Kada je u sezoni cvece cinije

Sve što treba da znate o sezoni cvetanja cinije

Za mnoge baštovane, cinije su neke od najupadljivijih letnjikovaca. Ove jednogodišnje biljke proizvode velike, smele cvetove koje traju nekoliko meseci, što vam omogućava da uživate u njima do jeseni. Cinije su dobro prilagođene dugoj letnjoj sezoni jer su otporne na sušu i vole sunce. U ovom članku ćemo pokriti sve što treba da znate o sezoni cveća cinije, uključujući savete za maksimiziranje cvetanja svake godine u vašoj bašti.


Kada su Zinije u sezoni?
Cinije su jednogodišnje biljke koje imaju dugu sezonu cvetanja. Sezona cinije obično traje od ranog leta do jeseni. Kada stignu prvi mrazevi krajem septembra ili početkom oktobra, cinije će brzo propasti. Neke sorte cinije mogu početi da cvetaju u kasno proleće i da se nastave do jeseni.

Cinije su članovi porodice tratinčica (Asteraceae) i pripadaju plemenu suncokreta (Heliantheae). Rod Zinnia sadrži 22 priznate vrste, od kojih su Zinnia elegans, Zinnia angustifolia i Zinnia haageana najčešće. Cinije mogu biti ili cvjetne jednogodišnje biljke ili žbunasti grmovi ili podgrmlje.

Cinije su endemične za delove Centralne i Južne Amerike i jugozapadne delove Sjedinjenih Država. Rod je nastao u Meksiku i uspeva u sušnim, vrućim staništima kao što su suvi travnjaci i šipražje. Rod Zinnia je nazvan u čast Johanu Gotfridu Zinu, nemačkom botaničaru iz 18. veka.

Ove jednogodišnje biljke proizvode jednostruke, dvostruke ili polu-dvostruke cvetove na kraju visokih, čvrstih stabljika. Cinije rastu u grudvicama, pri čemu svaka stabljika raste između 1 i 4 stope i nosi jedan cvet. Cveće cinije dolazi u bojama kao što su lila, roze, ljubičasta, narandžasta, crvena, zelena i bela. Organski pesticidi su korisni tokom cele vegetacijske sezone za odbijanje uobičajenih štetočina i bolesti cvetova cinije.

Čista lepota cveća cinije takođe se proteže na njihovo značenje i simboliku. Cinije predstavljaju i romantičnu ljubav i platonsku ljubav između prijatelja. Oni takođe simbolizuju proslavu i ponovna okupljanja, posebno između starih prijatelja.

Cinije takođe imaju nekoliko impresivnih prednosti i upotrebe. Sorte sa jednim cvetom privlače oprašivače kao što su pčele, leptiri i letelice. Cvetovi cinije su takođe jestivi, iako imaju prilično gorak ukus i bolje deluju kao ukrasi za salatu.

Cinije su takođe netoksične za ljude i kućne ljubimce, tako da ih možete bezbedno uzgajati ako imate mačke ili pse.

Kada su Zinije u sezoni?

Većina sorti cinije cveta od ranog leta do jeseni, tako da su obično u sezoni od jula do oktobra. Cinije nisu izdržljive jednogodišnje biljke i odumreće kada stignu prvi mrazevi u jesen. Neke sorte, kao što je „Double Zahara Raspberri Ripple“ ili članovi „Profusion“ serije, počinju da cvetaju u kasno proleće.

Nakon što impresivno cveće uvene, cinije počinju da umiru pred kraj sezone. Jednom kada preostalo lišće bude izloženo jesenjim mrazevima, cinije će brzo umrijeti. Kao jednogodišnje biljke, biljke cinije traju samo jednu sezonu pre nego što ih treba zameniti.

Koliko dugo traje sezona cinije?
Sezona cvetanja cinije traje oko četiri do pet meseci, obično između jula i oktobra. Međutim, nekoliko sorti imaju produženu sezonu cvetanja koja počinje u kasno proleće ili jun. Sorte poput serije „Profusion“ su posebno uzgajane da cvetaju ranije.

Biljke cinije mogu da cvetaju tokom cele sezone, iako pojedinačni cvetovi traju otprilike dve nedelje. Da biste podstakli niz jakog cveća, ugasite cinije kada cvetovi počnu da venu. Ovo vam omogućava da uživate u ovim fantastičnim cvećem sve do mraza.

Cinije će trajati duže kada im se daju idealni uslovi. Ove jednogodišnje biljke otporne na sušu mogu da podnesu visoke temperature i puno sunca, ali im je potrebno plodno, dobro drenirano tlo. Cinije će takođe trebati zalivanje i đubrenje jednom nedeljno ako želite najbolje cvetanje.

Faktori koji utiču na sezonu cinije

Klima
Obezbeđivanje pogodne klime pomoći će vašim cinijama da uživaju u produženoj sezoni cvetanja. Cinije su pogodne za vruće, suve, sunčane uslove i ne podnose se dobro hladnoćom ili senkom. Većina cinija će biti udobna u zonama od 2 do 11 ako su posađene nakon poslednjeg prolećnog mraza.

Cinije mrze hladnoću, tako da je važno imati to na umu kada ih uzgajate. Izbegavajte sadnju ili direktnu setvu cinija dok ne prođe poslednji prolećni mraz. Ovo osigurava da je tlo dovoljno toplo da vaše seme klija ili da mlade biljke uspevaju.

Uslovi uzgoja i nega

Cinije su prilično jednostavne biljke za uzgoj, posebno za neiskusne baštovane. Najvažnije razmatranje pri uzgoju cinije je sunčeva svetlost. Ovim jednogodišnjim biljkama je potrebno 6 do 8 sati punog sunca svakog dana. Pokušajte da obezbedite direktnu jutarnju sunčevu svetlost jer je manje intenzivna od popodnevne sunčeve svetlosti.

Iako su otporne na sušu, cinije treba zalivanje otprilike jednom nedeljno. Ovo pomaže da stabljike budu jake i podstiče više cvetova. Ako cinija počne da izgleda opušteno ili lišće počne da vene, vreme je za zalivanje.

Cinijama je potrebno plodno, dobro drenirano tlo da bi proizvelo puno cveća. Oni će srećno rasti na krečnim, ilovastim, peskovitim ili glinenim zemljištima koja sadrže dosta komposta ili organske materije. Gnojite uspostavljene cinije jednom svake nedelje ili dve đubrivima sa visokim sadržajem fosfora. Ovo pomaže u podsticanju rasta cveća.

Vreme cvetanja različitih sorti

Iako većina cinija cveta između ranog leta i jeseni, neke sorte mogu cvetati i ranije. Serija ‘Profusion’ je posebno dizajnirana da počne da cveta u kasno proleće. Neki članovi serije ‘Zahara’ takođe će cvetati od kasnog proleća i nastaviti dok ne stignu mrazevi.

Tri najčešće vrste cinija su Zinnia elegans, Zinnia angustifolia i Zinnia haageana. Od ove tri vrste uzgajane su stotine sorti. Svaka od ovih vrsta cveta u nešto drugačije vreme, što može uticati na to kada vaše cinije počnu da cvetaju.

Zinnia angustifolia – Kasno proleće ili jun do jeseni
Zinnia elegans – Rano leto do jeseni
Zinnia haageana – Od sredine leta do jeseni

Vreme sadnje

Kada posadite vaše cinije može imati značajan uticaj na dužinu njihove sezone cvetanja. Ako cinije počinjete iz semena, posejte ih u tacne između februara i aprila. Držite mlade biljke unutra dok ne prođe poslednji prolećni mraz. Zatim ih posadite napolju kako biste bili sigurni da će uspeti.

Ako želite da posejete svoje cinije direktno u zemlju, sejte seme od maja do juna. Opet, uverite se da je poslednji prolećni mraz prošao jer će se cinije boriti na niskim temperaturama. Sezona cvetanja će se drastično smanjiti ako posadite cinije napolju kada je još previše hladno.

Cinije su jednogodišnje biljke, što znači da ceo životni ciklus završavaju u roku od jedne godine. Sejanje cinije iz semena je uvek najbolje nego kupovati biljke iz rasadnika. Međutim, ako kupite zrelu biljku cinije, stavite je u tlo blizu početka sezone rasta. Ovo vam daje najduži mogući ciklus cveća.

Kako produžiti sezonu cinije

Uz nekoliko jednostavnih radnji, možete podstaći cinije da proizvedu više cvetova tokom sezone cvetanja. Glavni od njih je uništavanje istrošenog ili uvenulog cveća. Ovo podstiče mlađe pupoljke da se razviju u svež krug cveća, produžavajući sezonu.

U većini slučajeva, svaka stabljika cinije će početi da proizvodi nove pupoljke kada njen glavni cvet sazre. Kada odsečete ciniju, istrošeni cvet tik iznad mladog pupoljka odrežite oštrim parom škara. Ovo omogućava biljci da preusmeri što je više moguće energije u proizvodnju novih cvetova.

Održavanje redovnog režima zalivanja i đubrenja takođe pomaže da se produži sezona cvetanja cinije. Cinije obično treba zalivati jednom nedeljno ili kad god se gornjih par inča zemlje oseti suvo. Uzgajajući cinije u toplijoj i sušoj klimi, moraćete da zalivate nešto češće.

Obezbeđivanje cinija odgovarajućim hranljivim materijama pomaže im da ih ohrabre da obilno cvetaju. Hranite cinije svake jedne ili dve nedelje đubrivom koje sadrži više fosfora. Ovaj mineral pomaže da cinija proizvodi cveće, a ne lišće. Izbalansirana đubriva će takođe funkcionisati savršeno, iako đubriva sa visokim sadržajem fosfora daju veće cvetove.

Korišćenje cinije kao useva takođe može pomoći da se produži sezona cvetanja. Cinije prave odlično rezano cveće (kao i sušeno ili konzervirano cveće) jer imaju čvrste stabljike i ponovo će izrasti nakon sečenja. Cveće cinije traje otprilike 7 do 12 dana u vazi sa vodom, tako da možete nastaviti da sečete tokom cele sezone.

Ovaj pristup seci i ponovo podstiče biljku da nastavi cvetati. Da biste uzeli reznice cinije, izaberite jaku stabljiku sa otvorenim cvetom. Napravite čist rez neposredno iznad novog pupoljka i uklonite listove pre nego što stavite stabljiku u vazu.

Okončanje
Cinije su fantastično cveće koje nije potrebno za održavanje u kome se može uživati nekoliko meseci. Sezona cvetanja za cinije obično traje od ranog leta do jeseni. Cinije će početi da umiru kada prvi mrazevi udare u oktobru. Neke sorte cinije mogu početi da cvetaju ranije u kasno proleće ili jun.