Ultimativni vodic za znacenje i simbolizam cveta glicinije

Značenje cveta glicinije, simbolika i kulturni značaj

Neki vole, a drugi ne vole, glicinija je komplikovana biljka koja ima obilne ljubičaste cvetove u privlačnim kaskadama. Glicinija je možda kontroverzna za uzgoj u nekim delovima sveta, ali je puna značenja koje se može ceniti čak i bez sadnje. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cveta glicinije, njihovoj istoriji i poreklu, upotrebi i prednostima, plus saznati o njihovom kulturnom značaju širom sveta.


Značenje i simbolizam cveća glicinije – najvažnije
Visterias simbolizuje romantiku u većini kultura u kojima su biljke izvorne. Posebno u Koreji, cvet Vister nosi značenje odanosti koja prevazilazi smrt. Japanci takođe smatraju glicinom simbolom sreće, uspeha i dugovečnosti.

O cveću glicinije

Porodica, rod i taksonomija
Uobičajeno ime Visteria odnosi se na čitav rod srodnih biljaka. Trenutno postoji 10 vrsta glicinije uključenih u rod, od kojih sve cvetaju. Rod je deo porodice Fabaceae, koja uključuje mnoge druge vrste mahunarki i graška.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Sve različite vrste glicinije uglavnom rastu kao penjačice, iako takođe imaju jedinstvenu sposobnost da rastu kao samonosna mala stabla ako u blizini nema oslonca. Biljke glicinije su prvenstveno poznate po svojim ljubičastim kaskadnim cvetovima koji se formiraju u grozdovima skoro poput grozdova. Sve sorte imaju mirise, koji mogu varirati od mošusnog do slatkog.

Istorija i poreklo cveća glicinije
Azijske sorte ovog roda koje se odlikuju najlepšim cvećem i atraktivnim mirisima otkrivene su tek 1800-ih od strane evropskih botaničara, iako su se vekovima gajile u svojim izvornim oblastima.

Popularne vrste, vrste i sorte

Japanska i kineska glicinija su najčešće zasađene sorte jer imaju najsjajnije cveće. Međutim, vrste poreklom iz Severne Amerike se često preporučuju za taj kontinent jer azijske sorte mogu postati invazivne. „Caroline“ je japanska sorta glicinije popularna jer cveta ranije od drugih vrsta, dok sorte svilenkaste glicinije poput „Shiro-Kapitan“ nude belo cveće umesto standardne svetloljubičaste.

Etimološko značenje
Visteria je i uobičajeno i naučno ime za biljku. Više izvora tvrdi da je ime biljke dato u čast Kaspara Vistara, američkog lekara. Međutim, priče se razlikuju na osnovu toga za koji se botaničar verovao da je stvorio ime u njegovu čast. Tomas Nutal, jedan od botaničara za koje se veruje da je dao ime biljci, takođe je napisao da je uživao u prijatnom zvuku imena.

Iz kojih regiona potiče cveće glicinije?
Vrste glicinije su porijeklom samo iz nekoliko područja raštrkanih širom svijeta. Koreja, Japan i Kina su izvorni asortiman za azijske sorte. U Severnoj Americi, druge sorte su poreklom samo iz istočnog dela Sjedinjenih Država i južne Kanade. Visteria se lako uspostavlja u većini umerenih područja bez ekstremnih zimskih temperatura, što je čini invazivnom u nekim delovima sveta. Njegova popularnost kao ukrasne biljke doprinela je ovom pitanju.

Kada je cveće glicinije u sezoni?

Visteria ima tendenciju da cveta sredinom proleća, što je od maja do juna u većini delova svog rodnog područja. Neke sorte su uzgajane da cvetaju rano, a prvi cvetovi se pojavljuju već u martu. Glicinija obično cveta u periodu od 4 do 8 nedelja između pojave prvih cvetova i njihovog nestanka.

Upotreba i prednosti cveća glicinije
Visteria nema medicinsku ili jestivu upotrebu jer svi delovi biljke sadrže toksično jedinjenje. U stvari, semenke posebno imaju tendenciju da izazovu trovanje kod kućnih ljubimaca i dece koja su dovoljno radoznala da ih pojedu. Najbolje je posaditi tamo gde se može ceniti, ali nije lako pristupiti. Pčele i druge oprašivače privlače cvetovi u obliku čaše, pa je samo iz tog razloga vredno saditi.

Značenje i simbolika cveta glicinije

Uobičajene boje cveća glicinije
Visteria dolazi u širokom spektru boja uglavnom zbog pažljivog uzgoja tokom vekova. Pojedinačna značenja boja za ovaj cvet uključuju:

Bela: isceljenje, čistota, zdravlje, mladost, preporod i tugovanje.
Mauve: Strast, skrivena lepota, intelekt i duhovitost, i predanost.
Ružičasta: Razigranost, platonska ljubav, razvijanje romantike i radosti.
Lavanda: delikatnost, prefinjenost, milost, bogatstvo i kraljevstvo.
Nebesko plava: Inspiracija, bogatstvo, inteligencija, rast, razvoj i ambicija.
Kulturni značaj cveća glicinije
Visteria ima specifično i jedinstveno značenje u svakoj oblasti u kojoj je izvorna. Svaka kultura razvila je svoje mitove o cvetu, ali pošto nije putovao sve do 1800-ih, on se ne pojavljuje toliko u folkloru kultura u kojima je uveden.

Japanski folklor i mit

U Japanu, visterija je prvenstveno simbol dugovečnosti. U Japanu postoje biljke za koje je zabeleženo da su dostigle starost od 144 godine ili više. Glicinija takođe može da simbolizuje i inteligenciju i sreću u Japanu.

Cveće iz biljke Visteria se obično poklanja putnicima i mladencima kako bi im poželeli dobro u novim poduhvatima ili putovanjima. Kao iu Evropi, simbolika ljubičastog cveta je bila boja ograničena na više rangirane članove japanskog društva. Ova asocijacija na bogatstvo i kraljevske porodice nastavlja da ga čini pokazateljem dobrog uzgoja i danas. I dalje se pojavljuje na porodičnim grbovima mnogih japanskih porodica.

Kineski simbol sreće
Kineska kultura takođe drži cvet glicinije kao simbol sreće i uspeha. Međutim, ona takođe ima snažnu romantičnu konotaciju u ovoj kulturi.

U Feng Shui-u, smatra se da njegova navika padanja predstavlja poniznost i klečanje pred nekim drugim u čast. Ovo može značiti da se ponizite pred romantičnim partnerom ili ljubavnim interesom kako biste izrazili svoje emocije za njih. To je uobičajeni cvet koji se koristi za venčanja i druge romantične prilike.

Korejski folklor za glicinije

U Koreji, Visteria je poprimila najromantičnije značenje od svih. Direktno je razvio mit koji uključuje sestre bliznakinje koje su obe bile zaljubljene u istog čoveka. Odlučili su da se udave jer nisu mogli da reše svađu oko toga ko treba da se uda za njega. Ponovo su se ujedinili u smrti i transformisali u vinovu lozu glicinije. Jedna sestra je postala stabljika koja se hvata i uvija, dok je druga postala nežni listovi i cvetovi biljke. Čovek kojeg su voleli takođe se bacio u jezerce i postao drvo koprive, na kojoj loza glicinije raste u Koreji.

Viktorijanski jezik cveća
Pošto se glicinija proširila u Evropu i brzo stekla popularnost tokom viktorijanske ere, zaslužila je mesto u istorijskom Jeziku cveća.

Kao iu drugim kulturama, vinove loze glicinije stekle su reputaciju zbog svog čvrstog obrasca rasta. Viktorijanci bi uključili gomilu delikatnih ljubičastih cvetova u svoje bukete kada su želeli da pošalju poruku ogromne želje i strasti.

Konkretno, smatralo se da glicinija kaže „Ja se držim za tebe“ kao što bi se prilepila za grane drugog drveća. Iako glicinija nije uvek bila dostupna i zahtevala je posebnu negu za kultivaciju u viktorijanskoj Engleskoj, smatralo se da je vredna truda za elitu koja je želela da da jaku izjavu sa neobičnim uvezenim cvetom.

Pogodne prilike za poklone za cveće glicinije

Visteria šalje tako snažnu poruku romantike u većini kultura da se obično najbolje koristi za izjave odanosti ili za svadbene aranžmane. Dovoljno su graciozni da dodaju elegantan dodir posebno venčanim dekoracijama.

Ako želite da date živu lozu glicinije kao poklon da biste pokazali kako će vaša odanost vremenom rasti, uverite se da je to sorta koja može da ostane u saksiji ili da neće biti invazivna u vašem kraju.

Upakovati
Visteria je graciozna, lepa i ima zaista romantično značenje. Razmislite o rastu kao sjenici za fotografisanje sa voljenom osobom ili za romantične izjave ispod.

Zahvaljujući svojoj dugovečnosti, dobro zatvorena loza glicinije može da proizvede cveće za stotine prolećnih sezona koje dolaze. Sa sortama koje potiču iz Azije i Severne Amerike, moguće je pronaći vinovu lozu koja nije invazivna bez obzira gde živite.

Ako ne želite da brinete o širenju vinove loze, samo se divite prelepom kaskadnom cveću kao isečenim cvetovima u buketima.

Česta pitanja o cvetu glicinije:

Da li je glicinija srećna biljka?
Neke kulture, posebno Japan, smatraju ga simbolom sreće. Takođe je simbol romantike, odanosti i dugovečnosti.

U kom mesecu cveta glicinija?
Glicinija cveta sredinom do kasnog proleća, što je obično od aprila do juna u većini oblasti.

Gde glicinija najbolje raste?
Visteria preferira umerena područja bez ekstremno niskih zimskih temperatura. U SAD, oni imaju tendenciju da napreduju u USDA zonama otpornosti od 4 do 9.

Da li glicinija cveta više puta?
Glicinija cveta svake godine, ali cvetaju samo jedan do dva meseca u proleće.

Da li je glicinija otrovna za ljude i kućne ljubimce?
Svi delovi biljke Visteria su otrovni i za ljude i za kućne ljubimce. Čuvajte sakupljene mahune posebno da ih deca i kućni ljubimci ne žvaću.