Miris i folklor simbolicka sustina slatkog drveta

Sveet Voodruff ( Galium odoratum ) je višegodišnja biljka koja se obično koristi kao pokrivač tla u senovitim predelima. Volim što ima atraktivne grozdove belih cvetova u obliku zvezda i mirisnih listova u obliku koplja. U ovom vodiču ću vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici Sveet Voodruffa na jeziku cveća.

Značenje, vrste i upotreba cveta slatkog drveća
Pregled sadržaja:
Simbolika slatkog Voodruffa – ključni za poneti
Etimološko značenje
Značenje i simbolika cveta slatkog drveća
Kulturni značaj cveća slatkog drveća
Prikladne prilike za poklone
Simbolika slatkog Voodruffa – ključni za poneti
Slatko cveće drveća simbolizuje poniznost. Tokom srednjeg veka, verske vođe su često ukrašavale svoje crkve mirisnom višegodišnjom biljkom. Srednjovekovni vojnici su verovali da cvet može da garantuje uspeh na bojnom polju, pa su ga stavili u svoje šlemove pre nego što su se sukobili sa neprijateljem. Za neke hrišćane, biljka odaje počast Mariji, jer tradicionalno verovanje drži da je slatka ljuska obložena Hristovim jaslama.

Etimološko značenje
Galijum dolazi od gala , grčke reči za mleko; ovo je verovatno zbog sposobnosti biljke da zgruša mleko. Odoratus je latinski pridev koji znači „parfimisan“, „mirisan“ ili „slatko mirisan“.

Ime biljke prvi put se pojavljuje u 13. veku, ali kao „vuderove“. Kasnije je ime promenjeno u „vood-rove“, verovatno zato što je raspored listova drveća u obliku krakova sličan tipu točka poznatog kao francuski rovelle.

Značenje i simbolika cveta slatkog drveća
Izbliza snimak belog cveća biljke Sveet Voodruff
Slatka drvena rupa je simbol poniznosti. Tokom srednjeg veka, verske vođe su često ukrašavale svoje crkve mirisnom višegodišnjom biljkom. Srednjovekovni vojnici su verovali da cvet može da garantuje uspeh na bojnom polju, pa su ga stavili u svoje šlemove pre nego što su se sukobili sa neprijateljem.

Kulturni značaj cveća slatkog drveća
Sveet Voodruff Flovers raste u polju
Slatki Voodruff u germanskoj kulturi
Pravljenje Maivein-a ili majskog vina je tradicija u germanskoj kulturi. Svježi valdmajster, što je nemački naziv za slatku drveću, je osnova za maivein. Posvećeno proleću, ovo belo vino se tradicionalno služi u maju ili na prvomajske praznike, kada počinje da cveta slatka ljuska.

Slatki Vudraf u doba renesanse
Pred kraj mračnog doba i u doba renesanse, seljaci su rasuli slatku ljusku i drugo bilje po podovima svojih podova. Ove biljke, poznate kao trave za posipanje , osvežile su vazduh i oterale insekte.

Slatko cveće drveća u hrišćanstvu
U srednjem veku, katoličke crkve su kačile slatku ljusku u čast Marije i da bi prikrile miris neoprane skupštine. Neki hrišćani nazivaju slatku ljušturu „čipkom naše dame“ ili „slamom naše dame“, jer tradicionalno verovanje smatra da je slatka ljuska bila postavljena u Hristove jasle.

Prikladne prilike za poklone
Gomila sveže isečenog cveća slatkog drveća na stolu
Slatka drveća možda neće dobro funkcionisati u većini buketa i aranžmana za vaze, ali svaki baštovan ili entuzijasta bilja voleo bi da dobije ove posebne biljke na poklon.

Upakovati
Slatki cvetovi su dobrodošli dodatak svakoj bašti, bilo zbog svoje estetske lepote, primamljivog mirisa, medicinske upotrebe, kulturnog značaja, simbolike ili upotrebe biljaka.