Kada i kako oploditi Areca Palms kod kuće

Sve što treba da znate o đubrenju Areca palmi kod kuće

Areca palme su zapanjujuće sobne biljke koje dodaju tropsku privlačnost svakoj prostoriji u koju ih stavite. Nažalost, ta privlačnost se smanjuje kada biljka prestane da raste, a listovi počinju da žute zahvaljujući nedostatku hranljivih materija. U ovom vodiču ćemo vam reći sve što treba da znate o đubrenju Areca Palms i održavanju velikih i bujnih tokom cele godine.


Đubrenje Areca Palms – osnovne stvari
Kao umereni uzgajivači, Areca Palms ima koristi od redovne primene đubriva u proleće i leto. Koristite opšte đubrivo za kućne biljke ili specijalizovanu formulu sa visokim sadržajem azota (N) i kalijuma (K) i malo fosfora (P). Izbegavajte prekomerno đubrenje jer su ove palme osetljive na nakupljanje soli u zemljištu.

Đubrivo i zdravlje biljaka

Pored vode i svetlosti, svim živim bićima su potrebni hranljivi sastojci da bi preživeli, a Areca Palms nije izuzetak. Bez njih, biljke ne mogu rasti ili se razmnožavati i na kraju će umrijeti.

Ali, nisu svi hranljivi sastojci jednaki. Podijeljeni na makronutrijente, mikronutrijente i sekundarne hranljive materije, svaki od njih igra različite, ali ipak značajne uloge u razvoju biljaka.

Makronutrijenti
Makronutrijenti su oni hranljivi sastojci koje biljke zahtevaju u najvećim količinama – azot, fosfor i kalijum.

Ako ste videli slova NPK na vrećici đubriva, to je ono što oni predstavljaju.

Azot (N) je odgovoran za proizvodnju bujnog zelenog lišća.
Fosfor (P) pomaže u cvetanju i plodovanju dok
Kalijum (K) je dobar za snažan rast korena i poboljšanje fotosinteze.

Mikronutrijenti
Ali to nije sve što biljke zahtevaju. Mikronutrijenti su takođe neophodni za zdravlje biljaka; biljkama samo treba manje njih da bi uspele. Elementi poput bakra, gvožđa i cinka, da spomenemo samo neke, svaki igra malu, ali suštinsku ulogu u rastu.

Sekundarne hranljive materije
Između makro i mikronutrijenata nalaze se sekundarni hranljivi sastojci poput kalcijuma, magnezijuma i sumpora.

Tipično vodeći uzroci nedostatka hranljivih materija, ovi posrednici se često zaboravljaju na štetu biljaka. U većini slučajeva, oni su potrebni u manjim količinama od makronutrijenata, ali daleko značajnijim od mikronutrijenata.

Uloga đubriva
Kada se sade na otvorenom, ovi minerali su prisutni u zemljištu, napunjeni prirodnim ciklusima raspadanja organskih materijala oko biljaka. Ali, kada se sadi u kontejnere, nema načina da se hranljive materije vremenom vrate u tlo.

Tu dolazi đubrivo. Bez obzira da li ste posadili u kontejnere ili imate zemljište sa nedostatkom hranljivih materija na otvorenom, đubrivo će poboljšati nivoe hranljivih materija u zemljištu, čineći ih dostupnim biljkama za zdrav, snažan rast. Komercijalna đubriva kombinuju makronutrijente (NPK) sa nekoliko mikronutrijenata u tačnim odnosima za navedene biljke.

Đubriva dolaze u mnogim oblicima. Đubriva za kućne biljke su obično rastvorljiva u vodi, što vam omogućava da ih dodate u zemlju kada zalivate Areca Palm. Oni takođe mogu biti suvi i peletirani, dodati u zemlju da bi se polako razgradili tokom vremena dok zalivate biljke.

Neki organski materijali takođe mogu delovati kao đubrivo, iako obično ne sadrže dovoljno visoke koncentracije hranljivih materija da bi nadoknadile ispiranje u kontejnerima.

Znaci da vašoj Areca Palmi nedostaju hranljive materije

Areca Palms su umereni uzgajivači. Ako primetite da biljka ne postaje sve veća ili ne proizvodi nove listove u svojoj vrhunskoj sezoni rasta oko proleća i leta, možda joj nedostaju hranljive materije (takođe ćete želeti da isključite sve uobičajene štetočine i bolesti palmi areke). Nedostatak jedne određene hranljive materije ili neravnoteža hranljivih materija takođe može prouzrokovati da lišće požuti u mrljavom ili nepravilnom uzorku.

Zapamtite, hranljive materije polako ispuštaju iz zemlje u kontejnerima tokom vremena kako se tlo razgrađuje. Kada biljka potroši sve hranljive materije u zemljištu, više neće biti preostalo za održavanje biljke.

Ako je vaša Areca Palm nekoliko godina u istoj saksiji bez dopunjavanja zemlje, to je takođe znak da joj je potrebno prihranjivanje i presađivanje.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbolju mešavinu zemljišta za Areca Palms.

Kada i koliko često treba da đubrite Areca Palm?

Đubrenje redovno vršite u proleće i leto, ograničavajući količinu primenjene u jesen i potpuno prekinite zimi. Ovo će obezbediti hranljive materije u vrhuncu vegetacije kada su korenima i listovima najpotrebniji.

Koliko često koristite đubrivo zavisiće od vrste đubriva koje se koristi i uputstava na pakovanju. Neka đubriva su veće koncentracije, primenjuju se ređe od onih sa nižom koncentracijom. Đubriva sa sporim oslobađanjem se obično primenjuju jednom u sezoni, lagano se razgrađuju tokom vremena da bi obezbedili hranljive materije kada su potrebne.

Kao opšte pravilo, većina tečnih đubriva za kućne biljke može se primeniti jednom u 4 nedelje kada zalivate biljku. Dizajnirani za upotrebu u kontejnerima, obično sadrže hranljive materije u nižim koncentracijama kako bi se izbeglo nakupljanje soli u zemljištu koje može oštetiti korenje. Uvek proverite etiketu i primenite u skladu sa uputstvima na pakovanju – nikad više.

Najbolje đubrivo za Areca Palm

Omiljeni zbog svog lišća, važno je đubrivo sa visokim sadržajem azota. Kalijum je takođe neophodan za zdrav rast korena i fotosintezu.

Za Areca Palms, i palme uopšte, pogodno je đubrivo sa više azota i kalijuma i manje fosfora. Dobro đubrivo takođe treba da sadrži sekundarne hranljive materije i mikroelemente kako bi lišće bilo bujno i sprečilo žutilo.

Većina đubriva za kućne biljke su pogodna za Areca Palms jer su dizajnirana za lisnate tropske biljke. Miracle-Gro proizvodi opšte đubrivo za sobne biljke rastvorljivo u vodi, ali takođe ima i specijalizovano đubrivo za sušene palme idealno za vašu Areca Palmu.

Za opciju sporog otpuštanja, možete isprobati ove šiljke đubriva. Jednostavno ih stavite u tlo oko biljke i zalijte kao i obično. Tokom vremena, šiljci će osloboditi esencijalne hranljive materije u zemlju bez sagorevanja korena.

Kako primeniti đubrivo
Primjena đubriva zavisi od odabranog đubriva. Opcije rastvorljive u vodi se razblažuju u vodi i sipaju preko zemlje uz vašu redovnu rutinu zalivanja. Granule đubriva treba dodati u gornji sloj zemlje i lagano pomešati da bi se oslobodile hranljive materije dok zalivate biljku.

Svako đubrivo će imati različita uputstva za primenu. Tačno pratite ova uputstva da ne biste oštetili biljku. Više hranljivih materija ne znači veći rast i verovatno će sagoreti korenje ili dovesti do neravnoteže hranljivih materija.

Ključna razmatranja
Primena pogrešnog đubriva ili u pogrešno vreme može imati nekoliko štetnih efekata. Ako primetite da su listovi ubrzo nakon đubrenja postali smeđi, možda ste preterali. Obrežite zahvaćeno lišće i odložite đubrenje dok se problem ne reši.

Donji ili stariji listovi takođe mogu pasti ili požuteti i početi da odumiru. Ovo može ukazivati na nakupljanje viška hranljivih materija i soli u zemljištu, što dovodi do problema sa rastom. Ako tlo ima vidljiv sloj đubriva koji se skuplja na površini, najbolje je presaditi biljku u novo tlo kako biste sprečili dalje sagorevanje i nedostatak zasićenja pri zalivanju.

Česta pitanja o đubrenju Areca Palm:

Da li je Areca Palm potrebno đubrivo?
Areca Palms će najbolje rasti uz redovnu primenu odgovarajućeg đubriva. Oni mogu preživeti neko vreme bez dodatnih hranljivih materija, ali će na kraju prestati da rastu ako se ne oplode.

Kada treba da oplodim Areca Palm?
Đubrenje redovno vršite u proleće i leto, ograničavajući količine u jesen i potpuno prekinite zimi. Đubrivo se obično primenjuje jednom mesečno, ali se razlikuje u zavisnosti od proizvoda koji se koriste.

Koje je najbolje đubrivo za palme?
Opšte đubrivo za kućne biljke je pogodno za Areca Palms, ali će najbolje rasti kada im se daje specijalizovano đubrivo za palme sa visokim sadržajem azota i kalijuma i malo fosfora.

Da li je Miracle Grov dobar za Areca Palms?
Miracle Grov proizvodi granulirano đubrivo za palme idealno za Areca Palms. Njihovo izbalansirano đubrivo za kućne biljke je takođe pogodno i lakše se primenjuje jer je rastvorljivo u vodi.

Da li je korišćeni talog od kafe dobar za palme?
Osušeni talog kafe može se naneti oko vaše Areca Palme da biste dodali male količine hranljivih materija i malo kiselosti, ali nisu zamena za potpuno izbalansirano đubrivo da bi biljci obezbedili sve što joj je potrebno.

Upakovati

Uz malo dodatne pažnje i pažnje, Areca Palms nudi bogato značenje i simboliku i može izgledati neverovatno u zatvorenom prostoru sa svojim lučnim listovima i snažnim stabljikama. Suštinski deo ove dodatne nege i pažnje je đubrivo, koje obezbeđuje da tlo sadrži sve hranljive materije potrebne za snažan, zdrav rast.