Kako orezati biljke monstere kod kuće osnovni saveti

Sve što treba da znate o tome kada i kako da obrezujete svoju biljku Monstera u zatvorenom

Biljke monstere su zadovoljstvo uzgajati u zatvorenom prostoru. Zabavno je gledati ih kako sazrevaju od malih biljaka do potpuno odraslih kućnih biljaka sa svojim prepoznatljivim fenestriranim lišćem. Bez obzira da li želite da vaša monstera dostigne svoj puni potencijal u pogledu veličine ili da je zadrži na većoj veličini koja se može upravljati, orezivanje će biti ključno za održavanje zdravlja dok težite ka ciljevima kućnih biljaka.


Obrezivanje biljaka monstera – najvažnije

Orezujte biljku monstere u rano proleće, neposredno pre sezone rasta, da biste osigurali da ima dovoljno energije, resursa i vremena za zarastanje.
Koristite sterilne makaze za rezidbu da uklonite pojedinačne listove što je moguće bliže stabljici.
Odrežite stabljike tako što ćete seći odmah iza čvorova koji se nalaze blizu osnove stabljika.

Uloga rezidbe u zdravlju, rastu i nezi biljaka Monstera

Uz osnovnu negu biljaka Monstera, kao što je odgovarajuća izloženost svetlosti i odgovarajuće zemljište, obrezivanje igra nekoliko uloga u održavanju zdrave kućne biljke monstere.

Razlozi za orezivanje uključuju:

Zdravlje biljaka
Biljke monstere treba redovno obrezovati da biste uklonili sve mrtve, bolesne, zaražene ili umiruće lišće ili stabljike.

Kako biljka monstere sazreva, njeni najstariji listovi i rast će na kraju uvenuti i odumirati. Pored toga, delovi biljke mogu se zaraziti bakterijama ili gljivicama, zaraziti štetočinama, pokazati znake padanja ili na drugi način oštećeni. Ovi delovi biljke odvode vitalne resurse koji bi mogli biti bolje posvećeni zdravim delovima biljke.

Podsticanje novog rasta
Bez obzira da li uklanjate ugroženo lišće sa biljke ili zdrave listove i stabljike, orezivanje biljke monstere takođe podstiče novi rast.

Kontrola oblika i veličine

Na čudovištima, novi rast će niknuti u pravcu orezanih delova biljke. Dakle, ako želite da vaša monstera raste, odrežite gornji deo biljke. Ako želite da raste šire, odrežite grane sa strane biljke.

Biljke monstere takođe mogu narasti da budu prilično velike – čak i kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru. Možete koristiti rezidbu da biste kontrolisali veličinu vaše brzorastuće Monstera adansonii ili Monstera deliciosa tako što ćete odrezati listove i stabljike da biste stvorili oblik i veličinu koju želite.

Propagacija
Takođe možete da obrezujete svoju biljku da biste razmnožili reznice Monstera, uzgajajući ih u zasebne biljke Monstera. Ako je ovo vaš cilj, obavezno odrežite lišće ispod čvorova. To su male izbočine nalik korenu koje niču iz pega iz kojih raste list i njegova stabljika.

Očekivanja rasta: Koliko brzo, visoke i ekspanzivne biljke Monstera rastu u zatvorenom?

Kada im se dozvoli da dostignu svoju punu veličinu, biljke monstere u zatvorenom prostoru mogu narasti do 10 do 15 stopa visoke i 8 stopa široke sa listovima dugim do 18 inča.

Većina vrsta biljaka monstera brzo raste sa potencijalom da dobiju 1 do 2 stope godišnje. Kao rezultat toga, često je potrebno orezivanje da bi se održali u proporciji sa okolinom.

Da li su sve vrste biljaka Monstera pogodne za obrezivanje?
Uobičajene vrste biljaka monstera koje se uzgajaju kao kućne biljke su pogodne za obrezivanje. Međutim, određene biljke monstera koje se ređe nalaze (kao što je Monstera Peru) treba pažljivije orezati.

Na primer, sporo rastuće vrste, kao što je Monstera oblikua, daju samo nekoliko novih listova svake godine. Preterano orezivanje ove biljke moglo bi da šokira biljku.

Pored toga, raznobojne sorte Monstera adansonii i Monstera deliciosa rastu sporije zbog toga što imaju manje hlorofila u listovima. Pazite da ne uklonite previše listova sa ovih biljaka prilikom rezidbe.

Koje je najbolje doba godine za obrezivanje biljaka Monstera?
Iako je obrezivanje zdravo za biljke monstere, odsecanje stabljika, listova ili drugih delova biljke uzrokuje štetu. Iz tog razloga, rezidba treba da se obavlja u vreme kada je vaša biljka monstera u ciklusu rasta i lako može da se popravi i zaleči od rezidbe.

Najbolje vreme za obrezivanje biljke monstere je rano leto, baš kada biljka izlazi iz zimskog mirovanja. Ovo je takođe najbolje vreme da razmislite o presađivanju vaše biljke monstere ako je potrebno.

Koji su osnovni alati za obrezivanje biljaka Monstera?

Oštre, sterilne makaze za rezidbu, škare ili makaze koje će napraviti čist rez i neće oštetiti biljku tokom rezidbe.
Zaštitne rukavice će zaštititi vašu kožu od soka monstere koji može izazvati iritaciju i osip. Ako dobijete sok na rukama, ne dirajte oči ili lice i odmah ih operite toplom vodom i sapunom.

Kako, kada i gde treba da obrezujete biljke Monstera?

Kao što je gore navedeno, biljke monstere treba orezati u rano proleće pre ulaska u sezonu rasta. Ovo osigurava da biljke imaju dovoljno resursa i vremena da zarastu i potpuno se oporave od rezidbe.

Pre početka, uverite se da imate rukavice i oštre, čiste makaze za rezidbu. Zatim planirajte svoje rezove tako što ćete se odmaknuti od biljke, zamisliti željeni oblik, a zatim odabrati koje listove ili stabljike želite ukloniti. Vežite kanap oko onih označenih za uklanjanje.

Obrezivanje lišća i obrezivanje malih biljaka
Kada uklanjate listove ili druge male delove sa biljke, najbolje je odrezati listove na dnu stabljike. Odrežite stabljiku lista što je bliže glavnom stabljici biljke, vodeći računa da ne oštetite preostale delove biljke.

Posebna razmatranja za obrezivanje velikih biljaka Monstera
Budite posebno oprezni kada obrezujete veliku monsteru jer bi uklanjanje previše biljke odjednom moglo šokirati biljku. Pored toga, previše rezova može ga učiniti podložnim bolestima.

Ako je vaš cilj, sa velikom čudovištem, da uklonite što je moguće više rasta, odrežite ispod čvorova koji imaju nekoliko listova i izdanaka. Na ovaj način ćete ukloniti više lišća dok ćete napraviti manje rezova, štiteći biljku od bolesti.

Kada obrezujete velike delove biljke, od suštinskog je značaja da se orezujete tokom ranog proleća da biste imali dovoljno vremena i resursa tokom sezone rasta da zacelite posekotine.

Kako oblikujete biljke Monstera?

Biljke monstere u obliku mogu se oblikovati sa dve glavne metode: obukom i obrezivanjem.

Obuka biljke se odnosi na korišćenje kolca ili rešetke za usmeravanje rasta čudovišta. Osim što vašoj biljci pruža optimalne uslove za rast, uzlazni rast uz pomoć kočića je najbolji način da uzgajate visoko čudovište.

S druge strane, obrezivanje je direktniji, aktivniji način za uklanjanje neželjenog rasta, dok se namerno podstiče novi rast kako bi se pomogao razvoj željenog oblika i veličine biljke monstere.

Da biste stvorili biljku grmolikog izgleda, uklonite dugonoge stabljike i drugo lišće koje raste najdalje od centra biljke. Kada to radite, odrežite ove stabljike nazad do čvorova koji su najbliži glavnom stabljici. U suprotnom, oni će nastaviti da proizvode novi rast dalje od centra.

Da biste kontrolisali rast i održali svoju biljku monstere malom, možete da odsečete novi rast dok klija ili možete da kontrolišete veličinu korena biljke. Biljke monstere uglavnom tolerišu da su malo vezane za koren, a to će sprečiti da biljka raste. Takođe možete konzervativno da obrezujete višak korena svake dve ili tri godine da biste kontrolisali veličinu biljke.

Briga o biljkama Monstera nakon rezidbe

Nakon obrezivanja biljke, ne morate da pružate nikakvu posebnu negu. Nastavite da zalivate svoju biljku monstera kao i obično.

Pošto vaša monstera treba da uđe u sezonu rasta kada je orezujete, možete početi, u ovom trenutku, da hranite svoju dobro izbalansiranim đubrivom dizajniranim za tropske sobne biljke svake 2 do 4 nedelje tokom leta.

Postavite svoje biljke monstere na lokaciju koja prima puno svetle, indirektne svetlosti i udaljena je od hladnog propuha.

Zapamtite da obrezivanje podstiče novi rast

Iako je moguće orezati svoju biljku monstera da bi bila mala i kompaktna, ne zaboravite da će orezivanje podstaći novi rast. Tamo gde ste obrezali jedan list, verovatno će niknuti još dva. Dakle, nemojte se obeshrabriti, uživajte u rezidbi i zapamtite da vam briga o monsterama koje žive decenijama može pružiti zadovoljstvo i zabavu godinama koje dolaze!