Ultimativni vodič za floriografiju Jezik cveća

Sve što treba da znate o floriografiji i tajnom značenju cveća

Kada nekome treba da pošaljete poruku, cveće je savršen način za komunikaciju. Ne samo da donose dodir boje i mirisa, već cvetovi imaju i specifična simbolička značenja. Stotinama godina, cvetovi se koriste da bi drugi znali tačno kako se osećate, čak i ako to ne kažete izgovorenim ili pisanim rečima. Čitajte dalje da biste saznali više o floriografiji ili jeziku cveća.


Šta je floriografija
Floriografija je šifrovana komunikacija u kojoj svaki cvet i boja imaju simbolično značenje. Potičući hiljadama godina unazad, jezik cveća dostigao je vrhunac popularnosti u viktorijanskoj eri. Namenske kombinacije cveća omogućavaju davaocu da pošalje poruku bez izgovaranja reči.

Istorija i poreklo floriografije

Floriografija i Osmansko carstvo
Već milenijumima, ljudi su cveću pridavali značenje. U različitim kulturama u Evropi, Aziji i Africi, neki oblik floriografije – ili upotreba cveća za prenošenje specifičnih značenja – je u igri hiljadama godina.

Od referenci na cveće u hrišćanskoj bibliji do učenja Bude, kineske medicine do japanskog folklora, cveće je dugo imalo posebno značenje u različitim kulturama i vremenu. Ali praksa korišćenja cveća za slanje kodiranih poruka je zaista uzela maha tokom 1600-ih u Otomanskom carstvu.

Ovde je tradicija poznata kao selam započela kao igra u kojoj su radnici carigradskog harema pridavali značenja i rime cveću. Bio je to odličan način da se komunicira bez potrebe za pisanom rečju, pogotovo zato što mnogi u to vreme nisu mogli da čitaju ili pišu.

Selam se proširio na Evropu početkom 1700-ih, kada se britanska aristokrata ledi Meri Vortli udala za ambasadora u Turskoj i preselila se u Konstantinopolj. U nizu pisama pisala je o običajima svog novog doma. Opisujući selam, Vortli je napisao:

„Nema boje, ni cveta, ni korova, ni voća, ni bilja, ni kamenčića, ni perja, kome ne pripada stih; i možete se svađati, zameriti ili slati pisma strasti, prijateljstva ili uljudnosti, pa čak i vesti, a da nikada ne potpišete svoje prste.”

Botanika je u to vreme bila sve veća oblast i proširilo se interesovanje za jezik cveća. Floriografija je bila posebno popularna među ženama iz više klase, koje su imale malo odobrenih načina da izraze svoja osećanja.

U Francuskoj je opsesija korišćenjem cveća za slanje kodiranih poruka uzela maha ranih 1800-ih. Godine 1819. objavljen je prvi floriografski rečnik Le langage des Fleurs od gospođe Šarlot de la Tur. Ubrzo su usledile stotine rečnika i vodiča o cvetnim značenjima.

Trend se proširio širom Evrope, a floriografija je postala posebno popularna u Engleskoj iz viktorijanskog doba. U ovoj čuvenoj zakopčanoj (neki kažu potisnuto) eri, mnoga osećanja nikada nisu mogla biti direktno izražena u „učtivom“ društvu. Jezik cveća postao je način da viša klasa šalje šifrovane, tajne poruke.

Na primer, zaljubljenim mladim ljudima nije bilo dozvoljeno da otvoreno izraze svoja osećanja. Umesto toga, pokloni cveća u buketima poznatim kao tussiemussies ili nosegais omogućili su im da komuniciraju otvorenije nego što bi društvo dozvoljavalo. Naravno, poruke nisu uvek bile o ljubavi i romantici.

Cveće ima negativna ili dvosmislena značenja, od odbijanja do prijateljstva, tuge do odanosti, sreće do mržnje. Mešanje cveća bio je način slanja komplikovanih poruka.

Boja je takođe bila važna. Uzmimo, na primer, mnoga značenja koja oslikavaju karanfili; crveni karanfil predstavlja romantičnu ljubav i privrženost, dok ružičasti karanfil simbolizuje majčinsku ljubav. Beli karanfili su nekome poželeli sreću i blagostanje, dok su žuti karanfili poslali poruku odbijanja i razočarenja.

Kada ste prihvatili cvetni poklon koji je postavljao pitanje, ispruživanje desne ruke je ukazivalo na odgovor „da“. Leva ruka je značila „ne“. Ako je primalac držao buket naopako, to je značilo odbijanje.

Čak i tamo gde se cveće nosi imalo je značenje. Ako bi potencijalni udvarač poslao njušku ženi, a ona je držala u sredini svog steznika, to bi bio znak da želi samo prijateljstvo. Ako je držala cveće preko srca, to je značilo da je ljubav uzvraćena.

Floriografija i religija

Floriografija igra ulogu u mnogim religijskim tradicijama. Određeno cveće i biljke imale su značenje za prve hrišćane; u Starom zavetu, cveće se koristi kao predstave romantičnih partnera u Pesmi o Solomonu.

Pored toga, za cveće se vezuju verske implikacije, kao što su:

Anemona: tuga Device Marije na Hristovom raspeću
Columbine: pobeda života nad smrću
Lilija: čednost, smirenje i čistota svetaca
Crvena ili bela ruža: simbol Device Marije
Bele lale: Duh Sveti i oproštaj
Budizam sadrži reference na cveće. Lotos je simbol prosvetljenja i ponovnog rođenja. Cveće je pogodna dekoracija i ponuda hrama, uključujući ruže, frangipani, orhideje i bele i žute nevene.

Cveće igra važnu ulogu za Hinduse. Molitveni obred pudža potiče od reči za cvet i često uključuje nuđenje cveća bogovima. Na primer, lotos simbolizuje čistoću, bogatstvo i sreću, dok neven označava ljubav.

Floriografija u istočnim kulturama
Cveće je dugo igralo simboličku ulogu u drevnom kineskom folkloru i medicini. Magnolije su nekada bile cvet kraljevstva i simbol lepote. Crveni božuri simbolizuju slavu i bogatstvo, dok hrizanteme šalju poruku dugog života.

Japanska floriografska tradicija hanakotobe seže kroz istoriju. Hanakatoba ima obiman leksikon i može se koristiti za prenošenje složenih poruka. Na primer, koreopsis znači da je neko uvek veseo; ciklama kaže „Ja sam pomiren da kažem zbogom“, a cinija podseća na odsutne prijatelje.

Floriografija u umetnosti i književnosti

Šekspirova dela uključuju višestruke reference na cveće. U Hamletu, Ofelija nosi buket ruzmarina, maćuhica, komorača, rute, kolumbina i tratinčica, koji nose konotacije sećanja, misli, snage, prezira, ludosti i nevinosti. Slika Ofelija iz 1851. godine ser Džona Evereta Milea postavlja ovo cveće na potpunu izložbu.

Džejn Ejr Šarlot Bronte koristi cveće da prikaže poruku nade. Kako se vreme glavne junakinje u strašnoj školi bliži kraju, ona vidi kako rastu krokusi (mladost i veselje) — i kepe (nada). Pesnikinja Emili Dikinson je pisala o cveću, sa tratinčicama (nevinost i veselje), gentijanima (šarm), geranijumima (prijateljstvo), jasminom (strast) i ružama (ljubav).

Džon Singer Sardžent je uključio cveće u mnoga dela tokom iste ere, uključujući karanfil, ljiljan, ljiljan, ružu. Dela Dantea Gabrijela Rosetija takođe su predstavljala cveće, kao što su Sancta Lilias i Monna Pomona.

Floriografija danas
Danas su značenja iza mnogih cveća evoluirala, dok su neka ostala. Mogućnost korišćenja floriografije za slanje iskrenih poruka i dalje je jaka, iako su neke poruke postale univerzalnije po značenju. Na primer, ružičasti karanfili su standard za Majčin dan, dok su crvene ruže i karanfili savršen izbor za Dan zaljubljenih.

Korišćenje kombinacija različitih cvetova i boja je savršen način da nekome pošaljete osećaj, kao što su sreća, simpatija ili ljubav i privrženost. Međutim, ruka kojom neko prihvata cvetni poklon ili način na koji drži buket nema značenje koje je imalo u viktorijansko doba. Čitajte dalje da biste saznali više o specifičnim simboličkim značenjima cveća u floriografiji.

Simbolička značenja u floriografiji

Boje cveća i njihova značenja u floriografiji
Crveni
U zapadnim kulturama, crveno cveće često simbolizuje romantičnu ljubav, naklonost i strast; boja je takođe često povezana sa snagom i snagom. U Japanu, crveno cveće označava poznatu ljubav ili majčinsku ljubav. Crvena je moćna boja povezana sa srećom i proslavom u kineskoj kulturi.

Ljubičasta
Ljubičasto cveće često simbolizuje uspeh, divljenje, pa čak i kraljevstvo. Oni takođe mogu označavati eleganciju i odlikovanje, kao i čast.

beo
Značenja belog cveta često su povezana sa čistoćom, nevinošću i poštenjem u zapadnim društvima. Uobičajeno je predstavljati belo cveće na venčanjima i slaviti rođenje. Međutim, u kineskoj kulturi, bela je povezana sa smrću i tugom i često se nalazi u buketima simpatija.

Pink
Ružičasti cvetovi šalju poruku naklonosti, slatkoće i topline. Oni su odličan izbor za ukazivanje na prijateljstvo, ljubav i zahvalnost. Na Tajlandu, ružičasta je povezana sa poverenjem, dok je u Kini ružičasto cveće povezano sa srećom.

Plavi
Jedna od najređih boja cveća, plavi cvetovi, često se povezuju sa osećanjima mira, spokoja i spokoja. Kada se daju u buketu, mogu da simbolizuju poverenje, otvorenost, intimnost, pa čak i sigurnost. U svim kulturama, poput plavih ruža takođe mogu biti povezane sa misterijom i izrazima simpatije.

Žuta
U zapadnim kulturama, žuto cveće je povezano sa prijateljstvom, veseljem i željama za sreću. Često su uključeni u bukete čestitki i zahvalnosti. U drugim delovima sveta, žuta može biti povezana sa poštovanjem mrtvih, svetošću, lepotom, obiljem i kraljevstvom. Ali za Viktorijance, neko žuto cveće – poput žutih ruža ili nevena – značilo je ljubomoru.

Narandžasti
Jarko narandžasti cvetovi često predstavljaju entuzijazam i uzbuđenje. Obično su uključeni u cvetne poklone koji nude čestitke ili dobro raspoloženje i nude poruke topline i sreće. Neki cvetovi narandže imali su negativne konotacije u viktorijanskom, kao što je mržnja. Danas, međutim, narandžasti cvetovi šalju optimističnu poruku.

Zelen
Još jedna relativno retka boja cveća, zeleno cveće, često šalje značenje ponovnog rođenja, obnove i novih početaka. Oni takođe mogu imati konotaciju dobrog zdravlja, prosperiteta, sreće i mladosti. Na primer, zeleno cveće poput zvona Irske označava sreću, dok orhideje cimbidijum simbolizuju zdravlje i prosperitet.

Vrste cveća i njihova značenja u floriografiji

Najbolje cveće za romansu
Kada je u pitanju romansa, nijedan cvet to ne govori jasnije od ruža, tačnije crvenih ruža. Crvena ruža kao niko drugi simbolizuje strast, ljubav i romantiku. Jedna crvena ruža je viktorijanima govorila „Volim te“, dok je više crvenih ruža označavalo ljubav i želju.

Crvena kamelija šalje romantičnu poruku. Na jeziku cveća, crvene kamelije govore nekome da su oni plamen koji gori u tvom srcu.

Crveni božuri predstavljaju strast i romantiku. Ovo puhasto cveće nekome govori da je poželjno i vredno ljubavi i naklonosti. U floriografiji, božuri su takođe povezani sa srećnim brakovima.

Crveni tulipani takođe šalju romantičnu (i strastvenu) poruku. Za Viktorijance, crvena lala je bila izjava ljubavi.

Isto važi i za crvene karanfile. Ne samo da prenose osećanja ljubavi, već dodaju i dodatni osećaj: Moje srce boli za tebe.

Tražite nešto malo drugačije? Recite nekome da ih želite tako što ćete poslati buket džonkila. Ovi prolećni cvetovi šalju poruku čežnje i želje, kao i poruku da želite da vas neko voli.

Još jedan gotovi cvetni poklon za romantiku je žuti iris. Ovo neobično cveće simbolizuje strast. Njihova delikatna boja i oblik daju toj osobi do znanja da su lepi i poželjni.

Najbolje cveće za prijateljstvo

Kada želite da obavestite prijatelja da mislite na njih, žute ruže su odličan izbor. Oni se zalažu za prijateljstvo, sreću i radost, kao i za ponovno pokretanje starih prijateljstava. Dodajte nekoliko belih ruža, koje govore koliko ste zahvalni za vaše prijateljstvo.

Hrizanteme su još jedan odličan poklon za prijateljstvo. Oni šalju poruku „ti si divan prijatelj“. Samo imajte na umu da su bele hrizanteme simbol žalosti u kineskoj kulturi. Međutim, oni su povezani sa dugim životom i srećom u zapadnoj kulturi.

Ljubičasta šarenica simbolizuje poverenje i kaže da mi „mnogo znači tvoje prijateljstvo“. Ovo prolećno cveće takođe predstavlja mudrost, lep kompliment za svakog prijatelja.

Slatka frezija označava poverenje i prijateljstvo u floriografiji. Ovi mirisni cvetovi takođe dodaju fantastičnu aromu svakom buketu.

Suncokreti su savršeni za poklon prijatelju. Ne samo da su veseli i bistri, već su i znak obožavanja i naklonosti.

Ako je vaš prijatelj daleko, pošaljite mu malo cinije. Za Viktorijance, ovi šareni cvetovi značili su da razmišljate o odsutnom prijatelju.

Dodajte cveće bagrema kao punilo svom buketu prijateljstva. Ovi beli i žuti cvetovi imaju prijatan miris i šalju poruku prijateljstva. Iako nisu cvet, listovi arborvitae označavaju „nepromenljivo prijateljstvo“ na jeziku cveća. Bršljan takođe znači prijateljstvo, sa dodatnom porukom naklonosti.

Najbolje cveće za saosećanje

Kada želite da nekome date do znanja da mislite na njega u vreme potrebe, ružičaste ruže šalju promišljenu, brižnu poruku. Koralne ruže su još jedan prikladan izbor, kao i žute ruže. Svi nose simboliku simpatije.

Geranijumi u tamnim bojama su takođe prikladan izbor za cvetne poklone simpatije. Viktorijancima, ovi cvetovi su prenosili poruku tuge.

Slično, tamnocrvene ruže simbolizuju žalost. Držite se dalje od svetlijih crvenih ruža, a za ovu svrhu birajte samo tamne ruže.

Ostalo cveće povezano sa simpatijom uključuje melisu. Iako su mali beli cvetovi neupadljivi, biljka daje svež, prijatan miris buketima.

Štedljivost ili armerija simbolizuje simpatiju u floriografiji. Možda je teško pronaći ovo ljubičasto-ružičasto cveće, ali oni dodaju prelepu boju i teksturu svakom buketu simpatije.

U mnogim azijskim kulturama, bele hrizanteme su povezane sa smrću, tugom i tugom. U nekim evropskim kulturama, bela mama se koristi na sahranama i službama za pokojnike.

Vrbove grane takođe simbolizuju osećaj tuge i mogu se koristiti za punjenje buketa. Ovo može biti zbog povezanosti sa plačućim vrbama. Konačno, cveće koje simbolizuje sećanje je dobar izbor za saosećanje. To uključuje ruzmarin, zaboravnice, statice i mak.

Najbolje cveće za proslavu

Cveće je savršen način da proslavite dostignuće ili prekretnicu, kao što je matura ili rođendan. Za prolećne proslave, narcis je fantastičan izbor. Oni simbolizuju naporan rad, entuzijazam i revnost.

Nekoliko cvetova narandže povezano je sa željama za prosperitetom. Ovo su sjajni izbori za dodavanje u buket čestitki i uključuju tigraste ljiljane i alstromeriju.

Žuti makovi simbolizuju uspeh. Ovo veselo cveće je savršen način da čestitate.

Ružičasti božuri su takođe povezani sa uspehom i dostignućima. Mnogi slojevi cvetova predstavljaju akumulaciju bogatstva.

Ako slavite novu bebu, razmislite o hortenzijama. Ovi dramatični cvetovi prenose poruku uzbuđenja.

Heder je još jedan dobar izbor kada se slavi novi dolazak. Ovaj Evropljanin bio je amajlija za sreću tokom viktorijanske ere. Beli vres ima dodatno značenje zaštite i želje koje se ostvaruju.

Najbolje cveće za svadbe

Proslava novog doma zahteva poruku zasnovanu na sreći i uspehu. Ovo čini suncokrete savršenim izborom. Crvenkasti suncokreti nose dodatno značenje napornog rada.

Divna zvona Irske simbolizuju sreću. Ovo cveće dolazi u retkim nijansama zelene, što ih čini zanimljivim i smislenim poklonom.

Snapdragons šalje poruku milosti. Oni nude promišljen i živopisan način da nekome čestitaju na novom domu.

Gardenija šalje specifičnu poruku: Ti si divan. Ovo belo cveće vam omogućava da kažete nekome koliko mislite da je njihova nova kuća lepa, a istovremeno dodaje prijatan miris svakoj prostoriji.

U proleće, cvetovi jabuke daju do znanja nekome da ste ponosni na njihov uspeh i prosperitet. Ovi prelepi ružičasti i beli cvetovi takođe imaju fantastičnu aromu.

Orhideje su takođe lep poklon za useljenje. Davanje žive biljke pružiće vam godine uživanja i šalje poruku lepote i prefinjenosti.

Najbolje cveće za oproštaj

Da li treba da kažete „Žao mi je“? Davanje anemona je savršen način da zatražite oproštaj. Na viktorijanskom jeziku cveća, crveni ili ružičasti cvetovi simbolizuju osećaj napuštenosti. U floriografiji hanakatoba, bele anemone označavaju iskrenost. Ovi delikatni cvetovi daju do znanja nekome da vam je iskreno žao.

Bele i plave orhideje takođe predstavljaju iskrenost. Ovo zapanjujuće cveće pokazuje da govorite istinu kada se izvinjavate.

U viktorijansko doba, šarenilo ljubičastih zumbula značilo je „molim te, oprosti mi“. Ovi prolećni cvetovi imaju dodatnu poruku izvinjenja i kažu da se osećate tužno zbog greške koju ste napravili.

Stolisnik je simbolizovao lek za bol u srcu. Ovo veselo cveće, sa svojim prepoznatljivim mirisom, dobrodošao je dodatak svakom poklonu „žao mi je“.

Vekovima su božuri bili povezani sa osećanjem stida. Nosač ovih pahuljastih cveća kaže da se stidite zbog onoga što se dogodilo i da želite da to ispravite.

Đurđevak šalje poruku poniznosti i suza. U floriografiji, poklon ljiljana znači da se osećate tužno i poniženo i da želite da se izvinite.

Najbolje cveće za zahvalnost

Da biste pokazali zahvalnost, uključite hortenzije u buket. Ovi dramatični cvetovi značili su „hvala na razumevanju“ za Viktorije.

Tamno ružičaste ruže i ruže breskve takođe simbolizuju zahvalnost. U floriografiji, poklon duboke ružičaste ili breskve ruže znači zahvalnost. Ovi omiljeni mirisi su savršen način da izrazite svoju zahvalnost nekome do koga vam je stalo, posebno kada spojite dve boje u divan buket.

Mirisni slatki grašak šalje specifičnu poruku: Hvala vam na lepom vremenu. Ovo aromatično cveće je odličan izbor za poklon domaćici ili za poklon nakon što ste bili gost u nečijem domu.

U floriografiji, narandžasti tulipani označavaju uvažavanje, dok žuti tulipani označavaju sunce i osmeh. Spojite ove dve boje cvetanja zajedno za sunčan, veseo cvetni poklon koji kaže: „Hvala, prijatelju!“

Dalije dolaze u raznim bojama i prenose poruku snage i pozitivnosti. Dalije su odličan izbor kada treba da izrazite zahvalnost mentoru, roditelju ili nekome na liderskoj poziciji.

Upakovati

Bez obzira kakva je poruka, možete komunicirati bez progovaranja reči. Floriografija vam omogućava da izrazite svoje mišljenje na lep način. Bilo da izražavate zahvalnost ili izvinjenje, čestitate ili saosećate, ili jednostavno želite da obavestite prijatelja ili voljenu osobu kako se osećate, buket prelepog cveća šalje značajnu poruku.