recepata za cvetne koktele koje ćete voleti ovog leta

Kokteli su sve o eksperimentisanju; mešanje slatkog i kiselog, žestokih pića i sirupa, stila i supstance. Pa zašto ne biste bili stvarno kreativni i bacili malo cveća u mešavinu? Jestivo cveće je odličan način da svom omiljenom koktelu date cvetni prizvuk. Bez obzira na to da li zaista jedete cvetove ili ih samo koristite kao ukras, uključujući jestivo cveće na vašoj sledećoj koktel zabavi može podići jednostavnu čašu prošeka ili džina do statusa dostojnog trenutka.

Udružili smo se sa Pipom Mekormakom, autorkom knjige Kuvar za bilje i cveće, da bismo vam doneli šest osvežavajućih recepata za koktele sa cvetovima u kojima ćete uživati ovog leta.

Džin od krastavaca, limuna i komorača

Ovo je najbolja vrsta koktela – malo truda, ali sa ogromnim rezultatima. Hladnoća krastavca, miris limuna i anis cveta komorača spajaju se da bi napravili jedno potpuno osvežavajuće piće, dubina ukusa koja se provlači kroz tri dodatka. Ne morate da koristite skup džin – u stvari što je jeftiniji, to bolje. Poprimiće ukus infuzije, ostavljajući vam nešto mnogo veće od zbira njegovih delova. Čuvaće se, zatvoreno, do mesec dana.

recepata za cvetne koktele koje ćete voleti ovog leta

Trebaćeš:

1 litar džina
1 krastavac (narezan na trake)
Korica od dva limuna, plus još za ukrašavanje
Oblačna limunada
Cveće komorača

Metod:

Stavite sve sastojke osim mutne limunade zajedno u jedan bokal, bokal ili flašu. Pokrijte i ostavite da odstoji najmanje dva sata, ali najbolje preko noći.

Stavite malo leda u čašu koju ste odabrali, prelijte džinom i dolijte limunadom. Ukrasite kosom limuna i cvetovima komorača.

Prošek od lavande i ruzmarina

Savršena mešavina letnjih ukusa, ovaj jednostavan koktel kombinuje cvetnu radost lavande sa mediteranskom drvenastom notom ruzmarina. Drugim rečima, to je praznik u čaši. Sirup možete da napravite nekoliko dana unapred, tako da je idealan za zabavu – samo dodajte u čašu, dopunite mehuriće i sve je spremno.

recepata za cvetne koktele koje ćete voleti ovog leta

Trebaćeš:

Grančice lavande (samo cveće)
grančice ruzmarina (samo listovi)
2 kašike šećera
250 ml vode
1 boca prošeka

Metod:

Stavite cvetove lavande, listove ruzmarina, šećer i vodu u malu šerpu na srednje jakoj vatri. Pustite da provri, mešajte dok se šećer potpuno ne rastvori, a zatim smanjite vatru i kuvajte pet minuta. Procedite kroz sitno sito i ostavite da se ohladi, poklopljeno, bacite sve cvetove i listove.

recepata za cvetne koktele koje ćete voleti ovog leta

Kada se ohladi, sipajte oko 25 ml na dno čaše pre nego što dopunite prošekom i odmah poslužite, sa grančicom lavande lepo postavljenom u čaši.

Letnji kokteli

Seme nasturcijuma nazivaju se „kaparima za siromašne ljude“ i, kada se ukiseli, imaju istu umami oštrinu. Sami nasturcijumi su ukusan cvet, biber poput rotkvice, ni izbliza tako sladak kao što bi mogle da sugerišu njihove vatrene latice. Ovde obavljaju istu dužnost kao i masline, pretvarajući uredna žestoka pića u vrhunski pitki aperitiv.

recepata za cvetne koktele koje ćete voleti ovog leta

Trebaćeš:

Kiselo seme nasturcijuma
100 g svežih mahuna nasturcijuma
½ kašike soli
1 kašičica ružičastog bibera u zrnu
1 kašičica semena senfa
1 kašičica svetlo braon šećera
100 ml belog sirćeta

Za koktel:

70 ml votke
1 kašika suvog vermuta
1 kašika kiselog soka od nasturcijuma
Ice

Cveće nasturcijuma za posluživanje

Metod:

Operite semenke nasturcijuma u ​​hladnoj tekućoj vodi, pre nego što ih stavite u teglu za kiseljenje sa solju, biberom, semenom gorušice, šećerom i sirćetom. Čvrsto zatvorite poklopac tegle i ostavite najmanje tri dana ili do šest meseci.

recepata za cvetne koktele koje ćete voleti ovog leta

Kada budete spremni za serviranje, stavite votku, vermut i sok od kiseljenja u šejker za koktele sa malo leda. Promućkajte zajedno, a zatim procedite u čašu. Dodajte četiri ili pet ukiseljenih mahuna nasturcijuma i ukrasite glavicom ili dvema nasturcijuma.

Hladnjak za rum od manga i hibiskusa

Mango i hibiskus se mnogo koriste u nigerijskoj kuhinji u slatkim i slanim jelima, od krofni, poznatih kao puff puff, do začinjenih salata od piletine. Ukusi se dobro mešaju, slatki i podsećaju na daleko toplije podneblje od naše, i plešu preko vrha tamno začinjenog ruma.

recepata za cvetne koktele koje ćete voleti ovog leta

Trebaćeš:

Za sirup od hibiskusa

75 g šećera
Korica i sok od pola limuna
25 g osušenih cvetova hibiskusa
250 ml vode

recepata za cvetne koktele koje ćete voleti ovog leta

Za koktel

1 mango
200 ml kokosove vode
Korica i sok od 2 limete
Tamni rum
Izbor jestivog cveća za ukrašavanje

Metod:

Prvo napravite sirup tako što ćete staviti šećer, limunov sok i koricu, suvo cveće i vodu u šerpu na srednje jakoj vatri. Mešajte dok se šećer ne rastvori, a zatim smanjite na laganoj vatri pet minuta. Pokrijte i ostavite da se natopi dok se ohladi.

Ogulite mango i stavite pulpu u blender sa kokosovom vodom i sokom i koricom limete. Blitz dok ne bude glatko.

Kada budete spremni za serviranje, stavite malo leda u čašu i na dno ulijte 50 ml tamnog ruma. Dolijte sokom od manga, a zatim dodajte dve kašike sirupa od hibiskusa. Poslužite ukrašeno svežim cvetom hibiskusa.

Moktel od maline i ruže

recepata za cvetne koktele koje ćete voleti ovog leta

Boja ovog pića je takva nijansa lepote, živocrvena u kombinaciji sa lepotom latica. Malina je dominantan ukus ovde, jer ruža samo dodaje suptilnu, cvetnu, odraslu notu, više i potpuno bi nadjačala. Poslužite uz gaziranu vodu, tonik, slavinu ili čak limunadu. Možete napraviti flašu od ovoga i držati je u frižideru nedelju dana ili tako nešto.

recepata za cvetne koktele koje ćete voleti ovog leta

Trebaćeš:

500 g malina
2 kašike meda
500 ml vode
3/4 kašičice ružine vode
Tanke, okrugle kriške limuna, za posluživanje
Sveže, neprskane latice ruže, za posluživanje

Metod:

Maline, med i vodu stavite u šerpu na tihu vatru, mešajući da se med rastvori. Dovedite skoro do ključanja, a zatim ocedite kroz fino sito, odbacite pulpu. Dodajte ružinu vodicu, poklopite i ostavite da se potpuno ohladi.

Kada budete spremni za serviranje, stavite malo leda u čašu i prelijte je sa oko 25 ml srdala. Dopunite vodom ili mikserom po vašem izboru i poslužite sa tankim krugovima limuna i laticama ruže za ukrašavanje.

Limunada od boražine

Cvetovi boražine, sa svojim lepim plavim laticama, imaju ukus mešavine krastavca i limete, sveže i osvežavajuće. Listovi biljke se, međutim, obično zanemaruju – veliki i krzneni i glomazni. Međutim, ubacite ih i oni sadrže sočan ukus koji će vas rashladiti u najtoplijim letnjim danima – pomislite ponovo na krastavac, sa slađom notom sunca.

recepata za cvetne koktele koje ćete voleti ovog leta

Trebaćeš:

Sok od 1 limuna
450 ml vode
2 kašike šećera
3 srednja lista boražine, iseckana
Cveće boražine, za posluživanje

Metod:

Stavite sve sastojke osim cveća u blender.

recepata za cvetne koktele koje ćete voleti ovog leta

Blitz na trenutak i procedite kroz sito preko leda, dodajući cvet ili dva za dekoraciju.