Avgustovsko rodjeno cvece i njihova znacenja

Zvanično rođendansko cveće za avgust

Na jeziku cveća, avgustovsko zvanično rođeno cveće uključuje gladiole i mak. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što vam je potrebno o njihovom značenju i simbolici, istoriji i poreklu, plus saznati o najboljim prilikama za poklone da proslavite one rođene u avgustu.


Zvanični cvetni kalendar rođenja:

Mesec: Cvet rođenja: Značenja i simbolika:
Januar: Karanfili & Snovdrop Pink Karanfili (ljubav i poštovanje), Beli karanfili (sreća, ljubav i naklonost, Crveni karanfili (ljubav i prijateljstvo) Snovdrop (nada i ponovno rođenje).
Februar: ljubičica, perunika i peršuna Ljubičice (verna ljubav, istina, odanost, poniznost), perunika (nada, vera, strast, čistoća i nevinost), peršuna (naklonost, mlada ljubav, besmrtna naklonost)
Mart: Narcisi Narcisi (novi počeci, vernost, sreća, prosperitet i nada)
April: Daisi & Sveet Pea Daisi (čistoća, ljubav, novi počeci, plodnost i majčinstvo). Slatki grašak (blaženo zadovoljstvo, zahvalnost).
Maj: Đurđevak i glog Đurđevak (romantika, sreća, sreća, čistota, poniznost). Glog (nada, ljubav, lepota, plodnost i vrhunska sreća).
Jun: Roses & Honeisuckle Roses (ljubav, strast, romansa, čistoća, zahvalnost). Orlovi nokti (sreća i večna ljubav).
Jul: Larkspur & Vater Lili Larkspur (sreća, ljubav); Lokvan (prosvetljenje, vaskrsenje, čistota, lepota, stvaranje).
Avgust: Gladiolus & Poppi Gladiolus (integritet, čast, poštovanje); Mak (sećanje, prosperitet, očaranost, simpatija).
Septembar: Aster & Morning Glori Aster (vera, ljubav, dostignuće i mudrost); Morning Glori (naklonost, intimna ljubav, strpljenje).
Oktobar: Marigolds & Cosmos Marigolds (posvećenost, posvećenost); Kosmos (harmonija, ljubav, nevinost, lepota, skromnost, radost i ravnoteža).
Novembar: Chrisanthemum & Peonies Chrisanthemum (prijateljstvo, ljubav); Božuri (romantika, prosperitet, sreća, čast i saosećanje)
Decembar: Narcis, Poinsettia i Holli Narcissus (nevinost i čistota); Poinsettia (uspeh, proslava); Holi (sreća i optimizam).
Avgustovsko rođenje: cvet gladiola
Cvet gladiola za avgustovske rođendane

Istorija gladiola i poreklo imena

Cvetovi gladiola su višegodišnje biljke koje potiču iz tropskih područja i delova Mediterana, Bliskog istoka i Južne Afrike. Ime roda gladiolus potiče od latinske reči gladius, što se prevodi kao „mač“ i odnosi se na oblik njihovih listova sličan maču. Zbog toga se cvijeće gladiola naziva i ljiljanima mača. Drugo poznato ime je kukuruzni ljiljan.

Rod gladiola ima oko 300 poznatih vrsta, a većina je endemska za Južnu Afriku. U 18. veku, biljke afričkih gladiola su prvi put došle u Evropu iz Južne Afrike. Do danas, ovo impresivno cveće, dostupno u širokom spektru boja i hibrida, može se naći širom sveta.

Značajan deo istorije gladiola vrti se oko lekovite vrednosti biljke. Već u 16. veku, delovi biljaka gladiola, kao što su korenje, cvetovi i mahune semena, bili su biljni lekovi protiv ivera, grčeva i fizičkih tegoba.

Značenje i simbolika cveta gladiola:

Cveće gladiola
Zvanični rođendanski cvet za avgust je cvet gladiola. Ali, da li ste znali da je ovaj prelepi cvet ujedno i cvet na 40. godišnjicu jer simbolizuje sećanje i zaljubljenost?

Cvetovi gladiola imaju različita značenja. Osim sećanja i zaljubljenosti, gladiolus, generalno, znači snagu i integritet zbog povezanosti cveta sa gladijatorima. Takođe, pošto gladiolus igra suštinsku ulogu u tradicionalnoj medicini, cvet je postao simbol lečenja. Međutim, ova značenja variraju u zavisnosti od boje cveta.

Cvetovi crvenih gladiola predstavljaju romantiku, ljubav i naklonost, slično kao i drugi poznati crveni cvetovi. Ružičasti cvetovi gladiola često se povezuju i sa romantikom, ali u manje strastvenoj meri. Žuti gladiolus, s druge strane, znači prijateljstvo, radost i pozitivnost.

Gladiolusi u ljubičastim nijansama predstavljaju kraljevstvo, lepotu i bogatstvo, što ovo cveće čini idealnim kao poklon prijateljima, kolegama i članovima porodice kojima se divite. Cvetovi u avgustu takođe dolaze u belim nijansama, koje često simbolizuju čistoću i nevinost. Zbog toga ih često viđate u svadbenim buketima i aranžmanima.

Saveti pri kupovini rezanog cveća gladiola
Branje pravog cveta gladiola iz grozda trebalo bi da bude lako. Evo nekoliko osnovnih saveta koje treba imati na umu, tako da ćete biti sigurni da ćete dobiti najkvalitetnije cvetanje:

Izbegavajte cveće gladiola sa smeđim stabljikama ili suvim cvećem. Ovo su izdajnički znaci da nisu u svom najnovijem stanju.
Kupite cvetne klasove sa nekoliko otvorenih cvetova.
Ako cveće nije prethodno tretirano sredstvom protiv etilena, napraviti da ih odmah lečimo.
Nakon kupovine, isperite svu prljavštinu i ostatke i uklonite sve lišće koje padne ispod nivoa vode. Izrežite stabljike.
Rezani cvet gladiola obično traje do 6 do 12 dana u vazi. Uz odgovarajuću negu i održavanje rezanog cveća, moći ćete da maksimalno produžite život u vazi ovih dragocenih cvetova. Svakodnevno proveravajte nivo vode i menjajte vodu svaka dva do tri dana. Kada promenite vodu, obavezno odrežite stabljike za najmanje jedan inč. Na kraju, pošto su osetljivi na etilen, izbegavajte da ih stavljate blizu voća i povrća koje sazreva.

Mak: Drugi avgustovski cvet
Zvanični cvet maka za avgust
Avgustovske bebe imaju još jedan rođendanski cvet – mak. Mak je popularne zeljaste ukrasne biljke koje se uzgajaju zbog svog upečatljivog cveća.

Biljka ima bogatu istoriju u mnogim kulturama širom sveta. Nekada su Grci i Rimljani koristili mak kao žrtvu mrtvima.

Ovo prelepo cveće simbolizuje sećanje, posebno u zapadnoj kulturi. Stoga ih često vidite oko Dana sećanja u SAD. Pošto je mak dostupan u mnogim bojama, oni imaju različite simbole i značenja.

Crveni, na primer, takođe su simbol sreće, dok žuti makovi označavaju blagostanje. Cvetovi belog maka, kao i drugi beli cvetovi, simbolizuju utehu i saosećanje. Tu su i ljubičasti makovi, koji predstavljaju očaranost.

Drugo popularno cveće koje cveta u avgustu
Niste previše sigurni za gladiole i mak? Ne brini. Još uvek imate puno opcija kada je u pitanju cveće u sezoni u avgustu. Evo nekih od najpopularnijih: dalije i peruanski ljiljani.

Dalije
Dalije cveće za avgustovske rođendane
Poreklom iz Centralne Amerike i Meksika, dalije su priznata ukrasna biljka iz porodice suncokreta, hrizantema i tratinčica. Ne samo da su zvanični cvet grada Sijetla, već su, zanimljivo, povezani i sa mnogo različitih značenja i simbolike. Cvetovi dalije predstavljaju eleganciju, unutrašnju snagu, dostojanstvo i kreativnost. Oni takođe simbolizuju različitost i posvećenost.

Peruanski ljiljani
Peruanski ljiljani zvanično cvetaju za avgust
Peruanski ljiljani, poznati i kao ljiljan Inka ili Alstroemeria, su popularno cveće koje dodaje žive boje tokom letnje sezone. Dostupni u bezbroj boja kao što su roze, žute, narandžaste i bele, ovi koketni cvetovi su savršeno omiljeno cveće za poklone za svaku priliku. Obično predstavljaju odanost i prijateljstvo

Često postavljana pitanja o cveću za rođenje u avgustu:

Da li je avgustovski cvet mak ili gladiola?
Avgustovsko zvanično rođeno cveće uključuje i mak i gladiole.

Koji cvet predstavlja avgust?
Na jeziku cveća, zvanično cveće za proslavu avgustovskih rođendana uključuje cvet gladiola i cvet maka.

Zašto avgust ima dva cveta?
Avgustovski zvanični cvetni gladiolus ima korene u floriografiji još iz starog Rima. Cvetovi cveta nalik maču bili su u znak sećanja na borbe u areni koje su se vodile tokom dana koji se obično dešavao tokom avgusta meseca. Mak je često na svom vrhuncu cvetanja u avgustu i takođe se zvanično proslavlja tokom ovog kalendarskog meseca.

Da li je mak dostupan u avgustu?
Mak obično cveta od juna do septembra i ima u izobilju tokom avgusta meseca.

Šta znači rođeni cvet maka?
Crveni mak nosi simboličko značenje sreće, dok žuti mak znači prosperitet. Cvetovi belog maka, kao i drugi beli cvetovi, simbolizuju utehu i saosećanje. Tu su i ljubičasti makovi, koji predstavljaju očaranost.