Cveće je dugo bilo opterećeno značenjima, ali da li ste znali da svaki mesec ima nekoliko cvetova vezanih za njega?

Sve rodno cveće smo organizovali po mesecima, sa objašnjenjem šta simbolizuju. Ako ste ljubitelj astrologije, moći ćete da vidite neke zanimljive korelacije i razlike između cvetova rođenja i njihovih odgovarajućih znakova.

Pretražite da biste pronašli cveće za rođenje po mesecima i izaberite rođendanski buket koji odgovara ličnosti primaoca!

Rodno cveće za januar

Skromna snežna kapa nas vodi sveže u novu godinu. Simbol nade i potcenjene lepote, ovo je odličan cvet za rođenje za one u vašem životu koji donose zračak sunca u mračnije trenutke. Često pronađena kako raste na grobljima, snežna kapa takođe simbolizuje veće razumevanje i poštovanje za život.

Januar deli i karanfil. Iako obično cveta kasno proleće, rano leto, karanfili su jedan od retkih cvetova koji takođe mogu cvetati u hladnim mesecima srednje zime. Karanfili imaju dugu istoriju kultivacije u mnogim kulturama – do te mere da je sada nejasno odakle potiču. Neki predlažu centralnu i južnu Evropu, Mediteran ili Aziju. Kao rezultat toga, oni su tokom godina imali mnoga značenja povezana sa njihovim različitim bojama, sa najčešćim značenjima vezanim za lojalnost, ljubav i predanost.

Konkretno, kaže se da ružičasti karanfili pokazuju zahvalnost, crveni zbog strasti i, naravno, Oskar Vajld je čuveno tvrdio da je zeleni karanfil na otvaranju lepeze ledi Vindemer 1892. godine simbol otporne homoseksualnosti.
Pink karanfil

Cveće za rođenje za februar

Februarsko cveće cveta u onome što za mnoge može biti najteži deo zime. Pošto je gorivo Božića odavno nestalo iz naših stomaka, ovi rani predznaci promene godišnjih doba donose nadu u najkraći (i emocionalno najduži) mesec u godini. Crvene ruže su postavljene na stranu; Februar saopštava povučeniju ljubav svojim cvetovima ljubičice i peršuna.

Ljubičice su bile veoma popularne u doba vrhunca „jezika cveća“, viktorijanskog doba. Ovo je verovatno jer predstavljaju skromnost, vernost i vrline – jake stubove viktorijanskog ideala prave ljubavi. Safo koristi ljubičice u tom smislu u mnogim svojim pesmama i često opisuje svoje ljubavnike ukrašene „mnogim vencima od ljubičice“. Zbog toga su ljubičice viđene kao cvet za udvaranje još od 600. godine nove ere.

Mesec za poetsko cveće; kao prvi cvet prolećnog peršuna postao je simbol prve ljubavi. Pesnik Džon Don učvrstio je njenu vezu sa ženstvenošću i ženstvenošću u svojoj pesmi Peršun.

Rođeni cvet za mart: Narcis

Dolazi mart i počinje proleće posle duge hladne zime. Narcisi su se pojavili da proslave dan Svetog Davida 1. marta, zbog čega nije iznenađenje što su cvetovi marta meseca rođenja. Tačnije, cvet za mart je sorta narcisa jonkuil. Narcisi sorte Jonkuil su poznati po tome što imaju više zlatno žutih cvetova po stabljici i jakog, slatkog mirisa.

Latinski naziv za narcisa, narcis, izaziva negativnu asocijaciju na nesrećni grčki mit o Narcisu koji se zaljubio u sopstveni odraz. Njihova pojava kao nosilaca proleća, međutim, dovela je do toga da predstavljaju novo rođenje, unutrašnji odraz i vitalnost.

Cveće za rođenje za april

Aprilski pljuskovi su odlični za zelenilo, sa tratinčicama i slatkim graškom u punoj snazi kao cvetovima rođenja. Oboje su sveži, skromni i veseli i povezani sa dobrotom i ljubavlju. Tratinčice pokazuju prijateljstvo od poverenja; možda ukorenjene u darovima iz detinjstva lanaca i kruna. Buket sa tratinčicama je odlična rođendanska poslastica za tog posebnog prijatelja u vašem životu. Vesele i odlučne, tratinčice donose radost svakoj prostoriji u kojoj se nalaze!

Slatki grašak je poklon za pokazivanje romantične ljubavi i označava blaženstvo. Sa tako divnim, delikatnim mirisom slatki grašak je odličan dodatak buketu. Dugotrajni miris će podsećati primaoca na poklon dugo nakon što odete. Grašak je bio cvet gorko-slatkih zbogom Šekspira, pa pazite sa kojim cvećem ga uparujete!
Zumirana slika minijaturnih tratinčica u buketu.

Rodno cveće za maj

Uvek mesec za kontraste, majski cvetovi su đurđevak i glog. Đurđevak je nežni cvet malih zvončića, i simbol je diskrecije i sreće. Za mala zvona se kaže da predstavljaju Marijine suze nakon što je čula Isusovu smrt, pa je cvet povremeno poznat kao „Gospine suze“ ili „Marijine suze“. Ovo je mnogo lepše ime od starog engleskog za ovaj cvet; rukavica.

Glog je paganski simbol plodnosti i dugo je bio vezan za proslave Prvog maja. Glog je takođe različit od đurđevka po obimu jer je uprkos malim pojedinačnim cvetovima najpoznatiji kao drvo ili žbun. Glog se ne nalazi često u buketima ili vencima. Ovo je delimično zbog njegovog thora

nje prirode, a delom i zbog starog mita da je unošenje gloga u sebe preteča smrti. Drveće gloga može da živi stotinama godina i veoma je otporno. Britansko selo ima bezbroj primera izdržljivih gloga koji su ponovo ukorenjeni i nastavili da uspevaju.

Rodno cveće za jun

Sa ružom i orlovim noktima kao rodnim cvećem za ovaj mesec, očekuje nas opojna poslastica. Ruže su možda najpoznatije po svojim brojnim asocijacijama.

Crvene ruže su cvet koji se najviše povezuje sa romantičnom ljubavlju, a poklanjanje ruže je jako slojevito sa značenjima. Za jednu crvenu ružu se kaže da komunicira „ljubav na prvi pogled“, a dvanaest crvenih ruža darovano je da pokažu primaocu da se misli na njega dvanaest meseci u godini. Svaka ruža u boji takođe ima svoje asocijacije, sa žutom za prijateljstvo i ružičastom za uvažavanje.

Orlovi nokti, cvet prefinjenog i elegantnog izgleda, ali koji podseća na leta iz detinjstva provedena sišući slatki sok iz cveća, cvet je slojevitog značenja. Orlovi nokti mogu predstavljati odanost i večne veze zbog svoje izdržljive prirode i slatkog ukusa. Kao dugogodišnji stanovnik Britanskih ostrva, orlovi nokti su bili predstavljeni u druidskom Ogham sistemu pisanja kao da su ostali verni svom putu i ​​viziji.

Rodno cveće za jul

Rođeno cveće u julu se ne plaši drame. I larkspur i lokvanj su dramatični cvetovi koji prirodno stvaraju žarišnu tačku. Cvet lokvanja traje samo nekoliko dana. Možda su zato i povezani sa duhovnošću i preporodom.

Larkspur, takođe poznat kao delfinijum, pojavljuje se u grčkoj mitologiji. Rečeno je da plava larkspur raste tamo gde je prolivena krv ratnika Ajaksa. Uprkos ovoj morbidnoj asocijaciji, cvet je počeo da predstavlja dobru volju, navija i odbija negativne namere. Romantičan cvet, ružičasta larkspur može predstavljati prevrtljivog ljubavnika, a ljubičasta označava prvu ljubav.

Rođeni cvet za avgust

Cvet da upije sunce. Avgustovsko cveće planira unapred, sa dubokim korenima i unapred planirajući da ostane hidratizovano i cveta na vrelini kasnog leta. Ovde imamo gladiole i skromni mak. Obe su smele, sa velikim sjajem boja koje dodaju radost dugim vrelim danima leta.

Gladioli, takođe poznati kao ljiljani mača, imaju dugačke šiljaste listove i izdanke u bojama duž svojih dugih, cvetova napunjenih koplja. Možda je ovaj smeli oblik ono što cvetu daje značenje; junaštvo i sećanje.

U poslednjih 100 godina, crveni mak je dobio slično značenje. Crveni mak je takođe simbol ljubavi i strasti. Oba ova cveća čine dramatičan buket i dobro odražavaju smelost, toplinu i kreativnost povezane sa avgustovskim rođendanskim znakovima,

Cveće za rođenje za septembar

Uz neočekivane toplotne talase i prve ugrize zime, septembar je povezan sa astrom i slavom. Ova napetost možda leži u osnovi značenja septembarskog cveća: neuzvraćena ljubav.

Septembar je vreme velikih promena i fleksibilnosti, što pokazuju oba cveta. Jutarnja slava će cvetati sve do prvog mraza, što joj možda daje neljubivu asocijaciju – ili asocijaciju na svog rođaka, invazivnog poljskog vijuga.

Aster je dobio ime po grčkoj reči za zvezdu i bio je simbol ljubavi prema bogovima u grčkoj mitologiji. Aster je takođe šire povezan sa ljubavlju i verom u današnje vreme.
Raste ljubičaste astre

Cveće za rođenje oktobra

Crvene, zlatne i narandže su u izobilju u oktobru sa rođenim cvetovima nevena i kosmosa. Cveće kosmosa može biti u više boja. Možda najupečatljivija je tamna tamnocrvena Cosmos atrosanguineus koja dolazi sa predivnom aromom čokolade. Kosmos je cvet povezan sa mirom i ravnotežom. Neverovatno simetričan cvet, nije iznenađujuće da su oni rođeni cvet za mnoge Vage.

Neven se i danas koristi u biljnoj medicini i tretmanima lepote. Medicinska sestra među cvećem, neven odražava toplinu, zaštitnički odnos i brižan stav… ali i tu sa dozom tvrdoglavosti. Tradicionalno korišćeni u pravljenju boje, neven se takođe povezuje sa kreativnošću i sjajem. Neven predstavljaju izlazeće sunce, donoseći život.

Rođeni cvet za novembar: hrizantema

Kasno doba godine je verovatno razlog zašto novembar ima samo jedan cvet. Međutim, to je jedno od najpopularnijih cveća na svetu – hrizantema.

U Aziji, hrizantema može predstavljati život i ponovno rođenje, au Evropi se može dati da pokaže simpatiju. Slično kao i ruža, boja može promeniti značenje. Slično, crvena predstavlja ljubav i strast, bela za čistoću i predanost. Žuta, zanimljivo, može predstavljati zanemarenu i nezbrinutu ljubav, pa pazite kome ih dajete!
Ružičasta hrizantema u buketu

Rodno cveće za decembar

Sa malo cveća koje cveta u decembru, možda nije iznenađujuće za one sa decembarskim rođendanima da saznaju da su im rođendansko cveće božikovina i božićna zvezda. Jedan malo neobičniji dodatak Decembarsko cveće je rođak narcisa, papirnatobelog narcisa. Pojavljujući čisto belo i mesecima pre ostalih članova porodice narcisa, ovaj cvet simbolizuje nevinost i čistotu. U Kini, narcis signalizira bogatstvo i prosperitet.

Poinsettia su prvi uzgajali Asteci, a meksička legenda iz 16. veka donosi im njihovu božićnu vezu. Sa skrivenim dubinama i raznolikim spektrom upotreba, božićna zvezda je simbol veselja, dobre volje i slavlja u mnogim kulturama.

Iako su možda češći u Velikoj Britaniji, nemojmo zanemariti skromnu božikovinu. Pružajući hranljive materije britanskim divljim životinjama dok smo svi u zatvorenom sa kutijom čokolade, božikovina simbolizuje zaštitu, odbranu i prirodu koja daje. Važna biljka u keltskoj mitologiji, poklon božikovine bio je gest dobre volje i mira. Nekoliko grančica božikovine može dodati neočekivani obrt cvetnom buketu ili napraviti tradicionalni i topli venac.