najbrze rastucih cvetova diantusa karanfili

Bilo da ste početnik ili iskusan baštovan, brzo rastuće cveće je uvek hit. Ko ne bi želeo biljke koje brzo rastu i daju prelepo cveće? Cveće ili karanfili možda nisu na vrhu liste biljaka koje najbrže rastu, ali je jedna od najlakših i najbržih cvetnih biljaka koje možete dodati u svoju baštu. To je jedan od razloga zašto su karanfili postali tako popularna cvetna biljka širom sveta. U ovom vodiču ću podeliti deset mojih omiljenih najbrže rastućih cvetova diantusa, uključujući botaničke karakteristike svake biljke, izvorni raspon i osnovne savete za uzgoj.


Osnove: Upoznajte Dianthus
Pre nego što dođemo do naše liste najbržih cvetova diantusa za rast, hajde da prvo upoznamo osnove o biljkama diantusa.

Dianthus ( Dianthus spp. ) je rod cvetnica sa preko 300 vrsta i više od 27.000 registrovanih kultivisanih sorti. Biljke iz roda Dianthus pripadaju botaničkoj porodici Cariophillaceae ili porodici ružičastih i obično su porijeklom iz Azije i Evrope. Većina vrsta Dianthusa se gaje kao zeljaste višegodišnje biljke , dok su nekoliko jednogodišnjih i dvogodišnjih.

Od mnogih priznatih vrsta Dianthusa, karanfili ili karanfilić ružičasti ( D. cariophillus ) su možda najčešći i najpopularniji. Iako se veruje da je poreklom iz mediteranskog regiona , tačno poreklo ovog čuvenog rezanog cveća nije poznato jer se uzgaja širom sveta u poslednjih 2.000 godina.

Karanfili su poznati po živopisnom i atraktivnom cveću sa prepoznatljivim mirisima nalik na karanfilić. Široko se koriste u ukrasnim baštama i kao sveže rezano cveće za sveže i sušene cvetne aranžmane . Cvetovi su takođe popularan izbor za parfimeriju i druge mirisne predmete.

10 najbrže rastućih cvetova diantusa

Dianthus plumarius (obična ružičasta)
Inače poznat kao Garden Pink ili Vild Pink, Dianthus plumarius ili Common Pink je vrsta cveta Dianthusa sa kompaktnim rastom i obično se koristi kao pokrivač tla. Poreklom je iz delova srednje Evrope, uključujući Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. U Sjedinjenim Državama poznato je da invazivno raste u nekoliko država, kao što su Kalifornija, Alabama, Virdžinija, Mičigen, Njujork i Indijana, između ostalih.

Uobičajene ružičaste boje imaju pet latica sa resama i naboranim ivicama. Cvetovi dolaze u nijansama ružičaste, crvene i bele i cvetaju od maja do avgusta . Ova vrsta diantusa obično počinje da cveta tri do četiri meseca nakon sadnje.

Dianthus armeria (Deptford Pink)

Dianthus armeria, poznatiji kao Deptford Pink, Grass Pink ili Mountain Pink, porijeklom je iz većine dijelova Evrope i naturalizovan je u Sjevernoj Americi. To je godišnja ili dvogodišnja vrsta diantusa vitkog izgleda koja obično naraste do 2 metra . Za ovu vrstu diantusa od sadnje do zrelosti biljke prođe oko 180 dana.

Deptford Pink cvetovi su tamno ružičasti sa belom mrljom i nazubljenim ivicama. Cvetaju od jula do septembra. Za razliku od većine vrsta diantusa, njihovi cvetovi su bez mirisa i zatvaraju se u kasnim popodnevnim satima.

Ime Deptford Pink potiče iz grada Deptforda u istočnom Londonu, kako ga je skovao engleski botaničar Tomas Džonson 1633. godine.

Dianthus gratianopolitanus (Cheddar Pink)

Dianthus gratianopolitanus ili popularno poznat kao Cheddar Pink, je zeljasta trajnica koja voli sunce i može se pohvaliti živopisnim cvetovima u nijansama ružičaste, ljubičaste, lavande, bordo, crvene i bele. Mirisni cvetovi sa mirisom karanfilića cvetaju od maja do juna.

Cheddar roze su porijeklom iz Centralne i Zapadne Evrope. Lako se uzgajaju i smatraju se jednom od najmirisnijih vrsta diantusa . Druga uobičajena imena uključuju Grenoble roze, roze litice i planinske ružičaste.

Uobičajeno ime čedar roze potiče iz klisure Čedar u brdima Mendip u Engleskoj, gde biljke obično rastu u krečnjačkim liticama. Naziv vrste gratianopolitanus se, s druge strane, odnosi na Grenobl u južnoj Francuskoj, gde je francuski botaničar Dominik Vilar prvi put zabeležio rast ovih biljaka.

Dianthus barbatus (Slatki Vilijam)

Popularna ukrasna biljka je Sveet Villiam ili Dianthus barbatus . Slatki Vilijamovi su kratkotrajni i proizvode male grozdove živopisnog cveća u nijansama crvene, ružičaste, bele i ljubičaste. Sadnja jednog u kasno proleće će vam dati pun cvet sledeće godine ili tokom prve godine za neke sorte.

Slično drugim biljkama Dianthusa, biljke Sveet Villiam su porijeklom iz Evrope. Dok su poznate sorte cenjene zbog prijatnog mirisa, neke sorte ove vrste diantusa su bez mirisa.

Druga uobičajena imena za Sveet Villiam uključuju Bunch Pink, Bearder Pink i Pinks.

Dianthus chinensis (kineska ružičasta)

Kineska ružičasta ( Dianthus chinensis ), takođe nazvana Kineska ružičasta, japanska ružičasta, francuska minjoneta i Rainbov Pink, je kratkotrajna vrsta Dianthusa porijeklom iz Kine, Koreje, Mongolije i jugoistočne Rusije. Najbolje uspeva u prohladnim letima.

Kineske ružičaste je lako prepoznati po ravnim, pojedinačnim cvetovima. Svaki cvet ima obrubljene latice i tamno obojeno pigmentirano oko u sredini. Biljke cvetaju od kasnog proleća do leta, pokazujući bele do ružičaste i tamno crvene cvetove.

Dianthus deltoides (Maiden Pink)

Dobitnik prestižne nagrade Kraljevskog hortikulturnog društva za zasluge u bašti je Maiden Pinks ili Dianthus deltoides. Ova vrsta diantusa odlikuje se malim, mirisnim ružičastim cvetovima i prostirkom od zelenog lišća. Druge sorte maiden pink, s druge strane, vijore se crvenim ili belim cvetovima. Atraktivni cvetovi se razvijaju od maja do jula.

Biljke D. deltoides su poreklom iz Azije i Evrope, kao i većina vrsta diantusa. Najbolje uspevaju na punom suncu i dobro dreniranom zemljištu. Druga uobičajena imena uključuju Ladi’s Cushion i Meadov Pink.

Dianthus superbus (Superb Pink)

Od mnogih vrsta diantusa dostupnih za uzgoj, jedna lako prepoznatljiva vrsta je Dianthus superbus ili Superb Pink. Zbog svojih karakterističnih ružičastih latica sa resama, ovaj dianthus je poznat u cvetnoj zajednici kao ružičasta sa resama ili velika ružičasta. Poreklom je iz Evrope i severnih delova Azije i naraste do 2 stope u visinu.

Vrhunske ružičaste su zeljaste trajnice koje simbolizuju žensku lepotu u japanskoj kulturi. Boje cvetova variraju od roze do lila i bele.

Dianthus alpinus (alpsko ružičasta)

Dianthus alpinus, takođe nazvan Alpski Pink ili Alpine Dianthus, je vrsta Dianthusa koja potiče iz srednje Evrope.

To je mala biljka koja naraste samo do 6 inča i formira rast nalik na jastuk. To je kratkotrajni diantus koji brzo raste iz semena. Očekujte zadivljujući izlog pojedinačnih cvetova tokom letnje sezone. Kada su u punom cvetu, alpsko ružičaste biljke pokazuju ružičaste do tamnocrvene nazubljene cvetove.

Dianthus cariophillus (karanfil)

Možda najpopularnija vrsta Dianthusa zbog svog cveća je karanfil ( Dianthus cariophillus ). Vrhunska ukrasna biljka za cvetne aranžmane, karanfili krase izuzetne cvetove u nijansama ružičaste, crvene, bele, žute, ljubičaste i zelene. Neke sorte imaju čak i dvobojno cveće.

Biljke karanfila možete brzo uzgajati u kontejnerima ili direktno u zemlji. Posadite ih iz semena i ove biljke će početi da cvetaju tek u prvoj godini. Period cvetanja traje četiri do šest nedelja.

Karanfili su prepoznati kao cvet bogova. Uobičajena imena uključuju Clove Pinks, Sveet Villiams, Pinks i Gilliflovers. Biljke su porijeklom iz mediteranskog regiona.

Dianthus knappii (Knapova ružičasta)

Druga vrsta Dianthusa koja daje male, usamljene cvetove je Dianthus knappii ili Knapp’s Pink. Drugi uobičajeni nazivi za ovaj dianthus su Iellov Pink, Dianthus Iellov Harmoni i Knapp’s Nelke. Ime je dobio po čuvenom botaničaru Džozefu Knapu.

Knappova ružičasta ima male zelene listove i nazubljene žute cvetove koji imaju oko ½ inča svaki. Biljka naraste samo do oko 1 ft u visinu i širi se oko 1 ft. Cveta usred leta.

Kako pomoći da biljke Dianthusa brzo rastu
Kao i kod drugih baštenskih biljaka, najbolji način da brzo uzgajate biljke diantusa je da im obezbedite odgovarajuću negu i uslove za uzgoj.

Biljke Dianthusa generalno zahtevaju puno sunca ili najmanje šest sati direktne sunčeve svetlosti dnevno . Ove biljke tolerišu delimičnu senku, ali puna senka nije idealna i ometa brz rast i proizvodnju cveća. Prilikom sadnje diantusa, takođe je najbolje uzeti u obzir uslove zemljišta. Dobro drenirano zemljište ne samo da će omogućiti biljkama da brzo rastu, već će takođe pomoći da se izbegnu bolesti koje mogu oštetiti biljke, poput truleži korena – posebno za sorte koje formiraju prostirke.

Upotreba đubriva svakih šest do osam nedelja tokom vegetacije takođe pomaže biljkama diantusa da brzo rastu. Primenite uravnoteženo đubrivo sa odnosom NPK od 10-10-10 ili 20-20-20 za optimalan rast i obilno cvetanje.

Još jedna praksa koja funkcioniše za biljke diantusa je mrtva glava . Uklanjanje starih cvetova će podstaći biljku da proizvede još jedan krug cveća, čime se produžava period cvetanja.

Iako je dianthus biljka koja se lako uzgaja i neosporno je atraktivna, vredi napomenuti da neke sorte diantusa nisu bezbedne za kućne ljubimce. Neke sorte su toksične za pse, mačke i druge životinje kada se progutaju. Cveće privlači ptice i oprašivače.

Često postavljana pitanja (FAK):

Koliko brzo Dianthus raste?
Biljke Dianthusa lako rastu iz semena . Iako vreme od sadnje do cvetanja varira u zavisnosti od sorte, obično je potrebno samo oko tri do četiri meseca za neke ili tokom prve godine biljke za većinu sorti. Dianthus zasađen u jesen obično proizvodi svoje prve cvetove do sledećeg proleća ili leta.

Kako mogu učiniti da moj Dianthus brže raste?
Ključ za brži rast diantusa je da se biljkama pruži odgovarajuća nega i uslovi za rast. Možete očekivati da će dianthus posađen na punom suncu rasti brže od onih u delimičnoj ili punoj senci. Obezbedite biljci dobro drenirano zemljište , odgovarajući razmak za sadnju , dovoljno zalivanje i dopunite izbalansiranim đubrivom za optimalan rast biljaka.

Koja je višegodišnja Dianthus koja najduže cveta?
Višegodišnji dianthus pokazuje svoje atraktivno cveće tokom dugog perioda cvetanja. Dok većina sorti cveta tokom cele letnje sezone ili od kasnog proleća do leta, postoje cenjene sorte koje pokazuju takvu lepotu mnogo duže. Jedan primer je Dianthus ‘Fizzi’, jedan od najduže cvetajućih diantusa koji nas vizuelno dodeljuje mirisnim, duplim cvetovima lavande od ranog proleća do kasnog leta.

Da li se biljke Dianthusa vraćaju svake godine?
Postoji širok spektar izbora kada su u pitanju biljke Dianthusa. Iako postoje jednogodišnje i dvogodišnje biljke, većina sorti diantusa su višegodišnje. Višegodišnji dianthus se vraća iz godine u godinu, posebno sa redovnim mrtvim glavama.

Najbrže rastuće cveće Dianthusa: Zamatanje
Najbrže rastuće cveće diantusa nudi širok spektar opcija kako za početnike tako i za iskusne baštovane. Ne samo da su ove cenjene ukrasne biljke poznate po svom prelepom cveću i bogatoj simbolici , već su i na vrhu liste obaveznih ukrasnih biljaka za sadnju jer se lako i brzo rastu.