Značenje cveta lotosa u hrišćanstvu osnovni vodič

Sve što treba da znate značenje cveta lotosa u hrišćanstvu

U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici lotosovog cveća u hrišćanstvu. Cvet lotosa je možda najpoznatiji po svom istorijskom, kulturnom i duhovnom značaju u hinduizmu i budizmu. U skorije vreme, zbog raznolikosti kultura, stekao je značaj u hrišćanskim verama.


Značenje cveta lotosa u hrišćanstvu – osnove:
Cvetovi lotosa takođe imaju duboko značenje u hrišćanstvu. Generalno, oni predstavljaju čistoću i stvaranje univerzuma. Iako hrišćani generalno ne prihvataju kako materijalne stvari poput cvetova lotosa imaju božanska svojstva, asocijacije između svetog cveća i Isusa su prepoznate.

Jedan primer je činjenica da se lotosi dižu iz mutne vode tri dana pre nego što procvetaju. Drugi je da koreni ovih biljaka mogu doseći i do 6 stopa duboko, plus seme dugo živi i može vaskrsnuti nakon perioda neaktivnosti. Sve ovo se nekako odnosi na raspeće i vaskrsenje Isusa Hrista.

Poreklo cveta lotosa u hrišćanstvu

Jedna od najkarakterističnijih karakteristika biljaka lotosa je da su prilagođene da rastu u poplavnim ravnicama koje imaju spore reke ili ekspanzivne delte. Ponekad se može činiti da duhovnost u hrišćanskom životu ima sporu prirodu, ali poput lotosa, trenutak otkrivenja donosi cvet vere.

Dok većinu semenki lotosovog cveta pojedu divlje životinje ili ljudi u svojim svakodnevnim obrocima, preostalo seme može ostati neaktivno tokom dugog perioda, samo se ponovo probudi u trenutku kada ih uslovi zovu.

Najstarija zabeležena klijavost lotosa bila je iz semena starih 13.000 godina. Kinezi lotos smatraju simbolom dugovečnosti. Zbog toga ima širok raspon od Indokine do istočne Azije, Rusije, pa čak i Egipta.

Međutim, za većinu Zapada, lotos nije prirodna biljka. Dakle, njegova mistična priroda je ponekad čak i više zbunjujuća i više poštovana nego u pandanima budizma i hinduizma.

Cvet lotosa se može otvoriti ujutru i zatvoriti noću; stoga se vezuje za ponovno rođenje preobraženje i regeneraciju.

Kao metafora, zatvoren lotosov cvet se odnosi na beskonačne mogućnosti osobe. Otvaranje je metafora za stvaranje univerzuma.

Beli cvet je povezan sa čistoćom i nevinošću. To je snaga da se iz mraka krene u svetlo kao što je pupoljak taman, i kako se otvara, postaje sve lakši i lakši.

Lotos raste u mutnim vodama; međutim, ona se uzdiže na dugačkoj, snažnoj stabljici dajući prelepe ružičaste, bele, žute i plave cvetove.

U hrišćanstvu se na ovo gleda kao na odlučnost, unutrašnju snagu i duboku veru da se prevaziđu bilo kakve poteškoće.

Cvetovi lotosa i hrišćani Svetog Tome i Crkva Istoka

Sa uvođenjem hrišćanskih učenja širom Indije i Kine, lotosov cvet se često koristio u ikonografiji hrišćana Svetog Tome i Crkve Istoka, respektivno.

Hrišćanski krst Svetog Tome i Nestorijanski krst često su prikazivali cvet lotosa ispod simbola.

Boje cveta lotosa i njihovo značenje u hrišćanstvu

Sada više nego ranije, zbog raznolikosti kultura koje su uticale na hrišćansku veru, različite boje cvetova lotosa nose svoje jedinstveno značenje i simboliku u hrišćanstvu.

Značenje cveta plavog lotosa u hrišćanstvu
Plavi lotos predstavlja trijumf duha nad čulima. Tragalac je taj koji stiče znanje i koristi ga na duboke načine.

Značenje cveta belog lotosa u hrišćanstvu
Beli lotos je stanje čistoće. To je savršen spoj uma i duboke duhovnosti. Lotosov cvet u hrišćanstvu je pretežno beli ljiljan. Lotos belog ljiljana predstavlja Mariju, Božju majku u Bibliji. Ona je kraljica raja. Čistota i devstvenost i dobrota. Bez nje nema Vaskrsenja u životu.

Značenje roze lotosa u hrišćanstvu
Ružičasti lotos je predstavnik svega božanskog. To je Bog Otac, Sin i Sveti Duh. Rizom i stabljika, seme i cvet.

Značenje crvenog lotosa u hrišćanstvu
Crveni lotos je dar ljubaznog srca i saosećanja prema drugima.

Upakovati

Mnogi kulture i religije ga smatraju svetim, cvet lotosa takođe nosi značajnu simboliku i značenje u hrišćanstvu. Najčešće, cvetovi lotosa predstavljaju čistoću i stvaranje univerzuma.