Novembar Rodjeni cvet Više hrizantema

Hrizanteme ili “mame” kako su poznatije su jedno od najrasprostranjenijeg cveća na svetu i rođendanski cvet za one rođene u novembru. Poreklom iz Azije i severoistočne Evrope, njihovo ime potiče od grčkih reči „chrisos“, što znači zlato, i „anthemon“, što znači cvet. Oni su član porodice tratinčica, koja takođe uključuje astre, cinije i šišarke. Mnoge sorte hrizantema cvetaju tokom jesenjih meseci; međutim, možete naći i hrizanteme koje cvetaju u bilo koje doba godine.

Ono što ove biljke čini tako zanimljivim je raznolikost cvetnih varijacija koje možete pronaći. Od pufnih pomsa do vretenastih cvetova pauka i perja, postoji hrizantema za svaki ukus. Biljke imaju tamnozeleno lišće i relativno velike cvetove, a najčešće boje su žute, roze, crvene ili bele. Suprotno njihovom izgledu, cvetovi hrizanteme nisu samo jedan veliki cvet, već grupa mnogih sitnih cvetova.

Hrizanteme u istoriji

Već u 15. veku pre nove ere, hrizantema je kultivisana kao cvetna biljka u Kini. To je takođe jedna od četiri biljke poznate u kineskoj kulturi kao „Četiri gospodina“, koje su bile prikazane u velikom delu umetnosti počevši od dinastije Song, od 960. do 1279. Cvet hrizanteme je korišćen da predstavlja jesen u ovom stilu slika.

Boje i simbolika

Hrizantema je jedno od najpopularnijih cveća, zasjenjeno samo ružom. To je tradicionalni cvet koji se daruje na Majčin dan. Simbolizuje kvalitete optimizma i radosti.

Crveni cvetovi izražavaju pravu ljubav, dok žuti označavaju ranjeno srce, a beli vrlinu poštenja.

Zvanični cvet grada Čikaga je hrizantema.

U Kini se hrizanteme smatraju simbolom dostojanstva i popularna su tema mnogih pesnika u zemlji.

Hrizanteme su cvet koji se poklanja na 13. godišnjicu braka.

Zabavne činjenice o hrizantemama

Čaj od hrizanteme je popularan u delovima Azije. U Kini se listovi jedu na pari i kuvani. U Koreji se cvetovi hrizanteme koriste za dodavanje ukusa vinu poznatom kao gukhvaju.

Studija NASA-e pokazala je da su biljke hrizanteme pomogle u smanjenju zagađenja vazduha u zatvorenom prostoru.