zapanjujucih domorodackih africkih cveca i divljih cveca

Afrika je drugi po veličini kontinent na Zemlji, koji obuhvata širok spektar različitih ekosistema. Kao takva, Afrika pruža nekoliko varijabilnih staništa za različite biljke, od sukulenata do cvetnih grmova. U ovom članku ćemo otkriti 50 zapanjujućih autohtonih afričkih cveća i poljskog cveća.


Afrički autohtoni rasadnik i zone rasta
Afrika je ogroman kontinent koji pruža ogroman raspon biljnih staništa. Severna Afrika ima sušnu, pustinjsku klimu, dok Centralna Afrika ima tropsku klimu. Južna Afrika doživljava više umerenu klimu.

Raznovrsni raspon klime u Africi otprilike odgovara zonama USDA 7 do 13. Većina severne i južne Afrike odgovara zoni 10, dok centralna Afrika odgovara zoni 12.

Kako se definiše prirodno cveće Afrike?
Prirodno cveće Afrike definisano je kao biljke koje su nastale na afričkom kontinentu. Mnoge od ovih vrsta su evoluirale hiljadama godina. Međutim, mnoge biljne vrste koje se sada nalaze u Africi donete su sa drugih kontinenata. Ove vrste su naturalizovane, a ne domaće.

50 vrsta domorodačkog afričkog cveća
1) Afrička aloja
Afrička aloja je prelepo prirodno afričko cveće
Afrička aloja dolazi iz porodice Asphodelaceae. Poznata je kao aloja Uitenhage i poreklom je iz istočnog Kejpa Južne Afrike. Afrička aloja počinje da cveta kada napuni četiri ili pet godina.

Afričke biljke aloje proizvode visoke uspravne grudve cevastih narandžastih ili žutih cvetova. Vrhovi cvetova se savijaju nagore pod uglom od skoro 90 stepeni. Ove biljke aloje će se boriti ako zimske temperature padnu ispod 20ºF.

Naučno ime: Aloe africana
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Zima do proleća
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Do 13 stopa

2) Afrička Daisi
Afrička tratinčica je prelepo domaće afričko cveće
Afričke tratinčice su šarmantni mali cvetovi iz porodice tratinčica (Asteraceae). Poreklom su iz južne Afrike i uspevaju na suvim, stenovitim obroncima. Afričke tratinčice se uzgajaju kao jednogodišnje biljke u zonama od 2 do 8 i kao višegodišnje u zonama od 9 do 11.

Ovo izvorno afričko cveće ima šarene crvene, žute ili bele cvetove nalik tratinčici sa crnim ili žutim centralnim cvetovima. Cvetovi se zatvaraju noću pre nego što se razviju na suncu.

Naučno ime: Arctotis spp.
Zone rasta: 2 do 11
Sezona cvetanja: Kasno proleće do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 1 do 2 ft

3) Afrička perunika
Afrička perunika je prelepo izvorno afričko cveće
Afričke perunike potiču iz roda Dietes porodice perunika (Iridaceae). Rod sadrži šest vrsta, od kojih većina potiče iz delova Južne Afrike i Australije. Dietes iridioides je najčešća vrsta.

Cvetovi afričkog irisa imaju šest belih ili žutih cvetnih listova sa žutim ili ljubičastim oznakama koje okružuju tri centralne latice. Ovo cveće traje samo nekoliko dana.

Naučno ime: Dietes spp.
Zone rasta: 8 do 11
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 2 do 4 ft

4) Afrički ljiljan
Afrički ljiljan je prelepo izvorno afričko cveće
Afrički ljiljan je prelepa vrsta Agapantusa iz porodice Amarillis (Amarillidaceae). Ove biljke agapantusa uspevaju na stenovitim padinama u Južnoj Africi. Iako su hiljadama milja udaljene od Egipta, ove biljke su poznate i kao ljiljan Nila.

Ovo prirodno afričko cveće proizvodi uspravne stabljike sa velikim, zaobljenim grozdovima plavih žica u obliku trube . Ove stabljike se uzdižu iz nakupina kožastih listova nalik na trake.

Naučno ime: Agapanthus africanus
Zone rasta: 8 do 10
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 2 do 3 ft

5) Afrička žalfija
Afrička žalfija je prelepo izvorno afričko cveće
Afrička žalfija je mirisni višegodišnji žbun iz roda Salvia iz porodice nane (Lamiaceae). Uspeva u suvim obalnim ili stenovitim predelima u Južnoj Africi. Afrička žalfija ima dlakave sive stabljike koje proizvode jak miris kada se dodirne.

Afrička žalfija ima bledoplave, ružičaste ili ljubičaste cvetove nalik salviji koji izviru iz visokih cvasti. Afrička žalfija takođe ima atraktivno sivkasto-zeleno eliptično lišće.

Naučno ime: Salvia africana
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Proleće do zime
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 2 do 3 ft

6) Afrička ljubičica
Afrička ljubičica je prelepo prirodno afričko cveće
Afričke ljubičice su šarmantni mali cvetovi koji se najbolje uzgajaju kao sobne biljke. Afričke ljubičice potiču iz odeljenja Saintpaulia roda Streptocarpus u okviru porodice Gesneriad (Gesneriaceae).

Ovo izvorno afričko cveće je poreklom iz tropskih oblasti Kenije i Tanzanije u istočnoj Africi. Ove biljke imaju grozdove okruglih, sočnih tamnozelenih listova i malih ljubičastih cvetova sa pet latica. Afričke ljubičice najbolje rastu na indirektnom svetlu i specijalizovanoj mešavini zemljišta.

Naučno ime: Saintpaulia ionantha
Zone rasta: 11 do 12
Sezona cvetanja: Tokom cele godine
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrele osobe: Do 9 inča

7) Rt Anchuza Ne zaboravi
Anchusa Cape Forget-Me-Not su prelepo domaće afričko cveće
Nezaboravnica Anchusa Cape je takođe poznata kao obična buba i dolazi iz porodice boražine (Boraginaceae). Ove biljke su poreklom iz delova južne Afrike, kao što su Namibija i Južna Afrika.

Nezaboravnica Anchusa Cape proizvodi živoplavo cveće koje izlazi iz crvenih cvetnih pupoljaka. Postoje brojne sorte sa plavim, ružičastim ili belim cvetovima. Listovi su grubi i kopljasti.

Naučno ime: Anchusa capensis
Zone rasta: 8 do 11
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 1 do 2 ft

8) Rajska ptica
Rajska ptica je prelepo afričko cveće
Biljke Rajske ptice potiču iz porodice Strelitziaceae i neke su od najpopularnijih tropskih sobnih biljaka na svetu. Biljke Rajske ptice su poreklom iz tropskih delova Južne Afrike.

Biljke Rajske ptice imaju upečatljive narandžaste i plave cvetove koje su zaštićene kljunastim šljokicama. Svaki cvet traje otprilike nedelju dana, ali svaka cvetna glavica može proizvesti 5 do 7 cvetova.

Naučno ime: Strelitzia reginae
Zone rasta: 10 do 12
Sezona cvetanja: Od jeseni do proleća
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 4 do 6 stopa

9) Gorka aloja
Gorka aloja je prelepo afričko cveće
Takođe poznata kao Cape aloe, gorka aloja je porijeklom iz kamenih područja i suvih grmova u Južnoj Africi. Ova aloja nalik drvetu proizvodi jedno debelo deblo do 10 stopa visoko sa rozetama debelih, mesnatih listova. Ovi listovi mogu narasti do 3 metra dužine.

Biljke gorke aloje imaju narandžaste ili crvene cvetove koji izviru iz krune cvasti na vrhu biljke.

Naučno ime: Aloe ferok
Zone rasta: 9 do 12
Sezona cvetanja: Zima do proleća
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 6 do 10 stopa

10) Plavi ljiljan
Plavi ljiljan je prelepo afričko cveće
Poznata i kao obični agapantus, biljka plavog ljiljana je jedna od najpopularnijih ukrasnih vrsta agapantusa. Biljke plavog ljiljana potiču iz porodice amarilisa i poreklom su iz južnoafričke provincije Istočni Kejp.

Ovo domaće afričko cveće cveta tokom leta na severnoj hemisferi i od kasne zime do proleća u Južnoj Africi. Ove biljke agapantusa proizvode velike, zaobljene grozdove cevastih plavih, belih ili ljubičastih cvetova .

Naučno ime: Agapanthus praecok
Zone rasta: 8 do 10
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 2 do 4 ft

11) Plavi zumbul
Plavi zumbul je prelepo afričko cveće
Takođe poznat kao plavi zumbul, plavi zumbul je trajnica koja formira lukovice iz porodice šparoga (Asparagaceae). Ove listopadne biljke su poreklom iz delova južne Afrike i rastu na različitim staništima.

Tokom proleća, lukovice plavih zumbula daju rozetu listova sa venama. Plavi, beli ili ljubičasti cvetovi se proizvode na uspravnim grozdovima. Tokom večeri, ovo domaće afričko cveće emituje divan miris nalik medu.

Naučno ime: Mervilla plumbea
Zone rasta: 7 do 10
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 1,5 stopa

12) Rumena nevesta
Blushing Bride su prelepo afričko cveće
Biljke rumene neveste su kritično ugroženi zimzeleni grmovi iz porodice Proteaceae. Ovo retko cveće se nalazi samo u rezervatu prirode Hotentots Holland u južnoafričkoj provinciji Cape.

Rumene biljke neveste proizvode nekoliko cvetnih stabljika koje se granaju od glavnog stabla. Ove stabljike proizvode do osam ružičastih ili belih cvetova sa velikim centralnim mahunama. Ove biljke se oslanjaju na požare svake dve godine da bi proizvele seme.

Naučno ime: Serruria florida
Zone rasta: 10 do 11
Sezona cvetanja: Zima do
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 2,5 do 5 stopa

13) Bush Lili
Bush Lili su prelepo afričko cveće
Poznati i kao natalni ljiljani, grmovi ljiljani potiču iz roda Clivia u porodici Amarillis. Bush ljiljani uspevaju u šumskim predelima u nekoliko delova Južne Afrike.

Ovo prirodno afričko cveće proizvodi grozdove narandžastih, crvenih ili žutih cvetova u obliku trube. Ovo cveće odaje suptilan slatki miris. Zbog njihove potrebe za toplim temperaturama, ljiljani se najbolje uzgajaju kao sobne biljke izvan zona 9 do 11.

Naučno ime: Clivia miniata
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Zima do proleća
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 2 ft

14) Calla Lili
Calla Lili su prelepo afričko cveće
Kala ljiljani su popularno ukrasno cveće koje potiče iz delova južne Afrike. Ove zeljaste trajnice najbolje rastu u močvarnim područjima ili duž obala reka. Kala se mogu uzgajati na otvorenom ili kao sobne biljke.

Kala ljiljani imaju velike, prelepe bele peške i žuti spadiks koji emituje sladak miris. Oni takođe proizvode nakupine tamnozelenih listova u obliku strelice. Međutim, kala mogu postati invazivni.

Naučno ime: Zantedeschia aethiopica
Zone rasta: 8 do 10
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 2 do 3 ft

15) Cape Daisi
Cape Daisi su prelepo izvorno afričko cveće
Cape tratinčice su takođe poznate kao afričke tratinčice i potiču iz roda Osteospermum iz porodice tratinčica. Osteospermumi imaju šarene cvetove nalik na tratinčice sa tamnoplavim centralnim cvetovima. Latice dolaze u različitim nijansama plave, ružičaste, ljubičaste, žute i bele.

Cape tratinčice su porijeklom iz istočnih i južnih dijelova Afrike. Ovo izvorno afričko cveće su popularne baštenske biljke širom sveta i uspevaju u toplim klimatskim uslovima.

Naučno ime: Osteospermum spp.
Zone rasta: 10 do 11
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 1 do 3 ft

16) Cape Honeisuckle
Kapski orlovi nokti su prelep zimzeleni žbun iz porodice Bignonia (Bignoniaceae). Poreklom je iz Južne Afrike, ali se sada uzgaja širom sveta. Kapski orlovi nokti imaju naviku da se penju, što mu omogućava da se penje.

Cape orlovi nokti imaju narandžaste ili crvene cevaste cvetove koji cvetaju tokom cele godine u toplim klimatskim uslovima. Ovo autohtono afričko cveće ne podnosi niske temperature ispod 40ºF. Može se uzgajati u kontejnerima.

Naučno ime: Tecoma capensis
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Od jeseni do proleća
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 7 do 10 stopa

17) Cape Primrose
Cape peršun su atraktivne cvetajuće trajnice povezane sa afričkim ljubičicama. Cape peršun se može uzgajati na otvorenom u zonama 10 do 11 ili kao sobne biljke u hladnijim područjima. Poreklom su iz Afrike i Madagaskara.

Cape peršun proizvodi cvetove poput orhideja sa pet latica. Cveće može biti plavo, roze, ljubičasto, crveno, žuto ili belo. Cape peršun takođe ima naborane listove nalik na trake sa baršunastom teksturom.

Naučno ime: Streptocarpus spp.
Zone rasta: 10 do 11
Sezona cvetanja: Tokom cele godine
Zahtevi za svetlo: Delimično sunce
Visina zrele osobe: 10 do 12 inča

18) Cape Snovdrop
Slika/Kredit: Mahendran Mudli / Vikipedija
Cape snežne kapljice potiču iz roda Crassula u porodici stonecrop (Crassulaceae). Ovi mali višegodišnji sukulenti su porijeklom iz oblasti južnoafričke provincije Zapadni Kejp.

Ovo autohtono afričko cveće cveta u proleće i leto na severnoj hemisferi i od jeseni do zime u svom rodnom području. Imaju bele cvetove sa šest latica i zaobljene sočne listove sa nazubljenim ivicama.

Naučno ime: Crassula capensis
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Do 8 inča

19) Cape Tulip
Cape tulipani su lukovičasti cvetovi iz porodice perunika (Iridaceae). Poreklom su iz Južne Afrike, ali su postali invazivni u Australiji. Cape tulipani rastu preko kukolja koje cvetaju od kasne zime do ranog proleća na južnoj hemisferi.

Cape tulipani imaju atraktivne cvetove sa šest dugih latica i žutim prašnicima u sredini. Ovo prirodno afričko cveće može biti roze, narandžasto, žuto i belo.

Naučno ime: Moraea spp.
Zone rasta: 9 do 10
Sezona cvetanja: Kasne zime do ranog proleća
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Do 2 ft

20) Centuri Plant
Centuri biljke su neobične lukovičaste biljke iz porodice Amarillis. Ove biljke su autohtone u većini Afrike i uspevaju na suvim travnjacima. Mnoge od ovih sijalica mogu da žive decenijama.

Vekovne biljke rastu kao velike lukovice koje mogu narasti do 7 inča. Oni proizvode kišobranske grozdove malih ružičastih ili crvenih cvetova praćenih lepezama sivkasto-zelenih listova. Cveće odaje sladak miris.

Naučno ime: Boophone disticha
Zone rasta: 9 do 10
Sezona cvetanja: Proleće
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Do 25 inča

21) Koralno drvo
Korali su prelepa stabla koja potiču iz porodice mahunarki ili graška (Fabaceae). Ova stabla su porijeklom iz Južne Afrike i često se koriste kao drveće za uređenje okoliša.

Koraljke imaju glatku sivu koru sa kukastim bodljikama. Koraljno drveće ima listove u obliku lepeze sa kukastim vrhovima. Tokom proleća, drveće korala stvara grozdove prekrivene dugim, svetlo crvenim cvetovima. Cvetovi se proizvode pre nego što se pojave novi listovi.

Naučno ime: Erithrina lisistemon
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Zima do proleća
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 30 do 40 stopa

22) Krokosmija
Krokosmije su popularno, egzotično cveće koje se uzgaja širom sveta. Potiču iz porodice perunika (Iridaceae) i poreklom su iz istočnih i južnih delova Afrike. Krokosmije se sade kao kornjače i cvetaju tokom leta.

Biljke krozomije proizvode listove u obliku mača i lučne cvetne stabljike. Ove stabljike izbijaju cevasti narandžasti ili crveni cvetovi. Listovi proizvode miris poput šafrana kada se osuše i izlože vrućoj vodi.

Naučno ime: Crocosmia spp.
Zone rasta: 6 do 9
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 2 do 3 ft

23) Fireball Lili
Poznati i kao afrički krvavi ljiljani, ljiljani vatrene kugle su zapanjujuće lukovičaste biljke iz porodice amarilisa. Biljke ljiljana vatrene kugle su porijeklom iz većine područja podsaharske Afrike. Takođe se uzgajaju širom sveta kao ukrasne biljke.

Ljiljani vatrene kugle proizvode cvetne glave nalik na kuglu koje sadrže puno jarko crvenih cvetova u obliku zvezda. Ovo izvorno afričko cveće su listopadne lukovice koje umiru pre zime pre nego što uspavaju do proleća.

Naučno ime: Scadokus multiflorus
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Delimična senka
Visina zrele osobe: 2 do 4 ft

24) Plameni ljiljan
Vatreni ljiljani su spektakularni članovi porodice jesenjih krokusa (Colchicaceae). Takođe su jedno od najređih cvetova na svetu . Ovi ljiljani su porijeklom iz južne Afrike i Azije.

Vatreni ljiljani imaju vatreno crvene ili narandžaste cvetove sa žutim ivicama i talasastim laticama koje podsećaju na plamen. Latice se savijaju nagore i sede iznad šest skoro horizontalnih prašnika. Uprkos svojoj lepoti, plameni ljiljani su smrtonosno otrovni.

Naučno ime: Gloriosa superba
Zone rasta: 8 do 10
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 5 do 6 stopa

25) Cvetna trava
Cvetna trava je član porodice perunika koja potiče iz delova istočne i južne Afrike. Na severnoj hemisferi cvetajuća trava cveta tokom leta. Na južnoj hemisferi cvetovi se pojavljuju od oktobra do decembra.

Ovo autohtono afričko cveće raste preko podzemnih grmova, stvarajući ravnu lepezu vitkih zelenih listova. Zatim proizvodi male, ravne cvetove koji mogu biti crveni, bledo plavi ili beli.

Naučno ime: Freesia laka
Zone rasta: 8 do 10
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 6 do 12 inča

26) Gazanija
Takođe poznate kao cveće sa blagom, gazanije su šareno cveće iz porodice tratinčica (Asteraceae). Ove živahne biljke su porijeklom iz južnih regiona Afrike. Gazanije su popularne među baštovanima širom sveta, ali su u nekim oblastima navedene kao invazivne.

Cvetovi Gazanije imaju male latice koje se preklapaju oko velikih centralnih cvetova sa tamnim oznakama. Latice dolaze u bojama poput roze, narandžaste, crvene, žute i bele.

Naučno ime: Gazania spp.
Zone rasta: 8 do 11
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 1 do 2 ft

27) Hotentot Fig
Hotentot smokve su prelepo izvorno afričko cveće
Hotentot smokve su sukulenti niskog rasta iz porodice smokava i nevena (Aizoaceae). Hotentot smokve formiraju prostirke trouglastih sočnih listova koji postaju crveni kako stare. Cveće ima mnogo tankih, dugih latica koje okružuju velike centralne grozdove sitnih žutih cvetova.

Hotentot smokve su poreklom iz Južne Afrike i često kolonizuju nedavno poremećena mesta. Ove biljke su dobre biljke koje pokrivaju tlo sa malim održavanjem. Kao sukulenti, Hotentot smokve su otporne na sušu.

Naučno ime: Carpobrotus edulis
Zone rasta: 8 do 11
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Do 1 ft

28) Impala ljiljan
Impala ljiljani potiču iz roda Adenium iz porodice pasjih pasa (Apocinaceae). Ova sočna stabla imaju prelepe cevaste bele cvetove u obliku zvezda sa tamnocrvenim ivicama. Ove biljke imaju sivu koru i izgledaju kao mala stabla baobaba.

Impala ljiljani su poreklom iz centralnih i istočnih delova južne Afrike i uspevaju u suvim šumskim ili travnjačkim staništima. Na južnoj hemisferi impala ljiljani cvetaju od maja do septembra.

Naučno ime: Adenium multiflorum
Zone rasta: 10 do 12
Sezona cvetanja: Zima do proleća
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 1,5 do 10 stopa

29) Kralj Protea
King Protea je prelepo afričko cveće
Biljke kraljevske proteje su impresivni drvenasti grmovi iz porodice Proteaceae. Ovi grmovi su porijeklom iz južnih područja Južne Afrike. Kraljevska protea je takođe nacionalni cvet Južne Afrike.

Grmovi kraljevske proteje imaju okrugle, sjajne tamnozelene listove. Oni proizvode velike složene cvetne glave koje mogu narasti do 12 inča široke. Cvetovi imaju spoljašnji prsten od belih listova koji okružuju unutrašnje cvetove.

Naučno ime: Protea cinaroides
Zone rasta: 9 do 12
Sezona cvetanja: Zima do proleća
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 1 do 6,5 stopa

30) Lavlje uho
Takođe poznato kao Klip dagga, lavlje uvo je član porodice mente (Lamiaceae). Poreklom je iz tropskih regiona Afrike i Indije. Takođe je postao naturalizovan u Latinskoj Americi i južnim Sjedinjenim Državama.

Biljke lavljeg uva proizvode visoke stabljike sa nekoliko namotaka cevastih, dlakavih narandžastih cvetova. Biljke lavljeg uha takođe imaju zelene listove u obliku srca. Ovo autohtono afričko cveće uživa u dugom periodu cvetanja.

Naučno ime: Leonotis nepetifolia
Zone rasta: 9 do 10
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 6,5 do 10 stopa

31) Leopard orhideja
Leopard orhideja je prelepo afričko cveće
Leopard orhideje su prelepe orhideje koje potiču iz tropskih područja južne Afrike. Ove zapanjujuće orhideje imaju žute cvetove prekrivene smeđim mrljama, koje podsećaju na krzno leoparda. Svaki cvet traje oko deset dana.

Leopard orhideje mogu biti epifite ili kopnene orhideje. Beli vazdušni koreni formiraju zaštitnu korpu oko velikih pseudobulba. Pseudobulbe mogu narasti do 2 metra dužine.

Naučno ime: Ansellia africana
Zone rasta: 11 do 12
Sezona cvetanja: Tokom cele godine
Zahtevi za svetlo: Puno sunce ili delimična senka
Visina zrele osobe: 1 do 4 ft

32) Natal šljiva
Takođe poznat kao veliki broj num u Južnoj Africi, natalni grm šljive potiče iz porodice psećih bata. Poreklom su iz jugoistočnih delova Južne Afrike.

Ovo prirodno afričko cveće ima okrugle, sjajne zelene listove i trnove u obliku slova I na stabljikama. Natalne šljive proizvode čisto belo cvetove u obliku zvezda sa dugim laticama. Okrugli plodovi su svetlo crvene boje.

Naučno ime: Carissa macrocarpa
Zone rasta: 9 do 10
Sezona cvetanja: Tokom cele godine
Zahtevi za svetlo: Puno sunce ili delimična senka
Visina zrele osobe: 5 do 7 stopa

33) Narandžasta afrička tratinčica
Narandžasta afrička tratinčica je prelepo izvorno afričko cveće
Narandžaste afričke tratinčice su veseli jednogodišnji cvetovi iz porodice astera (Asteraceae). Ove biljke imaju cvetove poput tratinčica sa narandžastim ili žutim laticama. Neki cvetovi imaju tamno ljubičaste prstenove oko centralnih cvetova.

Narandžaste afričke tratinčice su porijeklom iz Južne Afrike i uspijevaju u priobalnim staništima. Ove tratinčice cvetaju u julu i septembru na južnoj hemisferi. Narandžaste afričke tratinčice takođe dobro rastu u peščanim ili stenovitim predelima.

Naučno ime: Ursinia calenduliflora
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Zima do proleća
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 12 inča

34) Kist Lili
Takođe poznati kao krvavi ljiljani, ljiljani od četkice su lukovičaste trajnice iz porodice Amarillis. Ove atraktivne biljke su porijeklom iz južnih regiona Afrike. Ove prilagodljive biljke mogu da uspevaju u nekoliko tipova zemljišta.

Ovo izvorno afričko cveće proizvodi debele, mesnate stabljike sa dva ili tri lista po lukovici. Cvetne glavice imaju nekoliko jarko crvenih tačaka koje okružuju centralnu masu sićušnih cvetova koji podsećaju na četkicu.

Naučno ime: Haemanthus coccineus
Zone rasta: 10 do 12
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 14 inča

35) Pincushion Protea
Pincushion Protea je prelepo afričko cveće
Pincushion proteas su impresivne zimzelene biljke iz porodice Proteaceae. Ove biljke su dobile ime po svojim velikim, plodnim cvetovima. Cvetne glavice sadrže mnogo sitnih cvetnih pupoljaka i listova koji izgledaju kao jastučići.

Ovo autohtono afričko cveće uspeva na kiselim zemljištima i potiče iz delova južne Afrike, kao što su Mozambik, Zimbabve i Južna Afrika. Ove biljke imaju jednostavne, kožne listove koji su često prekriveni mekim dlačicama.

Naučno ime: Leucospermum spp.
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 3 do 16 stopa

36) Cvet ananasa
Cveće ananasa nije povezano sa pravim ananasom. Umesto toga, dolaze iz porodice špargla (Asparagaceae). Ove prelepe lukovičaste trajnice su poreklom iz stenovitih delova Južne Afrike.

Cvetovi ananasa su listopadne biljke sa rozetama velikih listova u obliku mača sa ljubičastim mrljama. Ljubičasti ili beli cvetovi se nalaze na visokim grozdovima. Na vrhu grozdova raste kruna listova, zbog čega cela biljka podseća na plod ananasa.

Naučno ime: Eucomis comosa
Zone rasta: 7 do 10
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 1 do 2 ft

37) Pink Trumpet Vine
Ružičaste loze trube su elegantni zimzeleni grmovi iz porodice trubih loza (Bignoniaceae). Loze ružičaste trube su porijeklom iz Južne Afrike, ali su naturalizovane u Maroku, Španiji i Centralnoj Americi.

Ovo autohtono afričko cveće su snažne penjačice sa sjajnim zelenim listovima. Ove vinove loze bujno cvetaju, stvarajući prelepe ružičaste cvetove u obliku trube sa crvenkastim venama na laticama. Latice su nežne i imaju naborani izgled.

Naučno ime: Podranea ricasoliana
Zone rasta: 9 do 12
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 10 do 20 stopa

38) Red Cluster Bottlebrush
Takođe poznate kao natalne četkice za flaše, crvene grozdove četkice su atraktivni grmovi iz porodice Francoaceae. Ovo listopadno drveće je poreklom iz Južne Afrike i raste na stenovitim padinama. Stabljike i grane su ružičaste i glatke.

Kao što im ime kaže, četkice za flaše crvene grozdove proizvode guste, zaobljene grozdove crvenog cveća. Prašnici vire napolje i podsećaju na četkicu. Ovo prirodno afričko cveće takođe ima jednostavne, kožne listove sa nazubljenim ivicama.

Naučno ime: Greiia sutherlandii
Zone rasta: 8 do 11
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 10 do 25 stopa

39) Crvena Disa
Red disa orhideje su zapanjujuće orhideje koje potiču iz planinskih područja zapadnog Kejpa Južne Afrike. Ove orhideje uspevaju u hladnim ili blagim uslovima i vlažnim zemljištima. Orhideje crvene disa poznate su i kao „ponos planine Table“.

Orhideje crvene disa imaju velike, upadljive cvetove sa dve jarko crvene donje čašice i ružičastim gornjim sepalom. Gornji sepal takođe ima crvene vene i okružuje žute unutrašnje latice.

Naučno ime: Disa uniflora
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 6 do 24 inča

40) Red Hot Poker
Crveni žaraši su jedno od najpopularnijih afričkih cveća i uzgajaju se širom sveta. Ove atraktivne višegodišnje biljke potiču iz porodice Asphodelaceae. Rod Kniphofia sadrži oko 73 vrste i brojne sorte .

Crveni vrući žarači proizvode uspravne cvetne klasove prekrivene narandžastim, crvenim ili žutim dvobojnim cvetovima. Lišće je tanko i podseća na travu. Cvetovi bogati nektarom su izuzetno popularni među oprašivačima.

Naučno ime: Kniphofia spp.
Zone rasta: 5 do 9
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 1 do 6 stopa

41) Crvena zvezda
Red Starburst je prelepo afričko cveće
Poznate i kao balonske biljke, biljke crvene zvezde potiču iz porodice pasjih batina. Ovi meki višegodišnji grmovi su poreklom iz jugoistočnih delova tropske Afrike. Biljke crvene zvezde preferiraju staništa na travnjacima ili pored puteva.

Biljke crvene zvezde imaju svetlozelene listove u obliku koplja i proizvode male bele cvetove sa kapuljačom. Cvetove prate neobični okrugli zeleni plodovi. Ovi dlakavi, naduvani plodovi se na kraju otvore da bi oslobodili svoje seme.

Naučno ime: Gomphocarpus phisocarpus
Zone rasta: 8 do 10
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 4 do 6 stopa

42) Reka Krinum
River Crinum je prelepo izvorno afričko cveće
Rečni krinumi su lukovičaste trajnice iz porodice Amarillis. Takođe poznati kao ljiljani sa obale Cape, rečni krinumi su poreklom iz istočne i južne Afrike. To su listopadne biljke koje umiru nakon cvetanja.

Ovo izvorno afričko cveće ima listove u obliku koplja sa talasastim ivicama. Lukovice proizvode mesnate stabljike prekrivene grozdovima belih zvonastih cvetova sa ružičastim prugama na svakoj latici. Ovo cveće proizvodi oštar miris

Naučno ime: Crinum macovanii
Zone rasta: 8 do 10
Sezona cvetanja: Leto
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 1,5 do 3 stope

43) Srebrno drvo
Srebrno drvo je prelepo afričko cveće
Srebrna stabla su ukrasna zimzelena stabla iz porodice Proteaceae. Ime je dobio po srebrnastom izgledu listova, uzrokovanom baršunastim dlačicama koje prekrivaju listove. Cvetovi formiraju guste grozdove i oprašuju se vetrom.

Srebrno drveće je poreklom sa južnoafričkog poluostrva Kejp. Ova impresivna stabla su zaštićena u Južnoj Africi i klasifikovana su kao ranjiva.

Naučno ime: Leucadendron argenteum
Zone rasta: 9 do 11
Sezona cvetanja: Proleće
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 20 do 30 stopa

44) Mali grm Violet
Mala Bush Violet je prelepo afričko cveće
Mali grmovi ljubičice su atraktivni zimzeleni grmovi iz porodice akantusa (Acanthaceae). Ove šarene biljke potiču iz delova tropske Afrike, uključujući Južnu Afriku. Mali grm ljubičice najbolje rastu u šumskim staništima.

Mali grm ljubičice imaju velike ljubičaste ili crvenkasto-ljubičaste cvetove sa pet do šest režnjeva. Kako se grane šire, ukorenjuju se u tlu, pa ih treba držati pod kontrolom. Ovo izvorno afričko cveće takođe ima sjajne tamnozelene listove meke teksture.

Naučno ime: Barleria repens
Zone rasta: 9 do 12
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: Do 2,5 stopa

45) Spinning Top Conebush
Spinning Top Conebush su prelepo izvorno afričko cveće
Šišarke su neobične cvetajuće grmlje iz porodice Proteaceae. Ove biljke su porijeklom iz grmlja i planinskih područja u južnoafričkoj provinciji Zapadni Kejp.

Šišarke imaju plavkasto-zeleno lišće, ponekad prekriveno mekim dlačicama. Ove biljke ne cvetaju u tradicionalnom smislu. Umesto toga, šišarke sa šišarkom proizvode šišarke napravljene od zelenih listova prekrivenih malim žutim cvetovima. Seme se širi na vetar.

Naučno ime: Leucadendron rubrum
Zone rasta: 8 do 11
Sezona cvetanja: Leto do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Do 8 stopa

46) Vitlejemska zvezda
Vitlejemska zvezda je prelepo afričko cveće
Biljke Vitlejemske zvezde potiču iz roda Ornithogalum porodice špargla. Rod sadrži oko 180 vrsta koje potiču iz Afrike i južne Evrope. Cvetovi Vitlejemske zvezde čine odlično rezano cveće.

Biljke Vitlejemske zvezde rastu iz lukovica i imaju dugačke listove u obliku koplja. Ove trajnice proizvode bele cvetove u obliku zvezda sa šest latica koje se zatvaraju tokom večeri. Ovo prirodno afričko cveće brzo raste i širi se i može potencijalno postati invazivno.

Naučno ime: Ornithogalum spp.
Zone rasta: 5 do 10
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 6 do 12 inča

47) Cvet morske zvezde
Cvet morske zvezde je prelepo afričko cveće
Poznato i kao cveće strvina, cveće morske zvezde su neobični sukulenti iz porodice psećih bata. Većina cveća morske zvezde proizvodi miris sličan trulom mesu da privuče muhe. Ovo cveće je poreklom iz Južne Afrike.

Većina cveća morskih zvezda su sukulenti niskog rasta sa velikim cvetovima u obliku zvezda. Cveće često ima dlakave ivice, a ne bodlje. Cvetovi su krem ili žuti i imaju mesnatu teksturu. Cveće morske zvezde može se uzgajati u kontejnerima.

Naučno ime: Stapelia spp.
Zone rasta: 9 do 10
Sezona cvetanja: Pasti
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: Do 1 ft

48) Trailing Lobelia
Trailing Lobelia su prelepo izvorno afričko cveće
Prateće lobelije su nisko rastuće zeljaste trajnice iz porodice zvončića (Campanulaceae). Ove prelepe biljke su poreklom iz delova južne Afrike, poput Bocvane, Mozambika, Zimbabvea i Južne Afrike.

Prateće lobelije formiraju raširene prostirke jarko plavih ili ljubičastih cvetova. Cveće takođe ima žuto ili belo središte. Ove prilagodljive biljke uspevaju u različitim klimatskim uslovima, ali najbolje rastu u hladnijem vremenu.

Naučno ime: Lobelia erinus
Zone rasta: 2 do 11
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce do delimična senka
Visina zrele osobe: 6 do 9 inča

49) Vild Dagga
Divlje Dagga su prelepo afričko cveće
Takođe poznate kao lavlji rep, biljke divlje dage su zimzeleni grmovi iz porodice nane (Lamiaceae). Ove biljke su poreklom iz južnih delova Afrike, posebno iz Južne Afrike. Biljke divlje dage uspevaju na vlažnim travnjacima.

Ovo autohtono afričko cveće proizvodi nekoliko spirala cevastih cvetova narandže na uspravnim stabljikama. Ove stabljike izlaze iz nakupina tamnozelenog lišća. Listovi imaju jak miris kada se zgnječe.

Naučno ime: Leonotis leonurus
Zone rasta: 8 do 11
Sezona cvetanja: Proleće do jeseni
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 4 do 6 stopa

50) Žuti arum ljiljan
Žuti arum ljiljan je prelepo afričko cveće
Žuti arum ljiljani su listopadne trajnice iz porodice arum (Araceae) koje rastu iz lukovica. Ovi ljiljani rastu u severnim delovima Južne Afrike i uspevaju u šumama i kamenitim travnjacima.

Žuti arum ljiljani imaju zeleno lišće u obliku strelice i prelepe cvetove. Glavni deo cveta sastoji se od žutih listova koji okružuju unutrašnje cvetove. Žuti listovi imaju ljubičastu tačku u svojoj osnovi.

Naučno ime: Zantedeschia pentlandii
Zone rasta: 9 do 12
Sezona cvetanja: Proleće do leta
Zahtevi za svetlo: Puno sunce
Visina zrele osobe: 1 do 2 ft

Najčešća pitanja o afričkom cveću:

Šta je tradicionalni cvet Afrike?
Kraljevska protea ( Protea cinaroides ) je jedno od tradicionalnih cvetova Afrike. To je takođe nacionalni cvet Južne Afrike. To je impresivan drvenasti grm poznat po svojim velikim kompozitnim cvetovima i sjajnim tamnozelenim listovima.

Koji je najpopularniji afrički cvet?
Agapantusi su jedno od najpopularnijih afričkih cveća. Ove prelepe zeljaste trajnice poznate su i kao afrički ljiljani. Uzgajaju se u baštama širom sveta.

Koje su ikone cveća u Africi?
Neki od najpoznatijih afričkih cvetova uključuju agapantus, osteospermume, usijane žarače i kraljevsku proteju. Mnoge od ovih biljaka su porijeklom iz južnih područja Afrike.

Okončanje
Afrika je dom neverovatno raznovrsnog cveća i biljaka. Oni se kreću od sukulenata poput aloje do cvetnih grmova poput kraljevske proteje. Mnoge afričke biljke se uzgajaju u baštama širom sveta, uključujući agapantus i osteospermum.