Znacenje Adonisovog cveta otkrivanje kulturnih prica mitova i simbolike

Ako tražite cvet sa lepim cvetovima, atraktivnim lišćem i bogatom simbolikom, cvet Adonisa se ističe. Članovi roda Adonis (često poznati kao cvetovi fazanovog oka) nude prelepu boju u prolećnom i letnjem pejzažu. Na jeziku cveća, ovi cvetovi simbolizuju lepotu i predstavljaju način da izrazimo saučešće i podelimo uspomene. Evo svega što treba da znate o značenju i simbolici cveta Adonisa.


Rod Adonis je nazvan po tragičnom junaku grčkog mita. Termin potiče od grčkog Adonis, što se prevodi kao „lep mladić“.

Mnoga imena vrsta u okviru roda odnose se na vreme cvetanja, kao što su:

A. annua , što potiče od latinskog annus ili „godina“
A. aestivalus , što dolazi od latinskog za „leta“
A. vernalis, od latinskog vernus ili „proleća“
Značenje Adonisovog cveta u floriografiji
Tokom viktorijanske ere, društvo više klase obeshrabrilo je eksplicitno ispoljavanje emocija. Umesto da otvoreno govore o svojim osećanjima, Viktorijanci su usvojili tradiciju iz Otomanskog carstva i koristili cveće za slanje šifrovanih poruka.

Poznat kao floriografija, jezik cveća pripisuje značenje i simboliku cveću, u zavisnosti od vrste, boje, pa čak i položaja cvetova.

Za Viktorijance, cvet Adonisa je bio povezan sa lepotom. Poklon Adonisovog cveta je takođe korišćen za slanje poruka vezanih za tužno sećanje , bolna sećanja i tužna sećanja.

Uobičajene boje Adonisa i njihova simbolika
U floriografiji je i boja cveta prožeta značenjem. U zavisnosti od vrste, cvetovi Adonisa cvetaju u nekoliko boja. Ovi uključuju:

Značenje cveta žutog adonisa povezano je sa nekoliko atributa, uključujući svetost, poštovanje mrtvih, lepotu, obilje i sreću.
Značenje cveta crvenog adonisa često se povezuje sa strašću, ljubavlju, naklonošću, snagom i moći.
Značenje cveta belog adonisa povezano je sa nevinošću, čistoćom ili tugom.
Značenje Adonisovog cveća u drevnim mitovima
Značenje cveća Adonisa potiče iz antičkih vremena. Cveće je dobilo ime po tragičnoj priči o Adonisu . Afrodita — grčka boginja ljubavi — bila je zaljubljena u zgodnog smrtnika Adonisa.

Adonis je imao ego i verovao je da je nepobediv. Ali jedne noći, Afrodita je sanjala da ga je divlja svinja strašno povredila tokom lova. Iako je pokušala da ga spreči da sledećeg dana krene u lov, Adonis je odbacio njenu zabrinutost.

Naravno, Afroditin san se ostvario, a divlja svinja je fatalno ubola Adonisa. Tamo gde je njegova krv pala na zemlju, ona je izazvala cveće.

Neki kažu da su ovo cveće anemone , ali druge legende nazivaju ove cvetove cvetovima Adonisa. A. annua , sa svojim crvenim cvetovima, prvenstveno se vezuje za ovu mitologiju.

Međutim, značenja žutog cveta Adonisa takođe su vezana za grčki mit o lepom lovcu. Mnoge jednogodišnje vrste, kao što je A. vernalis, cvetaju veoma rano u proleće , najavljujući kraj zime.

Adonis je bio sin Mire, koja je bila toliko lepa da ju je ljubomorna Afrodita pretvorila u drvo. Mira je sakrila bebu Adonisa, ali boginja donjeg sveta, Persefona i Afrodita, želele su bebu.

Kao kompromis, Adonis je proveo pola godine u podzemlju. Kad je on bio dole, svet gore je bio zima. Kada je izronio, zima se završila i počela je obnova proleća. Ovi mitovi vezuju Adonisa i njegov istoimeni cvet za cikluse prirode.

Pogodne prilike za poklon cveće Adonisa

Na jeziku cveća, cvetovi Adonisa su vezani za tugu i sećanje. Ovo ih čini prikladnim poklonom za nekoga ko je u žalosti, za cveće za sahranu, za izražavanje saučešća i za uspomene na nekoga do koga vam je stalo.

Međutim, u modernim vremenima, žuti cvetovi su vezani za osećanja veselja i sreće, što ih čini odgovarajućim izborom za rođendane, čestitke i druge srećne prilike.

Povezanost sa lepotom i prolećem takođe čini cvet Adonisa, što znači da je dobar izbor za cvetne poklone koji podižu raspoloženje, kao što su domaćinstvo ili tuširanje.

Upotreba i prednosti cveća Adonisa
Biljke iz roda Adonis su toksične za sisare i ne treba ih unositi u organizam. Biljke su odavno cenjene širom Evrope i Azije zbog svojih lekovitih svojstava.

U tradicionalnoj kineskoj medicini, A. amurensis se koristi kao diuretik , sredstvo za smirenje i sedativ. Koreni se koriste za lečenje nekih srčanih oboljenja.

U evropskim narodnim lekovima , A. vernalis se koristi za lečenje nekoliko stanja, kao što su zadržavanje vode, edem, srčana oboljenja, nizak krvni pritisak, bolest bubrega i aritmija. Jedinjenja u biljci su slična onima koja se nalaze u digitalisu i imaju diuretičko i sedativno dejstvo. A. aestivalis se koristi u iste svrhe, a takođe i kao laksativ i za lečenje kamena u bubregu.

Naučna istraživanja podržavaju terapeutski potencijal cvetova Adonisa . Istraživanja pokazuju da ove biljke imaju antibakterijska, antioksidativna, antiinflamatorna, diuretička i antiangiogena dejstva i utiču na centralni nervni sistem.

Cveće iz roda Adonis potiče iz Evrope, zapadne Azije i severne Afrike. Rod pripada porodici Ranunculaceae ili buttercup. Rod sadrži oko 30 vrsta jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka.

Jednogodišnje biljke imaju tendenciju da cvetaju rano u proleće, pre nego što se pojavi lišće, dok višegodišnje cvetaju kasnije tokom leta. Većina ima žuto, crveno ili belo cveće, pet do 30 latica i atraktivno, pernato lišće. Biljke narastu do 2 metra.

Većina cveća Adonisa najbolje raste u umerenim zonama. Preferiraju mesta sa punim suncem do delimičnog senka, dobro drenirajućim zemljištem i blago alkalnim pH.

Cveće Adonisa ima mnogo uobičajenih imena, sa preklapanjem između vrsta. Na primer, A. aestivalis se naziva letnji Adonis ili fazanovo oko, dok je A. amuernsis poznat kao fazanovo oko, a A. annua se zove jesenje fazanovo oko.

Uzgajanje i briga o cveću Adonisa u vašoj bašti:

Cveće Adonisa (Adonis vernalis) je divno rano prolećno cveće sa jarko žutim cvetovima. Evo mojih osnovnih saveta za uzgoj ako želite da posadite u svojoj bašti kod kuće:

Sadnja: Cveće Adonisa preferira dobro drenirano zemljište i uspeva na punom suncu do delimičnog senka.
Idealno zemljište: Pripremite tlo uklanjanjem korova i otpuštanjem zemlje da biste poboljšali drenažu. Cveće Adonisa preferira alkalni do neutralni pH tla.
Zalivanje: Iako su relativno tolerantne na sušu, mladim biljkama Adonisa će možda biti potrebno redovno zalivanje da bi uspostavile svoje korenje. Kada se jednom uspostavi, otkrio sam da mogu dobro da tolerišu suve uslove.
Malčiranje: Volim da nanosim sloj organskog malča oko biljaka kako bih zadržao vlagu, kontrolisao korov i zaštitio plitko korenje tokom ekstremnih temperatura.
Đubrenje: Ja primenjujem lagano izbalansirano đubrivo samo u rano proleće.
Podrška: Nekim višim sortama Adonisa možda će biti potrebno kočenje da bi poduprle stabljike i sprečile savijanje ili lomljenje.
Rezidba: Cveće Adonisa zahteva relativno malo održavanja i ne zahteva redovno obrezivanje. Međutim, ja obično trošim cveće da bih podstakao neprekidno cvetanje.
Nega preko zime: cvetovi Adonisa su uglavnom izdržljivi i mogu da izdrže niske temperature. Međutim, u regionima sa teškim zimama, preporučio bih nanošenje sloja malča preko biljaka kako bi ih zaštitio tokom najhladnijih meseci.
Razmnožavanje: Cvetovi Adonisa se mogu razmnožavati deljenjem u rano proleće ili sakupljanjem i setvom semena u jesen ili rano proleće.

10 zabavnih činjenica o cveću Adonisa:
Evo deset zabavnih činjenica koje sada možda znate o cveću Adonisa:

Cveće Adonisa je dobilo ime po Adonisu, liku iz starogrčke mitologije. Prema mitu, Adonis je bio zgodan mladić koga je volela boginja Afrodita. Kada je prerano umro, priča se da su se Afroditine suze pretvorile u crvene anemone, koje se ponekad povezuju sa cvetovima Adonisa.
Cvetovi adonisa su među prvima koji cvetaju u rano proleće, često se pojavljuju čim se sneg otopi u njihovim rodnim krajevima.
Adonis vernalis je poreklom iz delova Evrope i Azije. Može se naći u Rusiji, Ukrajini, Bugarskoj, Rumuniji i Turskoj.
Uprkos svom širokom geografskom rasponu, cveće Adonisa se smatra globalno ugroženim zbog gubitka staništa i prekomernog sakupljanja iz divljine.
Cvetovi Adonisa proizvode upečatljive žute cvetove sa brojnim listovima nalik na latice, dajući im živahan izgled. Cvetovi su približno 2-3 inča (5-8 cm) u prečniku.
Adonis vernalis je toksična biljka . Sadrži toksična jedinjenja, kao što su adonidin i protoanemonin, koji mogu izazvati iritaciju kože i probleme sa varenjem ako se progutaju.
Uprkos svojoj toksičnosti, Adonis vernalis se koristi u tradicionalnoj medicini u nekim regionima. Verovalo se da ima svojstva koja mogu pomoći kod problema sa srcem i cirkulacijom u kontrolisanim i razblaženim oblicima.
Uprkos svojoj toksičnosti, cveće Adonisa privlači oprašivače poput pčela i leptira, doprinoseći lokalnim ekosistemima.
Adonis vernalis preferira otvorene livade, travnjake i ivice šuma, koje se često nalaze u regionima sa krečnjačkim (alkalnim) zemljištima.
Upečatljiva lepota cveća Adonisa inspirisala je umetnike, pisce i pesnike kroz istoriju. Često se pominju u literaturi i pojavljivali su se u raznim umetničkim delima, simbolizujući ljubav, lepotu i prolaznu mladost.

Česta pitanja o cveću Adonisa:

Da li je cvet Adonisa otrovan?
Cvetovi Adonisa su toksični za sisare. Nijedan deo biljke ne sme se unositi u organizam.

Da li je Adonis cvet jednogodišnja ili višegodišnja biljka?
Biljke iz roda Adonis su i jednogodišnje i višegodišnje. Uobičajeni tipovi uključuju A. aestivalis , jednogodišnja biljka, i A. vernalis , višegodišnja.

Koliko različitih vrsta cveća Adonisa postoji?
U rodu Adonis postoji 20 do 30 vrsta.

Gde obično raste cveće Adonisa?
Cveće Adonisa raste na mestima sa punom suncem do delimičnog senke i vlažnim, ali dobro dreniranim zemljištem. Oni preferiraju blago alkalni pH.

Da li cveće Adonisa privlači određene vrste divljih životinja?
Cveće privlači brojne korisne oprašivače, uključujući bube, pčele i muve.

Da li je cveće Adonisa pogodno za aranžmane rezanog cveća?
Cveće Adonisa je divan dodatak rezanim cvetnim aranžmanima. Oni mogu preneti saučešće i sećanje, čestitati ili ponuditi podsticajna osećanja.

Koja simbolička značenja su povezana sa cvećem Adonisa?
Na jeziku cveća, cveće Adonisa vezuje se za tužna sećanja i bolna sećanja. Ali oni su takođe povezani sa lepotom, a žuti cvetovi su povezani sa veseljem i srećom.

Koje su neke prateće biljke koje dobro rastu sa cvećem Adonisa?
Birajte biljke koje više vole vlažnu, dobro drenirajuću, alkalnu zemlju i sunce do delimične senke. Uzmite u obzir klematis ( Clematis armandii ), posnu ružu ( Hellebore ) i koralna zvona ( Huechera ).

Adonisov cvet Značenje – Zamatanje
Cveće Adonisa donosi bogatu simboliku i značenje, povezano i sa lepotom i tragedijom junaka njihovog imenjaka. Na jeziku cveća, cvet Adonisa simbolizuje bolna sećanja, ali vesele boje šalju više uzbudjujuću poruku. Danas je cveće dobar izbor za saučešće ili za dočaravanje lepih uspomena.