Neobično cveće i biljke teško je naići tamo gde živimo, posebno u prometnom gradu ili predgrađu. Koliko ste čudnih biljaka i cveća videli u svom gradu? Šanse su da ih nije toliko. Postoji ogroman svet koji samo čeka da bude istražen, a mi smo samo fascinirani onim što smo pronašli!

Naravno, ako imate posao, račune koje treba da platite ili decu koju treba da vodite u školu, nije tako lako jednostavno krenuti na odmor u vruće zemlje. Dakle, zaronili smo duboko u tropske krajeve i džungle da vidimo šta se krije iza nekih od najneobičnijih cvetova Majke Zemlje.

Neverovatno je koliko čudnih biljaka i cveća raste u divljini. Da bismo stvari učinili jednostavnijim, suzili smo ga na samo 5 najvećih i najšarenijih cvetova širom sveta.

Plameni ljiljan (Gloriosa)

Gloriosa ljiljani cvetaju sredinom leta i penjački su član porodice Lili, koja je poreklom iz Južne Afrike. Neka uobičajena imena uključuju Gloriosa Lili, Flame of the Voods, Flame Lili, Llimbing Lili i Glori Lili. Neobično i egzotično cveće ljiljana Gloriosa predstavljeno je na američkoj poštanskoj marki i nacionalni je cvet Zimbabvea, Afrika.

Kandža jastoga (Helekonija)

Helekonije su egzoti sa velikim listovima sa cvetnim listovima živopisne boje koji podsećaju na ‘kandže jastoga’ i povezani su sa bananama, kanaom i đumbirima. Ove biljke dolaze u stotinama zapanjujućih i kitnjastih oblika, postoji oko 185 vrsta i 500 vrsta helikonija. Kada se uzgaja direktno u zemlji, Heliconia rostrata može dostići visinu od 10-15 inča.

Jade Vine (Strongilodon Macrobotris)

Ova tirkizna (ili žad) lepotica je zaista jedno od najbizarnijih cvetova na svetu. Vinova loza od žada je nova, jer su je tek 1854. godine na Luzonu, najvećem ostrvu na Filipinima, otkrili botaničari iz Sjedinjenih Država Vilkes Ekploring Ekpedition. Nažalost, u divljini, loza od žada se smatra ranjivom na izumiranje zbog obimnog krčenja šuma.

Morsko otrovno drvo (Baringtonia Asiatica)

Vrsta Barringtonije, uobičajena duž obala Tihog i Indijskog okeana. Imaju bolesno sladak miris koji noću privlači slepe miševe i moljce. U nekim delovima Indije se uzgaja duž ulica u dekorativne i hladne svrhe. Na Filipinima se zagrejani listovi koriste za lečenje bolova u stomaku, a seme za oslobađanje tela od crevnih crva.

Leš ljiljan (Rafflesia Arnoldi)

Rafflesia arnoldi; najveći cvet na svetu je takođe predstavljen u našem postu od 10 sablasnih cveća za Noć veštica prošle godine. Može narasti do masivnih 3 stope u prečniku i težiti do 11 kilograma!

Nalazi se kako raste na podu džungle u kišnim šumama Indonezije, Malaje, Bornea, Sumatre i Filipina. Dobio je nadimak Leševa ljiljana zbog neprijatnog mirisa koji emituje, očigledno sličnog mirisu trulog mesa – Gross! Ne bismo želeli da uskoro naletimo na jedan od ovih.