Kada i kako oploditi Kroton biljke kod kuće

Sve što treba da znate o đubrenju krotonskih biljaka koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru

Biljke krotona su omiljene zbog njihove jednostavne nege, ali mogu imati koristi od dobro praćenog rasporeda đubrenja svake godine. Đubrivo takođe igra bitnu ulogu u održavanju njihovih boja svetlim i smelim. Čak i manje šarenim sortama Krotona biće potrebno đubrivo u pravo vreme kako bi se podstakao snažan i zdrav rast. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što trebate znati o tome kada i kako gnojiti biljke krotona kod kuće.


Đubrenje krotonskih biljaka – najvažnije
Kroton biljkama je potrebno više đubrenja nego drugim kućnim biljkama. Nanesite đubrivo sa visokim sadržajem azota i kalijuma sa nižim nivoom fosfora. Preporučeni odnosi uključuju 18-6-12 ili bilo koje đubrivo sa sličnim profilom tri hranljive materije. Proizvodi koji se brzo oslobađaju su najbolji.

Zašto je đubrivo toliko važno za Kroton biljke

Đubrivo zapravo nije hrana za biljku, iako se često neformalno naziva na taj način. Snabdevanje energijom biljke potiče od hlorofila u listovima, tako da tehnički, umesto toga potiče od izlaganja suncu. Umesto toga, đubrivo snabdeva biljne makro i mikroelemente za izgradnju jakih ćelijskih zidova i održavanje ćelija da funkcionišu kako je dizajnirano.

Iako ovo možda nije izvor energije, nedovoljno oplođena biljka postaje neefikasna u proizvodnji hlorofila i stoga je oslabljena. U zavisnosti od vrste biljke koju uzgajate i da li je u zatvorenom ili na otvorenom, možete birati između vrsta đubriva kao što su:

Peletirani proizvodi sa sporim oslobađanjem
Prethodno mešane tečnosti sa brzim dejstvom
Puderi dizajnirani da se mešaju na licu mesta i primenjuju kao tečnost
Proizvodi u prahu dizajnirani za direktnu primenu
Proizvodi za folijarno prskanje naneti na listove i stabljike umesto na zonu korena.
Đubriva dolaze iz nekoliko izvora, čak i ako su svi dizajnirani da obezbede različite količine istih osnovnih komponenti azota, kalijuma i fosfora.

Mnoga organska đubriva se dobijaju od životinjskog đubriva, nusproizvoda kanalizacije, samlevenih kostiju ili nusproizvoda od mesa ili ribe.

Hemijska đubriva mogu da potiču iz rudarskih minerala, kao što su sumpor ili gips, ili iz industrijskih procesa koji se oslanjaju na hemijske inpute. Hemijska đubriva imaju tendenciju da budu preciznija i brže deluju od organskih materijala, što ih čini vrednim i za useve i za sobne biljke.

Znaci da vašoj biljci Kroton nedostaju hranljive materije i da joj je potrebno hranjenje

Kada biljka Kroton prođe predugo bez đubrenja, prvo što ćete primetiti je opšte usporavanje rasta.

Novi listovi se neće pojaviti tako brzo, a kada se pojave, ostaće mali i neće dostići istu veličinu kao ostalo lišće.

Zatim ćete možda videti kako boje blede i lišće postaje bledo zeleno do žuto. Ako u skorije vreme nije bilo promena na bazi tla, presađivanju, zalivanju ili nivou svetlosti, to je verovatno znak nedostatka hranljivih materija.

Listovi mogu čak početi da se raspadaju na ivicama zbog krhkosti. Listovi biljke Kroton su uglavnom debeli, skoro kruti i pomalo kožasti. Novi rast koji nije sjajan ili čvrst, ali relativno mekan i otrcan ukazuje da je vreme za đubrenje.

Kada i koliko često treba da đubrite biljku Kroton?

Većina sobnih biljaka ima mnogo niže potrebe za đubrivom nego biljke Kroton, tako da ste možda navikli da đubrite sobne biljke samo jednom godišnje.

Sorte krotona razbijaju kalup tako što im je potrebno mesečno đubrenje, posebno tokom proleća i leta kada najbrže rastu (možda biste takođe želeli da razmislite o obrezivanju biljke krotona u ovo doba godine).

Veoma malim i mladim krotonima (ili onima koji su nedavno razmnoženi) biće potrebne razblažene aplikacije, ali su im i dalje potrebne hranljive materije svakog meseca da bi bili u toku sa zahtevima njihovog lišća koje se širi.

Nemojte dodavati đubrivo više od jednom mesečno, čak i ako koristite razblaženu aplikaciju. Prečesta primena hranljivih materija omogućava nakupljanje soli i jedinjenja u zemljištu.

Umesto toga, primenite preporučenu jačinu i dajte biljci vremena da zaista apsorbuje đubrivo tako što ćete čekati nekoliko nedelja između aplikacija.

Najbolje đubrivo za Kroton biljke

Biljke krotona imaju specifične potrebe jer su prvenstveno biljke sa lišćem i retko cvetaju. To znači da je odnos azota i težine dobar za njih, dok se ne preporučuje za mnoge druge cvetajuće sobne biljke.

Takođe imaju veliku potražnju za kalijumom, neophodnim za stvaranje svetlih boja u listovima i jakih stabljika koje ih drže. Biljke na otvorenom se često održavaju sa đubrivom u odnosu 18-6-12. Za biljku u kontejneru, posebno manju, pokušajte sa đubrivom isti osnovni odnos NPK na 3-1-2 da bi se izbeglo nakupljanje u zemljištu.

Pošto biljke Kroton imaju tako visoke i specifične zahteve za azotom, posebno ih je teško hraniti samo domaćim proizvodima. Talog od kafe ili ljuske od jajeta neće im pomoći, iako im može biti od pomoći dodavanje mikronutrijenata sa sporim oslobađanjem.

Hemijska đubriva koja se kupuju u prodavnici su generalno najbolja opcija da se osigura da ove biljke dobiju hranljive materije koje su im potrebne. Proizvodi za đubrivo za sve namene kao što je Miracle-Gro su savršeno korisni za Krotone, posebno primenjeni oko pola snage.

Ciljano đubrivo za kućne biljke koje ima visok sadržaj azota će raditi u preporučenoj jačini. Izbegavajte proizvode sa sporim oslobađanjem kao što je Osmocote koji su dizajnirani za travnjake i useve. Previše je teško izbeći nakupljanje u kontejnerskoj fabrici sa ovim formulama.

Kako primeniti đubrivo

Oplodite svoje biljke Kroton pre nego što pokažu znake da im je potrebno dodatno pojačanje. Đubrivo nanosite samo tokom prolećnih i letnjih meseci, smanjujući kako temperature padaju kako bi biljka mogla da miruje (pogledajte više o temperaturi i toleranciji vlage biljke krotona ovde).

Uvek sam smatrao da je korišćenje tečnog proizvoda kada je to moguće najbolja opcija za precizno i ravnomerno doziranje. Jednostavno ćete morati da razblažite do preporučene jačine i nanesete direktno na tlo vaše biljke kroton u saksiji. Puderi mogu biti teški za nanošenje na kontejnerske biljke, posebno sa obilnim lišćem kao što je Kroton.

Ne preporučuju se štapići za đubrivo i jezičci jer su u obliku koji se sporo oslobađa. Kroton biljkama je potrebna veća dostupnost hranljivih materija nego što nude te vrste proizvoda.

Česta pitanja o đubrenju Kroton biljaka:

Šta se dešava ako prekomerno đubrite biljku Kroton?
Previše đubriva, posebno onog sa visokim sadržajem azota kakav je potreban biljci, će novo lišće postati svetlo zeleno. Jednostavno dajte biljci nekoliko meseci pre nego što primenite još hranljivih sastojaka.

Koji su znaci da je biljka Kroton previše oplođena?
Gubitak boje, eksplozivan novi rast, tanke i vretenaste stabljike i podložnost štetočinama mogu ukazivati na previše đubriva.

Kakav je uticaj korišćenja pogrešnih vrsta đubriva?
Rast će se usporiti i boje će izbledeti ako biljka dobije više fosfora nego što želi. Previše azota i kalijuma će izazvati nastanak bledog rasta koji se na kraju vraća u normalu dok biljka troši hranljive materije.

Da li je biljkama Kroton potrebno đubrivo?
Svim biljkama Kroton potrebna je relativno velika količina đubriva, čak i kada su u kontejnerima.

Kada treba da oplodim svoju Kroton biljku?
Ciljajte na početak svakog toplog meseca u godini kako biste osigurali stalnu zalihu hranljivih materija tokom aktivne sezone rasta.

Koje je najbolje đubrivo za Kroton biljke?
Svaki proizvod koji prati osnovnu formulu 3-1-2 za NPK i ne oslobađa se previše sporo će dobro funkcionisati. Većina organskih proizvoda ili ima previše azota ili se presporo oslobađa za ove biljke.

Da li je Miracle Grov dobar za Kroton biljke?
Miracle-Gro je blizu idealnog odnosa za biljke Kroton i široko je dostupan. Takođe ima period brzog oslobađanja kako bi se osiguralo da biljka može brzo da preuzme hranljive materije koje su joj potrebne. Razblaživanje je takođe lako, kao i tečna primena.

Da li je korišćeni talog od kafe dobar za biljke Kroton?
Iskorišćeni talog od kafe može dugoročno obezbediti malo azota i kalijuma biljci. Međutim, to nije zamena za korišćenje drugih vrsta brzo delujućih đubriva.

Okončanje

Biljke krotona su najimpresivnije po boji i obliku kada se đubre najmanje jednom mesečno. Možete napraviti pauzu kada temperature padnu zajedno sa nižim nivoom prirodnog osvetljenja. Samo zapamtite da se vratite na mesečnu rutinu u proleće da biste videli kako se boje vraćaju u lišće. Za više, pogledajte naš detaljni vodič o najboljim lokacijama za biljke Kroton da uspevaju u vašem domu ili kancelariji.