Ultimativni vodic za znacenje i simbolizam cveta Dianthusa

Značenje, simbolika i kulturni značaj cveta Dianthusa širom sveta
Dianthus, član porodice karanfila, dugo je bio povezan sa bogovima i božanstvom. Poznati kao „božanski cvet“, karanfili, Sveet Villiams i kineska ružičasta gaje se širom Azije, Evrope i Severne Amerike stotinama godina, od antičke Grčke i Rima do bašta Tomasa Džefersona u Montičelu. Za Viktorijance, Dianthus je označavao ljubav, naklonost, divljenje i zahvalnost. Obično korišćeni u svadbenom cvetnom dizajnu, ovi divni cvetovi su savršen način da izrazite koliko vam je stalo. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju cvetova diantusa, plus saznati o njihovoj istoriji i poreklu, upotrebi i prednostima i kulturnom značaju širom sveta.


Značenje cveta Dianthusa – Osnove
Poznat kao „božanski cvet“, dianthus je dugo bio povezan sa bogovima i ljubavlju i korišćen je kao venčano cveće milenijumima. Tokom viktorijanske ere, ružičasti, crveni i beli cvetovi su simbolizovali ljubav, naklonost, zahvalnost i divljenje. Na jeziku cveća, dar Dianthusa može se koristiti da izrazi koliko vam je stalo do nekoga.

O Dianthusovom cveću

Porodica, rod i taksonomija
Rod Dianthus sadrži oko 300 vrsta cvetnih biljaka. Uobičajeno kultivisane vrste uključuju karanfile (D. cariophillus), slatke Villiams (D. barbatus), ružičaste (D. plumarius) i kineske ružičaste (D. chinensis). Dianthus pripada porodici Cariophillaceae, takođe poznatoj kao porodica „karanfil” ili „ružičasta”.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi

Cvetovi Dianthusa cvetaju u nijansama ružičaste, crvene, bele i ljubičaste. Neki se mogu pohvaliti dvobojnim cvetovima. Cvetovi imaju pet latica sa nazubljenim, nazubljenim ili resama ivicama koje izgledaju kao da su isečene ružičastim makazama.

Lišće je linearno ili u obliku koplja. Većina ima sivo-zelenu nijansu. Uobičajeno uzgajane sorte, kao što su Sveet Villiam, Kineski ružičasti i karanfili, uglavnom rastu između 1 i 3 stope. Biljka ima grudvasti ili nagnuti oblik.

Cveće Dianthusa poznato je po blago začinjenom mirisu. Neki upoređuju njihov miris sa karanfilićem.

Većina cvetova Dianthusa koji se danas uzgajaju u pejzažu su jednogodišnje ili dvogodišnje, u zavisnosti od klimatske zone. U toplijim krajevima, Dianthus može rasti kao nežna višegodišnja.

Istorija i poreklo cveća Dianthusa
Dianthus se dugo uzgaja u regionima njihove rodne Azije i Evrope. Neke sorte imaju medicinsku upotrebu i igraju ulogu u kineskoj tradicionalnoj medicini.

Istorijske reference na Dianthus potiču od grčkog botaničara Teofrasta, takođe poznatog kao otac botanike. Teofrast je proučavao i ilustrovao biljke u 3. veku p.n.e. i dao je Dianthusu ime roda.

Rimljani su Dianthus proširili po Evropi. Biljke su u Engleskoj baštovane u velikom obimu upoznate do 15. veka. Zapisi pokazuju da su ružičaste boje bile popularne u doba Tjudora i Edvardijana kada su ih nazivali imenima kao što su fazan u vinu i gilliflover.

Ubrzo su otputovali u Severnu Ameriku, stigavši sa kolonistima 1670-ih. Zapisi iz Montičela Tomasa Džefersona pokazuju da se D. chinensis tamo uzgajao 1700-ih godina.

Sve do 1960-ih, jednogodišnje biljke Dianthusa postavljaju seme i imale su kraću sezonu rasta. Sve se to promenilo kada je razvijen hibrid između dve vrste koje ne postavljaju seme. Nove biljke nudile su mnogo dužu sezonu cvetanja i utrle put mnogim jednogodišnjim Dianthusima za prodaju u baštenskim centrima širom Severne Amerike.

Popularne vrste, vrste i sorte Dianthusa
Rod Dianthus sadrži oko 300 vrsta. Najčešći kultivisani u pejzažu i za cvećare su karanfili (D. cariophillus), kineski ružičasti (D. chineneis), devojački ružičasti (D. deltoides), ružičasti (D. plumarius) i slatki vilijams (D. barbatus).

Tokom godina, hortikulturari su razvili i hiljade sorti i hibrida. Neki od najpopularnijih uključuju:

Dianthus × allvoodii ‘Frosti Fire’ je ukrštanje D. plumarius (kotedž roze) i D. cariophilus
D. barbatus „Amazon Neon Duo“ raste kao nežna višegodišnja biljka sa crvenim i ljubičastim cvetovima
D. barbatus ‘Heart Attack’ ima crvenkasto-crne cvetove
D. barbatus ‘Hollandia’ je visoka jednogodišnja biljka
D. barbatus ‘Pinocchio Mik’ je patuljasto bijenale
D. „Bevitched“ ima ružičaste cvetove sa centralnim bordo prstenom
D. „Brilliant Star“ cvetovi bele boje sa kestenjastim okom
D. chinensis ‘Corona Cherri Magic’ je pobednik u celoj Americi sa dvobojnim crvenim cvetovima i cvetovima lavande
D. chinensis „Velvet and Lace“ ima duboke kestenjaste latice sa šarenim belim ivicama
D. „Feuerheke“ Firevitch je biljka zasluga sa upadljivim, mirisnim cvetovima magenta
D. „Čarobne čari“ ranile su sve – Američka nagrada 1974
D. plumarius ‘Itsaul Vhite’ cveta snežnim cvetovima.
D. „Kraljica srca“: Razvijen 1971. godine, ovaj dobitnik Sveameričke nagrade bio je predak današnjih godišnjih sadnica
Etimološko značenje
Etimološko značenje
Dianthus potiče od grčke reči za boga, dios ili „Zevsa“. Anthos je grčki za „cvet“. Grčki botaničar Teofrast je imenovao cveće u 3. veku p.n.e.

Uobičajeni naziv „ružičaste“ potiče od ivica ispunjenih latica, koje izgledaju kao da su isečene ružičastim makazama. Zanimljivo je da neki veruju da sama reč “ružičasta” potiče od boje cveća, a ne obrnuto.

Iz kojih regiona potiče cveće Dianthusa?
Dianthus je poreklom iz umerenih regiona Evrope i Azije. Jedna vrsta, D. repens, je poreklom iz Severne Amerike, a nekoliko iz Afrike, uključujući D. basuticus i D. zeiheri.

Kada cveta Dianthus?
Uobičajeno uzgajane ukrasne sorte Dianthusa počinju da cvetaju u kasno proleće i mogu se nastaviti tokom leta, u zavisnosti od uslova uzgoja.

Upotreba i prednosti cveća Dianthusa
Cveće Dianthusa ima višestruku medicinsku i kulinarsku upotrebu. Evropski travari su koristili karanfil (D. cariophillus) za lečenje groznice, kao stimulans i za lečenje nervnih i koronarnih poremećaja.

Lekovita svojstva cveća Dianthusa
U njihovoj rodnoj Kini, kineske ružičaste boje (D. chinensis) se koriste u tradicionalnoj medicini hiljadama godina. Biljke su poznate kao „gorke tonik bilje“ i koriste se za promovisanje zdravog varenja stimulišući probavni sistem, mokraćne puteve i creva.

Osušeno lišće kineske ružičaste boje koristi se za lečenje očnih bolesti, kao i za ublažavanje otoka i iritacije kože. Istraživanja sugerišu da biljke mogu biti potencijalni lek za rak.

Kulinarska upotreba cveća Dianthusa

Latice karanfila imaju i kulinarsku upotrebu. Mogu se jesti kao ukras, u salatama, kandiranim ili u sirupu. Stari Rimljani su koristili latice sa mirisom karanfilića za aromatiziranje vina i ulja.

Međutim, nisu svi Dianthus jestivi. D. chinensis je blago toksičan za ljude, pse i mačke. Ako se pojede, može izazvati povraćanje. Kontakt sa lišćem biljke takođe može izazvati iritaciju kože.

Cveće privlači oprašivače. Pčele, leptiri i ptice, uključujući i kolibrije, svi su privučeni šarenim cvetovima.

Popularna stabljika u cvetnim aranžmanima
Kada se daje kao poklon, Dianthus simbolizuje ljubav i naklonost. Oni su odličan način da nekome date do znanja da mu se divite i da mu je stalo do njega. Karanfili su cvet prve godišnjice braka, kao i cvet za Majčin dan. Rođendani, čestitke, romantični sastanci i venčanja su prikladne prilike za poklon Dianthusu.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cvetova diantusa

Značenje cveta Dianthusa u antičko doba
Cveće Dianthusa dugo je cenilo značenje i simboliku u legendama i folkloru u mnogim kulturama. Za stare Grke, cvet diantusa je bio povezan sa bogovima i božanstvom. Ime dianthus potiče od „Zevsa“. U starom Rimu, cveće je bilo vezano za boga Jupitera. Često su bili uključeni u vence, vijence, krune i drugo cvijeće koje se koristilo u vjerske ili ceremonijalne svrhe.

Simbolizam cveta Dianthusa u istočnim kulturama
U Koreji, Dianthus se koristi za predviđanje budućnosti. Tri cveta su postavljena na glavu mlade devojke. Koji god cvet prvi ugine, daje trag za budući put devojke.

U Japanu je cveće cenjeno zbog svog začinskog mirisa. Tamo se cvetovi nazivaju hana-fuki što znači oduvati cveće. Smatra se da će branje diantusa, mirisanje njegovog mirisa i puštanje da se oduva takođe doneti nevolje.

Dianthusovo cveće u hrišćanstvu

Za hrišćane, karanfil predstavlja patnju Isusa i Marije. Posle raspeća Marija je prolila suze. Karanfili su rasli na mestima gde su joj sletele suze.

Ova legenda takođe može biti osnova upotrebe karanfila kao zvaničnog cveta Majčinog dana, tradicije u SAD od početka 20. veka. Danas su karanfili – posebno beli cvetovi – znak majčine ljubavi.

U viktorijansko doba, dianthus je označavao ljubav, divljenje, naklonost i zahvalnost. Poklon diantusa bio je način da pokažete da vam je stalo – ili da volite – nekoga.

Simbolizam cveta Dianthusa u umetnosti i književnosti
Cveće se pojavljuje u umetnosti. Neki veruju da je D. barbatus, ili slatki Vilijam, dobio ime po Vilijamu Šekspiru. U renesansi, dianthus se često koristio za predstavljanje ljubavi, a crveni karanfil se često pojavljuje na slikama Madone i deteta.

Ružičaste su takođe bile povezane sa ljubavlju, kao na ovom Rembrantovom portretu i panelu iz 1400-ih. Noviji radovi sa karanfilima prikazani su u MOMA-i.

Upakovati
Dianthus donosi prelepe, dugotrajne cvetove u baštu od roze, crvene, bele i ljubičaste. Kada se koristi u buketima i aranžmanima, dianthus dodaje prijatan, začinski miris cvetnim poklonima. Dugo povezano sa ljubavlju, naklonošću i božanstvom, ovo cveće je savršen način da nekome date do znanja koliko vam je stalo na godišnjicu, Majčin dan ili samo zato.

Najčešća pitanja o cvetu Dianthusa

Da li je Dianthus u porodici karanfila?
Rod Dianthus je član porodice Cariophillaceae, koja je opšte poznata kao porodica karanfila. Karanfili, slatki Villiams i roze su sve vrste Dianthusa.

Šta simbolizuje Dianthus?
Cvetovi Dianthusa su dugo bili povezani sa božanskim, od starih Grka do ranih hrišćana koji su povezivali crvene karanfile sa Devicom Marijom. Za Viktorijance, dianthus je označavao ljubav, divljenje, naklonost i zahvalnost.

Da li je dianthus otrovan?
Kineska ružičasta (D. chinensis) i slatka Vilijam (D. barbatus) su blago toksični za ljude i kućne ljubimce i izazivaju iritaciju kože. Drugi Dianthus, kao što su karanfili (D. carophillus), imaju jestive latice.

Koliko dugo cveta dianthus?
Većina sorti Dianthusa ima dugo vreme cvetanja koje može trajati od proleća do leta.

Koliko vrsta diantusa postoji?
Procenjuje se da u okviru roda Dianthus postoji oko 300 vrsta i hiljade hibrida, sorti i sorti.