Crvena ruža je već generacijama univerzalan i nezamenjiv znak iskrene ljubavi. Buket ili čak jedan cvet crvene ruže za rođendan, sastanak ili Dan zaljubljenih je odličan način da se kaže “volim te”, kada reči jednostavno nisu dovoljne.

Kratak istorijat značaja crvenih ruža

Značaj crvene ruže je izuzetno dobro dokumentovan kroz istoriju, u umetnosti, mitologiji, pa čak i na ekranima televizora. U grčkoj i rimskoj mitologiji, ruže su često povezane sa Afroditom, boginjom ljubavi. Škotski pesnik Robert Burns je 1794. godine čak i pesmu napisao o ovom cvetu. U viktorijanskoj Evropi su se crvene ruže koristile za slanje ljubavnih poruka. U knjizi “Alisa u zemlji čuda”, kraljica je toliko volela crvene ruže, da su sluge greškom posađene bele ruže farbali u crvene.

Šta znači poklanjanje crvene ruže?

Do današnjeg dana poklanjanje crvene ruže ostaje savršen način za izražavanje romantične ljubavi. Iako je uglavnom nemoguće pronaći doslednost u simbolici cveća jer se značenje vremenom menja, crvena ruža je jedan od retkih primera sa trajnim i univerzalnim značenjem – ljubav.

Dublje značenje crvenih ruža i ljubavi

Iako je crvena ruža univerzalan simbol ljubavi, nije svejedno kakvu ružu poklanjamo voljenoj osobi. Duboka crvena nijansa pokazuje duboke emocije, jarko crvena ruža predstavlja romantiku, dok ruža burgundi boje predstavlja ljubav, koja (još) nije uzvraćena. Poklanjanje pupoljka crvene boje je takođe značajna, ona simbolizuje mladu ljubav, nevinost, čistoću i nepretencioznu lepotu.

Broj crvenih ruža je takođe značajan!

Broj poklonjenih ruža takođe ima specijalno značenje:

Jedna ruža: Jedna ruža predstavlja ljubav na prvi pogled, ili ako je poklanja dugogodišnji partner, ona govori “još uvek si ta”.

Dve ruže: Par crvenih ruža označava obostranu ljubav.

Tri ruže: Tri crvene ruže su tradicionalan poklon za mesec dana ljubavne veze.

Deset ruža: Izaberite buket od deset crvenih ruža ako želite nekome pokazati da je njihova ljubav savršena za vas.

Jedanaest ruža: Buket od jedanaest crvenih ruža označava pravu i duboku ljubav.

Dvanaest ruža: Buket od dvanaest ruža je klasičan poklon za nekoga ko vam se veoma dopada, i govori “želim te”.

Petnaest ruža: Buket od 15 crvenih ruža je tradicionalan poklon za izvinjenje.

Buketi od 24 i više crvenih ruža su izuzetno lepi romantični pokloni i govore o čistoj, dubokoj ljubavi.