Ultimativni vodic za znacenje cveta Forzicije

Sve što treba da znate o značenju, simbolici i kulturnom značaju cveta Forzicije širom sveta

Mnogi ljudi cene graciozne linije i veselo žuto cveće Forsithia svakog proleća, a da nikada ne znaju ime biljke. Slično kao i prelepi narcis, cveće forzicije je moćan simbol proleća koji se vraća i sve veće topline. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cveta Forzicije, njihovoj istoriji i poreklu, upotrebi i prednostima i kulturnom značaju širom sveta danas.


Značenje cveća forzicije – najvažnije
Cvetovi forzicije imaju sunčan i veseo izgled koji pobija njihovu složenu simboliku. Na jeziku cveća, cvet forzicije nosi simbolično značenje uzbuđenja, iščekivanja i novog početka svake godine početkom proleća. U Koreji, ovi cvetovi su takođe simbol predane ljubavi.

O cveću Forzicije

Forzicija je uobičajeno ime koje se primenjuje na više od jedne biljke, ali sve dele zajedničku simboliku zbog sličnog cveća i navika rasta.

Porodica, rod i taksonomija
Umesto da bude jedna biljka, Forsithia je ceo rod sa 11 vrsta uključenih u njega. Rod spada u porodicu Oleaceae, koja uključuje masline, jasmin i mnoge druge cvetne grmlje i drveće.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Od 11 vrsta koje čine Forsithia, sve su cvetajuće grmlje i dele listopadne navike. Najpoznatija forzitija za uređenje pejzaža, Forsithia k intermedia, je veći grm koji može narasti do 5 stopa bez podrezivanja. Neke od vrsta imaju staništa koja plaču za cveće, dok ih druge drže uspravno, ali sve imaju tendenciju da rastu lučne stabljike sa više cvetova. Cveće se takođe pojavljuje pre listova kod većine vrsta.

Istorija i poreklo cveća Forzicije

Kada su ga evropski botaničari prvi put primetili u japanskim i kineskim kultivisanim baštama, pogrešno je naveden kao vrsta žutog jorgovana. Umesto toga, to je srodnik masline koja se lako prilagodila evropskoj, a zatim i severnoameričkoj klimi, što je čini popularnom u pejzažima do 1800-ih.

Popularne vrste, vrste i sorte
Većina sorti Forsithia za uređenje pejzaža i rezanog cveća su hibridi između dve ili više divljih vrsta. Ovo omogućava bolju kontrolu tačne visine i broja cvetova po stabljici kako bi se optimizovao izgled cveća.

‘Goldilocks’ je jedna od najčešće zasađenih sorti, izabrana zbog manjeg staništa rasta koje ga drži ispod 3 metra uz minimalno podrezivanje. Za veću i smelu sortu koja je prekrivena zlatnim cvetovima, uzmite u obzir „Linvood Gold“ koji dostiže 10 stopa.

Etimološko značenje
Uobičajeno i rodno ime Forsithia potiče od Vilijama Forsite. Smatralo se da je botaničar odgovoran za uvođenje biljke iz Kine u Britaniju. Iako nije bio prvi koji je primetio ili otkrio biljku, verovalo se da je bio prvi koji ju je gajio u Evropi u otvorenom okruženju.

Iz kojih regiona potiče cveće Forzitije?

Većina vrsta Forsithia, uključujući one najpopularnije za uređenje pejzaža, porijeklom su iz Kine i Japana. Nekoliko je takođe poreklom iz Koreje, a vrste se nalaze samo na Balkanu u Srbiji.

Kada je u sezoni cveće Forzitije?
Forzicija je grm koji cveta u proleće i ima tendenciju da cveta pre nego što im se listovi pojave svake godine. Pupoljci se formiraju u jesen i ostaju na stabljikama tokom zime u većini slučajeva. Sorte sa lišćem koje postaje crveno ili ljubičasto u jesen mogu biti jednako lepe kada ne cvetaju.

Upotreba i prednosti cveća forzicije
Postoji uobičajena tvrdnja da je Forsithia jedna od jedinih biljaka koja proizvodi laktozu, ali nema dokaza da je to zaista tačno.

Uopšteno govoreći, biljka se koristi samo u ukrasne svrhe, uprkos činjenici da su sami cvetovi jestivi. Mogu se dodati u čaj, salate ili peciva za dekoraciju. Listove, stabljike, korenje i seme ne treba jesti i mogu biti blago toksični.

Cvetovi forzicije su takođe veoma privlačni za pčele i pomažu u hranjenju oprašivača u rano proleće kada se drugi cvetovi još nisu otvorili.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cveća forzicije

Forzicija je više od samo jestivih cvetova i ukrasnih grmova koji se lako uzgajaju. Oni su takođe simbolični cvetovi koji mogu poslati poruku kada se rade u većem aranžmanu.

Boje cveća forzicije i njihova značenja
Počnite tako što ćete razmotriti značenje boje sunčano žutih cvetova Forzitije. Iako se mogu naći u bledo limunastim ili tamnijim zlatnim nijansama, svi oni uglavnom dele istu boju značenje. Žuti i slični cvetovi tople boje nude značenja kao što su:

Samopouzdanje
Toplina
Radost i sreća
Veština i mudrost
Novi počeci
Snaga
Sunčanih dana.

Jedan od najranijih prolećnih cvetova
Kao jedno od prvih cveća koje se pojavljuje u proleće, Forzicija je uobičajen simbol nade, iščekivanja i obnavljanja svežeg rasta. To je prirodan par za narcise i krokuse, dva druga ranoprolećna cveća koja dele slična značenja.

Nije iznenađenje da je jedno od alternativnih uobičajenih imena Forzitije Uskršnje drvo. Pošto ovo povezuje cvet sa pričom o vaskrsenju Isusa Hrista, to je takođe cvet koji se koristi za ukrašavanje tokom uskršnjih proslava.

Značenje cveta Forzicije na viktorijanskom jeziku cveća
Viktorijanski cvetni jezik
Pošto su biljke forzicije donete iz Azije u Britaniju u viktorijanskom periodu, cvet je zaslužio mesto među cvetnim jezikom tog doba. Smatralo se simbolom iščekivanja, pa čak i uzbuđenja za predstojeći događaj ili priliku.

U kombinaciji sa romantičnim cvećem poput ruža, često se koristio da ukaže na želju za sastankom ili čak tajnim kontaktom sa ljubavnikom. Ako je sastanak ili venčanje već bilo zakazano, slanje Forzitije bi moglo pomoći da se izrazi uzbuđenje i iščekivanje u čast proslave.

Uskršnje drvo
Forzicija se ne pominje u Bibliji niti je zvanično drvo povezano sa Uskrsom, ali vreme cvetanja je čini idealnom dekoracijom za praznik.

Nije iznenađujuće što se u mnogim zemljama povezivalo sa prolećnim praznikom. Korišćenje Forzitije za simbolizam uskrsnuća i obnove može pomoći da inspirišete nekoga da započne novi početak.

Ako pokušavate da date znak podrške nekome ko se bori sa teškim vremenima, vesela Forsitija može da vam pomogne da pošaljete pravu poruku.

Korejski folklor i ljubav
Sa mnogim sortama Forsithia poreklom iz Koreje, cvet je utkao svoj put i u folklor kulture ove zemlje.

Postoji uobičajena priča o čoveku koji mora da putuje daleko od kuće dugi niz godina bez kontakta sa svojom porodicom. U zavisnosti od ere i regiona, razlog za njegova putovanja može se kretati od rata do posla. Bez obzira na to, na kraju se vraća kući i zatiče svoju ženu kako ga strpljivo čeka pored rascvetalog žbuna Forzitije.

Ovo je učvrstilo cvet u korejskom folkloru kao simbol predane ljubavi koja može da prevaziđe vreme i prepreke.

Japanski jezik cveća

Hanakotoba je japanska verzija jezika cveća, što ga čini vrednim načinom za istraživanje kulture ove zemlje.

Forzicija je rodom iz zemlje, pa su i oni zaslužili mesto u postavi. Cveće forzicije se koristi da simbolizuje iščekivanje i dolazak proleća u japanskim cvetnim aranžmanima.

Dostupne su samo sezonski, što ih čini prelepom izjavom za dodavanje oskudnom i linijskom aranžmanu ikebana u japanskom stilu.

Upakovati
Forzicija nije samo lep grm koji raste u dvorištu, već je i odličan dodatak svakom buketu za izražavanje uzbuđenja i divljenja. Predana ljubav može biti iznenađujuća tema za ovaj veseli cvet, ali je odlična alternativa uobičajenom romantičnom cvetanju.

Često postavljana pitanja o značenju cveća forzicije

Šta simbolizuje cveće forzicije?
Cveće forzicije ima širok spektar značenja, uključujući obnavljanje, iščekivanje nečeg prijatnog, dolazak proleća, predanu ljubav i radost.

Za šta se koristi forzicija?
Cvetovi forzicije su jestivi i mogu se koristiti kao dekorativni u hrani. Inače, glavna upotreba za žbun je ukrasno uređenje ili za rezano cveće.

Da li je forzicija toksična za ljude?
Svi delovi osim cvetova su blago toksični za ljude i većinu životinja.

Da li je forzicija zimzelena?
Nijedna od sorti Forsithia nije zimzelena, ali neke imaju privlačno i šareno jesenje lišće.

Gde forzicija najbolje raste?
Cveće forzicije najbolje uspeva na punom suncu i treba im dobro drenirano zemljište, ali može da podnese širok spektar klimatskih uslova od USDA zone 5 do 9.