Znacenje cveta kajsije otkrivanje kulturnih prica mitova i simbolizma

Mnogi cvetovi kajsije su jednostavno cvetovi koji se formiraju pre ploda koji deli ime. Ostalo drveće proizvodi samo cveće, što ih čini moćnim izvorom slatkih prolećnih cvetova koji se lako dodaju u sve vrste buketa. Bez obzira kakvom cvetu kajsije se divite, treba da znate da iza cveta postoji duboki izvor simbolike i značenja. Mnoge kulture uživaju i u slatkom plodu kajsije i u njegovim grozdastim cvetovima, a upoređivanje različitih značenja koje primenjuju na cveće moglo bi vam pomoći da pronađete novi način da nekome pošaljete značajnu poruku.


Drvo kajsije je posebno poznato kao Prunus armeniaca . Prunus je naziv roda koji potiče iz porodice ruža i uključuje mnogo cvetnih voćaka, uključujući šljive koje proizvode suve šljive.

Ime Prunus je bukvalni latinski prevod drveta šljive. Armeniaca se odnosi na činjenicu da je ovo drvo bilo poreklom iz Jermenije i okolnih područja pre nego što se proširilo na ostatak Evrope pre hiljadama godina.

Naziv kajsija dolazi od portugalskog i španskog iz latinskog i odnosi se na činjenicu da sazreva ranije od drugih plodova drveta.

Značenje cveta kajsije u floriografiji
Viktorijanci su redovno uživali u slatkom i mekom voću kajsije, pa su takođe naširoko koristili rane cvetove drveta kao poklon.

Nažalost, to je u floriografiji imalo donekle negativno značenje sumnje ili drugog razmišljanja . Obično ga je slao neko koga je proganjao prosac u koga još nisu bili uvereni. Slanje grančice svežih cvetova kajsije moglo bi da izazove pokušaj dokazivanja ako se kombinuje sa drugim ohrabrujućim cvetom.

U drugim slučajevima, to je jednostavno ukazivalo da neko misli da je sumnjivo da su romansa ili prijateljstvo mogući i da nema smisla u daljim naporima.

Uobičajene boje cvetova kajsije i njihovo značenje i simbolizam
Uobičajene boje cvetova kajsije i njihovo značenje i simbolizam
Standardni cvet kajsije je bele ili svetlo krem boje. Značenje cveta bele kajsije često se povezuje sa čistoćom , čistoćom, lečenjem, oporavkom, tugom i novim počecima. To ga čini popularnim venčanim cvetom.

Umesto toga, neke sorte kajsija imaju roze ili žute cvetove. Žuto cveće šalje veselu i radosnu poruku , kao i ružičasto. Međutim, ružičasta je takođe povezana sa mladošću , šarmom i slatkoćom. Žuta je više povezana sa srećom, zdravljem i energijom.

Značenje cveta kajsije u antičko doba
Stari Grci i Rimljani su dobro poznavali kajsiju jer je drvo pripitomljeno još u bronzano doba . Neki antikvari su verovali da su zlatne jabuke Hesperida najverovatnije kajsije. Ovi plodovi su uzeti kao jedan od 12 Herkulovih trudova i čuvao ih je zmaj sa stotinu glava. Ovo im daje značenje važnog blaga, čak i kada su tek u cvetnom obliku.

Značenje cveta kajsije u religiji i duhovnosti
Drveće kajsije i njihovi cvetovi simbolizuju konfučijanizam i njegove verske prakse. Deo predanja Konfučija je da je obučavao svoje učenike dok su svi sedeli pod senkom drveta kajsije.

Ovo cvetovima daje osećaj obrazovanja, dostojanstvenosti i duhovnosti. Neki ljudi takođe veruju da se sve reference u Bibliji na jabuke zapravo pominju na kajsije pošto rastu na Bliskom istoku. To što ga čini zabranjenim voćem takođe ga povezuje sa znanjem, ali na nešto manje pozitivan način.

Vijetnamski i kineski cvetni jezici
U kineskoj kulturi , značenje cveta kajsije povezuje se sa saznavanjem dobrih vesti o karijeri, jer je car jednom prilikom dodeljivao najbolje položaje u državnoj službi tokom ranog proleća kada se pojavilo cveće.

Često su ih davali ljudima koji su dobro položili ispite ili su našli povoljna mesta da proslave svoj uspeh. U Vijetnamu, žuta kajsija, ili Ochna integerrima, koristi se za proslavu lunarne Nove godine i veruje se da proteruje duhove u bilo kom trenutku.

Pogodne prilike za poklon cveta kajsije

Upis na fakultet ili prihvatanje naprednog programa obuke za posao su dve odlične prilike koje zahtevaju davanje cveta kajsije.

Takođe se možete držati viktorijanskog jezika cveća i poslati ga nekome kada želite da ukažete na neku vrstu sumnje u njihov predlog. To je nežan način da izneverite nekoga tokom raskida ili kada otkažete veridbu.

Upotreba i prednosti cveta kajsije
Cvetovi kajsije proizvode obilne količine nektara za pčele i druge oprašivače tokom ranog proleća kada nema mnogo drugog na raspolaganju. Cveće nije striktno jestivo, ali plodovi koji se pojavljuju kasnije su uglavnom cenjeni jestivi.

O cvetu kajsije
Drveće kajsije je poreklom sa Bliskog istoka i delova Dalekog istoka, kao što su Jermenija i Rusija. Uzgajaju se širom sveta i preferiraju topliju i suvlju klimu.

Oni su deo većeg roda Prunus, koji uključuje jabuke, breskve, biljke i mnoga druga voćka koja se uzgaja na drveću.

Kajsije uspevaju u USDA zonama od 5 do 8 i potrebna im je zaštita od kasnih mrazeva koji mogu oštetiti cvetove pre nego što se plodovi zametnu. Cvetne kajsije koje ne zakažu plod često se mogu uzgajati u zonama 4 i 9.

Česta pitanja o cvetu kajsije:

Da li je cvet kajsije otrovan?
Cvetovi kajsije nisu otrovni, ali mogu biti iritantni ako se pojedu. Većina kućnih ljubimaca ili dece neće pojesti više od jednog ili dva i ne bi trebalo da trpe nikakve loše posledice.

Koliko različitih vrsta cvetova kajsije postoji?
Sve prave kajsije su deo vrste Prunus armeniaca. Međutim, neke druge biljke, poput žute kajsije, dele zajedničko ime iako su različite vrste. Postoje stotine imenovanih sorti voćnog drveta.

Gde obično raste cvet kajsije?
Kajsije rastu skoro svuda u svetu koje se uklapaju između USDA zona 5 i 8, posebno u sušnijim i toplijim klimama.

Da li cvet kajsije privlači određene vrste divljih životinja?
Pčele i drugi insekti veoma vole cvetove kajsije. Plod ima tendenciju da hrani jelene, rakune i još mnogo toga ako nisu svi ubrani.

Da li je Apricot Blossom pogodan za aranžmane rezanog cveća?
Ovo cveće može trajati nedelju dana ili duže na grani pre nego što izbledi. To ih čini prihvatljivim za upotrebu u većini aranžmana.

Koja su simbolička značenja povezana sa cvetom kajsije?
Cvetovi kajsije mogu da simbolizuju sumnju, radost zbog dolaska proleća ili učenje i dublju vezu sa mudrošću.

Koje su neke prateće biljke koje dobro rastu sa cvetom kajsije?
Bela detelina, crveni pčelinji balzam, luk vlasac i gavez se često uzgajaju ispod stabala kajsije kako bi obeshrabrili štetočine i podstakli zdravlje zemljišta.

Značenje cveta kajsije – zamotavanje
Posadite drvo kajsije da biste u rano proleće dobili prelep prikaz belih zvezdastih cvetova. Cvet kajsije je bogat značenjem i simbolikom, a uz malo pažnje možete dobiti i malo voća.