Sezona božura je stigla, a to je svakako vreme velikog uzbuđenja za ljubitelje cveća svuda.

Ovi puhasti ružičasti cvetovi su jednostavno neodoljivi. Međutim, nije uvek bilo ovako. Dugo vremena, na božure su se uglavnom gledalo kao na baštensku biljku, a ne kao na veliku stvar. U stvari, čak su se smatrali pomalo staromodnim. Ali do 2016. godine, božuri su uživali u ogromnom porastu popularnosti, sa prodajom od 70%, što ih čini najpopularnijim letnjim cvetom u Britaniji.

Dakle, šta je to sa božurima što ih je pretvorilo u takvu senzaciju? Evo samo nekoliko njihovih neverovatnih kvaliteta:

1. Zvezde društvenih medija

Kao i sa mnogim stvarima, društveni mediji su imali veliki uticaj na pozajmljivanje božura kultnog statusa među ljubiteljima cveća. Tokom nekoliko godina, božuri su postali sve popularniji na sajtovima kao što su Pinterest i Instagram, a danas postoji skoro 3,7 miliona postova sa oznakom #peoni na Instagramu, a 2,5 miliona sa heštegom #peonies.

Lako je shvatiti zašto – božuri su neverovatno fotogenični, imaju impresivno velike naborane cvetove, očaravajuće teksture i prelepe boje. Božur može dostići i do 10 inča u veličini, pazeći da se ističe u bilo kom buketu – bilo samostalno ili uparen sa drugim popularnim cvetovima poput ruža i ljiljana.

2. Kratka sezona

Sezona božura je bolno kratka, a britanski božuri obično cvetaju samo nekoliko kratkih nedelja između aprila i juna. Ovo je učinilo da sezona božura bude sama po sebi događaj u svetu cveća i daje božurima dašak dodatne privlačnosti.

Dok ruže, karanfile i drugo popularno cveće možemo nabaviti tokom cele godine, božuri su sve posebniji zbog kratkog prozora u kome su dostupni.

3. Popularno venčano cveće

Jedna od prednosti kratke sezone božura je to što se ona takođe poklapa sa vrhunskom sezonom venčanja. To ih je učinilo veoma popularnim cvetom za venčanje, bilo za svadbene bukete ili kao ukrasni cvet u središnjim delovima i cvetnim instalacijama. Osim toga, dostupne su u nizu boja koje odgovaraju različitim paletama, bilo da tražite živahne korale, nežno ružičaste ili kremasto bele i žute.

Na tradicionalnom jeziku cveća, božuri označavaju romantiku, eleganciju, čast, bogatstvo i obilje, što ih čini savršenim simbolom za dug i srećan brak. Oni su i zvanični cvet za proslavu dvanaeste godišnjice braka.

4. Prelep miris

Pored svih svojih drugih neverovatnih kvaliteta, božuri imaju i divan miris. Najizraženiji miris imaju ružičasti i beli dupli božuri. Naš favorit, božur Sarah Bernhardt, ima delikatan, slatki miris koji je savršen za osvežavanje doma.