Kako zalivati Kroton biljke osnovni saveti

Sve što treba da znate o zalivanju biljaka Kroton kod kuće
Krotoni (Kroton variegatum) osvetljavaju domove šarenim lišćem i bujnim, voštanim listovima. Sa toliko različitih vrsta krotona koje možete izabrati, možda ćete želeti da ispunite svoj dom ili kancelariju ovim biljkama. Bez obzira da li imate jednu ili deset biljaka krotona, važno je da znate kako da zalivate ove biljke. Nastavite da čitate da biste saznali sve što treba da znate o zalivanju krotona.


Kada i kako zalijevati biljke Kroton – najvažnije
Kroton biljkama će biti potrebno zalivanje kada se gornja dva inča tla osuše, otprilike jednom nedeljno leti i jednom svake dve nedelje zimi. Obavezno dobro natopite zemlju kada zalivate kišnicom ili destilovanom vodom ako je dostupna. Obavezno uklonite višak vode koja se nakupila u tanjiru.

O biljkama Kroton

Iako se krotoni razlikuju po veličini i obliku, svi su pripadnici vrste Kroton variegatum. Ove biljke su porijeklom iz područja jugoistočne Azije i Pacifika.

Krotoni, takođe poznati kao rogoza, ističu se zelenim, crvenim, žutim i narandžastim lišćem. Veličina i oblik listova variraju u zavisnosti od sorte, ali svi krotoni imaju debele, voštane listove.

Pošto su ovo tropske biljke, ne mogu da prežive oštre zime. Dok baštovani na Floridi i drugim toplim područjima mogu uzgajati krotone na otvorenom, većina američkih krotona su kućne biljke.

Uloga vode u zdravlju i razvoju biljaka
Voda je neophodna za sve biljke, uključujući i krotone. Voda omogućava biljkama da završe fotosintezu, dobijaju i transportuju hranljive materije, regulišu temperaturu i održavaju strukturu.

Jednostavno rečeno – bez vode, biljke će umrijeti.

Kada zalivati Kroton biljke

Iako biljke krotona potiču iz tropskih područja, ne vole da sede u stalno vlažnom tlu – umesto toga, krotoni vole vlažno, ali ne zasićeno tlo.

Pored toga, biljke krotona ne vole potpuno suvo tlo. Iako mogu da izdrže kratke periode suše, to će usporiti njihov rast. Najbolje je da ne dozvolite da se vaša krotonska zemlja potpuno osuši.

Kako znate kada Kroton biljku treba zaliti?
Najbolji način da utvrdite da li vaše biljke krotona treba zalivati je da ispitate tlo. Pod pretpostavkom da koristite odgovarajuću mešavinu zemlje, trebalo bi da zalivate biljku kada se gornja dva inča zemlje osuši.

Kako proveriti kada zalivati biljke Kroton
Najlakši način da proverite da li je vašem krotonu potrebna voda je da koristite prste (takođe volim da koristim štapić za jelo kada želite da vam ruke budu čiste). Zabijte prst u tlo blizu osnove biljke.

Ako je gornjih nekoliko centimetara još vlažno, sačekajte da zalijete. Ako su suvi, vreme je za zalivanje.

Merač vlage je još jedan način za praćenje tla. Spustite metar dva inča u tlo. Ako merač pokazuje suvo, vreme je za zalivanje.

Koliko često Kroton biljke treba zalivati?
Kao opšte pravilo, moraćete da zalivate svoje unutrašnje biljke krotona otprilike jednom nedeljno. Naravno, ovo će varirati u zavisnosti od različitih faktora, ali ćemo ući u one u nastavku.

Iako je nedeljno zalivanje dobra polazna tačka, uvek ćete želeti da proverite tlo vaše biljke pre nego što zalijete.

Faktori životne sredine koji mogu uticati na raspored zalivanja
Različiti faktori životne sredine utiču na to koliko često ćete morati da zalivate svoj kroton.

Više temperature uzrokuju da biljke oslobađaju više vode, što ih dovodi do bržeg sušenja. Zbog toga će biljkama u toplim područjima biti potrebno više vode nego biljkama u hladnijim područjima.

Vlažnost takođe utiče na to koliko često ćete morati da zalivate biljku. Biljke oslobađaju manje vode u vlažnim sredinama nego u suvoj klimi. Zbog toga ćete morati češće da zalivate biljku ako je vazduh suv.

Količina svetlosti koju biljka prima takođe utiče na to koliko vode im treba. Ne samo da će sunčeva svetlost dovesti do bržeg sušenja tla, već će takođe povećati stopu fotosinteze.

Donja granica? Biljke u svetlijim oblastima će morati da se zalivaju češće nego biljke na tamnim mestima.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o zahtevima za osvetljenje biljaka krotona i gde da postavite biljke krotona u kući ili kancelariji.

Sezonski faktori koji mogu uticati na raspored zalivanja
Kako se dnevno svetlo smanjuje u jesen, biljke krotona usporavaju svoj rast. Zbog toga možete smanjiti učestalost zalivanja biljaka.

Kada biljke nastave sa aktivnim rastom u proleće, možete očekivati da ćete češće zalivati.

Kako zalijevati Kroton biljke

Važnost dobre drenaže
Korišćenje pogrešne vrste tla za saksije može pokvariti čak i najbolji raspored zalivanja. Krotoni preferiraju zemlju za saksiju koja zadržava malo vode, a istovremeno dozvoljava da se višak vode iscuri.

Ako vaša zemlja za saksije drži previše vode, vaš kroton će uvek sedeti u vlažnom tlu. To može dovesti do problema sa truljenjem korena, kao i sa unosom hranljivih materija i izmenom vazduha.

Uz korišćenje odgovarajuće mešavine zemlje, trebalo bi da budete sigurni da koristite sadilicu sa drenažnim rupama.

Koja je vrsta vode najbolja za biljke Kroton?
Krotoni nisu previše izbirljivi u pogledu vrste vode koju koristite. U većini oblasti, voda iz slavine je u redu.

Međutim, ako ste zabrinuti za vodu iz slavine, možete se odlučiti za kišnicu ili filtriranu vodu.

Kako zalijevati Kroton biljke
Opcije i tehnike
Biljke krotona mogu da uspevaju i sa gornjim i donjim zalivanjem. Obe ove metode će vašoj biljci obezbediti potrebnu vodu.

Kako do vrha vode
Vrhunsko zalivanje je generalno najlakši i manje neuredan način zalivanja vaše biljke kroton.

Napunite posudu za zalivanje ili flašu vodom.
Polako sipajte vodu blizu osnove vaše biljke. Dajte sve od sebe da izbegnete prodiranje vode na lišće vaše biljke.
Nastavite sa zalivanjem dok ne vidite da voda teče kroz drenažne rupe sadilice.
Ispraznite vodu koja se nakupila u tanjiru za drenažu.
Količina vode koju dodajete zavisi od veličine biljke. Ako je vaša biljka veća, moraćete da dodate više vode.

Dobro pravilo je da pogledate zapreminu sadilice i dodate četvrtinu te količine vode. Na primer, ako je vaš kroton u galonskoj sadi, dodajte četvrtinu galona vode.

Kako do dna vode
Ako utvrdite da gornje zalivanje ne vlaži tlo, možete pokušati zalijevanje donje.

Pronađite posudu ili posudu u koju vaša sadilica može da stane. Stavite sadilicu u kontejner.
Sipajte vodu u posudu dok donji centimetar vaše sadilice ne bude pokriven.
Ostavite sadilicu da sedi u vodi dok ne primetite da je vrh zemlje vlažan. Ovo će trajati od 15 do 45 minuta. Ako vidite da je nivo vode nizak, dodajte još vode.
Znaci da možda previše zalivate svoju biljku Kroton

Najčešća strana prenavodnjenog krotona je žutilo lišća ili opadanje lišća. Ako primetite ovu promenu boje, smanjite količinu vode.

Iako zvuči kontraintuitivno, uvenuće može biti još jedan znak da preterujete. Ako biljke sede u vlažnom tlu, mogu razviti trule korene. Ovi koreni ne mogu da upijaju vodu, što dovodi do uvenuća.

Ako sumnjate na trulež korena, izvadite koren iz posude i pregledajte korenje. Odrežite trule delove i dodajte sveže zemljište za saksije.

Znaci da možda podlivate svoju biljku Kroton
Znak broj jedan zalijevanja je venuće. Ako lišće vaše biljke izgleda opušteno, proverite tlo. Ako je suvo, vreme je za zalivanje.

Još jedan znak nedovoljnog zalivanja su tanki listovi. Dok će listovi krotona obično biti kruti i voštani, oni će postati savitljivi ako nemaju dovoljno vode.

Šta raditi između zalivanja

Zamagljivanje Krotonskih biljaka
Kroton biljke preferiraju umerenu do visoku vlažnost. Obično su zadovoljni prosečnom vlažnošću u domaćinstvu, ali mogu da se bore na suvom vazduhu. Ako vam je vazduh izuzetno suv, raspršite biljku krotona svakih nekoliko dana.

Korišćenje posude za vlažnost
Kroton biljkama uglavnom nije potrebna posuda za vlagu. Međutim, to ne može da škodi. Ako odlučite da koristite posudu za vlažnost, uverite se da lonac ne stoji direktno u vodi.

Glavne stvari na koje treba obratiti pažnju
Kao što je gore pomenuto, želećete da redovno proveravate nivo vlage u zemljištu. Kako se upoznate sa potrebama vaše biljke za vodom, moraćete ređe da proveravate tlo.

Ostale stvari na koje treba obratiti pažnju su opušteno lišće, žuto lišće i opadajuće lišće. Iako ovi problemi ne ukazuju nužno na probleme sa zalivanjem, oni signaliziraju da je vredno proveriti nivo vlage u zemljištu.

Takođe je pametno da đubrite svoju biljku krotona mesečno tokom prolećnih i letnjih meseci svake godine (što je takođe najbolje vreme da razmislite o razmnožavanju biljaka krotona ako želite da proširite svoju kolekciju). Takođe ćete želeti da povremeno presađujete svoju biljku krotona da biste obezbedili svežu, hranljivim materijama bogatu osnovu tla i prostor za budući rast.

Česta pitanja o zalivanju Kroton biljaka:
Koji su najčešći znaci da biljci Kroton treba zalivanje?
Venulo i slabo lišće, kao i suvo zemljište, ukazuju na to da bi trebalo da zalijete svoj kroton.

Koji je najbolji način za zalivanje biljaka Krotona?
Gornje zalivanje i donje zalivanje dobro funkcionišu za biljke krotona. Ako vam je tlo isušeno, zalivanje sa donje strane je bolja opcija.

Koliko vode je potrebno biljkama Kroton?
Kroton biljkama je potrebna umerena količina vode. Biljke koje su visoke jedan metar obično zahtevaju nekoliko šoljica vode svake nedelje.

Da li je u redu dobiti vodu na listovima biljke Kroton?
Iako malo vode neće uništiti vaše biljke, pokušajte da ne zasitite svoje lišće. Vlažni listovi su skloniji gljivičnim problemima.

Šta da radim ako zalijem svoju Kroton biljku?
Pustite da se zemlja osuši pre nego što ponovo zalivate biljku. Ako sumnjate da je biljka razvila probleme sa bolešću, zamenite staru zemlju za saksiju novim.

Mogu li zaliti svoju Kroton biljku vodom iz slavine?
Da, voda iz slavine je obično dobra za biljke krotona.

Da li da zamaglim svoju Kroton biljku?
Trebalo bi da zamaglite svoj kroton samo ako vam je vazduh veoma suv.

Zalivanje vašeg krotona je jednostavno kao da vodite računa da voda nije previše mokra i ne previše suva. Prateći gore navedene savete, na putu ste do srećnog i zdravog krotona.