šarenih plodova. Boje cveća obično su bele, crvene ili ljubičaste, a boje voća nude i zelenu i plavu.

Većina plodova viburnuma je blago otrovna, ali neke vrste su jestive uz odgovarajuću pripremu. Nekoliko sorti karakteriše veoma mirisno cveće i popularne su samo iz tog razloga.

Etimološko značenje
Ime Viburnum dolazi od latinskog za „lutajuće drvo“. Dok je većina biljaka u rodu žbunje, neke imaju oblik malih stabala. Lutajući deo imena se verovatno odnosi na naviku biljke da se lako širi dok ptice jedu voće.

Iz kojih regiona potječe cveće viburnuma?
Svaka vrsta Viburnuma ima drugačiji izvorni raspon. Mnogi dolaze iz umerenih delova Severne Amerike, uključujući Sjedinjene Države. Druge tropske vrste potiču iz Afrike, jugoistočne Azije i Južne Amerike.

Kada cveta viburnum u sezoni?
Većina Viburnuma najjače cveta u proleće. Neke čuvaju svoje plodove tokom leta i do jeseni, dok kasnije cvetne sorte mogu zadržati plodove preko zime. Neke viburnume cvetaju samo kratko u jesen.

Popularne vrste, vrste i sorte cveća Viburnum
Postoji mnogo Viburnuma popularnih za uređenje pejzaža i rezano cveće, ali neki od najčešće uzgajanih uključuju:

Viburnum davidii

Viburnum davidii prikazuje male bele cvetove, svetlo plave bobice i sjajne tamnozelene listove

Viburnum macrocephalum

Viburnum macrocephalum je jedan od najpopularnijih sa velikim okruglim grozdovima jarko belih cvetova i svetlo zelenim listovima

Viburnum plicatum

Viburnum plicatum prikazuje bele cvetove koji su rašireni duž dugih grana i pomešani sa širokim listovima.

Specifične sorte ovih vrsta se uglavnom biraju zbog svojih šarenih i dugotrajnih plodova. „Blueberri Muffin“ je popularan izbor zbog svojih grozdova jarko plavih bobica, dok „Ksanthocarpum“ umesto toga nudi svetlo žuto voće.

Upotreba i prednosti cvetova viburnuma

Žbunje viburnuma i njihovo cveće prvenstveno se koriste u dekorativne svrhe oko pejzaža. Takođe se preporučuju za obogaćivanje uslova lokalnog staništa. Biljke mogu pomoći leptirima, pčelama i pticama zahvaljujući kombinaciji cveća i voća. Većina biljaka je blago toksična, ali neke proizvode i jestive bobice.

Značenje i simbolika cveta viburnuma

Uobičajene boje cvetova viburnuma i njihovo značenje i simbolika
Većina cvetova Viburnuma je svetlo belo. To znači da ovo cveće deli opštu simboliku boja nevinosti, čistote i smirenosti. Ostali cvetovi su dostupni u nijansama ružičaste i ljubičaste. Lakši i svetliji ružičasti cvetovi nose značenje boje sreće, radosti, gracioznosti i mladosti. Tamnije ljubičaste boje ukazuju na zreliju vrstu sreće i mogu ukazivati na vaše divljenje nekome.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cvetova viburnuma
Jedan od najznačajnijih oblika Viburnuma poznat je i kao gulder ruža. Takođe poznat kao Viburnum opulus, ovaj deo roda ima grozdove belo cveće i jarko crvene bobice.

Najpoznatiji je kao jedan od tradicionalnih simbola Ukrajine, koji je duboko utkan u njihov folklor. Njegova važnost kao simbola datira još iz paganske istorije zemlje. Jarko crvene bobice bile su povezane sa besmrtnom vatrom koja je osvetljavala nebeska tela poput sunca i zvezda. Ritualna odeća i oltarske tkanine izrađene za tradicionalne događaje često sadrže jarko crvene bobice urađene u dizajnu ili belo cveće po kojem je biljka poznata.

Ruska kultura takođe smatra ovu biljku posebno simboličnom. Umesto toga, to je povezano sa strasnom ljubavlju u njihovoj mitologiji. Nije iznenađujuće zbog jarko crvene boje bobica. Ipak, čak se i drugi cvetovi viburnuma smatraju romantičnim u simbolizmu zbog ove veze.

Većina umetnosti i literature koja pominje ovo cveće je iz Rusije ili Ukrajine zbog ovih jakih veza.

Pogodne prilike za poklone za cveće viburnuma

Sveže rezane viburnume su odlične za poklone kao buket da pokažete da vam je stalo do nekoga. Beli cvetovi se mogu poslati da požele mir i isceljenje nekome ko tuguje, ili se ružičasta sorta može koristiti za proslavu nečijih radosnih događaja. Značenje cveta Viburnum je dovoljno raznovrsno da vam pomogne da pošaljete pravu poruku kombinovanjem sa drugim cvećem.

Kako uzgajati i brinuti o cveću viburnuma kod kuće

Koje zone rasta su pogodne za cveće viburnuma?
Većina sorti viburnuma uspeva u zonama otpornosti od 4 do 8. Nekoliko je otpornih na zonu 3, iako ove vrste imaju tendenciju da cvetaju samo nekoliko godina, a zatim opadaju.

Više tropskih sorti su i dalje ograničene na zone 8 i 9 jer jednostavno ne rade dobro u veoma toplim i vlažnim područjima. Ako želite da uzgajate jednu van ovih zona, držite je u saksiji i unosite je tokom zime i leta.

Gde da posadim cveće viburnuma?
Kompaktne vrste Viburnum narastu samo nekoliko stopa u visinu, tako da bi trebalo da se dobro snalaze u saksijama i drugim kontejnerima. Izbegavajte viseće korpe jer su prevelike za to.

Kreveti i sadilice su dobar izbor gde se mogu izdvojiti iznad rasprostranjenih i niskih legla. Pokušajte da posadite jednu od mirisnijih sorti blizu staze ili ulaznih vrata da biste cenili njen miris.

Razmatranja o zemljištu, svetlosti, zalivanju i đubrenju
Zemljište: Vlažno, blago kiselo, rastresito i dobro drenirajuće, bogato organskim materijalom, ali nije previše plodno
Svetlo: Puno sunce do delimična senka za neke tamnije obojene sorte
Voda: Zalivajte svakodnevno tokom prvih nekoliko nedelja, a zatim smanjite na zalivanje jednom nedeljno kada počne da raste. Posle šest meseci zalivajte samo jednom mesečno ako biljke opadaju.
Đubrivo: Hranite biljke blagim đubrivom za žbunje opšte upotrebe u proleće dok lišće izlazi i cvetovi počinju da pupaju. Prestanite sa đubrenjem kada cvetanje počne.

Kako se brinuti za sveže rezano cveće viburnuma
Kao i drugi drvenasti grmovi, cveće odsečeno od Viburnuma može trajati nedeljama ako se voda menja svakodnevno. Pokušajte da dodate nekoliko kapi izbeljivača ili sirćeta da bi cveće trajalo samo uz promenu vode svakih nekoliko dana.

Posipanje šećera u vodi može duže zadržati cveće, ali takođe može izazvati rast bakterija. Obavezno često menjajte vodu ako dodajete šećer ili bilo koju drugu mešavinu da biste održali rezano cveće tokom dužeg perioda.

Upakovati
Viburnumi su prelepi grmovi sa bogatom istorijom iza svog privlačnog cveća i plodova. Neke vrste imaju i jarko obojeno lišće u jesen, što ih čini lepotom tokom cele godine. Razmislite o tome da dodate nešto svom pejzažu ako živite u pravim zonama rasta.